推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

85 1234
發新話題

結婚

結婚

日前,有親戚小女兒結婚,去飲喜酒,有感而發。

1) 這塲婚禮,花費達卅萬,双方家境並不富裕,有此必要?
2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真正夢幻婚禮,但聽聞新人向銀行借了十多萬才達成心願。
3)在宴會前,有幻燈片show,歴時成四十分鐘,双方新人朋友即時唱歌伴舞,有新意!但台下口行行,想訓覺。
4)食食下,又玩遊戲,D兄弟姐妹大玩不文遊戲,有點過份夾無聊,台下只好陪笑夾拍手掌。
5)在其他賓客口中聽到,原來為了塲面熱鬧,多開幾圍,双方新人連前前前份工的同事,上下大小一律派帖,搞到有些賓客口中有些怨言。
6)散席搞到成十二點幾,有無想過親友的不便。
其實成晚似去歡樂今宵多過似去飲結婚酒。
可能小弟老餅,想常年,小弟與D婆結婚,背起背囊两人共遊絲路去也,不知幾爽,何必咁浮跨呢?

相關搜索目錄: 結婚 直升機 銀行

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-3 16:47 發表
日前,有親戚小女兒結婚,去飲喜酒,有感而發。

1) 這塲婚禮,花費達卅萬,双方家境並不富裕,有此必要?
2)這塲婚禮,籌備達兩三年,新人花盡心思,又在狄士尼舉行婚禮,又在直升機上求婚,真 ...
考起 (我老餅)???

哩 d 婚禮, 我見唔少.  身為女性, 都要講, 通常是新娘子要求. (正港女)

有 1 次在網絡, 見到 1 個 80 後, 怨政府唔幫佢置業. 話結婚已欠落 10 多/ 20 萬, 仲邊有錢比首期 ?

p.s. 我見唔少, 新人在台上感激對方, 但養育之恩 / 婚禮的 payer 置之不顧....

相關搜索目錄: 結婚 直升機

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-3 09:20 AM 發表

考起 (我老餅)???

哩 d 婚禮, 我見唔少.  身為女性, 都要講, 通常是新娘子要求. (正港女)

有 1 次在網絡, 見到 1 個 80 後, 怨政府唔幫佢置業. 話結婚已欠落 10 多/ 20 萬, 仲邊有錢比首期 ? :s ...
當年與娶黃臉婆時,只告半天假與她在星期六行路到註冊處結婚,然後回家自己燒飯啃。那時人瑞老母都尚能自己造酒席,白斬雞、芋頭土豆豬肉、菜心抄牛肉、唐生菜臘腸、……、當然有紅豆湯丸作甜湯。

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-3 16:47 發表

可能小弟老餅,想常年,小弟與D婆結婚,背起背囊两人共遊絲路去也,不知幾爽, ...
若然並非上等人家或商家應籌需要,實無必要如斯鋪張。  

至於黃小妹賴係新娘子之個人主張,我想未必。我有理由相信乃港女父母所為而矣!

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十圍八圍於女家,男家被恩賜可另日擺,但亦要擺一圍。

我曾作出反對,但日後與女家關係不和亦由此起。

Albert兄與D兄你們着實幸運兼幸福矣,而D兄更可瀟灑往絲路渡蜜月,我想都冇想過呀!我只想早日儲夠首期買樓而矣!

可恨我多年積蓄,一朝清袋。佢哋有否想過,佢哋當晚嘅快樂乃建築於我痛苦之上,佢哋當晚所享用的,乃我之hard earned money呢?

相關搜索目錄: 結婚 婚宴 建築
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-3 19:41 發表

至於黃小妹賴係新娘子之個人主張,我想未必。我有理由相信乃港女父母所為而矣!

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十 ...
Pen 兄, 真可憐.

但時移世易. 今非昔比, 而家港女父母冇乜牙力啦, 而且其他親屬會出聲...

家姐嫁女, 都有 d 開天殺價, 不顧女婿的處境, 比全家族丙. Ah Sue copy cat: 而家係嫁女, 唔係賣女. 最緊要佢地結婚後, 開開心心...

相關搜索目錄: 結婚 婚宴

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-3 11:41 AM 發表

小弟乃受害人之一,婚宴當然不會如此浮夸,但亦被迫擺十 ...
老友記:您娶老婆後,老婆跟您姓,她的收入歸您的家族,除非您娶一位低下層;就以黃臉婆來說她是珠海書院校花,畢業後當私營中學教師,發覺工資低不夠用,轉職官立中學,現在退休廿多年仍領有長俸,老人仍可安心啃其「拖鞋飯」。未退休前,老人只在一間商行裡當會計經理,工資有限只夠購買樓、買車及不斷把它們換大換新,黃臉婆的工資就用作養兒育女、買菜燒飯。
十圍酒就算在半島酒店擺都只不過區區廿多萬;若您的老婆是教師2萬月薪,年薪24萬多;若是醫生,月薪5.5萬,年薪66萬多;…
古人有云:「小財唔出;大財唔入!」
明未!

相關搜索目錄: 會計 婚宴 酒店

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-12-4 01:14 發表

古人有云:「小財唔出;大財唔入!」明未 ...
我明!我極之明!

不過若然佢俩老能夠睇長線,當時唔係殺雞取卵,攤長嚟食,亦冇傷害人民感情,我諗大家會好玩啲嘅。

啱吖,十圍酒就算在半島酒店擺都只不過區區廿多萬,就算200多萬我都勉強俾得起,不過係講响今日,而唔係當日赤貧時。

至於Albert兄用「有限只夠」購買樓、買車嚟形容老兄當時工資,那小弟着實找不到更低下嘅用詞去描述我當時未能買車、買樓之苦况矣。

我當然有聽過話「小財唔出、大財唔入」喇,但將愛情商業化,未免有點兒那個矣!

我認,我衰仔、我契弟、我抵死,冇錢學乜嘢人講愛情呢啲布什維爾小資產階級玩意呢!

相關搜索目錄: 酒店
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-4 11:41 發表

我明!我極之明!

不過若然佢俩老能夠睇長線,當時唔係殺雞取卵,攤長嚟食,亦冇傷害人民感情,我諗大家會好玩啲嘅。

啱吖,十圍酒就算在半島酒 ...
港女現身說法:
  • 如果男方俾得起 擺酒 / 禮金, 作為 1 個 感激養育之恩的 gesture, 全冇問題.
  • 但如果 男方事業初起步, 獅子大開口, 咪盞自己的掌上明珠辛苦, 何必?
  • 現今世代, 經濟獨立. 新娘子的收入, 未必歸男方. 更甚的, 是女掌握經濟大權...

p.s. 結婚時飯票 arm arm 攞左荷蘭水蓋, 我反對舖張. 我問佢: 如果今日你已退下來, 有幾多個 "朋友" 會出席 ?

作為一個男人,老老實實,邊個想響直昇機求婚?我支持黃小妹睇法。想當年,行過九龍公園,仲要晚上十二點,求其買左扎花,響公園冇人見到一角就求完。(其實都幾得意,當晚仲要係老婆問:你到底幾時先肯向我求婚?佢講左呢一句,我先至做!)

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 17:51 發表
作為一個男人,老老實實,邊個想響直昇機求婚?我支持黃小妹睇法。想當年,行過九龍公園,仲要晚上十二點,求其買左扎花,響公園冇人見到一角就求完。(其實都幾得意,當晚仲要係老婆問:你到底幾時先肯向我求婚?佢 ...
所以 d 肉痲說話 / 行為, 我都係單對單, 先要飯票做 / 講....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-4 18:00 發表 所以 d 肉痲說話 / 行為, 我都係單對單, 先要飯票做 / 講....
肉麻野你話有幾個男人肯當眾做?就算肯,都唔會係自己提出或者自己要做?當然,冇絕對既。

咁大個人,就係買過頭先講既個扎花,其他生日、或節日等花,都係俾錢人送去佢公司算啦。

情人節成日見好多男人,欏住扎花企響街度等人,我自問後生番廿年都做唔到。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 19:30 發表

肉麻野你話有幾個男人肯當眾做?就算肯,都唔會係自己提出或者自己要做?當然,冇絕對既。

咁大個人,就係買過頭先講既個扎花,其他生日、或節日等花,都係俾錢人送去佢公司算啦。

情人節成日見好多男人, ...
我成世人只買過2次花,
一次係娶老婆果日,
一次係老婆生仔,
自己都唔好意思揸住扎花,
都係叫個女攞住去醫院.
更正應該係一盤花先真,
出院後攞番屋企繼續種.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-12-4 19:30 發表

情人節成日見好多男人, ...
所以 點解神棍聰, 咁既材貌, 都 呃到甜甜.

男人不壞, 女人不愛....

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-4 11:41 發表

我認,我衰仔、我契弟、我抵死,冇錢學乜嘢人講愛情呢啲布什維爾小資產階級玩意呢!

...
人到中年, 我都唔 buy 有愛情, 冇麵包, 但更加 唔 buy 有麵包, 冇愛情.

一段婚姻, 如果大多經濟計算, 如何共 渡疾病/貧窮/困苦 ?

Pen 兄, 你遇人不淑, 冇計. 話說回來, 當時 的家長重男輕女, 嫁出既女, 潑出既水. Your case is common...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-4 17:18 發表

p.s. 結婚時飯票 arm arm 攞左荷蘭水蓋, ..
黃小妹,以妳今時今日嘅身份,我睇唔到邊個會咁冇有識死敢蝦妳矣!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-5 18:19 發表

黃小妹,以妳今時今日嘅身份,我睇唔到邊個會咁冇有識死敢蝦妳矣!

我嫁左年幾, 03 年先轉工. 都要面對眾眾不公.  根本班高層都唔怕校長知.

有機會見面, 同你講衙內文化, 鬼子佬會幫 2奶, 但唔會好像中國人, 有子侄....

大家睇下而家D後生,結婚搞大佢,係因為要互相攀比呀!可憐!

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-6 08:54 發表

大家睇下而家D後生,結婚搞大佢,係因為要互相攀比呀!可憐!
好叻唔叻,互相攀比學識及修養就話叻啫!

其實唔好乜都怪晒啲後生仔女,有其父母必有其子女,正一唔好大教壞細,佢哋都係有樣學樣啫。

祖家當年批鬥黑五類嘅對聯講得好,門两邊分別掛上:

「老子革命兒好漢」及「老子反動兒渾蛋」。門眉正中寫上: 「當然如此」。

好句,夠晒精景地描述父母對子女之深層次影响!

黃小妹响樓上話新人在台上少講感激父母養育之恩若然如斯鋪張乃家長之鬼主意,我着實無法感激矣,愚忠愚孝非我杯茶

兼且子女被生出嚟,並非用作父母頭上光環,襟上勳章,以作炫耀之用。

佢哋之被生出嚟,係俾「真正」嘅父母愛錫、呵護,讓你享受、欣賞其成長,跟佢一起分享苦與樂。

其實小朋友要求並不高,只要你對待佢哋猶如你對待家中之寵物就已足夠了,no more no less

你又曾幾何時有要求家中猫猫狗狗,雀鳥金魚,要乜嘢報答孝順,這樣那樣多多要求呢?

佢自少由你凑大,都可以唔聽你話、唔孝順,你都夠晒失敗矣。唔自我反醒,仲賴佢?

我打死都唔信,若然你一心一意好好教養愛護子女,at the end of the day,佢會反骨,no way!

而事實,現今好多所謂父母,其養育子女跟feed寵物差不多,甚至乎更差呢!

相關搜索目錄: 寵物 結婚

講起教兒育女。小弟真係唔明?而家D老豆老母,要同D一兩歲仔女全英文對白。小弟有一次見一對夫婦同過一歲不到的兒子全程英語對白,D英文難聽之極,時式錯曬,仲大大聲,個賓妹都唔好意思。

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-6 14:46 發表

而家D老豆老母,要同D一兩歲仔女全英文對白。D英文難聽之極,時式錯曬,仲大大聲,
為人父母者,想造就一個英語環境給小朋友,咁做法亦無可厚非,可以理解。

所謂教學相長,父母亦可由此自我完善,不失為學習英語方法之一。我們就以對鬼佬學中文之態度視之,講錯得啖笑,用鼓勵及欣賞心態好了。而學習外語法寶,不外乎多講、多聽、多閱、多寫而矣。

其實當今各學科,英語及電腦乃必修者。祖家有義和團餘孼、糞青話中文將會取代英語,成為國際語言。慳啲喇!作大冇藥醫!

揾江生嚟鬧醒吓佢哋至得: Too simple, sometimes naive!

相關搜索目錄: 電腦 外語 語言

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-6 11:36 發表

好叻唔叻,互相攀比學識及修養就話叻啫!

其實唔好乜都怪晒啲後生仔女,有其父母必有其子女,正一唔好大教壞細,佢哋都係有樣學樣啫。

黃小妹响樓上話新人在台上少講感激父母養育之恩
我有不同看法:

佛家所言: 六親關係, 是還債 / 討債 / 報恩 / 報仇  (理兄至親的父母,  1 分耕耘, 10 分收穫). 父母身教, 固然重要, 但大環境 / 朋輩 / 社會, 都有影響.

個人覺得幸福非必然, 生兒後, 可以撒手不顧 / 不聞不問, 父母養育我成人, 已是對我有恩...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-6 11:36 發表

我打死都唔信,若然你一心一意好好教養愛護子女,佢會反骨,no way!

...
講 1 個親眼所見:

有某甲, 家庭小康, 每 2 星期都攜妻兒, 去探訪 無兒無女/攞綜援的遠房親戚, 亦替 他們辦身後事.

他在房署工作, 巡村時, 眼見傷殘人士在烈日下奔波, 開放緊急車輛通道, 結果給受益人投訴. (no kidding), 某甲雲淡風輕: 豈能盡如人意.

子女....

高調給大家看,我多麼幸福!非常的俗氣。

自由社會,沒妨礙他人便可,給他倆祝福:

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-12-6 19:37 發表
高調給大家看,我多麼幸福!非常的俗氣。

自由社會,沒妨礙他人便可,給他倆祝福:
如果有時間到屋邨走走,
會見到很多人家妻離子散,
孤獨終老,餓死街頭,在家中失救死亡,
發臭才被發現...
相對嚟講,能有一老伴,相扶到老,已經係好幸福啦.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-6 17:38 發表
大環境 / 朋輩 / 社會, 都有影響…, 生兒後, 可以撒手不顧 / 不聞不問, 父母養育我成人, 已是對我有恩 ...

雖說兒女成長,社會、朋輩都有影響,但為人父母,責無旁貸,不可姓賴,此亦非藉口,用以成為洗脫疏於管交之嫌。

至於話生兒後可以撒手不顧不聞不問,那就不佩為人父母矣。因每個小朋友皆需要有父母去養育教導、保護,而此職責無人可取代之。

而父母養育我成人,已是對我有恩之說法,有相榷之處。是否有錢掉低個小朋友俾個賓賓凑大,推說要揾食賺錢,其實男滾女勾,就叫養育之恩呢?那日後要報答養育之恩,要報答賓賓才對。

妳答我,第日四叔三個孫長大成人,要報答四叔個仔,抑或生佢哋個代母呢?

又若然有個強姦犯,強姦咗個一齊去wet嘅少女,生咗個仔後由保良局接收,再被一對夫婦收養,悉心養育,呢個小朋友長大後,是否要去報答個強姦犯同佢生母生之恩呢?

套用劉華句嘢: 「今時今日,咁嘅養仔態度係唔夠謘I」要講養育質素、愛心、耐心、同犧牲謘I即係親子、關愛呀!明冇?

85 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。