推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

.........

尋日朝早去法國打第3針發燒到宜家都未掂

全身又痛又無力
針口位更加

順便請佢 check 下有無中招
佢求其咁望下比左支濾固醇藥楂
話有發現先再搵佢

唉…痛到訓唔到
有無師兄試過打左都係咁?

打左2針完全冇問題

有無人知dr au 休息休到幾時?
dr ho休到25號先開工..

btw 我新黎
上個月飲多左2杯第一次俾班fd帶左去玩
無做 小姐都無除裙/底底
但俾小姐環保吹左10分鐘到
無口爆
依家超後悔好擔心
又有d焦慮症狀

剛剛先夠一個月
但仲係成日營住營住
日check夜又check自己條jj

so far又無發燒乜都無
只係前排有幾日龜頭超痕
我諗係沐浴露累事
依家只用暖水洗好番好多
但成日急尿 唔知係咪心理問題

最近袋底生粒好似暗瘡鼣
好怕係花/皰

好擔心呀

好彩搵到依個post睇左各位鮢haring
個心態都正面番好多..
新年祝各位身體健康
身體真係好緊要
好希望多d人睇到依個post
起碼去玩之前知道有咩風險唔好好似我咁on99
而不幸中招o既朋友
希望大家可以積極面對
對自己好ddd

相關搜索目錄: 暗瘡

回復 18005# 的帖子

Kaller 兄,過左年後快些做詳細檢查,不要再疑神疑鬼了。希望你只是虚驚一場。

睇醫生...........

報個平安先
我響mxs果度做左個full set DNA screen
a/梅/hsv2 negative
- 梅毒螺旋菌抗體 (TP Ab)
- \疹病毒2型抗體 (HSV 2 Ab)
- 愛滋病病毒抗原及抗體 (HIV Ag & Ab)

5 week test 可靠吧
a係ag/ab com 應該4week已經90+%
梅同hsv2就唔清楚
但medhelp個hhh話hsv2 blood test要12-16weeks windows period?
當然herpes基本上無symptom無得check
其他淋同非淋dna都無發現
- 沙眼衣原體 (Chlamydia trachomatis) DNA
- 淋球菌 (Neisseria gonorrhoeae) DNA
- 人型支原體 (Mycoplasma hominis) DNA
- 生殖支原體 (Mycoplasma genitalium) DNA
- 解璊鉽嚃 (Ureaplasma urealyticum) DNA
- 人類乳頭瘤病毒 (Human Papillomavirus) DNA

放鬆左一口氣

琴日去左睇drho
我應該有少少尿道炎掛
佢開左d doxymycin 100mg & OLFEN-50俾我食
食完肚痛到難頂呀......
依家仲有尿急+痕
希望食多幾日會好番..........

BTW 之前舊果個ACC login唔番..我係KAIIER呀........

琴日去睇DRHO見到有個著HKU某SOC jacket o既女仔
我估佢係黎做冷凍
總係覺得佢9成係俾男朋友累......
唉..大家好好做人..
針唔吉到肉唔知痛...

聽日睇完dr ho搭車睇fb見到蘋果賣新聞話ecoli st131好毒
仲話每5個中尿道炎就有1個中......
又話抗藥醫極都唔好..仲話入血會死人
好驚呀
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150225/19054013

【本報訊】大腸桿菌除可引致上吐下瀉,亦可入侵尿道。港大微生物專家分析三百四十個尿道炎病人尿液樣本後,發現每五名病人就有一人感染多種常用抗生素都無法治療的最毒型號大腸桿菌ST131,過往曾有病人因一直未能對症下藥,惡菌經前列腺傷口入血死亡。專家建議常用酒精濕紙巾清潔廁板,減感染惡菌風險。
記者:陳凱迎

抗藥性大腸桿菌常存在於環境,洗手間更是這種惡菌的溫床,與帶菌者同用一個洗手間便有機會感染,抵抗力較差者可致病發炎;過往有研究推算,本港有十四萬至十九萬名女性感染尿道炎,當中百分之七十五由大腸桿菌造成。

常用抗生素無效專家於二○一三年收集三百四十個因大腸桿菌引致尿道炎的病人尿液樣本,詳細分析他們感染的型號。結果有六十三個樣本證實屬於最毒的ST131,佔全部樣本約兩成,當中四十九個來自女士,其餘來自男士。
研究人員再在感染ST131的樣本上,使用不同抗生素藥物,發現這型號惡菌對常用的抗生素,包括氨R青黴素(Ampicillin)和環丙沙星(Ciprofloxacin)等,都有抗藥性,如以一百分滿分為最抗藥,ST131對氨R青黴素的抗藥程度達八十七分,對環丙沙星的抗藥程度也達七十一分,顯示這些藥物都難以對付ST131。
上述報告並無交代相關病人病情的嚴重程度,但負責分析的港大感染及傳染病中心總監何屭}指,本港過往曾有病人因抽取前列腺組織進行檢查,遺下傷口,結果感染ST131後,病菌經傷口入血造成敗血症死亡。另曾有病人被惡菌影響肝臟或腎臟,導致發炎。
何屭}指,仍有部份較少用的抗生素能對付ST131,但當上述常用抗生素無效時,病人病情有機會被延誤,「一般醫生最初都會開常用抗生素畀尿道炎病人,唔會人人都拎樣本驗細菌型號,就算會驗都要等兩日先有結果,結果拖幾日先真係對症下藥,病人病情已經嚴重驉v。ST131的普遍性越來越受關注,醫學界普遍認為問題出在濫用抗生素,導致抗藥程度越趨嚴重。
除了勤用𤩹液洗手以防雙手帶有從環境接觸到的惡菌外,何亦建議,常用酒精濕紙巾清潔廁板,尤其是於公廁如廁前,要抹乾淨才好坐上廁板;部份人的腸道或肛門有大腸桿菌存在,卻不發病,但如廁後倘從後方向前方抹淨下體,惡菌就有機會感染尿道,女士們要注意。

相關搜索目錄: 清潔

很高興看到很多Ching好番,未好番的繼續努力。
會好的。

引用:
原帖由 kaiier1 於 2015-2-26 07:45 發表
報個平安先
我響mxs果度做左個full set DNA screen
a/梅/hsv2 negative
- 梅毒螺旋菌抗體 (TP Ab)
- \疹病毒2型抗體 (HSV 2 Ab)
- 愛滋病病毒抗原及抗體 (HIV Ag & Ab)
5 week test 可靠吧
a係ag/ab com 應 ...
Kaiier1兄你驗左甘多野幾錢?

引用:
原帖由 stanleysex 於 2015-3-4 10:54 發表 Kaiier1兄你驗左甘多野幾錢?
我都係響生x易網購特價plan係海洋中心12樓果間男士檢驗中心度驗
2000樓下full set囉
send去果間化驗lab就係prenetics做 應該信得過
不過其他個hpv test本身已經唔可靠
驗唔到都有大機會係因為你掃唔中
掃中無花你又唔知點醫
再講個test叫你自己入廁所掃
唔方會準 但間野個個plan都屈你買埋hpv test

個hsv就淨係睇2就算positive如果唔出泡都唔知佢感染左邊

各位師兄好,報一麊嬽G,第三針在星期六打了,目前沒有再返發,亦沒有長出新花,但發炎持續,何醫生給我藥膏間A希望盡快消炎吧!醫生説如呆仍擔心的話,三個月後可再約時間做個dna test。但我應該不做了,記得之前看過些資料,好似沒有病灶的話其實是測不到的。現在我當自己好番吧。(希望真的沒事!) 祝各位師兄身體健康, 事事順利。

引用:
原帖由 sblade 於 2015-3-15 20:11 發表 各位師兄好,報一麊嬽G,第三針在星期六打了,目前沒有再返發,亦沒有長出新花,但發炎持續,何醫生給我藥膏間A希望盡快消炎吧!醫生説如呆仍擔心的話,三個月後可再約時間做個dna test。但我應該不做了,記得 ...
好消息,祝身體健康!

各位師兄,我前日下面出左兩個水泡,跟住睇醫生驗血。
今日確診係皰疹,醫生開左acyclovir tablet 200mg五日藥,每日食5次。

我追左好耐post,請問食藥有用嗎?

我係高危後第21日/72日分別做過愛滋同梅測試,都係negative
我駛唔駛係90日再做多次test?
Thx

各位兄弟
小弟半年前發現春袋有幾舊肉
懷疑自己有菜花..所以搵醫生睇過
包括DR.HO在內既幾個醫生
都話無中招,話個D係息肉/好多人都有既肉芽仔
係DR.HO度仲做埋HPV DNA TEST,都係NEGATIVE
點知今日去左油麻地政府度檢查
個醫生一睇就話係菜花
嚇到我即時去左DR.HO度
但DR.HO再睇過都話肯定唔係
即係政府個醫生誤診?

引用:
原帖由 Sp2005 於 2015-3-18 16:46 發表
各位兄弟
小弟半年前發現春袋有幾舊肉
懷疑自己有菜花..所以搵醫生睇過
包括DR.HO在內既幾個醫生
都話無中招,話個D係息肉/好多人都有既肉芽仔
係DR.HO度仲做埋HPV DNA TEST,都係NEGATIVE
點知今日去左油麻地政 ...
篇野我早排係另一個論壇問過..
問完DR.HO之後我唔放心
又走去問多個皮膚專科醫生
個醫生都話唔係
但我始終都係好驚

引用:
原帖由 Sp2005 於 2015-3-18 16:48 發表 篇野我早排係另一個論壇問過..問完DR.HO之後我唔放心又走去問多個皮膚專科醫生個醫生都話唔係但我始終都係好驚
師兄,我會傾向相信Dr Ho同其他專科醫生意見。
政府野只有化驗報告比較可信。

引用:
原帖由 gaperic 於 2015-3-18 12:15 發表 各位師兄,我前日下面出左兩個水泡,跟住睇醫生驗血。今日確診係皰疹,醫生開左acyclovir tablet 200mg五日藥,每日食5次。我追左好耐post,請問食藥有用嗎?我係高危後第21日/72日分別做過愛滋同梅測試, ...
今日我又忍唔住做多次快速測試,結果顯示梅同愛滋為陰性。
我已經係高危後21日/72日/76日做過三次test,我係90日再做test仲有無用?

自從証實中皰之後,我真係好擔心再中其他性病。
淋同非淋已經驗左無事,係抽尿道分秘同驗尿都發現唔到淋,衣原體,甚至種唔到乜菌。

我好擔心身邊人有事,一般人係14日就有起泡,但我係兩個半月後先起泡。
依家我覺得好後悔好內疚,有無過來人可以同我傾下?

72/76 日梅已經100%無事 愛如果驗p24 comb 其實1個月已經極準 99.xx%
皰2個半月先出咁恐怖?
驗血有無話係igG定igM 有無分type?
外國好多醫生都話驗血唔會準
好似話false positive率隨時高過中招率
一定要抽水泡入面黚f灶去分類先當確診
如果個泡仲響度搵個專科再驗驗好唔好?
因為1型比2型少好多翻發架
同埋1型係口交野到
2類就多數無接觸到個西鴷祧

引用:
原帖由 kaiier1 於 2015-3-20 12:32 發表 72/76 日梅已經100%無事 愛如果驗p24 comb 其實1個月已經極準 99.xx% 皰2個半月先出咁恐怖? 驗血有無話係igG定igM 有無分type? 外國好多醫生都話驗血唔會準 好似話false positive率隨時高過中招率一定要抽 ...
我係玩環吹出事
驗梅同愛滋,第21日係政府驗,第72/76日係志願團體做15分鐘快速測試。
我會係90日再做多次傳統test,依家壓力好大。

至於皰,我係今個星期出水泡
我第二日即去睇專科,臨床觀察係中左,再做個hsv type 2 blood test
Test result type 2 抗體positive,已經幾日但個泡都未好返,所以我都無再睇其他醫生,跟返專科意見食藥。

我依家只求身體健康唔好成日復發,唔好再有其他性病,我已經知錯好後悔,希望上天俾次機會我照顧老婆、家人。依幾日我每朝5點幾紮醒,跟住就忍唔住喊,我知依家先後悔已經太遲,但我發誓我以後一定唔會再去玩,一定會安守本份,做一個好老公。

引用:
原帖由 熊貓 於 2014-6-19 22:03 發表 恭喜恭喜, 都話花易搞, 有機會斷尾, 我睇返自已原來係2009月9月開始皰皰, 就快5年啦, 仲係沒完沒了
熊貓師兄,你仲有無上黎。

有無做埋?安全套防唔到幾多hsv2 好似防6成
口交中hsv2 好似話就算條女真係有都只係有1%中
同埋好少咁遲出泡 驗血通常12-16個星期先驗到?
會唔會其實係番發 你之前唔知?
唔好同老婆行埋先啦 好似話就算無出泡
都要食住藥+帶套先最安全

标题

内容a习了,感谢

無做埋
我每日都會檢查下面,之前從來都無傷口同水泡
其實我已經無再諗究點解會有皰,因為我係非典型的案例
人地係一堆堆小泡先損,我就一出就係損口。

損口出左六日,但仍未好返隱隠作痛。
我打算隔多7日/17日,即係85日、95日再做多1次愛滋同梅15分鐘快測。
我知再做無乜意思,但心理壓力好大,最衰我會係96日出差兩個星期,等唔切去做正規測試睇報告。

莫講話同老婆行埋,我依家連同人接觸都唔敢,好驚傳染人。
著過衣物都落滴露消毒,屋企的av都delete埋,驚一睇就有反應令損口痛。
我睇晒熊貓師兄的post,知道皰係會突然復發,而且隨時隨地復發,心入面好後悔,咁就一世。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。