推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[原創] 佳人

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-14 23:52 發表

幾日前, 我夢見回到少時的班房,看到她安靜地坐在以前的坐位上, 我走上前向她打招呼, ..
Sir,你開得壇講佢,應該仲有下文掛?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-16 22:49 發表

佳人可能只宜思念, 不宜作伴. ...
而佳人亦只可遠觀而不可褻玩!  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-19 04:10 發表

在人海萬花筒中, 我心中的佳入不只一位,  ...
佳人係要嚟欣賞,更要發乎情、止乎禮,先至達到最高景界!

佳人有别於老婆,切忌動擁有之念,因老婆只可一個,而佳人可以無限也!

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-6-19 14:20 發表

絕對同意.
如果當年我唔係咁做,
我宜家咁嘅情況,d佳人啋你都有味.
所以話老版兄乃高人一個,一啲都冇講錯!

唔知會否引喻失義,「不要為一棵樹而失去整個森林」可否套用於此?

兼且你,指老兄,只有人一個,若將佳人獨佔,只可一個起两個止。  

所謂繁花似錦,你冇可能將動植物公園或維園啲花搬哂番屋企欣賞,就算真係可以,培值(養)會好花錢及時間,更又會老、會殘!倒不如得閒隨公園(街)睇吓,唔使錢兼日日新!Isn’t it?

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-6-20 21:59 發表

果時因家有何東獅,唔敢亂嚟,  
老版兄提及河東獅,都咪話唔得人驚!

所以始終嗰句,想讓佳人」成為萬世美好回憶,千祈、千祈、千祈咪引獅入室,否則當「佳人」引入後,佢身份即時從「佳人」變為「獅身人首」,乜都會管住哂,咁點去會/相吓出面走馬燈咁多嘅佳人」呢?

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-6-22 15:36 發表

過來人語!?
黃大夫除咗睇病叻,連估嘢都一樣咁叻!

其實每隻河東獅都係佳人變出嚟嘅,所以大家小心!

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-6-23 13:16 發表

你講得一D都冇錯,本縣曾經此苦,所以唔係靠估既!
咁就真係天下獅子一樣吼嘞!  

所以家陣啲後生仔好醒,遲遲都唔肯入市,要入都入大陸股!  

其實點解啲「佳人」入咗屋會變種嘅呢呵?

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-6-23 22:46 發表

唔介意家有何東獅,只求一個完整嘅"家".
未搞到離婚之前,好多家庭表面嚟睇都幾完整嘅!

我就鍾意「佳人」放下身段,一世做入室「佳人」,咁個家唔使好似動物園,又獅子又老虎咁唔河蟹!  

都是婦解分子闖的禍,過份爭取平等、權力/利,誤導「佳人」,令其變哂Tom Boy,失却小鳥依人嗰種温馴!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-24 12:31 發表

因為 才子 入咗屋都變種
唔係才子自動變種,係俾啲「佳人」入咗屋後變咗河東獅嚇到種都變埋咁啫!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-24 21:48 發表

雞先定蛋先 ?
It all depends!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。