推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[檔案] 日本東北大地震

引用:
原帖由 suewong 於 5-4-2011 22:15 發表

如黃 e-師一般, 我喜歡和美國人相處, 對美國政府有保留.

track record...

平心而論, 普通朋友相交, 如果對方之前大奸大惡, 就算他誓言改過. 亦會小心翼翼...

而且, 普京的個人崇拜政策也遭到廣泛的批評 ...
照咁看,以前美國人有虐待黑奴,趕盡殺绝印第安人的歷史紀錄,近的則有不仁道虐待懷疑亞蓋達戰俘,輸出有毒洋垃圾到它國,毒害他國子民及土地資源等等罪行,亦不見得光彩,對嗎??咁我地應用乜態度對待美國人呢,考起

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-5 06:08 PM 發表
照咁看,以前美國人有虐待黑奴,趕盡殺绝印第安人的歷史紀錄,近的則有不仁道虐待懷疑亞蓋達戰俘等等,咁我地應用乜態度對待美國人呢,考起
King Cobra,牠周身是寶可以拿 Jackso,然而小心牠的置命毒牙及能纏死您!
所以要學那「黃鼠狼」的滑頭身體,永不被牠纏著,說明一點:
不繼研究美國人民需要甚應類形規格的產品然後源源不絕地供應給它,賺取 $$$。
不接受它的記者(美國新聞處、美國圖書館、美國國際學校)、資助、或其它文化交流活動,以避免受纏,尤其嚴禁設立美軍基地(毒牙)。
當然美軍(毒液)上岸作短期消遣,則無任歡迎,飼養一大群「雞」放在「寨」裡吸盡他們的 $$$。

引用:
原帖由 ali 於 2011-4-5 01:58 發表

請教大家,老翻/翻版貨跟生寨貨的分別?
讓我嘗試解答Ali兄有關老翻/翻版貨跟山寨貨的分別。

如果用我居港超過半個世紀所見去解說,以5070年代港人經營之所謂山寨,乃住家式蚊形個體户,大多數是前後居之小型工場,產出之來料加工或輕工業制品,是為山寨貨也。

港人一般比較蠢鈍、手工粗劣,故嚴格來講,香港一般並無老翻/翻版貨工場(除却影音帶/碟),只有老翻/翻版貨售賣而已。而老翻/翻版貨只是近呢二三十年才出現,乃從大陸而來。因大陸人腦根轉數快,工藝精湛,連外國名牌總裁亦週不時當錯翻版貨為正貨,甚至禮失求諸野,派人來華去翻版貨工場接受再培訓。

小弟兒時遷離大坑東木屋區後,跟家人曾租住於深水埗青山道兼善里,見樓下地舖,除却街頭街尾之米舖、雜貨舖、士多外,大多是此類山寨工場,如五金啤工、吸塑、籐木、膠花等等。為賺外快,小弟曾往該等工場取膠花來串,亦為塑膠公仔加油上色。暑假亦曾做童工,去附近山寨屈鐵線衣架。

至於山寨貨,一般質料較次,只是一味夠平,但並不襟用。一如五六十年代,我哋港人習慣叫啲唔襟嘅壞volt平價嘢為:「正一日本貨!」。遏後語:「化鬼學!」。

講開化學嘢,我在英時常聞啲鬼佬同事稱呢亭嘢為Cheap Chinese Watch。例如有次大家tea breakcanteen買飲品,個vending machine入咗錢冇嘢出,經一輪又傲又拍都冇反應,就大駡Cheap Chinese Watch

其實謢菾夆熀瞉鱈Y愛爾蘭製造,係人都知,亦唔係手表嚟,但佢哋就係興咁鬧,皆因長久以來買過好多隻呢亭中國製平價手表,於是以後見襯乜鬼譞臣化學嘢都賴中國製造而已。

相關搜索目錄: 五金
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-6 02:08 發表
照咁看,以前美國人有虐待黑奴,趕盡殺绝印第安人的歷史紀錄,近的則有不仁道虐待懷疑亞蓋達戰俘,輸出有毒洋垃圾到它國,毒害他國子民及土地資源等等罪行,亦不見得光彩,對嗎??咁我地應用乜態度對待美國人呢,考起:w ...
anyway, 我所舉的例子, 是解釋為何美國政府, 對俄羅斯統計者有介心...

如果令人穿鑿附會, 請諒...

如黃 e-師一般, 我喜歡和美國人相處, 對美國政府有保留.

美國人後來解放黑奴, 現在有黑人當總統. 民族起碼知過能改..

虐待亞蓋達戰俘,輸出有毒洋垃圾到它國,毒害他國子民及土地資源等等罪行, 美國人得悉真相, 輿論都會一片譁然, 民眾甚至會有反政府行為 (e.g. 反越戰)

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-6 16:01 發表

讓我嘗試解答Ali兄有關老翻/翻版貨跟山寨貨的分別。

如果用我居港超過半個世紀所見去解說,以50至70年代港人經營之所謂山寨,乃住家式蚊形個體户,大多數是前舖後居之小型工場,產出之來 ...
a supplement -
山寨機現在也被用來指代沒有商標或者盜用他人商標的電子產品...

引用:
原帖由 suewong 於 6-4-2011 18:13 發表

anyway, 我所舉的例子, 是解釋為何美國政府, 對俄羅斯統計者有介心...

如果令人穿鑿附會, 請諒...

美國人後來解放黑奴, 現在有黑人當總統 ...
美國人真的知過能改嗎??由75年越戰慘敗後至2011年,又發動過多少無謂戰爭??戰你照反,仗我照打!!!戰爭帶來的死傷,我相信絕对遠超中國輸出劣質產品所造成的傷亡之數字(我不是將生產劣品合理化),但劣質產品你無信心可唔買,但導彈射過來,很多市民是沒得選擇,(但我不是將劣品去合理化) ,越戰及伊拉克之戰,他們到底學会了多少??歷史重演又重演.........觧放了黑奴,点解林肯,馬丁路得金又要被殺,黑人是否真的被解放了??

如果唔係美國佬掉兩粒原子彈比日本仔,中國重死得人多,如果無韓戰越戰成個亞洲以经赤化了,你係60-70s年代在香港成長嘅話你多得美國佬在周邊發動戰爭而你享受繁荣昌盛 最近美國總统迷係黑人泥!佢呀爺當年又係黑奴.

不果你呀爺發動的戰爭例如:文化大革命(內戰)→韓戰志願軍用人海戰術 中國多多人都死得起 →懲越戰爭為了同美國建交 →最近死死地要買美國國債

小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 7-4-2011 00:52 發表
如果唔係美國佬掉兩粒原子彈比日本仔,中國重死得人多,如果無韓戰越戰成個亞洲以经赤化了,你係60-70s年代在香港成長嘅話你多得美國佬在周邊發動戰爭而你享受繁荣昌盛 最近美國總统 ...
乜越南未被赤化嗎??而北韓未被赤化嗎???這些问題,戰爭真的解決不了,當然,美國送了两个原子彈給日本仔,而加速戰爭結束是事實,但他又不能阻止中國赤化,至於因發動戰爭而享受繁榮昌盛,我則絕不認同,沒有戰爭,世界是会变得更美麗。但美國人最後都要和他所恨惡的共產政權交往,越南和中國就是最好例子,是否戰爭就可解决問題嗎?美國政客的眼中,是無永遠的朋友,亦無永遠的敵人,祗有永遠的利益。而發動戰爭祗是為保護他的利益。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-5 00:29 發表

一個人口大國要發展起來,真的會有千千万万的问題等待去解決,..這是作為一個中國人的可悲。 ...
小弟亦同意杜兄所述,中國實在太大了,管治上必然困難重重。

有時我都好同意阿爺成日講嘅乜鬼嘢合乎中國國情方法治國。

早排我响youtube睇到以下片段,或者各位亦早己睇過,關於廣州天河挾持人質犯俾個差婆用槍近距離一嘢辣瓜。

http://www.youtube.com/watch?v=4kt2PJGdnMY

我可能係以隔岸觀火心態睇嘢,冇人性。但我覺得差婆好嘢!乾淨俐落,夠爽快!最叻係個匪徒中咗第一槍趴直後佢仲响背後補多第二、三、四槍,驚佢唔死咁!超爽!

審!審!審!捉姦在床,有贜有證,嘥錢嘥時間喇!淨係响事發現場揾鑑証科搞都起碼成晚唔收得工喇!

如果呢單嘢係發生响香港?啲訟棍實開心,又有大生意做嘞!呢條差婆就實死硬,冇刑事都會有民事上身,打完柴仲俾人告到甩裙,慘!

咩話?話我冷血?咁吖,你做被挾持個嗰無辜女民工吖?大佬,我鄉吓阿媽病咗,老公冇田耕,仔女等飯開,我唔死得謘I咪講風涼話喇,唔該!

至於話叫我好似你哋香港咁出庭做証,咪拘!你哋啲有閒階級玩意唔啱我哋嘅,我要揾食謘I兼且我當時已經嚇到間歇性失憶,乜都唔記得哂囉!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

中國人口真是多到好得人驚,有機會,在春運期間上去大陸火車站见識下乜嘢叫做People Mountain People Sea 的壯觀場面。一個家庭如果有13個仔女 和一個祗有1至2個的處理方式是不一样的。如果當時大富豪在香港被抓,命運絕对不一样。你看那兩个香港賊王,亞葉&亞季,重咁多野玩,就可見一斑,相信pen兄有重多野UP。

引用:
原帖由 mtpen 於 7-4-2011 15:06 發表

小弟亦同意杜兄所述,中國實在太大了,管治上必然困難重重。

有時我都好同意阿爺成日講嘅乜鬼嘢合乎中國國情方法治國。

早排我响youtube睇到以下片段,或者各位 ...
我做個一次獨立証人,ne 世都怕怕,下次咪預我

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 16:02 發表

如果當時大富豪在香港被抓,命運絕对不一样。你看那兩个香港賊王,亞葉&亞季,重咁多野玩, ...

所以我不嬲都同意阿爺嘅手法,亂世要用典刑!

既然有贜有證,嘭,嘭,嘭!幫我全部拿出去槍斃哂佢,咪嘥米飯。仁w?又唔見個賊殺人前手下留情?搞笑!

其實英國佬有時都唔斯文得過阿爺幾多。呢,早幾年咪响Central London地鐵站好似天河差婆咁辣瓜咗條巴西佬。

條巴西佬樣衰,貌似中東佬,孭住袋嘢,班反恐軍情五處(MI5)特工走埋去O佢,懶有嘢咁同特工拗,仲轉身跳過出入票機逃走,結局梗係成身開哂蜜蜂竇兼反肚喇。我今次唔爭佢,冇嘢咪企定定囉,走乜唧?差人做嘢啫!

循例梗係多手續過阿爺嗰度喇,開壇審吓係咪誤殺,因巴西家鄉嗰邊好嘈,不過咪又係事出有因、查無實據!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 17:15 發表

杜兄早啲問聲我吖,呢啲大龍鳳到頭來未必幫到啲乜,都係認間歇性失憶穩陣!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-6 22:40 發表
美國人真的知過能改嗎??由75年越戰慘敗後至2011年,又發動過多少無謂戰爭??戰你照反,仗我照打!!!戰爭帶來的死傷,我相信絕对遠超中國輸出劣質產品所造成的傷亡之數字(我不是將生產劣品合理化),但劣質產品你無信心 可唔買...

觧放了黑奴,点解林肯,馬丁路得金又要被殺,黑人是否真的被解放了??
曾經於樓上提及 "三聚氰胺出事時, 不少外國食品間接使用中國乳品的, 都受到牽連 (e.g. 使用雀巢 product (內有中國乳品) 做的餅乾), 如何避免 /開 ? "

見仁見智, 亦有不少人覺得美國所打的是正義之戰 (e.g. 利比亞, 第二次世界大戰). 請問 Law 記有沒有數據, 証明美國發動過不少無謂戰爭 ?

持平之人, 都不能否認, 現在美國黑人的地位顯著提升; 30 多年改革開放, 淫業仍然是川女的出路..

個人非常認同 Macro 在 前貼 所言--- "插咁多日本仔又如何,睇吓強國..."

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 11:34 發表
但美國人最後都要和他所恨惡的共產政權交往,越南和中國就是最好例子,

是否戰爭就可解决問題嗎?

美國政客的眼中,是無永遠的朋友,亦無永遠的敵人,祗有永遠的利益。而發動戰爭祗是為保護他的利益。
...
共產政權 (越南和中國) 最後都要和他所恨惡的美國政府交往...

美軍撤出越南後,北越和南越之間的戰爭並未結束; 美軍停戰, 長期的戰爭以及與西方世界的隔絕導致經濟崩潰, 70 年代後期,超過150萬越南難民乘小船逃離越南. 以乎是美軍未竟全功而退, 所以未解决問題...

我對美國政府有保留.

但所有政客的眼中,是無永遠的朋友,亦無永遠的敵人,祗有永遠的利益。而發動戰爭祗是為保護他的利益。非獨美國...

law 記為何特別看美國政客/政權不順眼 ?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 11:34 發表
乜越南未被赤化嗎??而北韓未被赤化嗎???這些问題,戰爭真的解決不了,當然,美國送了两个原子彈給日本仔,而加速戰爭結束是事實,但他又不能阻止中國赤化,至於因發動戰爭而享受繁榮昌盛,我則絕不認同,沒 ...
me too...

如果美國贏了戰爭, law 記能否斷言越南/ 北韓 仍然會被赤化?  而 誰能保證打仗一定會贏 ?

請恕直言, 為何 law 記 覺得美國 應該能 阻止中國赤化 ? 美國是神/上帝 ?

個人覺得, 世上萬事, 即使盡心盡力, 結果仍然非我等能控制...

講起大富豪,個個都話佢低死, 哎!我都服左英國佬 放左呢隻狗出來咬人,但佢唔係咬我地D良好市民,大家都知佢專咬乜人啦,英國人撒退後被D唔識養狗嘅人消滅,咁迷有依家地產霸權囉 大家可以有唔同意見及想法
小兒科!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-7 21:28 發表

請恕直言, 為何 law 記 覺得美國 應該能 阻止中國赤化 ? 美國是神/上帝 ?  ...
我哋不如咁問,花旗佬每次開拖,都係毫不為己、專門為人?

當真?不涉其它?例如石油、擴張勢力、圍堵非我族類...等等?杜兄問得好,因乜解究要打韓戰、越戰呢?又如伊拉克呢?

至於送两個原子彈俾謋J,抵佢死瞴A鬼叫你炸我珍珠港呀?先撩者賤、打死無怨!

我唔否認花旗佬佢有時出兵係太天真,好心做壞事。但基本上,說穿了,還不是為咗自己千秋萬世功業,獨霸武林、搶奪資源而已。咁同弱肉强食之禽獸行為有何分别呢?唉!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 16:02 發表
中國人口真是多到好得人驚,有機會,在春運期間上去大陸火車站见識下乜嘢叫做People Mountain People Sea 的壯觀場面。一個家庭如果有13個仔女 和一個祗有1至2個的處理方式是不一样的。 ...
back to square one, how come China has such a large population ?

馬寅初

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A9%AC%E5%AF%85%E5%88%9D

因應家境, 物質享受可能不同. 但父母應盡的責任, 對子女的教養/教誨, 不應因子女數目不同而異.

同樣我不認同因為人口多/少, 而令中國/香港對 官員貪瀆/政府剝奪公民權 的取向各異..

我同意因國民質素/教育, 中國推行民主, 時機未成熟. 問題是, 我亦看不到共產黨有 train up 國民, 願意結束一黨專政的意圖/企圖...

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-7 00:52 發表
如果唔係美國佬掉兩粒原子彈比日本仔,中國重死得人多,如果無韓戰越戰成個亞洲以经赤化了, ...
所以美國政府都發動/參與過 d 有謂戰爭...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-7 17:15 發表
如果 law 記是當事人, 証人不肯出庭....

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-4-7 21:41 發表

我哋不如咁問,花旗佬每次開拖,都係毫不為己、專門為人?

當真?不涉其它?例如石油、擴張勢力、圍堵非我族類...等等?杜兄問得好,因乜解究要打韓戰、越戰呢?又如伊拉克呢?

至於送È ...
how about British / China / France ?

同一問題, 為何筆兄特別看美國政權不順眼 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-7 22:05 發表

how about British / China / France ?

同一問題, 為何筆兄特別看美國政權不順眼 ?
佢自以為是鍾意指手劃脚扮大哥冇大冇細搞亂人檔攤就棚尾拉、又乘機賣/試軍火、搞埋堆...聽日再數臭佢,Bye! Good night!

引用:
原帖由 mtpen 於 7-4-2011 22:43 發表

佢自以為是、鍾意指手劃脚扮大哥、冇大冇細、搞亂人檔攤就棚尾拉、又乘機賣/試軍火、搞埋堆...聽日再數臭佢,Bye! Good night!  
me too,一於伸張正義,盡數佢

引用:
原帖由 suewong 於 7-4-2011 21:52 發表

所以美國政府都發動/參與過 d 有謂戰爭...
但唔多,為自己利益的最多

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。