推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[原創] 佳人

人老咗都係時候為以前做過嘅嘢做"結算".
包括感情事,有d嘢不吐不快...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-15 23:38 發表
...幾十年來, 我時不時在睡夢中尋找她, 夢中我穿過山村, 下過海港, 可惜她只肯背對我, 轉眼即逝. 我巳記不清她的容貌, 只希望能再見她, 向她問好....
回憶感覺係最美好嘅...
希望牛Sir願望成真.

引用:
原帖由 ali 於 2011-6-15 20:21 發表

兩位前輩又講下你地嘅「她」
我喜歡聽年80年代前的愛情故事,尤其是學生時代。
60年代嘅小學生,小息時好鍾意分開男仔同男仔玩,
女仔同女仔玩.男仔大多玩波子,拍公仔紙,踢波...
女仔玩抓子,公仔,跳繩...如果男仔同女仔玩會比同學笑嫁.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-17 11:32 發表

而佳人亦只可遠觀而不可褻玩!   
我呢個佳人會提醒我,
另一隻在遠方...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-16 22:49 發表

版主說得很對, 我相信每個人在一生中, 都會對異性發生好感而又不敢宣之於口, 我把這位同學埋藏在我心坎裹, 不敢對我老婆仔女說出來, 因為拍難為情.

我不知道如果我當時放胆相認会有什么結果. 佳人 ...
咁要多謝大家支持本版,
盡訴心中"情"...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-19 04:10 發表
多謝各位的回應, 尤其是大隻西兄的, 有趣又窩心. 我喜歡用文字來描述當代的人和事, 算是一個側影吧.

在人海萬花筒中, 我心中的佳入不只一位,  構思了數日都不知如何下筆.稍候.
少年十五二十時,係每個人生必經階段.
屢敗屢戰無番幾個佳人會比人笑嫁...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-19 12:51 發表

佳人係要嚟欣賞,更要發乎情、止乎禮,先至達到最高景界!

佳人有别於老婆,切忌動擁有之念,因老婆只可一個,而佳人可以無限也!  
絕對同意.
如果當年我唔係咁做,
我宜家咁嘅情況,d佳人啋你都有味.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-19 14:56 發表

所以話老版兄乃高人一個,一啲都冇講錯!

唔知會否引喻失義,「不要為一棵樹而失去整個森林」可否套用於此?

兼且你,指老兄,只有人一個,若將佳人獨佔,只可一個起& ...
果時因家有何東獅,唔敢亂嚟,
唯有承諾老咗漫步沙灘...
有好多嘢係唔可以用$買到嘅.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-21 14:59 發表

老版兄提及河東獅,都咪話唔得人驚!

所以始終嗰句,想讓「佳人」成為萬世美好回憶,千祈、千祈、千祈咪引獅入室,否則當「佳人」引入後,佢身份即時從「佳人」變為「獅身人首」,乜都會管住哂, ...
可能睇得新馬仔,譚蘭卿d戲多咗,
唔介意家有何東獅,只求一個完整嘅"家".

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。