推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[檔案] 日本東北大地震

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 21:54 發表

如果 law 記是當事人, 証人不肯出庭....
非也,係自己多事八掛,想做好市民,結果....

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 22:05 發表

how about British / China / France ?

同一問題, 為何筆兄特別看美國政權不順眼 ?
同一問題,為何sue姐特別看亞爺不順眼????

引用:
原帖由 mtpen 於 7-4-2011 17:37 發表

杜兄早啲問聲我吖,呢啲大龍鳳到頭來未必幫到啲乜,都係認間歇性失憶穩陣!  
Yes sir

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 20:59 發表

曾經於樓上提及 "三聚氰胺出事時, 不少外國食品間接使用中國乳品的, 都受到牽連 (e.g. 使用雀巢 product (內有中國乳品) 做的餅乾), 如何避免 /開 ? "

見仁見智, 亦有不少人覺得美國所打的是正義之戰 (e.g. ...
30 多年改革開放, 淫業仍然是川女的出路. .  ,請拿出data支持論点,再者,ne 個古老行業,不是中國最盛,泰國,菲律實亦很娼盛,還有童妓的問題

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 21:50 發表

back to square one, how come China has such a large population ?

馬寅初

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A9%AC%E5%AF%85%E5%88%9D

因應家境, 物質享受可能不同. 但父母應盡的責任, 對子女的教養 ...
理論上說易做難,子女眾多,當你要為生計日夜勞動,何來時親子,教養,實非易事

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 20:59 發表

曾經於樓上提及 "三聚氰胺出事時, 不少外國食品間接使用中國乳品的, 都受到牽連 (e.g. 使用雀巢 product (內有中國乳品) 做的餅乾), 如何避免 /開 ? "

見仁見智, 亦有不少人覺得美國所打的是正義之戰 (e.g. ...
持平之人, 都不能否認, 現在美國黑人的地位顯著提升; 中國30 多年改革開放,亦不能否認,中國人的國際地位急升,不能祗單看甚么北姑,排隊的問題,不是中國獨有。我反問,黑人地位提升了,是否就沒有黑妓問題??事實上,黑人普遍仍處於社会最低層。

數臭美帝篇之 (二)

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 23:43 發表
me too,一於伸張正義,盡數佢

好!就讓我將我偉大社會主義祖國立國以來,被美帝、蘇修(蘇修自動解體,鬧少個,可集中火力炮打美帝呢隻正在走嘅走資派紙老虎)欺凌嘅怨恨、屈氣、血海深仇,一次過在此盡訴心中情,鬥垮鬥臭佢。

我更代表全國各族人民,各省市工、農、兵、羣眾,各前 and/or過氣黑五類(e.g.: 香江第一才子Daddy, etc.. 不論平反與否),各亞、非、拉失散兄弟,邪惡軸心(including可憐的上校) ,各被出賣/揾笨西方大國,全世界劳动人民、无产阶级工人兄弟等等,不能盡錄數臭呢隻Ugly American!

上次數到佢第1000罪狀,下續:

1001 - 默許/縱容/支助/鼓勵猶太復國/仇主義抬頭,以小蝦大,响中東洽我阿拉叔兄弟,每年打傷打死千萬平民!

1002 - 出賣朋友,例如佢襟兄弟,我前朝宗主國兼哎吔祖家 - 大英帝國。出錢、出軍火,支/聲援愛爾蘭共和軍,搞分裂,搞我契媽!

to becontinued…
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-8 00:01 發表

30 多年改革開放, 淫業仍然是川女的出路. ,ne 個古老行業,不是中國最盛,泰國,菲律實亦很娼盛,

其實靠淫業起家,响好多發展中國家乃重要之隱性收益。而靠淫業創滙,連南韓亦要走過此路。

大家應該記得卅多年前南韓最出名之殘廢餐吧?

並非侮辱,南韓之有今日,乃靠嗰班婦女起家,主要對象當然是美軍及謋J喇,此乃公開的秘密。
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 23:52 發表
while u have not answered my question, I give my answer first:

首先, 我沒有特別看亞爺不順眼, 所言有據...
其二, 亞爺是中國統治者, 我自然特別上心其作為, 不平則鳴.  

p.s. I strongly agree with Choi Hung 妹妹所言

從來都覺得,要進步,就一定要學人家的長處,見到人家的短處就要自我反省,叫自己不要犯同樣的錯。

插其他國家, 並不能令自己進步/得益.

中國/香港已經有很多因各種原因, 凡事唱好/支持共產黨的人. 享有言論自由, 而仍然不作"言爭"友, 對種種不平事 (e.g. 貪瀆, 毒奶粉)不發聲, 社會是否真正會和諧 ?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-8 00:01 發表
30 多年改革開放, 淫業仍然是川女的出路. .  ,請拿出data支持論点,再者,ne 個古老行業,不是中國最盛,泰國,菲律實亦很娼盛,還有童妓的問題
何老大/技安 的帖子, 曾 post  過信報關於中國淫業的收入, law 記這麼有興趣, 可找來看看, 便知所言非虛; 亦可到東莞/ 深圳等 2 奶村視察...

通常在發展中國家, 淫業是掙第 1 桶金的行業 (e.g. 台灣), 發財立品, 佔比重會越來越輕. 30 多年了, 中國...

還是第 2 經濟大國...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-8 00:09 發表
理論上說易做難,子女眾多,當你要為生計日夜勞動,何來時親子,教養,實非易事
筆兄最反對此論點, 他常 now 不教導好子女的父母 (任何原因都不接納)...

而且, Law 記覺得 我們的父母/80 後的父母, 誰更多兒女? 誰更要為生計日夜勞動 ?  80 後現在如何 ?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 23:52 發表
呀爺一樣睇好多人唔順眼,我覺得好正常呀,你現時係執政黨姐,唔通做一世咩!
小兒科!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-8 00:21 發表
持平之人, 都不能否認, 現在美國黑人的地位顯著提升; 中國30 多年改革開放,亦不能否認,中國人的國際地位急升,不能祗單看甚么北姑,排隊的問題,不是中國獨有。我反問,黑人地位提升了,是否就沒有黑妓問題??事實上,黑人普遍仍處於社会最低層。 ...
先母常教導我們, 人家做賊, 並不是自己都可以做賊.

陌生客做賊, 對我影響未必大; 但兒女為非作歹, 父母的感受...

排隊的問題, 有沒有顯著改善 ? 2008 奧運講文明, 2010年 世博 ...

中國人的
人權有沒有急升 ? 遊行保釣, 都唔得...

請恕直言, 如果 law 記 覺得 經濟 凌駕 一切, 公民權利/言論自由/新聞自由 等等, 要靠邊站, 繼續討論, 沒有意義...

人活著, 不能沒有食物; 但不能單靠食物

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-8 19:37 發表

其實靠淫業起家,响好多發展中國家乃重要之隱性收益。而靠淫業創滙,連南韓亦要走過此路。

大家應該記得卅多年前南韓最出名之殘廢餐吧?

並非侮辱,南韓之有今日,乃靠嗰班婦女 ...
agree...

問題是, 南韓現在, 電器/手機/電子儀器, 有國際品牌, 淫業比重降低 , 強國 (第 2 經濟國), 30 多年, 淫業依然乃重要之隱性收益...

話時話, 南韓買淫既海女冇左; 殘廢餐應該都冇埋 ?

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-7 22:43 發表

佢自以為是、鍾意指手劃脚扮大哥、冇大冇細、搞亂人檔攤就棚尾拉、又乘機賣/試軍火、搞埋堆...聽日再數臭佢,Bye! Good night!  
我以為筆兄 now 緊 支援紅色高棉/ 北韓/ 北越  的國家...

引用:
呀爺最不順眼就是個人有創意能力的人,我養的一班人统统都要聽我老點為之正常人,後果就好似呢位仁兄咁收場
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-10 00:45 發表

我以為筆兄 now 緊 支援紅色高棉/ 北韓/ 北越  的國家...
阿爺(聲稱)佢冇輸出革命,唔同蘇修,係啲哎吔兄弟俾面,自願朝聖跟我學嘢,咁冇理由拒人千里,唔教番人两手赯嚏H

喂!義工嚟謕Q!非牟利謅j佬!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-9 23:43 發表

while u have not answered my question, I give my answer first:...

黃小妹,妳死喇妳,噴到杜兄嬲咗,唔蒲頭同我哋玩!

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-10 13:23 發表

呀爺最不順眼就是個人有創意能力的人,我養的一班人统统都要聽我老點為之正常人,後果就好似呢位仁兄咁收場
thanks...

comm 好有急/辯材, comm 嫂應該唔夠你講...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-10 13:59 發表

阿爺(聲稱)佢冇輸出革命,唔同蘇修,係啲哎吔兄弟俾面,自願朝聖跟我學嘢,咁冇理由拒人千里,唔教番人两手赯嚏H

喂!義工嚟謕Q!非牟利謅j佬!  
Pen 兄好聰明, 知我講緊邊個...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-10 14:48 發表

先母 (一 向係嚴母) 既 comment, 如果 ah Sue 出聲, 個件事都好緊要, 而且黑白分明...

我都無追住 law 記 另一問題; 如果係飯票, 我一定窮追...

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-10 13:23 發表

呀爺最不順眼就是個人有創意能力的人,我養的一班人统统都要聽我老點為之正常人,後果就好似呢位仁兄咁收場 1

唉!好心你哋咪亂咁吹捧呢亭trouble maker搞屎棍喇!

條友淨係幅相就令人噴飯,癲唔癲、呻唔呻,咁出位,唔慌唔夠創意咯。交個江山俾佢打骰?唔係話?

呢條肥佬正式精甩辮,睇穿阿爺死穴,唔敢郁佢,用民「渾」維「拳」做擋箭牌作奸犯科、走私漏稅、亂搞男女關係,犯咗事就話人政治打壓。

噏一两句反政府口號,你哋就幫佢叫陣篡阿爺朝,佢有乜治國大計/理念呀?又有過乜政績呀?

橋唔怕舊,係咪又好似廿幾年前啲學棍扮反政府想大搞,等花旗佬俾個綠咭佢咁之嘛?       

嗱咁吖,咁鍾意創意,俾你個仔响屋企搞無限創意吖,任得佢唔返學,成日將幅牆劃大花龜、寫大字報、鑿爛哂啲傢俬,見到你俩老用粗口問候你哋。咪搞錯,呢啲祇係無法無天、無政府主義、作反咋!

Comm兄啊Comm兄!阿爺好多嘢令我哋唔滿意,係事實,但切不可為反對而反對,否則一蟹不如一蟹咋!

為咗推翻滿清,就支持袁世凱為咗踢走蔣介石就迎老八,十足法國大革命,殺咗皇帝變共和,跟住就天下大亂,鬼打鬼!

讓我講述一下我所見之一片段伊朗革命與大家分享。1975年當我初到埗奧地利維也納,因早咗一星期到達,未能即時入住維也納大學宿舍,拎住大喼行李正在徬徨之際,有一跟我年紀相約之伊朗仔趨前問我是否迷路,我告之冇埞踎。佢二話不說叫我跟佢去另一區佢屋企暫住。我想俾番租佢,答唔使客氣。原來佢好叠水,佢帶過我去佢大佬响市中心開間波斯地毡舖。

有日,我見佢枱上放咗個有三個窿嘅布袋,問有何用?答曰要嚟去大學前石級示威用,怕俾伊朗王响當地特務認出,返唔到國咁話。跟住數臭佢國王專制獨裁,俾本教科書我睇,話第一頁好似中國必刋毛主席相咁刋出國王個相

我回港後初初仲有同佢書信往來,佢多次提及會返伊朗搞革命,到1978年,即巴列維孔雀皇朝倒台前一年,已不見其音訊。

1983年我重遊維也納,同老妻去佢居所及舖頭揾佢,皆不見人。我好想感謝佢曾對我熱誠幫助,奈何遍尋不獲。我担心佢可能在革命中遇上不幸,因我們曾向佢間波斯地毡舖問過,皆說自1978年他們回國後,未嘗再見。但我唔相信我呢位波斯兄弟會幫緊蝦毛內衣做事,唔似佢性格。

我講我呢個波斯革命故仔係想代西環傳話,警告吓你哋啲香港人,記住河水不犯井水,咪以為共和變天你哋好過痋A到時唔好以為係陣痛,肯定係長痛。你哋都一身潺兼會落鑊!

至於祖家對大國子民郁手郁脚,子非魚、焉之魚之樂,關你哋港人屁事呀?

我認呀,我自私、我衰仔、我契弟冇人性!人不為己,天誅地滅!我但願有乜革命,唔好發生响我駕鶴西去之前。

好彩我跟老何兄一樣,冇物業在港,理論上一切流動資產,一分鐘online離港,人就24小時,最頭痛係啲爛鬼傢俬雜物!

Take my advice, 我哋求神拜佛,千祈望阿爺富貴,唔好望佢閉翳呀!  

引用:
原帖由 mtpen 於 10-4-2011 14:48 發表

非也,觀点角度問題,不過剩插亞爺而無實質有建设性的提議,是沒意義的,改革30年,有咁嘅成績,我都收貨,(政治例外),祗用外國已發展多年的標準去量度,實在有点不公平。

回復 222# 的帖子

攪成佢癲唔癲、呻唔呻咁,話說汶川大地震調查因豆腐渣學校死亡的小孩名單,遭受秘密警察的攻擊,打到short左,但short ☉左反而對佢有創意連北京「鳥巢」奧林匹克運動場都由佢設計,呀爺利用完人後就拉人
http://hubertyu.pixnet.net/blog/post/25837816

相關搜索目錄: 運動
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-11 01:30 發表
攪成佢癲唔癲、呻唔呻咁,話說汶川大地震調查因豆腐渣學校死亡的小孩名單,遭受秘密警察的攻擊,打到short左,但short ☉左反而對佢有創意連北京「鳥巢」奧林匹克運動場都由佢設計,呀爺利用完人後就拉人
htt ...
鳥巢早在汶川大地震前己經建成,
你唔好屈得就屈,
再組織一下至講。

相關搜索目錄: 運動
不扮高深,只求認真......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。