推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

[灌水] 自說自話 -- 我的舊同事

自說自話 -- 我的舊同事

科大部分學院評分太鬆 一級榮譽特多 質保局促監察
http://hk.news.yahoo.com/article/101118/4/lbvk.html

p.s. 現在大學的表現, 學生的就業率 / 入職薪酬, 是 1 個重要的指標. 而一級榮譽, 可幫助學生入大機構.

此新聞令我想起 1 個舊同事 A (70/80 後). 我和他全不熟悉, 只知他教我負責的課程學生英文.

一 次學年尾, 我們開 examination board, 到達時火藥味濃厚. 課程主任 D 質問 A, 為何她的學生英文科平均分, 不是 b 或以上.

A 回答: 他拉 curve 時, 已每學生加了 35 分. 不可以再加了.    

D 堅持, 她的學生勤奮, deserve a higher mark. A 說: 英文不同工科, 學生 interviews 時會露出馬腳, 英語會話 / 寫作, 如果名不副實, 即刻出醜, 我們大學的學歷, 就會失去公信力.

院長立刻義正詞嚴, 譴責A  沒愛心. 不欣賞 / 鼓勵學生 (no kidding). 當時除了 Ah Sue 及何老大故人之後, 其他同事七嘴八舌, 加以和議, 要求提高自己學生的 GRADE.

當年暑假, A 辭職; D 升職.  後來聽到  A 當了代課 / part-time老師.  

同事碰到他, 都發覺  A 不願提起近況. 同事都覺得中學生的紀律, 他日子 不會好過. 後來有同事和我說: A 是寡母撫養成長, 住在旺角舊樓.

其實寫這帖, 是希望 A 看到/ 有人告訴他, 我的看法: 1 個成功的老師 / 人, 不是 1 年內升 3 級, 不是 受學生 / 同事/高層歡迎. 而是真心為學生 / 香港社會好.   D 住豪宅, 揸 Benz, 但不是所有人都會覺得她比 A 成功.

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-28 22:48 發表

What a sad story!
that's life...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-28 22:48 發表

What a sad story!
another sad story.

女舊同事 B 和我不同系 /學院, 但因要負責學生 實習 / 就業, 而且看法相近, 所以頗熟稔.

某大學的文化 ---- 出了事, 如果高層可以証實他不知情,下屬全權負責. 於是  B 的副院長, 重要的電郵 / 留言, 永遠不回復. (Ah Sue 和他交手, 都曾經此苦)

副院長每天10:30 a.m. - 4:30 p.m., 都和 2 個女同事, 在 教職員會所打 躉, Ah Sue 咁蠢, 都識視若無睹. 冇人敢打攪.

因為 1 個牽涉到學生 升學 / 就業 的議題, 需要高層 approval. 屢次冇回復後, B 揾到上教職員會所. 她說,  副院長的眼神/ 身體語言, 赤裸裸表達出, B 是垃圾 / 麻煩 友.

學期開始時, 雖然 B 的學院人手不足, 副院長仍然把 B 外借到 社會科學院, 結果師生大會...

好一段日子,  B 連我都唔想見, 佢話好醜.

Ah Sue 常和 B 說: 做人要為自己著想, 應該用 1 部份時間來 預備轉工 / 投資 (B 要獨力照顧年邁雙親, 基層出身). 佢全心全意為學生 / 學校, 1 定徒勞無功.

p.s. Ah Sue 雖然口咁話佢, 但心底好佩服佢.

相關搜索目錄: 投資 語言 升學

引用:
原帖由 36D 於 2010-11-29 16:26 發表
Sue 姐:
    行行都有呢類故事,所以韋小寶可以做鹿鼎公。
可能我天真, 常覺得教育不同其他行業, 我不敢要求同業品格高尚, 但都要有基本的職業道德o家. D 其實是賣假貨...

細個睇書 / 粵語長片, 善最終有善報, 但現實...

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-29 17:16 發表

呢句先最實際. 好學生週圍都有, 走得快好世界。
I doubt much about that in Hong Kong...

B 要照顧父母, 都好難離開香港...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-29 19:21 發表

電郵 / 留言已經係official document/record,Record就係Record,點到佢抵賴,佢唔睇係佢失職,係佢自己嘅事。

To protect yourself, write this at the end of your memo:

If I do no ...
亞哥當時都教我咁做.  

結果 --- 哩個副院長, 周圍同其他高層 / 同事講, 話我冇承擔, 仲話我枉為高級知識份子, 冇 make decision 的能力. (no kidding)

好像 B 同事所言, 對外 o窩!!!!

亞哥話, 副院長搵首長級人工, 唔使做 / 負責任. 某大學比錢佢養 2 奶 / 3 奶, 日日相陪. 咁多年都冇事, 好明顯係命好/祖先積福...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-29 21:07 發表

You do your bit, 唔使理佢,佢就係想拋窒妳想妳咪寫之嘛!

仲有,呢亭姓賴嘅真小人,I know them quite well,最興講過唔算數,有事就扮唔知或失憶,所以同佢交手,乜都要black & white。:blo ...
thanks. Pen 兄真是熱心人.

不過哩個人, black & white 都冇用. 試過出事後, 佢話有 further verbal instructions, 只是同事冇 follow, 個男同事 lau 到想打佢...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-29 21:07 發表

You do your bit, 唔使理佢,佢就係想拋窒妳想妳咪寫之嘛!

仲有,呢亭姓賴嘅真小人,I know them quite well,最興講過唔算數,有事就扮唔知或失憶,所以同佢交手,乜都要black & white。:blo ...
見到 Pen 兄對此"人" 咁有興趣, 忍不住要講埋 何老大故人之後 --- 舊同事 C , 因為此"人" , 連 C 都忍無可忍, 想唔撈...

C 是世家出身, 可惜祖父炒"火農"金, 家道中落. 他自小見盡人情冷暖. 所以為人圓滑, 從不與人為敵. 面面俱到, 是學界韋小寶. 但一些大是大非, 他會見義勇為, 圓滿解決. 頭腦靈活, 是橋王

有一次 C 的學院出現危機, C 對我誇誇其談, 描述解決方法. 此其時 此"人" 呼喝 C 即刻到 副院長室.  

會面後, C 來到我的 office, 眼有淚光 .   原來 此"人" 是 問 C 有冇對策. C  1路講,  此"人"  1 路 now  C , 白痴 / 低能仔, 點攞 倫大博士學位? 有冇腦 ?

C  同我講: Ah Sue, 我想辭職. 我當然叫他考慮清楚, 天下烏鴉....

第二天,  此"人"  call side 所有人 (包括 Ah Sue 哩 d 閑雜人 / 唔相干人等), 去聽佢 2 奶 present 解決良方. 捧到 2 奶天縱奇材, 仲要我們一齊拍手叫好 (no kidding).

聽完後, 我對 C 說: 原來倫大博士, 真是 有料到 / 有腦o家. 100% 抄襲, 是對 你 的最大恭維 / 肯定...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-29 22:43 發表

咁就真係奸到出汁矣!

小弟出嚟撈過中西工凡卅多載,有幸從未見此類人形禽獸。

不過妳信我喇,佢多行不義,at the end of the day佢會死得好慘,好慘。  
Pen 兄常說自己多多冇好人, 其實...

我所說只是冰山一角.

我反而 buy 1 個版友所謂: 果報不可測.

人到中年, 眼見不少....

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-30 09:53 發表

我幫呢位仁兄用統計學算過,除非佢即刻洗心革面,改過自新,否則亡無日矣!上得山多終遇虎呀 ...
當時 Pen 兄 應該已回到香港, 1 週刊 揭 發某大學副校長 履新前, 收了 1 間公司的 約 100 萬的名車. 履新後, 每年這公司都得到大額合約.

查明屬實, 副校長 收到 warning letter, 照加人工. 近來退休, 某慈善機構, 立即高薪厚職聘任...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-30 09:53 發表

我响港英政府時個大老細坑害我,都自知乃鼠輩所為,見不得光,只可喱埋陰埞,偷偷摸摸,借刀殺人而矣,就算露光,乃事出有因,查無實據。

乜嘢話果報不可測?超錯! ...
所以我話 港英政府時, 相對公平的措施, 起碼你個大老細都要用下腦...

10 年前, 我已同自己講, 世事本應如此, 看不開, 是和自己過不去..

舊同事 E, 令我確實認定 果報不可測, 一切都是命.

E 和我不同系, 但因同為紀律部隊的親屬 (我消防, 她 警界), 所以好熟絡.

有 ICAC 後, E 父母 自殺 / 憂鬱症. 身為長女, 自少已要打點家庭, 照顧弟妹. 亦養成她進取的性格.

她風聞大學欲開辦 1 個新課程, 但香港沒有本地專才, 於是自資取得專業資歷, 再向副校長毛遂自薦. E 說: Ah Sue, 我唔同你, 有外家 / 老公依靠; 我冇人可倚, 仲要睇埋 d 細佬妹...

當所有 donkey work 完成後, 為了要 E 吐出口中肥肉, 敝院長 /  副院長出招, 當時每一天, 早/午/黃昏, E 都好像巡迴演唱, 被 call 到 院長室 /  副院長室, 不停被質問 / 謾罵. 試過和我一起吃午飯, 都要隨傳隨到, 即刻到院長室受責.

終於 E 失控, 用粗口回應.

當時 E 在我 的 office, 喊到崩潰, 她說: 我一生努力以赴, 做斯文人; 希望唔再好像老竇,惡C能登. 咁都唔得.

最終 E 辭職, 最攪笑, 副院長的紅粉知己, 走黎問 E, 考專業試的竅門.

引用:
原帖由 av8s 於 2010-11-30 16:58 發表
Good suggestion. I think they need such topic for training. Hard to think those educated peoples so greedy and stupid!

家人在商界做, 都話, 衰得黎蠢...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-30 17:36 發表

But I do really hope that that guy could take my advice:

Don’t take a chance, make a choice!  
Believe me. 我在 多過 1 間大學 打工, .

只不過我有飯票養.

何老大故人之後: Ah Sue, 我唔食, 我個女都要食. 做補習天王, 仲誤人子弟o窩..

相關搜索目錄: 補習

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-30 21:26 發表

唉!咁就真係要揸頸就命,為五斗米而折腰矣!

死穴. 所以家姐 / 亞哥都話: 一早叫你唔好讀咁多書....

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-30 22:07 發表

Not necessarily!

If you don’t learn that much, you don’t have got that sensible analytical power like now, you’d then be a stupid woman.  

Do you want to be like that, eh? ...
hard to answer...

問心, 我都知教小 / 中 學, 未必輕鬆過 教大學. (起碼 so far 冇大學生打講師).

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-2 10:40 發表
善惡到頭終有報,只差來早與來遲。
撈左咁多年,以上两句話,小弟深信不疑。
我記得 D 哥應該只是大 Ah Sue 幾年 (我 60/70 後), 咁  D 哥你真好彩...

敝舊舊東家, 因為個 EO 開罪左佢既相好, 要 有 9 個月身孕既EO 行地盆, 跟住 哩 10 年來, 飛黃騰達, 嬌妻美妾.  

哩 d cases, Ah Sue 見唔少...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-2 22:38 發表

妳信唔信佢大婆會咁大方咁話,老公你去滾喇,我好鍾意你今晚去亞二度瞓謘A咁大方呀?你估你係何生呀?
若然大婆知到佢有亞二,一定家嘈屋閉,永無寧日。若然唔知,一樣死,要偷偷摸摸,惶惶終日
兼且亞二之為亞二,貪有錢使而矣,唔通貪你中坑有形呀!慳啲喇亞伯!你自己照過鏡知瞴I你又担心佢偷食揾猛男戴你綠帽,咁搞法邊度有覺好瞓 ...
大婆 - 中國佳麗, 在香港冇外家. 高中程度, 冇謀生能力, 專職湊小孩.

亞二 - 50 / 60 後, 之前兩個老闆, 因為她工作能力弱, 都想炒佢.

兩個都起唔到飛脚. so far 互相 知對方存在, 相安無事....

p.s. 我覺得連個天都幫舊舊東家...

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-3 12:15 發表
"p.s. 我覺得連個天都幫舊舊東家...:"

Sue 姐此言差矣!坦白講,哪個男人不好色色乃削肉之刀,一把刀唔够,有第二把,有得第二把就一定要第三、四、五把,仲有D自由散餐刀。唔好論體力。就係要安排平衡, ...
多謝 d 哥安慰.

what u said is true!!!

身為女性, 我都好唔明, 點解哩 d 女同事, 可以相安無事, 考起 ???

好彩飯票大我 10 多年, 工作又忙, 否則...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。