推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[檔案] 日本東北大地震

回復 292# 的帖子

係三年級的課本。按當年制度(50'),三年級始開始教英文....記憶中,寫 copybook 都寫了五、六本,跟着就是寫雙行簿,到聖誕節前兩個星期才正式打開本書教 a man; a pen;..........。

另一個問题~~個人以為省去 'nuclean plant' 兩字可以給各位較大的想像空間和"尋究竟"的推動力。
何苦來由

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-18 00:38 發表

亞爺对外咁仁慈,所以反骨仔多,美國佬咁惡,咁小气,逆我者亡,無乜人夠胆反骨。

杜兄又唔好怪阿爺對外就笑臉迎人,對內就兇神惡殺。

其實此乃我國之優良傳統,乃帝王將相自少之庭訓,非你我屠狗輩可理解者也。

老佛爺慈禧皇太后講得最坦白:

寧亡外邦
莫亡家奴

雖然家奴於此泛指滿州族以外被其統治之其它民族,當然包括漢人喇!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 西南風 於 2011-4-18 09:21 發表

另一個問题~~個人以為省去 'nuclean plant' 兩字可以給各位較大的想像空間和"尋究竟"的推動力。 ...
西南兄果然係文壇高手,提出"較大的想像空間和"尋究竟"的推動力”。服!

我已即時按老兄意思更改了!謝謝提點!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 14-4-2011 01:14 發表
重有投下大量那些橙炸彈,(毒性甚強的落葉劑,遺害無窮)及燃燒彈(太過不仁道,已被禁用),為了贏取戰爭,不惜一切
越戰美國投下大量橙色落葉劑的遺禍,無語問蒼天。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

真係好慘,唉!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-18 23:29 發表

越戰美國投下大量橙色落葉劑的遺禍,無語問蒼天。
應杜兄嚴正要求,呢單梁天來寃案,就讓我呢位暫委法官做結案宣判喇!

因要平衡各方惡勢力人士嘅利益,我好難做官,唯有中間落墨,所以判詞化咗我成30幾年先夠胆砌惦 :

蘇修係元兇,輸出革命,始作俑者。但已受到應得懲罰,先整煲切爾落煲矣核災難佢嘆,後要佢解體謝罪。

阿爺係幫兇,惟年少無知,俾人利用而已。姑念初犯並已有悔意,亦已受汶川特大地震懲罰,相信重犯機會好細,獲判暫享昌盛繁榮,以觀後効!

美帝係尋釁滋事者,諸事八掛做嫁俩,認屎認屁扮大哥,一聽到乜鬼解放全人類,就嚇到標尿,驚嚇過度,overreact咗啲。現已受到應得懲罰,破鬼咗產,三代都要靠借貸渡日,爺債塞還,抵佢死!

越南佬自己戇居,負有六成責任。人地開拖比武,蠢過隻猪,打開門叫人入屋擺檑台,打到成屋散哂,人哋玩完拍吓蘿柚就走咗去,留番檔爛攤子執咗幾十年都執唔番好。

不過蠢還蠢,佢自己亦有得着,乘亂殺咗佢個見佢前面憎佢後面嘅同父異母契細佬,亦係既得利益者,因此本官唔接納佢去claim人嘅聲請。兼且元兇已死,欲究都無從!老舉埋年結喇!  

呢個故事教訓我哋,以後閒事莫理、眾埞莫企呀!  

引用:
原帖由 mtpen 於 19-4-2011 15:25 發表

應杜兄嚴正要求,呢單梁天來寃案,就讓我呢位暫委法官做結案宣判喇!

因要平衡各方惡勢力人士嘅利益,我好難做官,唯有中間落墨,所以判詞化咗我成30幾年先夠胆砌惦 :

蘇修 ...
笑 C 我,筆 大人明察,判詞合法,合情,合理。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-19 16:56 發表

笑 C 我,筆 大人明察,判詞合法,合情,合理。

本官担心阿爺法,所以要就住就住,冇計嘛!  

萬望杜兄體察為官苦况,係咁易收貨喇!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-19 15:25 發表

蘇修 ...

引用:
原帖由 suewong 於 19-4-2011 18:42 發表

咁鬼開心做乜??你應知這個世界一直都是被各方惡勢力操縱着

引用:
原帖由 mtpen 於 19-4-2011 17:05 發表

本官担心阿爺釋法,所以要就住就住,冇計嘛!  

我E+先知美帝係尋釁滋事者始祖,亞爺個的又係A貨

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-19 19:02 發表

我E+先知美帝係尋釁滋事者始祖,亞爺個的又係A貨   

嗰啲大陸A貨乃花旗佬派往共和祖國之一隻隻棋子,要嚟跟阿爺討價還價,故與其花旗主子一脈相承,搞風搞雨,無事生非,尋釁滋事。

嗱,花旗佬,咪以為烚得就烚呀,佛都有火謘A識趣就叫你派嚟啲A(American product) 收皮,咪再响度搞搞震呀!  

遲啲等我搞掂愛咪咪單嘢你就頭痕矣!你即刻起碼有四個州啲原居民嗌獨立。

我有樣學樣,派番啲CChinese product你嘆!   

我送幾隻狗仔俾阿拉斯加啲愛斯基摩人拉雪橇;幾隻馬仔俾啲加州紅番;幾打夏威夷shirt俾啲夏威夷玻里尼西亞人;與及幾個墨西哥飽俾賓直煩妳呀州啲墨佬(黃大夫,小弟對你哋花旗國啲乜州物州唔係咁熟,阿爺叫我請教吓你,有錯請指正!賓州是否花旗佬強行覇佔墨佬黐住墨西哥之土地呢?)煽動佢哋日日嘰哩咕嚕,哇哇哇咁叫囂嗌獨立!問你死未!  

引用:
原帖由 mtpen 於 19-4-2011 17:05 發表

本官担心阿爺釋法,所以要就住就住,冇計嘛!  

一定收貨,Pen 官勞苦功高,阻住阿爺恤髮有功,亂烚國秘書長個位,預左俾你做架啦

引用:
原帖由 mtpen 於 20-4-2011 11:22 發表

嗰啲大陸A貨乃花旗佬派往共和祖國之一隻隻棋子,要嚟跟阿爺討價還價,故與其花旗主子一脈相承,搞風搞雨,無事生非,尋釁滋事。

嗱,花旗佬,咪以為烚得就烚呀,佛都有火 ...
重要鼓吹海地,古巴難民再坐船到US自由行,睇下花旗佬有無香港仔咁慈悲為懷

相關搜索目錄: 自由行

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-20 13:16 發表

重要鼓吹海地,古巴難民再坐船到US自由行,睇下花旗佬有無香港仔咁慈悲為懷
白馬非馬!

同一邏輯,黑人非人!  

咁趕番啲人形物體落海,冇乜唔妥係話?

相關搜索目錄: 自由行

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-20 13:10 發表

Pen 官勞苦功高,阻住阿爺理髮有功,  

杜兄想必老眼昏花矣!

你响飛髮舖見到嗰個肯定唔係阿爺!

阿爺慈悲為懷,販依我佛,為僧已久,早已無,那又何須「理」呢?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-19 18:54 發表
咁鬼開心做乜??你應知這個世界一直都是被各方惡勢力操縱着
Pen Pen hinted that u and me are...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-20 13:10 發表
一定收貨,Pen 官勞苦功高,阻住阿爺理髮有功,亂烚國秘書長個位,預左俾你做架啦   
我闊綽 d, 預備青山個位.

而家一位難求, 所以 law 記都...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-20 14:22 發表

杜兄想必老眼昏花矣!

你响飛髮舖見到嗰個肯定唔係阿爺!

阿爺慈悲為懷,販依我佛,為僧已久,早已無髮,那又何須「理」呢?
點至, 打埋傘 添...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:14 發表

Pen Pen hinted that u and me are...

黃小妹及杜兄請放心,小弟絕不單打好兄弟姊妹如你們,就算有都係講笑咁講,切勿當真喔!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:19 發表

我闊綽 d, 預備青山個位. ...

青山幾好吖,一定有柴燒,唔使理佢石油升到幾多錢一桶!

引用:
原帖由 mtpen 於 20-4-2011 18:24 發表

黃小妹及杜兄請放心,小弟絕不單打好兄弟姊妹如你們,就算有都係講笑咁講,切勿當真喔!
死啦!!我重當系真架

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:21 發表

點至, 打埋傘 添...

喂大嫂咪屈得就屈噃,我從來都「有」尊重基本「法」,亦都「有」尊重你哋香港嘅包青「天」吖!  

呢次大肚婆湧落你哋度生B,你哋想跣我答應改基本法去堵塞漏洞,我聲都唔敢聲喇!  

今次搞出個大頭佛,要怪就怪你哋啲公正嚴明嘅包大人選擇性演譯基本法,我乜都唔想知,你哋唔好問我點算,今次抵你哋死瞴I

嗱,你哋全港七佰萬人跪响度求我,以後唔好咁牙刷,或者都有得諗嘅!

引用:
原帖由 mtpen 於 20-4-2011 19:30 發表

喂大嫂,咪屈得就屈噃,我從來都「有」尊重基本「法」,亦都「有」尊重你哋香港嘅包青「天」吖!  

呢次大肚婆湧落你哋度生B,你哋想跣我答應修改基本法去堵塞漏洞, ...
要亞爺又恤髮,你精佢都唔笨!!一個是目中有髮,心中無髮,另一個是幾笨髮,都幾難恤架!!!你地香港仔女,個個有性無愛,趙完鬆,不事生產,唔肯承担,睇到亞爺火起。四十年後,香港剩係得番的花甲,点惦呀

筆兄真是大英帝國法官判决公正,天朝人民法律都不及貴國的公正,本國法官攪來攪去都係有法不依,未判先定罪,我做總理都無哂付,我都要向筆兄嗑個頭,順便同我問候你事頭婆快啲好翻抱塞!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。