推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[疑難] 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早上 10時半在中環琤芼行總行等,他回應:「好呀,中環港鐵站琤芼行。」記者強調是琤芩`行,他大聲說:「我唔識去呀,都係中環站琤芚弘捸C」
到第二日早上 10時,阿鵬以短訊通知記者:「我肚痛,改期吧!」記者即時回電及以短訊了解,再到其住所「尋人」,但均無果。當日下午 3時許,記者終於找到阿鵬,經再三勸說後,他才願意與張會面。
「佢係唔係高分低能? Sorry,我唔覺得佢高分,至於低能係貶意,我唔方便評論……」張慧敏對阿鵬評價似有保留,其女助手則有另一番體會。當阿鵬在辦公室等候時,助手問他要否飲東西,他說:「果汁吖唔該!」「我哋公司冇果汁,只有茶或水…」「咁要茶啦,有冇果汁茶呀?」助手當場語塞。

===========

生命中, now and then 都會遇到這樣的人, 到底他們是否真的希望自救 ? 考起!!!

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-14 17:36 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?&iss_id=20110214&sec_id=4104&art_id=14970808

阿鵬強調渴望改變,記者特別為他安排這個模擬面試,他最初表現雀躍。面試前一日,記者致電約他翌日早 ...
04 年時就業情況惡劣, 我用盡九牛二虎之力, 安排學生 見工. (大公司, 薪優福利佳)

考 第 3 既學生,返家就收到 reject 電郵. 學生叫我講情. 原來 12:00 interview, 12:20 還未見人. 人事部打電話比學生, 答覆: 唔知醒.

12:30 到達, 冇 d 歉意.

如果唔志在, 點解又要我講情? 考起!!

到現在, 我都想不通...

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-15 18:06 發表

想知道 E+d U, 有冇鼓勵d學生諝[ d NGO?

上次話俾妳聽, 我隻馬騮唔再在GE玩後會去NGO做Volunteer , e+在EWB (Engineer Without Borders)同 Earth Charter
合作在尼泊爾建農村小水電。
妳何不建議上路的 ...
有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...

我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...

剛才有舊同事同我呻 - 學生做暑期工, 唔識填 form, 要同事填. 非個別現象, 攪到同事應接不暇. 她說: 面對90 後, 不久我們會覺得 80 後好長進.......

p.s. 我哩個溫室小花, 中學時 3 步不出閨門, 考完會考, 都識得自己去明愛, 報名讀秘書/打字 課程. 其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!!

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-16 19:52 發表

黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

...
我更加 buy 何老大的金句 - 共業...

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-16 18:21 發表

ne 個話題, 老何自上來這forum都up左太多了, 只寄望8,90s後有5%上路!
「好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少。」另一名「窮富翁」、已故名律師周啟邦之子周國豐認同,家境富裕的年輕人擁有教育及事業上的優勢,又指現時 80後每天努力工作只能餬口,看不到前景也儲不到錢,無法改善生活。

- that's most of the post 80 present situation.

心痛的是, 客觀環境已惡劣, 仲唔生性...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 10:03 發表
鶩茪中j出蟀J大種乞兒, 我有同學問起知唔知, 呢禶s聞睇都費事睇, 浪費精神同時間
SUE姐, 青雲路咪係黧’y沙咀隔離黧﹞j學既, 我母校喎 當年2001年已經開始搞, 當時我已經鄋懋|大牢受魖漈L, 呢曭捧N ...
你 d 師弟/妹, 實習時 責罵半身不遂的老人家 麻煩, "老不死".

舊同事說: 起初老人院好緊張, 現在見怪不怪...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-17 22:20 發表
  Sue姐,個個人入行原因都唔同,有無愛心都係其次, 但係無責任心,就好緊要,雖然醫療失誤無日無之, 其後果可大可少. 但做得呢行越耐,好多姑娘既脾氣係越嚟越差   

至於80後青年社會流動性問題 ...
to be understood, 因人手不足/刁民汗牛充棟.

不過實習都已咁惡...

負責既同事喊哂...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 17:00 發表

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?
...
the main problem is 有瓦遮頭.

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份. 有 bb, 更加難租屋.

朋友話, 業主加 佢 60% 租 (service apartment), 所以不是迫遷...  

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

之不過有位仁兄實惦,乃第三帝國嘅總舵手希特拉是也!

...
而家有埋皮革奶...

d 化工咁 let, 點解唔用於正途 ???

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-18 19:47 發表

Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

之不過有位仁兄實惦,乃第三帝國嘅總舵手希特拉是也!

...
, 不過佢 d 作為, 真是當奴.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-19 14:56 發表

黃小妹,妳上咗岸就乜都唔記得哂,買樓從來都係咁艱難,只不過M家刁民多咗,興起哄作大兼冇嘢揾嘢鬧啫。我1981年結緍時租人一間房,諗到冇諗過呢生人有機會買到樓呀 ...
that's I agree. the point is, for most of the HK people, no matter how hard they work, how humble they live to save money, they cannot make it, which is not so in the past...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 11:15 發表

I must reiterate that buying a house should not be ranked as the top priority of our life, particularly for those young graduates. It’d only be our ultimate goal, which needs to take time.

...
no la, the point is even one rent a flat instead of buying one, the situation is tough as stated in previous post #21 below

=========
引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-18 19:11 發表

the main problem is 有瓦遮頭.

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份. 有 bb, 更加難租屋.有

朋友話, 業主加 佢 60% 租 (service apartment), 所以不是迫遷.. ...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-21 12:28 發表
h:" />h:" /> 為今之格局, 早在港英撤退已定型, 英人撤退時,自然好多嘢都懶理,

啲人成日講咩咩80後唔掂, 掂同唔掂都有, 不過報都報導都愛取啲極端例子, 滿足一般大眾的八卦慾. 現在整個香港經濟都係靠 ...
我的 training, tuned 到我成為 1 個 客觀, stick to fact 的 observer. 結論真是大多數好唔掂,

報導唔掂的例子, 在各大院校/各行各業, 已司空見慣. 更誇張的都有.

你相信否, 04 年酒店系學生參觀 5 星級酒店, 有 10 多個學生給酒店 GM 來信投訴. 想像5 星級酒店GM 日理萬機, 會花時間投訴參觀者, 學生幹了什麼?

痛心/傷心/ 擔心 的是, 面對全球化, 香港的優勢消失, 年輕人的將來.

Ah Sue 斷言: 大多數90 後更加好唔掂...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-21 12:28 發表
SUE姐你有兒女的話, 夠胆送個仔去當兵? 香港人真正上戰場與外敵血拼時為1941年

...
因為個人反戰, 反而 會buy 何老大公子的做法 - 參加國際 NGO, 當 義工.

對年輕人的眼界/溝通技巧/包容不同文化/刻苦耐勞, 幫助更大...

或好像 macro, 當船員 (當然要因材施教/因應興趣)..

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 11:15 發表

It seems that you ascertained that buying a house was as easy as buying an orange round the corner in the past, and everybody could afford to buy one as long as he’d got a job, no matter how much pay he’d got

...
no la. The point is it is becoming more difficult nowadays...

我們不能否認地產霸權, 地產商賺到盡, 自回歸後, 日趨嚴重...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-21 19:25 發表

Resource or supply, i.e. income/money has always got a limit, whereas human wants, so unfortunately, used to be no limits.

How to meet your unlimited wants with the limited resource is  ...
筆兄由板間房, 憑藉自己的努力, upgrade 到面海屋苑. 亦曾說過 80 / 90 年代, 薪酬不停加.

政府的統計數字, 薪酬的中位數, 過去 10 年, 沒甚增長; 閱讀香港的堅尼系數,貧富窮懸殊情況正逐年加劇。香港堅尼系數已經達到0.434,在全球27個先進經濟體中貧富懸殊排名第一. 超過「警戒線」

身傍的 60 前, 長進的基層, 不論是否讀書有成, 現在都衣食無憂. 甚至可置身中上階層. 個人覺得現在多數的年輕人真是不長進, 但長進的少數, 如果是基層,   頗難超脫出身 (居住問題, 是 1 個大難關). ...

筆兄曾經說過, 大英帝國, 居住/投資的 市場不同.升斗小民, 都可安居樂業. 鬼子佬能, 中國人為什麼不能 ?

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-2-22 10:30 發表

Complained about their attitudes, manners or behaviours?
1 殼眼淚 -

負責的同事, lecture / tutorial / email, 3 番 4 次, 講明 dressing code / 集合時間 (比參觀時間早 20 分鐘).

久候不至, 只有離開. 參觀期間, 十多名學生殺到 (多名穿 T-shirt, 短褲, 單車褲, 涼鞋), 在 5 星級酒店大堂, 吵吵鬧鬧, 要求見經理. 質問為何他們來參觀, 竟然無人接待 (no kidding)...

5 星級酒店的 comment - in front of the foreigners, your students bring disgrace to Hong Kong ...

負責的同事, 每年都接到酒店業不同的投訴 ...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-22 02:51 發表
  SUE姐, 從現實面睇, 美國很多CEO都有參軍紀綠, 當然當兵帶來都有正負面, 正面者如以前李超人個手下馬世民,為英國人參加法國外藉兵團, 更重要係,當兵有食有住, 唔係個個屋企都SUPPORT到個細路唔做嘢,去做 ...
afford 到既, gap year; afford 唔到既, 做幾年工先....

大多時候, 事在人為

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-2 20:57 發表
言歸正傳,今次這位大學碩士就過癮囉,
綜援出雙糧,重有六千蚊等住攞,
今勻真係火燒竹棚,有排「炭」了,
但回想一下,這位棟樑出世到現在用咗香港納稅人幾多錢?
general subjects (e.g. NOT medical / engine / health care), in the year of 1995 - tution is around $40,000 ,  government has to put in addition $160,000. The subsidization should have significantly increased as the fee is still set at $42,100 at 09-10 for all degree programs...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。