推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

非誠勿擾

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-9 14:39 發表

其實唔係難咗,係時下啲後生仔女要求高咗!

佢哋自少食即食麪大,慢慢同你捱,等你發達喎,蛇都死啦!
王子與公主一起生活/相處, 誰 斟茶遞水 ?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-10 15:56 發表

Good question!

請恕我响度又試噏亂話!

黃小妹妳詩禮傳家,我哋孔聖先師愛徒孟Sir倡議嘅五倫妳實聽過,夫婦乃第一大倫,最重要一點,乃夫婦有別,i.e. you d

乜唔係公主斟茶遞水俾王子嘅咩?點解唔叫婦夫呀?點解唔叫個老公跟個老婆姓呀?

妳哋啲港女點解咁鍾意爭做中央領導人嘅

部車都唔會有雙軚盤,要两個司機一齊揸係話?想車毀人亡呀?

...
個人很欣賞聖經關於夫婦之道  --- 哥林多前書13章4-8節

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不做害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。愛是永不止息。」

鬼子佬, 第一大倫應是君臣...

古代重男輕女,夫婦之間強調男主外、女主內,現代社會則需要調整 --> 互相尊重, 互補不足.

陰陽, 雌雄,

而加 d 職業女性, 嫁左未必跟老公姓...

以事論事, 現在香港的年輕男性, 多數都不太成熟, 沒有男子氣慨. 西風自然壓倒東風.

我要斟茶遞水俾飯票, 因佢常打爛野...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-10 20:09 發表

聰明嘅女人會喺適當時候扮蠢,
我就係死係呢d女人手上.
請恕直言, 只因版主遇人不淑, 真心錯落...

黃蓉聰明絕頂, 但會為郭靖放下屠刀, 改變本性.

引用:
原帖由 ali 於 2011-5-11 17:51 發表
唔好意思,路過搭咀。
呢番說話令我想起某些發咗財男人用嚟甩屋企老婆嘅理由/藉口,電飯煲大王同其他男人。
thanks...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 17:32 發表

你話我大男人都係咁講,小弟絕對認同老版兄此講法,不獨只喺適當時候要扮蠢,仲要「時時」响老公面前都要扮蠢添!

大家或許聽過呢句咁抵死嘅講法:

男人一生有三大喜事, ...
May I ask how do u treat your wife ?

have u ever ask what are her requirements / needs then?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 17:32 發表

死鬼陳寶蓮曾講過,一隻筷子夾唔到餸,damn right! ...
最終感情不如意, 自殺死...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 18:20 發表

多謝Ali兄肯搭咀小弟之胡扯!

其實各司其職,又有何不妥呢?只要大家唔好烚大家,做女嘅咪大方啲讓出個主權俾男方,自己又樂得退居二線,何樂而不為呢?

其實鼓吹女權至上根 ...
agree...

飯票識我時, 事業如日方中. 和 鄉紳聚會, 見盡不少 2/3 線電視台姐仔, 都對他小鳥依人.

他說 - 只有和我, 才可以有思想交流, 身旁女性, 只有我一人對他不賣帳, 直說直話.

有自信的男士, 不愛 yes wife...

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-5-11 18:10 發表
Good evening 阿筆蛇
路過搭 口麥
{男人一生有三大喜事,分別係升官、發財、死老婆!}  
尼D係成班麻甩佬happy hour 飲Beer時吹水唧
吳好當真呀
...
引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 18:26 發表

哈哈!維圓兄乃civil servant,所以一定放工後响pub聽過!證明唔係小弟老作!
吳好當真呀  

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-11 20:12 發表
既然話係大男人,就唔應該虾女人,
正所謂"千年修得共枕眠",要珍惜眼前人呀.
女人係要黎鍚嘅.
如果唔係就..."剪你嫁"...
老婆雖然走咗佬,但有日酒後吐真言話:
"始終都係你好."...
同意!!!

版主好大方.

仲同佢有計傾,    

曾經碰到 踏兩船的前男友, 我擺明不屑...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-11 20:34 發表
Sue姐講香港男人沒有男子氣慨,可能中學都要開始教點做一個男人,哈哈。成熟如否都係睇有幾多經歴,同會唔會反省。不過女人睇男人基本要求係咪有責任感。因為愛人與否係感性既事,照顧愛人係好理性,一定係左度 ...
to be fair, 我覺得是家庭/流行文化/互聯網普及 引致...

btw, 我是覺得香港年輕男人多數沒有男子氣慨, 年輕人來說, 雖然%小, 都有你呀.

D 60 前 (e.g. 何老大, 理兄), 唔知幾 man...

理兄身居要職, 不肯同流合污, 急流勇退; 又唔嫌棄 肥 c9, 有情義.

p.s. 理兄唔好怪我 8 掛/多口...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-11 21:09 發表

點都好始終佢同我生咗對仔女.
唔好介意, 有仔女佢都...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-12 23:37 發表
  PEN兄前輩即係前輩,都睇得相當部份既港女既思維好有問題, 我試過同一個同行姑娘响FACEBOOK認識,咁傾過一次電話,都發覺大家唔係咁啱咀形,咁都算呀,佢仲即刻DELETE埋我,雖然係無咩損失, 只不過係欠& ...
作為港女, 我都同意.

原因 - (not complete)
父母溺愛, 唯我獨尊; 女性經濟獨立; 香港經濟轉型, 收入高的行業, 都要求溝通技巧, 通常女勝男, 逐漸女性收入比男性高,

短時間內發生上述改變, 兩性都未能適應...

另一角度, u impress her / u are important to her...

現身說法 - 上心 / 不上心 的前度, 再遇時, 反應不同...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-13 07:52 發表

做人係人氹人,互相專重嘅,男人對女人大多會忍讓,
如果女人只知濫用權利,咁咪遲早完囉
.
agree...

vice versa...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-12 23:37 發表
正如我每個月科水去幫EX, 咁我好肯定個現任女朋友一定大發雷霆,點解仲要藕斷絲連, 係咪同佢仲有路,...
易地而處, 女友相同作為, Marco 又會如何 ?

如果對感情認真, 自然希望計劃將來.

年輕配偶, 如無父蔭, 都會捉襟見肘, 自顧不暇. 而且長貧難顧.

如果錢財是救國救民, 還可以捨己為人...

家添百口還能養...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-15 01:10 發表
SUE姐呢個問題的確問得好, 我諗錢係佢揾既,佢點洗係好難去管, 科水一事自己都做得出, 咁呢個世界都會有另一個人都會咁做, 只不過係值唔值得幫, 因為男人係好小氣架,哈哈,不過我無女朋友喎, 科水一事都係同自己 ...
理性的想法, 但感情非純理性.

自問大方 / 理性, 我都會質疑男友長期幫助 ex 的動機. 更大的問題是,  ex 的感覺會如何 ?

男友可能出於義氣, 但不能忽略多數女性 "願託喬木"...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-15 01:10 發表
認識一港女,佢人工多過佢男朋友一倍,  ...
問世間, 情是何物 ?

就中更有癡兒女...

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-5-16 16:13 發表

當男不男後,女亦要不女了!
多謝持平之語...

回復 1# 的帖子

刁蠻公主 寸爆 o靚模 怕醜女學護
三個港女大改造訴心迹

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=15257255

【本報訊】一周前,一篇《筍盤港男唔要港女》的報道,引來社會極大迴響,而「港女」一詞,更被貶得一文不值。在爭議聲中,有網站趁機籌備一個「敗犬大翻身」的真人騷,但始料不及的是,前往報名參加「大改造」的竟然是一批又一批的「 80後」,原來更多的人擔心自己會變成未來的「敗犬」和「剩女」。真人騷連忙改名,變成了「小敗犬•大作戰」。記者採訪了三名欲參加真人騷的 80後,看看她們怎麼說。

my concern is - those changes are implemented in the aspect of packaging, not in internal / mind set...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。