推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

49 12
發新話題

旺角天虹娛樂場

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-5-1 01:09 發表
再次多謝各位関心, 可能因為出入医院得多, 對生死已看得很淡, 只要做人心安理得, 無愧於天, 則安樂矣.

答sue姐, 小孫女現時两歲半, 正学習拉小提琴, 前一排學玩 gymnastics, 行平衡木, 吊 ...
me too. 吉人天相...

btw, 我相信動作會好可愛...

千金都好大膽o窩, 比女女學體操...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-4-30 06:36 發表
首先多謝各位的問侯, 病魔要向我招手, 躲也躲不了.

答筆兄, 美國的医療制度碓有很大問題, 但情形未至絕望. 一般老弱窮人都可領到政府的医療保險, 就算沒有, 也可先医病後找數, 到時医院會 ...

美國有例不准医院拒收病人, 引致很多外來人, 包括大陸同胞, 借探親觀光為名, 入境医病, 医完後拍拍手走人, 医院唯有徒嘆奈何
good...

it also happens in HK. Some vietnamese also conduct similarly...

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-1 21:47 發表

哈 !   老搜非追星一族, 而是在中學時有些同學後期進了電影界, 其中秦萍 (陳小萍)與邢慧双双進入了邵氏. 姜氏兄弟秦沛(姜昌年)恰好同班, 而姜大衛(姜偉年)亦是同校. 在校期間, 他們已非常有表演慾 ...
秦沛 -  around 70 !

老搜, 感覺 around 50, how come ?

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-3 08:49 發表

哈 ! 黃小妹又愛說笑了, 老搜巳年逾花甲, 秦沛年齡約在65上下.
老搜兄 那次跋涉尋找孤墳, 又加以修葺. 所以我覺得你 around 50,

嘩 ! 咁好精力既 ?

飯票同我行街, 行幾行, 嗌倦...

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-5-3 23:52 發表

60年代 , 小弟爬過獅頭兩次, 獅尾一次,  後者險峻得多, 一不小心, 後果不敢想像, 翻過山後是紅梅谷。生平第一次遇上漫山風雨, 大滴雨點如千軍萬馬 , 由遠至近 , 橫掃而至, 就是在此山頭 ! 情景令人難以忘記。
對 ...
great experience....

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-5-4 14:22 發表
小時候因為無錢搭火車,如果想去沙田,諗到一條好橋,就係先由西營盤行去中環統一碼頭,搭船過佐敦,搭九巴3C到慈雲山總站,撐一條好長的石級到山坳,然後行落山去沙田,唔知呢係唔係你地講嘅天梯呢?

蘇錦 ...
大學時都行過, o.k. 唔斜o窩.

我估唔係天梯, 因為 d c-兄 知道我 d 斤兩...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-4 19:12 發表

各位老鬼有否記得某年某月,Albert兄個前宗主國突然玩嘢,放手發動羣眾,揾咗啲摩星嶺、調景嶺人士爬上獅子山一嚿大石上畫咗佢哋支黨旗,全港人民抬頭皆見, ...
曾經有個風水師 (蘇文烽??), 話獅子山是窮山, 所以獅子山下, 住既人都是窮人.

後來我發覺, 好多隱形富豪住公屋, 仲有啦沙利道 d 樓, 一出門, 一定望到獅子山...

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 13:46 發表

回憶篇

當年(63年)沒有轉校, 每天都能與女同學在一起.故黃昏放學後漫步送她回家,似是浪蔓. 女同學英文名字叫羅麗X, 父親是政府診所醫生, 家境富裕, 這點倒覺大家之家庭背景懸殊很大.
開心的日子過得很快, 暑 ...

臨上機前她交給老搜一紙親筆對聯, 以代表她此行心意!
與 老搜 兄的文章流露的個性 (重情義), 非常吻合...

ah Sue 改慣功課 -

蝶來風有趣 -- > 蝶來風有信
人去月無聊 -- > 人去月無聲

雖然失工整, 但更合配 老搜兄的性格...

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-5 22:46 發表

no la....

風月無聲, 何堪那南洲相隔萬里, 情誼巳有交待  就算襄王有心, 那神女可有夢矣.
老搜非常欣賞筆兄及黃小妹文采, 感謝之餘, 照數全收, 銘記心中  !     

it seems I know u well...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 21:22 發表
最痛唔係人老,而係曾承諾嘅野做唔到,
山盟海逝時唔記得講過乜.?
我曾承諾某人會同佢用12隻腳一齊漫步沙灘,
但宜家連電話都唔敢比佢
...
版主, 男士來說, 你好重情義咖啦...

不少男性, 唔記得又點 ? u blow, blow...

有親戚捉姦在床, 仲比丈夫惡言相向, 離婚後, 不停比苛索金錢...

引用:
原帖由 老搜 於 2011-5-6 21:28 發表

有謝筆兄轉載 那遲來的告白.   
估唔到, 老搜兄咁幽默...

相關搜索目錄: 幽默

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-6 22:18 發表

乜話,咁都得?你哋冇人support你親戚嘅咩?  

條C6用乜藉口去苛索金錢呀?打得呀?乜咁怕事謘H有痛脚?
我support, 其他人淨係識話佢怕事, 無用...

this is a good question,

牽涉到社會學/ 心理學/ 中國文化 -- 男尊女卑, 3 姑 8 婆, 人言可畏.

好疏既親戚 (60 多歲) 話 - 起初怕離婚被人笑, 抑鬱病, 自殺死唔去, 覺得死都唔怕, 怕甚麼 ? 的起心肝離婚...

離婚後,  前夫不務正業, 諸多苛索, 仲話佢嫌貧重富, 不能共患難. 男家幫親不幫理..

亞哥話, 人地家事, 叫我唔好多理. 怕我惹火燒身; 飯票就話, 講我都唔會聽;  d 家姐就話佢無 d 堅強, 自招...

我又覺得, 當時既婦女, 如果無學識/謀生能力, 周圍都是 8 婆, 外家又唔支持, 其實係幾無助. 一路既 socilaization 係百忍成金.

如果話佢年輕時, 唔帶眼識人, 我又覺得婚姻是一場賭博, 落場時頭腦都好難清醒...

而家女女就是掌上明珠, 當時好多父母覺得是賠錢貨. 早嫁早著, 撈一票禮金...

p.s. 社會風氣開放, 都有好處既...

相關搜索目錄: 賭博

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 22:56 發表

都係我嘅錯...因為要搵食小時間陪屋企人,
搞到老婆番大6包2公...離我而去.
而某人係我有老婆果時相識嘅,但當時唔想誤人幸福,
叫佢搵個人去嫁,果時重親自幫佢揸花車送佢嫁.
承諾將來同佢某 ...
真男人!!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-7 18:35 發表

好詩!  

版主真高人!難得肯受詩經教化,自己又睇得開!

重新上路吧!加油!
, couldn't agree anymore...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 08:41 發表

照老兄講咁我咪4違反.

1, 掌握在手嘅野係最實在,
2, 重視女人嘅感受,處處為佢著想,
3, 為表明清白,成日要報到,
4, 男人搵$女人洗,天公地道.
好男人!!!

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 14:08 發表

原來咁有學問,早幾十年知咪好囉.h:" />h:" />
宜家只係睇下有無緣份,有個女人肯陪我終老就心滿意足啦.
版主好年輕o者...

u don't know what is waiting in / over the conrner...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-6 22:56 發表

都係我嘅錯...因為要搵食小時間陪屋企人,
搞到老婆番大6包2公...離我而去.
...
believe in me, this is her loss...

我的 d d 姿色, 同 10 年前比, 都有天壤之別.

男女的感情, 只建築在 金錢 上, 女的年老色悴, 床頭金盡, 結果..

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-8 18:27 發表

我唔係好識番文,不過照字面解,就好似甚麽响角位度等,諸如此類,係冇?

如果真係咁解作,老版兄千祈咪聽黃小妹支笛呀,佢想你死謕Q!

若果响角位度等等吓,尤其是&# ...
自有奇逢應版主, 我信有識貨人...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-8 20:30 發表
多年前在旺角街頭,見一對道姑,道友一齊坐輪椅乞食,
好一對同命鴛鴦.相扶到老好例証...

OK ,多謝大家關心我的事,自問唔係一個好男人,
只係一個唔會令女人討厭嘅男人,講$嘅女人唔啱我,
現有一 ...
版主好 romantic...

believe me, 你是不少女士的筍盆...

刪除內容

刪除內容

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 11:39 發表

老版兄你誤會啦!

我跟黃小姐講笑謕Q!佢full of sense of humour,佢明我噏乜謘I

我先前同老兄你自謔話我興亂噏嘢,黃小姐佢講笑答話呢度啲人個個都係咁謚捸I我 ...

估唔到 筆兄 咁 明白我...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 11:39 發表

呢,又好似老何大大咁,其實佢知我跟佢同一陣線,但我周不時同佢對着幹,佢噏東,我特登做大花面去噏西,我又專登冇既定立場,一時親共,一時反共,嘻哈文章,咁至好玩赯嚏A係冇?...
o下, 我仲以為你係民x聯既寫手, 所以竭而不`捨, 希望感化你.

side gas 添...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 21:25 發表

黃小妹妳掉轉咗我個真身,我唔係民見亂嘅寫手。

我直屬西環,民見亂班友只係我嘅刀手,邊個反中亂港就刀光劍影,刀刀要害,刀下冇腎!  
level 咁低, 都唔係黨中央...

49 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。