推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[檔案] 日本東北大地震

引用:
原帖由 comm 於 11-4-2011 01:30 發表
攪成佢癲唔癲、呻唔呻咁,話說汶川大地震調查因豆腐渣學校死亡的小孩名單,遭受秘密警察的攻擊,打到short左,但short ☉左反而對佢有創意連北京「鳥巢」奧林匹克運動場都由佢設計,呀爺利用完人後就拉人
htt ...
政治從來都是順我者生,逆我者亡,祗是用的手法各有不同,輕重各異

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-11 00:49 發表
非也,觀点角度問題,不過剩插亞爺而無實質有建设性的提議,是沒意義的,改革30年,有咁嘅成績,我都收貨,(政治例外),祗用外國已發展多年的標準去量度,實在有点不公平
凡事附和, 令當權者有恃無恐; 相較無實質有建设性的提議, 何者為害更大 ?

請恕直言, 前者甚至有為虎作倀之嘆...

p.s. Ah Sue 見識少, 所接觸的政協/保皇黨/人大 ...

個人好 buy 何老大的觀感, 中國人民的道德觀/倫理, 比前倒退...

e.g 蔡鍔將軍於日本仙逝。 先生的紅顏知音--小鳳仙請當時的大名士易宗夔先生代撰輓聯.

十八載北地胭脂, 自卑淪落.

當時的中國人, 流落風塵, 為國為民, 仍會自卑淪落, 現在... .

有些量度標準, 不是外國已發展多年而設, 而是中國固有...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-11 12:38 發表
政治從來都是順我者生,逆我者亡,祗是用的手法各有不同,輕重各異
this is the point...

不停有毒奶粉出現, 始作俑者, 升官發財, 受害者...

國家的功能, 是保護國民, 強國 fails totally...

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-11 01:30 發表
攪成佢癲唔癲、呻唔呻咁,話說汶川大地震調查因豆腐渣學校死亡的小孩名單,遭受秘密警察的攻擊,打到short左,但short ☉左反而對佢有創意連北京「鳥巢」奧林匹克運動場都由佢設計,呀爺利用完人後就拉人
htt ...
引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-4-11 01:49 發表

鳥巢早在汶川大地震前己經建成,
你唔好屈得就屈,
再組織一下至講。
anyway, the main point 呀爺利用完人後就拉人 is sound / correct...

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-4-11 01:49 發表

鳥巢早在汶川大地震前己經建成,你唔好屈得就屈,再組織一下至講。

大家有否留意,愛咪咪呢單嘢,西方主流國家聲援幫拖者,主角除咗反華集團首腦美英外,跳出嚟嘅,仲有呢隻蚊螆國奧地利。

呢條奧匈大帝國餘孽跟海盗國挪威一担擔,專同非西方注流社會意識形態國唸倒頭經,搞對抗,搞作反、動亂之幕後黑手,亦存有長久傳統歷史。但時移世易,佢居然可以從支持逢右必反(泛指一切獨裁政權,理得佢呢啲政權當時背後支持者為美帝與否),到M家支持逢左必反,似乎立場唔夠堅定(好似我咁!)。

佢最到家係開放平台俾佢自己認為係極權國國內嘅反動派、反政府尋釁滋事者聚脚。我亦於當年於斯認識幾個香港去嘅革馬盟(革命馬克斯聯盟)份子,惟大家路線不同,嗌咬多過食飯,最後不歡而散。

1975年係一個大時代,四月卅日西貢淪陷,小弟有幸在維也納見證咗班患有一般左傾思想幼稚病嘅病人們如何慶祝一啲幾十年後才發覺慶祝錯咗嘅嘢!當日越南被解放消息一出,維也納大學前打鑼打鼓,舉banner派傳單掟紙碎,我好相信大部份學生都有份參加祝捷,唔知仲以為係佢哋奧國打勝仗!

第二日,五一勞動節仲勁,當日雖然勁凍,大概祇有四五度,個個口中可吹白煙,仍無損祝捷氣氛,第一區國會大樓前之巡行,我相信甚少會見咁多人聚集,咁情緒高漲。

家陣大家都垂垂老矣,回頭望過去,大家都會笑說too simple, sometimes naïve!

杜兄早前問得好,打仗死咗咁多人,北韓、北越咪又係被赤化咗?

其實赤化與否,並不重要。至於有冇謂嘅問題,表面睇係無謂,尤其是相對你同我之平民伯姓來說。但原來响啲政棍嚟講,極之呂有惠,例如當年嗰幾屆花旗總統,無論贊成開拖/散水,and vice versa,只要能利用此為藉口而打擊對手而當選者;又或我哋阿毛Sir,利用戰事凝聚民族愛國情緒,轉移人民視線,上下其手咁打擊異己,e.g. 劉少奇&鄧小平呢两隻走資派,與及千千萬萬個愛咪咪呢亭機會主義做反份子。當然仲有蘇修呢隻豺狼喇!

所以,小弟在此懇切地勸籲各位後生仔女,千祈,千祈,千祈,要stay away from政治呢家嘢,唔好俾人利用做培襯/葬,除非你正是那個好肯定藉此能達到目的(無論是不可告人或可告人)及利用人做培襯/葬者否則你好大機會會俾人騎劫/出賣你嘅熱血及理想!務請小心為盼!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-10 13:59 發表

阿爺(聲稱)佢冇輸出革命,唔同蘇修,係啲哎吔兄弟俾面,自願朝聖跟我學嘢,咁冇理由拒人千里,唔教番人两手赯嚏H

喂!義工嚟謕Q!非牟利謅j佬!  
在我看來, 義工/收錢 賣白粉, 都是犯法...

政治問題,從來都是難以介定黑白,再辯論也沒意義,免傷感情,不同的角式&情感有不同演譯,日本人,中國人,美國人也会有他們自己的看法,(正如今天文明社会,竟然有現代版八國聯軍入侵的出現),用自己的標準,互說不是,所以就讓歷史來判斷吧

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-10 22:36 發表

咪以為共和變天你哋好過痋A到時唔好以為係陣痛,肯定係長痛。你哋都一身潺兼會落鑊!

至於祖家對大國子民郁手郁脚,子非魚、焉之魚之樂,關你哋港人屁事呀...
同意, 不過不能永遠不變...

no la...

社會學/心理學都告訴我們, 不同膚色/國籍, 相同經歷, 反應都會所差無異. 而且無惻隱之心...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-11 18:23 發表

杜兄早前問得好,打仗死咗咁多人,北韓、北越咪又係被赤化咗?

其實赤化與否,並不重要。至於有冇謂嘅問題,表面睇係無謂,尤其是相對你同我之平民伯姓來說。 ...
如果美軍沒有撤出越南/打贏, 北韓、北越咪唔會被赤化...

讀研究院時, 天才師兄是越南人, 做過船民...

1) 駐守於南越的北越軍隊,限制越南人的活動範圍。
2) 南越南共和國成立後即時凍結在南越的銀行財產,
3) 要求前南越軍公教人員向當局登記,這些曾到當局登記的人員均被送至再教育營接受改造。
4) 超過150萬越南難民乘小船逃離越南。

師兄對我千依百順, 我好奇訊問, 船上的生活, 他都不肯再提...

人間地獄!!!

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-11 18:24 發表

在我看來, 義工/收錢 賣白粉, 都是犯法...

我哋共和祖家乃堂堂大國,絕對唔會學紅毛鬼呢亭生番國輸出鴉片咁傷天害理。  

我哋只會輸出本國土產經濟意念,幫助弱勢亞非拉小國嘅勞動工人兄弟共人產,食大鑊•飯,好似你哋香港咁,個個唔使做有飯食,有屋住,生養死葬,最緊要唔使供款有退休金食。

呢,禮失求諸野,我已訓示西環要向你哋飯民虛心學習,乜得咁把炮,做得咁七色。

我亦已訓示西環安排各省市領導人,來港落户插隊,接受再培訓,等闔國富貴!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 11-4-2011 18:57 發表

如果美軍沒有撤出越南/打贏, 北韓、北越咪唔會被赤化...

讀研究院時, 天才師兄是越南人, 做過船民...

2) 南越南共和國成立後即時凍結在南越的銀行財產, ...
事實勝於雄辯,美軍的戰爭是改變不了越南的貪腐無能政權,亡國是遲早的问题,而越戰祗是美蘇冷戰下的戰場,而人民的生命就成為無謂的祭品。

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-11 01:30 發表

佢癲唔癲、呻唔呻咁,遭受秘密警察的攻擊,打到short左,.反而對佢有創意連北京「鳥巢」奧林匹克..
comm兄唔講開雀巢單嘢由自何,一講起我就窗C正一反骨仔,食碗面反碗底,唔夠雷氣喎!

我俾足機會你,開放國家級平台俾你响嗰度搞你嘅所謂藝術,實情係人都扲咀笑你啲爛鬼塗鴉垃圾鐵片。諗住你搞你嘅藝術,我有我治國,點知你唔領情都不獨已,仲想食埋我啖飯!

細佬!咪三分顏色當大紅呀!你記住呀!有我就有你,冇我你都冇運行,至多同歸於盡,一鑊熟!

結束一黨專政喎,咪欲蓋彌彰,隱隱晦晦喇!不如坦白啲講話想革我條老命,篡我皇朝仲好喇!

嗱,細佬!我死唔緊要呀,過隔離我契細佬傻金度,佢實收留我瞴I但你唔好忘記,呢檔攤乃跨省企業,too big to fail好多兄弟跟我揾食謘A若然檔攤有也M郁,後果冇人承担得起呀!

今次吘到你short short哋,實屬不幸,我已責成佢哋下次輕啲手嘞!今你最衰係你郁嚟郁去,吘錯部位啫!記住以後錯就要認,打就要企定okay

M家出面啲兄弟仲刮緊你,你暫時都係响秦城裡面抖陣先,不過叫你娘親响出面唔好咁多聲氣,咪一陣佢哋唔好老皮搞佢老人家就論儘矣!

勸吓佢,大家都係飲黨嘅奶長大,要聽黨嘅話,做個黨嘅好兒女喔!

最後切記叫佢咪鬼再接觸香港班反中亂港報紙佬,費事佢哋個凸手阿曾峓硠甯c,會錯意,未經我同意就私人做嘢,黑你阿二個名單,唔俾佢再入境掃貨買名牌,到時嬲你陀衰佢同你分手就唔好賴我!

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-11 20:11 發表
事實勝於雄辯,美軍的戰爭是改變不了越南的貪腐無能政權,亡國是遲早的问题,而越戰祗是美蘇冷戰下的戰場,而人民的生命就成為無謂的祭品。
agree...

the point is - 美軍撤退後, 南越的經濟...
引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-11 18:57 發表

2) 南越南共和國成立後即時凍結在南越的銀行財產,
3) 要求前南越軍公教人員向當局登記,這些曾到當局登記的人員均被送至再教育營接受改造。
4) 超過150萬越南難民乘小船逃離越南。

...
Law 記覺得國家經濟重要, 有何 comment ?

天才師兄的屋企人, 起初見到我 (中國人) 黑口黑面, 後來知道我來自香港, 寬容哂...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-11 19:28 發表

好似你哋香港咁,個個唔使做有飯食,有屋住,生養死葬,最緊要唔使供款有退休金食。

我亦已訓示西環安排各省市領導人,來港落户插隊,接受再培訓,...
喊得一句句, 點 break even ? 有無腦o架?

以為筆兄行萬里路, 見識多...

各省市領導人富貴過香港人多多聲, 我們要再培訓就真...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-12 18:45 發表

喊得一句句, 點 break even ? 有無腦o架?

各省市領導人富貴過香港人多多聲, 我們要再培訓就真...

我唔知呀!人噏我噏咋!

黃小妹妳識咁多飯民大老,妳代中央去問佢哋喇!

我當然知啲省市領導人富貴過香港人多多聲,我就係特登想佢哋落嚟捱吓,憶苦思甜咁啫!

引用:
原帖由 suewong 於 12-4-2011 18:37 發表

agree...

the point is - 美軍撤退後, 南越的經濟...

Law 記覺得國家經濟重要, 有何 comment ?

天才師兄的屋企人, 起初見到我 (中國人) 黑口黑面, 後來知道我來自香港, 寬容哂...
我pay....緊係寬容啦!!!免費食住等移民,名義上是政治難民,實則经濟難民,話由联合國難民公署找數,最後話無錢,俾美國政府屈我地事頭婆,由我地香港納稅人俾左十多億收科,話有拖無欠喎,重要最後收埋個種有案底及無乜用的越人,好似我地祖终欠佢咁,佢擺酒,我地付鈔 ,美軍撤退後, 南越的經濟...實死啦, 美國又玩個科,经濟封鎖及禁運,順我者生。

我唔係姓屈,有事實嘅
唔好屈人做曬D衰野,呀爺自己都親手泡製呢味野,都要由香港人承担番,大家會唔會係其中一份子呢?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 13-4-2011 00:28 發表
我唔係姓屈,有事實嘅
唔好屈人做曬D衰野,呀爺自己都親手泡製呢味野,都要由香港人承担番,大家會唔會係其中一份子呢?
ne 的係自由行前傳,益吓的同飽落來走轉一日遊,費用有限,都睇唔開?E+自由行咪落來還返俾我地啦,救下我地经濟相反, 個的越南仔则要善待佢地,起埋營舍,供書教學,白食白住,見唔見佢地知恩回報呀??点解唔咁益返自己人呀

相關搜索目錄: 自由行

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-13 01:31 發表
..個的越南仔则要善待佢地,起埋營舍,供書教學,白食白住,点解唔咁益返自己人呀 ...
Damn right! Good question! Brilliant mate!  

解唔咁益番自己人呀?  

其實你哋香港人正一假仁假義,呢頭見我共和祖家有乜災物災就曲線幸災樂禍/歧視/睇少我哋,扮做好心去捐錢,嗰頭見人哋大住個肚又冇錢/冇咁好醫療,落嚟求你幫吓手搞惦,就設下重重關卡,就唔去做好心幫吓人哋。如果唔係燈光火着,睇怕就算我個仔突咗半個頭出嚟你都一脚撑我過番中方條界嗰邊呀,陰功!

一年先使你嗰三幾億之嘛!就當回饋對你恩重如山嘅祖家得唔得?我見你哋人口老化,捱義氣幫你哋生仔啫!第日佢發咗達,納重稅救番你哋啲又窮又死唔去嘅老鬼噃,仲唔感恩我偉大呀?

都係我哋同導遊阿蓉做出大龍鳳嘅安徽勇哥勇於直言,鬧得好!冇我哋大陸人?你哋香港人食屎喇!

當年我哋自己打大赤肋,唔捨得着都織啲名牌大地衫褲,祝君早安你哋着同洗面珠吨,自己唔食都運啲菜呀、米呀、糧油罐頭落嚟俾你哋啲大種食!驚死你哋港澳同胞俾紅毛鬼、西洋醎蝦鬼虐待。

搞東江之水越山來,單工程淨係响梧桐山跌傷跌死者数以萬計(恃機非法出境旅遊跌瓜者不計),否則M家你哋港人唔單冇屎食,連屎水都冇得你飲呀,寃鬼!

相關搜索目錄: 工程 旅遊

引用:
原帖由 mtpen 於 13-4-2011 11:41 發表

Damn right! Good question! Brilliant mate!  

點解唔咁益番自己人呀?  

其實你哋香港人正一假仁假義,呢頭見我共和祖家有乜災物災就曲線幸災樂禍/歧視/睇少我哋, ...
yes,文革都唔革埋你地班大食積,最多叫亞光叔放下大炮竹,响幾下慶祝,你见亞光叔而家風光就知,大紫荊都攞埋,你吹牙 重有個誠誠局長,幾風光,額前重刻上精忠報國。重有,我大把有錢佬落香港振興经濟,甚么QTII,CEPA,明益你地,搭兩舊豬骨,落來生兩件,就阿G阿左,真是忘恩負義

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-12 20:56 發表

我唔知呀!人噏我噏咋!

黃小妹妳識咁多飯民大老,妳代中央去問佢哋喇

我當然知啲省市領導人富貴過香港人多多聲,我就係特登想佢哋落嚟捱吓,憶苦 ...
喂, 我只和佢地一 d 議員, 有過接觸...

你唔好累我無得埋亞爺堆發達丫...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-12 23:35 發表
我pay....緊係寬容啦!!!免費食住等移民,名義上是政治難民,實則经濟難民,話由联合國難民公署找數,最後話無錢,俾美國政府屈我地事頭婆,由我地香港納稅人俾左十多億收科,話有拖無欠喎,重要最後收埋個種有案 ...
我就唔望哩 d 待遇啦...

投奔怒海時有海盜, n 咁多人迫在船/難民營...

我 d uncles /牛奶 sir 個 FD  都話難民營係人間地獄, 南越人又唔夠北越人好勇鬥狠...

仲有, 點解美軍撤走後, 越南咁多人想移民?

純香港納稅人找數哩個角度, 咁國內人之前來香港, 逼爆產房, 生 bb, 取了身分證, 唔比錢, 又如何 ?

越南解密戰爭期間的相關文獻。文件顯示,越南戰爭期間,社會主義陣營國家, 向北越提供了大量物資,共約240萬噸。其中,中國 援助約160萬噸,蘇聯援助約51萬噸.  

越南人 lau 中國, 似乎幾合理...

當時中國 自己國民都唔夠食

btw, 你未 comment on 美軍撤走後, 越南既變化...

law 記, 有怪莫怪...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-13 01:31 發表
相反, 個的越南仔则要善待佢地,起埋營舍,供書教學,白食白住,見唔見佢地知恩回報呀??&# ...
越南解密戰爭期間的相關文獻。文件顯示,越南戰爭期間,社會主義陣營國家, 向北越提供了大量物資,共約240萬噸。其中,中國 援助約160萬噸,蘇聯援助約51萬噸.

敝國幫北越, 香港咪父債子償o羅...

引用:
原帖由 suewong 於 13-4-2011 19:02 發表

喂,大姐,有乜唔妥呀??老豆無錢個仔考順返佢老人家,天經地義

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-13 19:02 發表

據統計,從1965年到1973年共8年的時間裡,美國向越南北方大約15萬平方公里的土地上投下了800萬噸炸彈,相當於二戰中全世界投彈量的4倍,平均每平方公里投下314噸TNT,越南北方承受著人類歷史上最慘烈的轟炸……

越南人民真係得天獨厚,咁都未種族滅絕,真係命硬...............

不扮高深,只求認真......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。