推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[疑難] 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-2-14 18:29 發表

長年cdrom 阿伯都忍吳住此子真係'中大之光'沈校長及有關人仕正頭痛緊搽邊隻面懵膏
呢條正一厚顏無耻嘅大岳人辦,香港有幸矣!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

有, 不過好功利化, e.g. 如某大的青雲路...我都想過 joint. 最終我哩個小資, 去 e-院 教小朋友...  
你哋唔使咁肉緊幫呢類躪癱揾工喎,呢條大古惑,正一面懵心精,佢食咗你都得呀!去無線做藝員唔使入訓練班。

咁嘅quali白痴都識得去幫人補習或去做義工攞reference喇,邊會坐响屋企吽咗三年咁耐謘H

呢條雜種廢柴、大種乞兒,特登高調交足戲,做出大龍鳳俾社署睇,費事斷綜援兼被捉去做社會服務咋!

呢個打壞,趷高蘿柚我一眼就睇穿佢疴乜喇!虧佢玩匀全世界咁嘅屎橋都諗得出,正一下流賤格、低能邋遢、人渣垃圾!

今次佢一筆過幫佢自己响父母、親朋、街坊面前掃除哂長期食綜援咁衰牌,被歧視嘅壓力,為長期食綜援鋪路。

從今以後出街都唔使再頭耷耷。嗱!你哋M家知道哂我係中大碩士喇,咪以為我游手好閒花c猄冇料呀!咪望住我呀!我懷才不遇咋!千錯萬錯係社會嘅錯,唔關我事謘I

講來講去,都係啲黃大仙式福利闖嘅禍,引人犯罪。慘得過大把市民認同啲政棍騎刼呢類fuck up跟弱勢政府玩嘢,等自己抽水上位兼攞自身着數,唉,悲劇!

相關搜索目錄: 補習
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-16 16:51 發表

其實現在的父母, 甚樣教養子女 ? 考起!!! ...
黃小妹妳真有腦,識得問句咁以下犯上嘅問題。

再講佢呢亭fucking bastard乃社會禍患。佢咁後生就好食懶飛,走精面,滿腦子evil思想,加上受過高深教育,我敢批死佢at the end of the day係智慧型罪犯,無所不用其極。

佢所犯嘅案對社會破壞力會極大,亦好難破案。總之一句講哂,黐襯佢都死。一個唔好彩,請咗佢,若有錢銀同盤數過佢手,我包保佢穿櫃樋,正一E少陣都死!  

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-17 17:05 發表

好多 80後都唔怕辛苦但社會向上流動嘅機會,窮人真係比家境好嘅人少...
周公子一啲都冇講錯吖!

你哋小心留意,佢只係話社會向上流動嘅機會窮人比家境好嘅人「少」而並非「冇」。

我曾經係窮人,仲係赤貧嗰隻,我最有資格去comment呢個講法。

其實社會向上流動嘅機會,從來窮人比家境好嘅人少,今日如是,幾十年前如是,更非甚麼新生事物。要怪就怪你上一代,佢哋自己最清楚點解會淪落成為窮人。

以我家族嚟睇,結論係冇危機感,落難後又坐以待斃,浪費時日於嗟嗟怨怨。最衰係唔面對現實,冇戒哂有錢時之惡習,仲繼續又煙又酒。

至於講到「社會向上流動」呢個term,我哋首先要搞清楚何謂「上」呢個定義才作其它討論。

究竟向上到乜嘢程度呢?李+X咁吖抑或做到凸手才算?又或小康之家,甘於平淡,總之生活安穩,有工做、有三餐、有瓦遮頭又唔使攞綜援就已算呢?

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-2-18 17:24 發表

共匪狗奴才『當奴憎』與特區政府的狗官亦合乎老友此段斥責。
Albert兄請息怒!

我跟啊曾冇乜喇能,唔係想保佢,只係想講事實。佢個三煞位,邊個做都死,話之佢啊年定啊英!

之不過有位仁兄實惦,乃第三帝國嘅總舵手希特拉是也!

暂時關閉赤鱲角機場14日,貪佢夠大,將之辟作毒氣室,將啲刁民用機場快線,一車一車咁,車哂入去焗瓜佢,跟手揼落海填新跑道。

不過希生今次要向我哋祖家啲科學家惡補新生事物,臨排隊入毒氣室前,將佢哋統统剃光頭,頭髮備用,要嚟製蛋白質做奶粉。因為仍會有餘孼未清,到時喂佢哋飲呢亭奶粉,飲到佢頭都大埋,殺佢於無形!  

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-18 19:11 發表

發覺大學畢業生, 如果冇父蔭, 真是買唔起樓. 就算認命租樓, 租金都佔收入大部份... ...
黃小妹,妳上咗岸就乜都唔記得哂,買樓從來都係咁艱難,只不過M家刁民多咗,興起哄作大兼冇嘢揾嘢鬧啫。我1981年結緍時租人一間房,諗到冇諗過呢生人有機會買到樓呀!

至於話大學生,大哂呀?世界上邊條公民條約寫明大學生可保證買到樓謘H

妳話我對家陣啲80後有偏見都係咁講,做人太急功近利喇,尤其是中大呢亭人渣,自己懶惰就賴社會,郁吓就拋啲似是而非嘅乜鬼嘢社會向上流動之類,懶高深嘅term,點流動呀咁好食懶飛?使唔使俾個唔使返工嘅官你做呀?

馬死落地行,放下身段吖嘛!唔該佢哋放眼世界喇!我响英國大把同事係大學生,但只係做文員仔,仲低級過我。揸巴士嘅亦大有人在,我親眼見過,並非作嘢。

現今港人連思想都大陸化,急功近利,乜都要一步登天,衹爭朝夕,只見人家收成,不見人家耕種。所謂未學行先學走,眼高手低,志大才疏。咁唔惦謘I

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-20 17:09 發表

.. no matter how hard they work, ..save money, they cannot make it, which is not so in the past...
I must reiterate that buying a house should not be ranked as the top priority of our life, particularly for those young graduates. It’d only be our ultimate goal, which needs to take time.

It seems that you ascertained that buying a house was as easy as buying an orange round the corner in the past, and everybody could afford to buy one as long as he’d got a job, no matter how much pay he’d got.  

But I can tell you about my personal experience, it was not that easy and hassle free as what you might think. In reality, not much people could afford to own one at that time, no matter how hard they worked and saved, not much difference to the situation like now.

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-21 16:04 發表

捉兩三個鄉紳出嚟打靶..好呀! 阻住個地球轉..
連啲棍都一齊拉哂出嚟打靶!

不過每個棍正式打靶前,都要陪人打靶起碼一次,等佢唔知邊次黎
真,嚇餐佢死!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-21 17:05 發表

the point is even one rent a flat instead of buying one, the situation is tough
Resource or supply, i.e. income/money has always got a limit, whereas human wants, so unfortunately, used to be no limits.

How to meet your unlimited wants with the limited resource is economic, and everybody should know about it.  

Thus, it all depends on the priority you set in meeting your wants, and to what extent, say quality, of them.

You can’t always blame other people as it’s you, yes, you yourself only, who have got the power to manage your own finance, isn’t it?

Just like me, my wife and I just rented a tiny little room, of course without inside bathroom, while we were living in the direst want after the marriage.

I wonder why those youngsters nowadays would need to rent an entire flat, whereas moaning for short of money.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-21 12:28 發表

要令香港青年成長, 只有送嗰啲香港大好青年, 尤其係啲十優八優嗰啲去當兵 ...
Marco兄苦口婆心勸啲父母送個寶貝仔去當兵,用意可以理解,起碼可學識嚴守紀律,又唔會乸型,姐手姐脚咁,好!

好可惜此良好意願對港男未必達致預期効果,皆由於港男去當兵動缺少個drive

現今每個要強制性服兵役之國家,皆有實際需要,唔係玩玩吓,甚至係因life threatening而要咁做。佢哋每每皆有潛在敵人或假想敵。

做得士兵,必然要預咗有日會去片人,又或俾人片,要你為國家頂番過去。換句話說,要有目的、有口號才可推動當兵者drive,去黎真賣命。所以一般會嗌保衛家國之類口號。

台灣話大陸打佢、南韓話北韓、星架坡話馬拉佬、瑞士話德國(以前恰過佢)、奧地利(之前有德國,後有共產蘇俄)。

花旗佬以前要強制性服兵役時口號擲地有聲,好偉大,做正義之師,世界警察,去拯救被邪魔惡妖奴役嘅人類。

我祖家口號仲巴閉,去解放那些處於被蘇修(N年前)、美帝欺壓、奴役於水深火熱地獄中嘅全世界各族勞動人民。

叫我哋呢班身嬌肉貴嘅港男公子哥兒去當兵?為乜先?去拯救嗰啲c模免受其它慾海饑民糟蹋呀?

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-24 21:18 發表

我有天線响天台, 不過暫時未有好的HF Receiver, 遲D我會試試應無問題.  
Av8s兄真叻仔,小弟雖然唔知你同marco兄嗡乜,只知係有關telecommunication之類嘅嘢。

你呢味嘢咁到家,抵你連英國蘇格蘭場同特務機構MI5嘅合同都要判俾你做!

60年代尾响電話公司度做技工,尚以為呢世要揸槌揾食,為咗增值,大想頭做工程司,亦曾去工專讀過一陣telecommunication,奈何資質差劣,讀讀吓學marco嗰句 - 止蝕收場!

多口問句,老兄响電話公司度做時曾否去工專讀過telecommunication咁呢?

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-26 20:01 發表

..and still in the industry. Now mainly in automotive electronics.
Do you mean your trade is in connection with cars GPS Navigation Systems and/or anti-theft device, which can quickly locate the whereabouts of the car when it has been stolen?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 02:12 發表

我近日睇過82年經典戰爭片"DAS BOOT", .., 原來挪威話同德文既YES 都係叫 "JA", .. 真係考起....
Marco兄你冇錯呀,德文跟附近多國如Scandinavia字及音很接近謘A唔知邊個學邊個。

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 18:46 發表

Takk!, Mtpen ...
Bitte schön!

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-27 21:49 發表

bitte schön. you're very welcome (commonly said in answer to Danke schön)
Richtig! Sehr schön!

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-28 14:08 發表

我都係初學者.大大把要學
既然Marco兄乃航海愛好者,即是會週遊列國喇,識多國語言一定冇衰嘅!

一個唔該,仲識番件北歐洋妞添!

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 老何 於 2011-2-28 19:46 發表

千祈唔好, 北歐妹, 好「鞋」口架 !老何見多「色」廣之故也.
老何兄冇亂嗡,北歐洋妞高橋大馬,仲有舖祪陪爣abra

我响挪威、瑞典、芬蘭等北歐諸國之公園,週不時見啲洋妞「容」字形咁曬日光浴,明醒觀眾謘I

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-3-2 03:03 發表

咁北歐洋妞與港女比較, 各前輩覺得如何?
洋妞疏爽冇機心,乜都玩得冇禁忌,又唔黐身。

港女摟擰扮嘢起哂市!嘰嘰趷趷好茶煲!

洋妞之中,我獨愛義大利妹,貪佢樣靚啱身形!Marco兄有日若路過該地,務請多加留意為盼!   

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 av8s 於 2011-3-2 12:28 發表
Marco Hing: 我揾咗部 HF 機番來, 閣下在港或校內用甚麽頻率收 weather fax? 請提供!
av8s兄,你今早到M家上綱有困難否?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-3-2 20:57 發表

但回想一下,這位棟樑出世到現在用咗香港納稅人幾多錢?
中大呢條人渣邊度知米貴謘H只識take it for granted

佢响大學時交嘅雞碎咁多學費根本唔夠扲學額個成本,大部份係我哋納稅人津貼。

佢唔感恩不獨只,仲埋怨社會對佢唔住。

佛家講咗喇!唔感恩嘅人一定會受到懲罰!

其實懲罰佢嘅係自己,皆因佢埋怨,即係唔開心。唔開心咪係懲罰囉!  

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。