推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

小弟係呢度新手。
簡單講下我情況,我3月頭做左冷凍,
一直都無見復發。可能上星期放復活節假夜訓左,同飲左杯啤酒。早幾日發現之前一個舊位有一個好細好細既突起白點,心情即刻down晒!可能習慣會檢查,所以發現得早,得一粒。我知呢個係復發,依家我有d問題想師兄們俾下意見。
1. 我之前已去過衛生科,已check a &梅都無事。因為我做左冷凍先去睇衛生科,所以未試過搽藥,只check 以上既野。
2. 我都係做左冷凍先知道大家有睇開dr Ho ,我之前睇鶩茪@次太貴成4300,根本無能力再M佢覆診。我已打電話約dr Ho ,但要等到9號先得。

依家好想問下各位,我應該去衛生科搽藥,定係等到9倌雁@見dr Ho?因為係人都想一發現就整走佢,我擔心等越耐,佢越來越大同多。。。

定係出面買疣定x搭?呢幾日好不安,希望有解答。

相關搜索目錄: 啤酒

仲有睇返之前d師兄有講wartec or Aldara ,係咪買呢d試左先?

因為發現算早,呢點都係1-2mm大,同埋無咩點突出。有無師兄有經驗?

引用:
原帖由 又行錯路 於 2014-4-30 17:56 發表
有文章講過,冷凍到bio-feed先有用。冷凍應最有效,接著是電或激光。
師兄,你意思咩都唔好試,等Dr Ho個日做冷凍??

多謝Stanley &sbllade意見,自己今日都去左藥房問都話wartec無貨,如果有貨相信應該放枝看門口。試下M多幾間先!
我做過冷凍,我都覺冷凍有效!之前有四粒,冷凍之後都幾日就清晒。自己都諗住唔復發。
點知。。。唉!
其實自己上年年尾已發現莖位有一粒,最初無知唔識呢d係花,以為係一d肉既增生。直到第二粒3月發出先知有問題!
鶖犰n驚已經野到女友,又唔敢問口。。後尾知道女友幾年前已打左hpv疫苗,加上到依家都唔發覺佢有疣。。我無做hpv test,相信係四合一其中之一卦。其實當初諗法係,自己中左自己受,唔好累到身邊人。

既然幾位師兄意見,我一直耐心等到dr ho 鶪憿A希望唔增多就好啦。

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-1 20:34 發表 今日突然見到長了兩粒新的, 新位置。還以為有半年了,應該開始好,點知仍會有新位出,心灰了。我本身不煙不酒,但工作關係,長期ot 不夠唌A加上最近失眠,可能這樣恶化了吧! 而我明天開始要到上海工作三個星 ...
師兄唔係四月M完dr ho冷凍完咩?
即係再新增左兩粒?

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-1 20:34 發表 今日突然見到長了兩粒新的, 新位置。還以為有半年了,應該開始好,點知仍會有新位出,心灰了。我本身不煙不酒,但工作關係,長期ot 不夠唌A加上最近失眠,可能這樣恶化了吧! 而我明天開始要到上海工作三個星 ...
師兄唔係4月去左Mdr Ho 冷凍咩?
即係依家再有新增?

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-2 00:06 發表
Yes, 再新增左兩粒 !
只係剛過左一星期,師兄唔好放棄。
我都係等緊九號....依家日日睇住有無新增...

仲有師兄你治療左幾耐?

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-2 00:36 發表
事發半年了,平時翻出最多都係出開附近囍魽A想不到隔左咁耐突然出在兩個新位,雖然細粒,但都係驚!
我相信我同你發現第一粒時間差唔多,我比你仲耐先識驚,就係今年三月頭出第二粒先知有事。
個時睇醫生,話其實應該有四粒,因為有兩個成左芝麻形既白點但未出芽。
我依實計落快兩個月,我一直都好希望出一次就夠
點知依家又再發!今次呢個都係發現第二粒既附近。
暫時未見有其他新增,而發出黎呢個都無發大位,希望九號前都無咩事就好。
師兄,你要出差,呢段時間都記得休息多點!增強抵抗力,起頭唔會令花有機增強先
我依家都係抱住呢個想法。
再發之後,每次見到女友,就好驚佢有事。雖然佢己有疫蓄,但驚我中既係佢無 cover,但我唔敢佢同講,個感覺好無奈..

引用:
原帖由 stanleysex 於 2014-5-2 10:23 發表 你地吾洗甘灰心, 正常你依個版度9年黎睇到正常應該大約80%會醫一年左右多d就好翻, 而15%2年左右, 好似我甘黑仔5年既應該大約5%或以下, 一年時間好快過, 只要keep住做冷凍或激光(冷凍比較方便好多同深入好多, 好多 ...
多謝師兄鼓勵,我有追返你以前既留言架!見到你好有心去鼓勵其他人。
有事鶖犮i以得到你地心靈上支持,對康復好有幫助!
我之前係追開HK discuss劗銢J師姐post,直至再復發上網M料,先發現呢度原來有噤多資深師兄。仲要有你地會繼續俾意見我地既新人。要講聲多謝!

我不嬲唔煙的。酒依家都會唔飲。
我會耐心等到9號,睇下dr 點樣處理我呢個新症。
師兄,我其實仲應唔應該去藥房M下wartec,用黎看下門口。雖然我知停産了。未必會有。

我想問下各位師兄有無試過d花出現左後,係會無增大/多,相反會自己變細?我唔知係咪錯覺,我剛剛再檢查時,感覺無之前會突,相反個點最初係有d白,依家變左小小黑同無噤突,但佢係無甩既。想問下有無人試過噤?我無搽過任何野,只係靜心等9號見dr。所以奇怪再摸落去個感覺會噤。

引用:
原帖由 stanleysex 於 2014-5-6 20:17 發表

正常唔洗再買咩藥膏, 都話整損左重煩重大鍋, 問下醫生意見吧, 正常用冷凍到最後好翻, 而用醫生比既T字頭既藥膏去防止佢出, 之後就OK, 如果初期醫生先會比S字頭比較有小小"拿"既 (無WARTEC個D甘勁), S字頭既係安全 ...
知道啦師兄,我依家都係等緊九號上去比Dr睇,亦無去某房再問,因為好似你咁講,整損左仲麻煩。
我上次睇另一個 Dr,貴之外佢咩都無俾我,只係俾抗查素我食就算。唔會似 dr ho會俾藥膏。
我到時睇完都會係度講返個情況架,多謝師兄你鼓勵!

引用:
原帖由 byestar12345 於 2014-5-7 23:45 發表
你可能之前冇留意,可能有了很久,未必係花。
我曾經都有懷疑過,但自從我中左之後,其實都會檢查幾密
而咁岩呢個位同之前出過既位一樣,加上個樣同花一樣〔雖然真係好細粒〕
不過點都好啦 我都希望好似師兄你咁講,唔係花
我會睇左 dr先肯定有無睇錯

引用:
原帖由 byestar12345 於 2014-5-7 23:45 發表
你可能之前冇留意,可能有了很久,未必係花。
我曾經都有懷疑過,但自從我中左之後,其實都會檢查幾密
而咁岩呢個位同之前出過既位一樣,加上個樣同花一樣〔雖然真係好細粒〕
不過點都好啦 我都希望好似師兄你咁講,唔係花
我會睇左 dr先肯定有無睇錯..

今日十一點就去到 dr度,第一次去就覺得成間診所好多人,好忙咁。等左半個鐘先可以見。
入到去就同DR講返自己既情況。
再檢查個時,佢都確認左個位係復發〔呢個係我意料之內〕
之後我話疑似既位佢話唔係,其他位置肛門等都無野。
相反估唔到佢話以前做過冷凍既位,應該仲有少量病毒,未算清得晒,所以表面唔算平滑。
我仲答醫生,我以為係疤既關係,所以仲會有少少唔平。
咁佢話之前既位都再做多次冷凍,至多痛d。總好過會復發!
〔呢下感覺佢真係一個唔拖症既醫生〕

呢度我都想問下之前搵 dr ho做過冷凍既師兄,冷凍個噴咀佢有無用針型噴咀架?
因為我上次整個時,佢都係針對性噴邊點係花,就噴邊點。
今次 dr無用針咀,就真接噴,而咁岩要噴既位可以就成一直線。
嘩,一大幅加上直線掃咁噴。相比起上次,我真係痛到死!
dr實話佢會重手 d,前後噴左大約四次就停。

過程中dr個態度相當支善,我有好多疑問。包括有關女友既,都會答我。
同佢傾完個心定左好多。
佢話我應該係三月開始計,如果九月無既話,都算開始好。
之後臨走仲話,佢覆唔覆診都得,如果擔心既就返黎啦。

今次診金平過我上次睇一半有多,諗返起上次好傻..
點都好,希望今次係最後一次冷凍啦..

引用:
原帖由 sox11 於 2014-5-8 14:14 發表
有冇師兄去過(香港男士醫療及體檢中心)驗hiv及性病.....可以嗎
無試過,驗HIV我只係去左衛生科

引用:
原帖由 stanleysex 於 2014-5-6 20:17 發表

正常唔洗再買咩藥膏, 都話整損左重煩重大鍋, 問下醫生意見吧, 正常用冷凍到最後好翻, 而用醫生比既T字頭既藥膏去防止佢出, 之後就OK, 如果初期醫生先會比S字頭比較有小小"拿"既 (無WARTEC個D甘勁), S字頭既係安全 ...
另外師兄,佢無俾你所謂既藥膏,只係俾左外用抗生素藥膏我搽
同埋七日既抗炎藥。不過佢話藥的話如果無事,唔一定要食晒。
即係點?

引用:
原帖由 stanleysex 於 2014-5-15 20:52 發表 係, 其實藥黎講學佢話一樣我都覺得無事食唔食都無分別, 由其係抗生素, 抗生素藥膏應該就係T字個隻
多謝師兄解答。
今日剛好一星期,d花同冷凍左既位已經甩左。
我藥方面食埋今日食晒了。

另外,我發現呢兩次冷凍之後,都會出現輕微既龜頭炎。即係包皮同個頭位有d紅點。。。
搞到我損口搽抗炎藥膏,其他位置搽消炎藥膏。
以前我根本無咩發生過呢d發炎。唔知咩事搞到噤,有無師兄叫過?

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-10 21:16 發表 好似尿道口長出花! 去年11月到現在都半年了,點解還有新位出的! 生在這個位是否很難醫好? 好想快曭藄輕銂v病! 天阿! 求你列再出新位了,我快瘋了!
師兄,你仲要出差未能返港Mdr?

引用:
原帖由 sblade 於 2014-5-27 21:09 發表 終於工幹完回港, 今天上了Dr Ho 新診所。冇自己想像嚴重,疑懷疑的Dr說不是,但有一粒新發好細的,連同一些舊位復發,但都是很細的。不過最意外是系帶個位返發! ( 是我第一個出的位)。 其實發起上來不到自己控制,唯 ...
我都係復發左個舊位。
9號做完到今日都有20曰,傷口都埋得七七八八,只係表皮仲好紅。希望今次係最後一次。
期間試過有急性龜頭炎,好彩即搽藥膏就一兩曰無野。

師兄,希望你都快d好返!

各位ching好,報告一下進度先。
小弟自從5月頭M再發現復發一粒花之後,M左dr Ho 冷凍左之後。都兩個幾月啦。傷口早就埋晒,依家暫時都無發現有復發。
復發呢次我係dr HO幫我搞,相比我第一次。無論診金同醫德,dr HO我都俾高分。希望大家都早日康復!過返正常開心既日子。

Hi everybody Ching

long time no log in here, happy to see u again stanley Ching

i am happy to tell u that i am recovery now after saw Dr Ho once only.

Wish u all the best and happy new year!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。