推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

發新話題

[建議] 先驗車 後落訂

先驗車 後落訂

最近有很多朋友在未驗車前便落訂,但當驗車後發

現車有問題。想取回訂就非常困難!因在簽合約時,賣方

通常會說:放心!如水浸,大撞,積木車會退訂,買家在聽賣

家這樣說都很放心!其實問題就在水浸、大撞、積木車,

這三個名詞。大家試想全世界有誰能夠為這三個名詞定

義!往往驗完車,明明駁陣,紅過火、有焊接,賣家都堅

持是小事!老實講:不是受到嚴重撞,又怎會要維修?賣

家會說:你話積木車,又沒駁頭、又沒駁尾!

純分享

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-11-29 12:01 發表
       最近 十年 有很多朋友在未驗車前便落訂,但當驗車後發

現車有問題。想取回訂就非常困難!因在簽合約時,賣方

通常會說:放心!如水浸,大撞,積木車會退訂,買家在聽賣

家這樣說都很放心!其實問題就在水浸、大撞、積木車,

這三個名詞。大家試想全世界有誰能夠為這三個名詞定

義!往往驗完車,明明駁陣,紅過火、有焊接,甚至用另一部來交車,
       賣家都堅
持是小事!老實講:不是受到嚴重撞,又怎會要維修?賣

家會說:你想買沒有碰撞紀錄的,何不去買新車?你話積木車,又沒駁頭、又沒駁尾!

this is a public forum. not your own dog house, don't wowo anywhere.

我都唔想打爛你飯碗,不過你咁賣廣告法,我就比少少意見,我好多車行行家都遇到你地所謂專業既驗車,老實講,行外人就覺得你好Pro,我有個行家就比你地行家(費事講到咁明)打壓落水箱試漏而谷穿水箱,睇車身重攪笑,用部度漆機黎度厚度,我地一眼就眼到有無返噴,你有無見過車行用呢D咁既野睇車,其中最攪笑用部機度偈油是否要換,大佬,直情換油咪重平過搵你地度油,你地度電都咁死,電池老左就要換架啦,度乜鬼呀換舊電都係幾舊水,唔通因為架2手車電池舊就唔買部車咩!你再0係度賣廣告我就唱你一次,睇你重來唔來

相關搜索目錄: 廣告 電池

引用:
原帖由 車行初哥賣車人 於 2010-11-30 01:29 發表
我都唔想打爛你飯碗,不過你咁賣廣告法,我就比少少意見,我好多車行行家都遇到你地所謂專業既驗車,老實講,行外人就覺得你好Pro,我有個行家就比你地行家(費事講到咁明)打壓落水箱試漏而谷穿水箱,睇車身重攪笑,用 ...
乜而家先進成咁

相關搜索目錄: 廣告
this is a public forum. not your own dog house, don't wowo anywhere.

回復 3# 的帖子

師兄一樣米養樣人,人有人樣,倫有倫樣

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-11-30 10:19 發表
乜而家先進成咁
真 係 唔 講 唔 知
我 係 想 知 佢 有 冇 帶 X 光 機 同 架 車 個 藍 圖 同 parts list

引用:
原帖由 車行初哥賣車人 於 2010-11-30 01:29 發表
我都唔想打爛你飯碗,不過你咁賣廣告法,我就比少少意見,我好多車行行家都遇到你地所謂專業既驗車,老實講,行外人就覺得你好Pro,我有個行家就比你地行家(費事講到咁明)打壓落水箱試漏而谷穿水箱,睇車身重攪笑,用 ...
所言甚是~

我自己買車一定唔會咁驗法 , 賣車都唔想人咁驗我架車.

始終又不是買新車 , 二手就要接受佢有少少唔完美.

基本上我上架睇睇 , 試渣一轉 , 車身OK , 車籠自己接受到就OK了.

接受唔到一係唔買 , 一係返黎自己整.

買二手車唔想預錢整 , 根本係笑話~

相關搜索目錄: 二手車 廣告 笑話

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-11-30 16:24 發表

所言甚是~

我自己買車一定唔會咁驗法 , 賣車都唔想人咁驗我架車.

始終又不是買新車 , 二手就要接受佢有少少唔完美.

基本上我上架睇睇 , 試渣一轉 , 車身OK , 車籠自己接受到就OK了.

接受唔到一係唔 ...
你好正常,所以你係異類.
包括我自己,同呢度大部份版友
正所謂物以類聚,你黎呢度完全正確

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-11-30 17:44 發表

我好痴線的......買車返黎.....會搞到架車.....越渣越新~

近來想買車...thanks for sharing

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-11-30 21:41 發表

我好痴線的......買車返黎.....會搞到架車.....越渣越新~
態度正確

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-12-1 09:52 發表

態度正確
唔知如果我賣車時 , 個賣家搵HKMI我會唔會插佢呢.......

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2010-11-30 15:46 發表

真 係 唔 講 唔 知
我 係 想 知 佢 有 冇 帶 X 光 機 同 架 車 個 藍 圖 同 parts list
X光機就無見到(可能未出動),笑彈就爆到全行都知,所以聽到準買家話要驗車就會問清楚,上架就無問題,呢間尖端科技你就睇第架啦,唔好搞我,無一次會話你架車正常,夾硬都要話架車有事,之後就對準買家話買唔買你自己決定,以往我跟準買家去車房上架,D師父有事就有事,要幾錢整,正形就話正形,咁人地先有預算買要比多幾錢維修

引用:
原帖由 車行初哥賣車人 於 2010-12-3 03:12 發表

以往我跟準買家去車房上架,D師父有事就有事,要幾錢整,正形就話正形,咁人地先有預算買要比多幾錢維修
仲咁有良心既, 真係好少見啦.

引用:
原帖由 百鬼夜行 於 2010-12-3 11:37 發表

仲咁有良心既, 真係好少見啦.
咁又唔係冇既 , 其實D師傅都要搵食.

我用開果間 , 真係有心整 , 有問題返跟又即跟 , 咩都係有果句講果句.

好似我之前著eng燈 , 我都唔知咩事 , 咪等佢講我知囉.

起碼佢唔會老作 , 剎車sensor就剎車sensor , 唔會作其他出黎......零件收你$250正廠新料 , 裝工$100

可能我真係幫襯左好耐 , 但有良心既車房並唔係冇既~

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-12-3 13:27 發表

我用開果間 , 真係有心整 , 有問題返跟又即跟 , 咩都係有果句講果句.

好似我之前著eng燈 , 我都唔知咩事 , 咪等佢講我知囉.

起碼佢唔會老作 , 剎車sensor就剎車sens ...
冰間禁正呀?可唔可以PM 間車房資料比我,thanks!
    百變BB淑女  

引用:
原帖由 Japan 於 2010-12-3 23:39 發表

冰間禁正呀?可唔可以PM 間車房資料比我,thanks!
唔好啦....自己用開 , 加上D唔識車既朋友我先會介紹....

廢事好似賣廣告咁 , 加上車房既野人夾人緣~ 我用得好 , 唔代表人地都冇事......

sorry ching

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-12-3 13:27 發表

起碼佢唔會老作 , 剎車sensor就剎車sens ...
我話好少見者, 唔係話冇.

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-12-3 23:45 發表

唔好啦....自己用開 , 加上D唔識車既朋友我先會介紹....

廢事好似賣廣告咁 , 加上車房既野人夾人緣~ 我用得好 , 唔代表人地都冇事......

sorry ching
理解明白,thank you~

百變BB淑女  

I still remember last time I buy the BMW, I come here and ask for help, at last I send it to my friend's garage for checking, he knows many guy for selling cars in Hk (車行初哥賣車人) may be you know him   also Chings here gave me many help, FOR SURE I WON'T USE THAT CALLED PRO CHECK law.....second hand car ocz need to change some parts ga la....

原帖由 百鬼夜行 於 2010-11-30 17:44 發表

that's why we are here

美國海軍第七艦隊 (太平洋艦隊)
導彈防禦系統&宙斯盾戰鬥系統(Aegis combat system)神盾導彈驅逐艦及巡洋艦

引用:
原帖由 james1616 於 2010-12-5 12:06 發表
I still remember last time I buy the BMW, I come here and ask for help, at last I send it to my friend's garage for checking, he knows many guy for selling cars in Hk (車行初哥賣車人) may be you know  ...
唉 你 睇 呢 到 幾 少 人 入 來 就 知 我 地 幾 異 類 啦
真 大 wok

引用:
原帖由 麻煩新 於 2010-12-1 11:14 發表
唔知如果我賣車時 , 個賣家搵HKMI我會唔會插佢呢.......
你 點 我 未 估 到
不 過 我 一 定 聽 到 即 走 唔 會 了 佢

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。