推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 强烈建议大家先学好简体字

引用:
原帖由 大聖 於 2007-4-28 04:44 發表
這個是香港論壇,用繁體有問題嗎???
再說,中國文字本是繁體字(詳情請自行參考各中國歷史書本),只是有人說:要全民識字!!
所以中國國字,才會由繁體變為簡體!!!
雖然到現在,國內仍有很多人不識~~~~字,除了自己的名字
sorry 連出咁多post

有冇注意到用正體字(繁體)o既地方差不多全民都識字. 唔講中國,用簡體o既國家,  那裡好多華人都唔係好識漢字.

d

d

其实繁体简体都无所谓啦。 都睇得明

尊重论坛 尊重繁体

简体字冇mug 唔好, 要賺大陸錢就要識简体字
I'll be back!

要從外國賺中國錢就要識简体字

由中國去賺外國錢就要識繁體字及英文.

入黎 TIMWAY 就要識得睇 繁體字 + 廣東話 + 英文

我是广东的,常用繁体字都看得懂,而且不觉得难,我之前就用过广州音字典对照着来学写繁体字,其实简繁都不是很难的.

我個人認為印刷品應用正體字, 書寫時候大家可以用簡體字或速記.

相關搜索目錄: 印刷

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-5-16 15:08 發表
我個人認為印刷品應用正體字, 書寫時候大家可以用簡體字或速記.
咁樣ok, 因為茶餐廳文化, 要佢地變用正寫點落單?  一日做少一半生意都似....

相關搜索目錄: 印刷

引用:
原帖由 myvillage 於 2006-12-20 20:12 發表
来自上海:

简体,繁体都是汉字,我们中国人应该懂得简体,也懂得繁体。。。。
同意,簡體是方便但繁體是表達比較好,各有各好處

简体字书写起来比繁体字要简单容易一些,本人不会写繁体字,不过还是看得懂繁体字的。
建议大家不要和楼主计较了,不找自己原因总是要求别人怎么样的人是很可耻的!

引用:
原帖由 saltiwet 於 2007-5-1 10:40 發表
簡可以簡但唔可以錯, 登錄唔係登陸, 言寓唔係言預, 姓蕭在大陸都全變了不肖子孫, 連老祖宗個姓都可以同不肖一齊用, 別人問起仲振振有詞咁話個肖字係中華正統的蕭字.
纠正你一个错误,在大陆“肖”和“萧”这两个字是并存的,在姓氏里面后面的那个“萧”是占绝大多数的,本人的朋友里基本都是姓这个“萧”的
版主不要怪我连帖

引用:
原帖由 zhouqingjia 於 2007-5-18 20:31 發表

纠正你一个错误,在大陆“肖”和“萧”这两个字是并存的,在姓氏里面后面的那个“萧”是占绝大多数的,本人的朋友里基本都是姓 ...
但 鐘,鍾,鈡 三姓亂用就一定是個問題.

引用:
原帖由 zhouqingjia 於 2007-5-19 12:24 AM 發表
... 不找自己原因总是要求别人怎么样的人是很可耻的
不要經常用"可恥" 來形容別人, 在論壇中沒有絕對, 即沒有判決力. 凡事都有兩方面看法. 在大陸而家時常聽到"八榮八恥", 我覺得最有問題的人是作這垃圾的人. 佢教低下階層人士去憎恨中產, 而不是教他們從正途賺錢改善生活. 我覺得聽 sam hui 的 "要坐 benz 靠自己個腦" 那首歌的教育意義會比較好.

最後最令我不滿的簡體字是"發財"的"發"字, 怎可以和"頭髮"的"髮"字共用.

我個人絕不反對簡化, 但是絕對反對故意用錯字代替正字.

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-5-20 23:09 發表

佢教低下階層人士去憎恨中產,  ...
agreed.  但係xx黨暗算國民黨成功就係利用低層既無知,加以洗腦, 等大家以為殺哂有錢人就等於有平等社會, 點知又係俾想皇帝夢既上層利用.  美國南北戰爭咪又係一樣, 只不過美國係新國, 唔夠人數打來得咁徹底而已.

繁又好~簡又好,最緊要讓人看得明白。

不如討論一下:

依家D人連普通的中文都寫錯(甚至唔識寫)~所謂大學生一樣係0甘~死未?

繁体字和简体字都一样拉!!
睇得明就得咯!

^_^  不如改茅頭指向d連中文都唔識既abc?   (但係仲要狂講azn pride果d粉腸)

香港的討論區
為何要寫簡體字呢
奇啊

QUOTE:
原帖由 stoking 於 2006-12-20 09:21 AM 發表
一进论坛几乎满屏繁文,都没学会简体字嘛?
你不能先學好繁體字嘛,為什麼要別人反過來遷就你呢?  
答案很简单:因为你是中国人。

都說過了... 共產黨利用老外的系統不能代表中國人.  用洋人發明的簡體字系統罵日本人美國人就是自刮嘴巴.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。