推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-16 10:08 發表

係咪孔子呢,我地成日講孔聖人,好小會講老子聖人或孟聖人!但錯乜就唔知喇,願聞其詳!
中國歷史上有不少被稱聖人的人,如;書聖--王羲之、詩聖--杜甫、醫聖--張仲景、荼聖--陸羽、洒聖--杜康........等聖。其中最為人熟識的就是大成至聖--孔子,次之則為亞聖--孟子。祂們最錯就是投生做人,尤其是聖人,自己一舉一動,一言一語均須三思而行,不可有誤。還有一個更大的錯就是因為投生,而無法逃避人生四苦(生、老、病、死)。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-17 11:39 發表

依閣下所言,投胎做人已經係錯,但我地係身不由己呢!
其實聖人只是我們給對人類有貢獻既人士的尊稱,他們也是吃飯上廁的凡人,也有7情6慾,所以他們有出錯,我們也不必對他們有太多責難!
生、老、病、死如果以 ...
上面嘅嘢係在下同列位吹吓水,開吓玩笑而已,其實做人一生都幾苦架,可能有D係例外,果D係屬於命好一族。除咗生、老、病、死四苦外,仲有閣下提到嘅七情,佛學嘅;喜、怒、憂、懼、愛、憎、欲七情,加埋六慾;見、聽、香、味、觸、意,(佛學稱為六根;眼、耳、鼻、舌、身、意).唔知啱唔啱?請閣下同列位有所賜教,謝謝!
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-18 22:06 發表
其實我都唔知乜野係7情6慾,現在睇到仲惠既講解,令在下矛塞頓開,獲益良多呢。
閣下無須客氣,在下所知亦是有限,而且不知是否有錯有漏,懇請閣下與列位多多指正。謝謝!
山旮旯

引用:
原帖由 hiny123 於 2011-8-19 08:06 發表
好耐唔见啦 哈哈  我又翻黎啦
非常高興見倒大駕重臨,歡迎之至,更希閣下多啲到呢道吹水,謝謝再見。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-24 08:57 發表
仲惠,香港開始登記派錢啦,妳會唔會親身番黎登記呢?
在下有想過返嚟玩吓,同時見吓班親朋戚友兼攞埋果$6,000。除咗機票貴之外,坐飛機所花嘅時間都唔少,唔計去機塲,淨飛嘅時間就要15.5個鐘,想起都驚,所以重未有决定,不過肯定唔會早過十月返,原因係怕熱。

相關搜索目錄: 機票
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-16 10:03 發表

會唔會係烽火戲諸候商紂既煲似(唔唔記得點寫)
請恕在下咁遲先至回閣下呢張帖,原因係在下 overlook。"褒姒" 唔係歷史上第一個美人,佢應該排第二,第一果個係夏桀果位 "妹喜" 如有錯漏請多多指正。等我地又玩吓,邊位美女係歷史上,最早由民眾嘅選美會,選擧出嚟?
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-26 16:08 發表

歷史上第一位由民眾選出既美女就係冇乜留意!不過都撞下啦,會唔會係昭君出塞既王昭君呢
沉魚、落雁、閉月、羞花,四大美人(西施、王昭君、刁蟬、楊玉環),以出生次序嚟分,西施最早,楊玉環早遲。歷史上第一位由民眾選出嘅美女係.............西施。如有誤導請有所賜教。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-8-26 16:03 發表

我睇報紙話外國有銀行代辦,唔需自己親身番香港辦理,不過手續費要1700元港幣。
喺!消息絕對正確 HSBC收C$200手續費,差不多HK$1,700。

相關搜索目錄: 銀行 報紙
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-8-27 06:24 發表

喺!消息絕對正確 HSBC收C$200手續費,差不多HK$1,700。
再次玩吓歷史上邊一位皇帝冇冊封皇后?(都係答中冇獎,請多多見諒。)
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-9-6 11:33 發表

咁妳諗住比銀行賺定親身返黎攪手續呢!
對唔住咁耐至覆閣下,唔知點解,由6th Sept.開始入唔到嚟,直到而加,唔知發生乜嘢事?請閣下查詢轉告。在下多數會番嚟攞,將就見吓D親朋戚友。

相關搜索目錄: 銀行
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-9-6 11:35 發表

都係仲惠妳開估啦
秦朝嘅秦始皇嬴政係冇冊立過皇后。如有錯誤請多多賜教。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-9-9 08:48 發表

秦朝嘅秦始皇嬴政係冇冊立過皇后。如有錯誤請多多賜教。
唐詩三百首裡,有一首 (登鸛雀樓) ;白日依山盡,黄河入海流,欲窮...................樓。在下衹知依山盡應是紅日,白日應是日在中天,實不應依山盡。各位師兄前輩意下如何,請有所賜教。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-9-22 05:38 發表

唐詩三百首裡,有一首 (登鸛雀樓) ;白日依山盡,黄河入海流,欲窮...................樓。在下衹知依山盡應是紅日,白日應是日在中天,實不應依山盡。各位師兄前輩意下如何,請有所賜教。
我哋有一句成語; (掩耳盜鈴),在下相信大家都知道同埋熟識,噉唔知列位對呢句有乜睇法?唔知係啱抑或係錯?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-9-29 05:39 發表

我哋有一句成語; (掩耳盜鈴),在下相信大家都知道同埋熟識,噉唔知列位對呢句有乜睇法?唔知係啱抑或係錯?
話說舊時有兩個好叻嘅人,阿甲同阿乙係好朋友嚟,不過佢地好鐘意大家頂嘴,一日佢地一齊去玩,去到一個池塘傍邊,阿甲話;你睇啲魚喺水裡面游得幾開心,阿乙頂佢;你又唔係魚,點知佢地好開心?阿甲回答阿乙;你又唔係我,噉你點知到啲魚唔開心呢?
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-6 06:01 發表

話說舊時有兩個好叻嘅人,阿甲同阿乙係好朋友嚟,不過佢地好鐘意大家頂嘴,一日佢地一齊去玩,去到一個池塘傍邊,阿甲話;你睇啲魚喺水裡面游得幾開心,阿乙頂佢;你又唔係魚,點知佢地好 ...
我地食西式早餐,餐單多數係生果或果汁,雙疍(煎、炒、煮...)多數配腸仔或火腿或煙肉,多士跟各類果醬(Jam),咖啡或茶。唔知大家有冇留意會冇Orange Jam?包括百隹惠康都冇得賣。

相關搜索目錄: 咖啡
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-14 04:38 發表

我地食西式早餐,餐單多數係生果或果汁,雙疍(煎、炒、煮...)多數配腸仔或火腿或煙肉,多士跟各類果醬(Jam),咖啡或茶。唔知大家有冇留意會冇Orange Jam?包括百隹惠康都冇得賣。
又嚟同大家傾吓計,發吓嗡風,我地嘅字大約有四萬幾伍萬個,如果比大家揀,唔知大家最中意揀邊一個字呢

相關搜索目錄: 咖啡
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:16 發表

「掩耳盜鈴」同「鴕鳥政策」一樣意思!
即係形容有人做埋d遺心、遺法、不合理既野或事情,以為自己好聰明,便人不會知道,其實所以人都知,係形容「蠢人」咁解
在下同大家玩吓文字遊戲, (掩耳盜鈴) 人淨係得兩隻手,如果佢用咗雙手去掩佢兩隻耳,仲邊道有手去盜鈴呢?各位點睇?

山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:08 發表

白日的白應該係講日間,日即係太陽,白日是有太陽的時間,不一定是如日中天!
日間將盡時,太陽還在西邊的高山上空,日落後,只見高山不見太陽,所以便依山盡。
嘩!真係好耐唔見,近來好嗎?閣下一番嚟就隹作連篇,令人目不暇給。在下以為 "日" 依山落去果陣,多數會轉淡紅色,而且仲大咗添,閣下以為呢?
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:22 發表

汝非魚怎知魚之樂!即係話你不是他們你不會知道他們的感受、感覺
嘩!100%啱哂,可惜在下冇設獎品,惟有心照。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-27 10:08 發表

白日的白應該係講日間,日即係太陽,白日是有太陽的時間,不一定是如日中天!
日間將盡時,太陽還在西邊的高山上空,日落後,只見高山不見太陽,所以便依山盡。
閣下呢種講法,同觀點角度有好大關係,如果企喺高山嘅腳底望上去,噉嘅情况就會同閣下所講一樣。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:14 發表

(掩耳)冇講用手掩耳,未必一定要用雙手,可以用棉花塞耳仔或用布料封耳
如閣下所言,不用手掩耳,轉而用棉花或布料封耳。那麽變為 "塞耳" 或是 "封耳" 盜鈴,而不是 "掩耳盜鈴"

山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:27 發表

仲惠妳好,我每天也是過得一樣,不過少左入黎同妳交流啫。
日出和日落也是一樣呢,太陽好似距離地球近d(根本不可能),所以看來大個d,可能係角度既視差關係!
啱哂!假如太陽移近地球,唔知會發生乜嘢?不過最低限度,我哋都會比佢晒到燶熱到爆。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:29 發表

妳唔好出咁深既題目咪答得到囉
使唔使咁謙呀?呢啲題目對閣下嚟講,真喺好似食生菜噉食,應該絕無難處可言。
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-10-31 09:06 發表

但有幾多人真正可以企在山頂之顛,就算企在山頂,一山還有一山高呢!
係呀!企喺山頂唔係咁好玩,爬得高跌得深,而且仲高處不勝寒,除非想 "欲與天公試比高"
山旮旯

引用:
原帖由 james3504 於 2011-11-1 08:59 發表

「掩」字解作封閉、隱藏,掩藏、掩飾都不是用手呢!所以單一個「掩」字是可以用任何物品。
講得都有道理,好似叫人掩噃埋道門噉,果個人唔使一定用手去掩,佢可以用脚踢或者用身撞都得。
山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。