推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

26 12
發新話題

[建議] 換咩電視好?

換咩電視好?

家中部CRT已經打柴,想換電視。
電視機用途 超過70係睇電視節目,20%係打機,10%係睇DVD。
預算係8000左右。現在心大心細,諗緊換 HD CRT,定係LCDTV。
歡迎各方人士指教!

引用:
原帖由 leoglas18 於 2006-12-26 11:57 PM 發表
家中部CRT已經打柴,想換電視。
電視機用途 超過70係睇電視節目,20%係打機,10%係睇DVD。
預算係8000左右。現在心大心細,諗緊換 HD CRT,定係LCDTV。
歡迎各方人士指教!
講質數
始終都係HD Crt靚
但遲一兩年有數碼擴播後
因為HD Crt只得色差輸入
而無其它數碼訊號輸入(HDMI)
好大可能唔support
到時又要換機
就算現在打PS3都要用HDMI先有高清效果
所以你自己諗黻
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2006-12-27 10:16 AM 發表

講質數
始終都係HD Crt靚
但遲一兩年有數碼擴播後
因為HD Crt只得色差輸入
而無其它數碼訊號輸入(HDMI)
好大可能唔support
到時又要換機
就算現在打PS3都要用HDMI先有高清效果
所以你自己諗黻
睇其他froum話,就算部機冇hdmi,但加裝數碼盒就可以 睇到數碼廣播。是否正確呢?

引用:
原帖由 leoglas18 於 2006-12-28 12:59 AM 發表

睇其他froum話,就算部機冇hdmi,但加裝數碼盒就可以 睇到數碼廣播。是否正確呢?
但宜家點樣行法都未知
同埋現在我諗佔一半以上家庭都已經有HD ready
到時可能加盒既產品未有咁快出
就好似十年前既雙語廣播咁
瓛隻n快就無哂
五大有其二

二手買賣
CD推介

咁果d hdmi 一部機得一個, 最多都係兩個, 邊夠用呢
yeah........

引用:
原帖由 dizzc 於 2006-12-29 05:32 PM 發表
咁果d hdmi 一部機得一個, 最多都係兩個, 邊夠用呢
有四入二出既分線器可以試
五大有其二

二手買賣
CD推介

經過一番考慮,
決定買HD CRT。(我自己始終不大接受現時LCD TV睇電視節目既效果)
想問 SONYKV-DB29M90同樂聲TX-29F355H (兩部都係HDREADY)
邊一部較好?

引用:
原帖由 leoglas18 於 2006-12-30 09:47 PM 發表
經過一番考慮,
決定買HD CRT。(我自己始終不大接受現時LCD TV睇電視節目既效果)
想問 SONYKV-DB29M90同樂聲TX-29F355H (兩部都係HDREADY)
邊一部較好?
咁我就無乜真係睇過
不如自己用眼收貨!!!!!
我有朋友有部43" 16:9諗住賣換LCD
你有無興趣?????
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-2 10:57 AM 發表

咁我就無乜真係睇過
不如自己用眼收貨!!!!!
我有朋友有部43" 16:9諗住賣換LCD
你有無興趣?????
咩係4入2出, 我得一個hdmi, 遲下一定要分架啦
43寸咁鬼厚, 外觀同薄機爭好遠, 好難買得落手

无 所谓啦~~看自己能力拉

想問聲而家香港市場有乜野CRT既HDTV選擇呀?

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-4 04:52 PM 發表

咩係4入2出, 我得一個hdmi, 遲下一定要分架啦
43寸咁鬼厚, 外觀同薄機爭好遠, 好難買得落手
有齯H會有一韶lcdtv同埋一部投射嘛
咁咪要有4入2出既amp囉
五大有其二

二手買賣
CD推介

oic, so convenient
but how much?
any suggestion?

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-9 09:26 AM 發表
oic, so convenient
but how much?
any suggestion?
無記錯好似宜家有一部AV AMP有
應該要過萬
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-9 12:06 PM 發表

無記錯好似宜家有一部AV AMP有
應該要過萬
有冇咁貴呀, 冇人抄到個技術咩

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-10 10:15 AM 發表

有冇咁貴呀, 冇人抄到個技術咩
大佬,新技術人地緊係城艭飌
就咁一個剩分線器都要賣2千幾銀
而厘讎mp仲可以由480iup上1080喎
所以係會貴灠
五大有其二

二手買賣
CD推介

二千幾就可以考慮啦, 不過480i 跳去1080????

仲有呀, 我果套家庭影音組合窺了, 想要套新的, 喇叭都要番長條坐地既, 有冇千零二千蚊既牌子呀, 之前果套低價樂聲我都已經覺得ok, 再cheap d 應該都冇問題.

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-11 11:44 AM 發表
二千幾就可以考慮啦, 不過480i 跳去1080????

仲有呀, 我果套家庭影音組合窺了, 想要套新的, 喇叭都要番長條坐地既, 有冇千零二千蚊既牌子呀, 之前果套低價樂聲我都已經覺得ok, 再cheap d 應該都冇問題.
咁不如你買齯@套有埋5.1同喇叭既機啦
你要求唔高都好夠用
同埋點解你要座地喇叭呀????
無咁大地方會boom喎
五大有其二

二手買賣
CD推介

家庭影院都係5.1啦, 6.1, 7.1 打上都聽唔出有咩分別

坐地四look型d丫麻, 有咩雜牌jack咁?

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-11 03:56 PM 發表
家庭影院都係5.1啦, 6.1, 7.1 打上都聽唔出有咩分別

坐地四look型d丫麻, 有咩雜牌jack咁?
點會有四look????
左右前置通常都座地
其它鶪T隻加超低係好小用座地喎
買5.1可以試餥EF瓥J仔!!!!
朋友用緊都OK架
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-1-12 12:44 PM 發表

點會有四look????
左右前置通常都座地
其它鶪T隻加超低係好小用座地喎
買5.1可以試餥EF瓥J仔!!!!
朋友用緊都OK架
kef幾錢呢, 有專門店嗎
我要cheap野喎

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-1-12 04:25 PM 發表

kef幾錢呢, 有專門店嗎
我要cheap野喎

好似唔駛一萬掛
要cheap既咪搵鷴ioneer瓥漭z套裝囉!!!!
五大有其二

二手買賣
CD推介

LCD-TV Vs Plasma

昨天(1.2.07)和今天的生果報內頁有連載文章「買電視過年注意」(撰文:高清俠),好似都有纗磪峇J門提示,唔知利記版主有無睇、有無補充呢?

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2007-2-2 17:37 發表
昨天(1.2.07)和今天的生果報內頁有連載文章「買電視過年注意」(撰文:高清俠),好似都有纗磪峇J門提示,唔知利記版主有無睇、有無補充呢?
稄誑炊竣
大部份講既野都幾正確(以我有限既資訊所知)
但宜家好多Plasma對Burn-in厘樣野都好盡力去解決
有蠷鬫陪耖unction係可以將成個畫面變返正常!!!!!
同埋宜家好多都做到42"行768
五大有其二

二手買賣
CD推介

回覆 #24 利記 的帖子

昨日的第一篇提及較高級的 LCD-TV 優點是解像度夠高,但畫質與色彩層次,不及 Plasma,而後者算係最接近傳統瞻機嬼‵拊q視。文後並預告今日講 Plasma 先天的不足,就是你看到的那篇。

難怪有些做製作的朋友仍力勸我買 Plasma!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

26 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。