推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

昔日名香菸

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-25 03:08 發表

終於在2001年6月戒烟, 從此未嘗過一口烟. ...

既然吸煙有咁多好處,請教牛Sir老兄又因何戒咗佢咁大損失呢?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-6-25 01:34 發表

老人的老父是每天啃兩包煙的超級 煙民,以84歲逝世..老母是現年103歲的人瑞,.
明知山有虎,偏向虎山行,勇士!好嘢!

好多掌聲等緊你,如果落得山/又或冇損傷嘅話!

記得將「後悔」二字徹底地忘記,直至永遠、永遠,阿門!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-25 20:38 發表

...不過以我為例, 戒烟後百病叢生, 可能是湊巧, 也可能是原因. ...
唔介意嘅話,我想訪問吓牛Sir,若然當年老兄冇食煙呢個意圖及企圖享盡極樂嘅高尚浪漫有嗜好,縱使今日一樣患同樣嘅病,你會否感覺良好一些,較少罪惡感,及減輕受到look after你嘅羣眾壓力咁呢?  

多口再問多一個stupid question,有得take two,老兄會否同樣選擇食煙呢家嘢呢?  

引用:
原帖由 西南風 於 2011-6-26 10:38 發表

“患柏金遜症者並無吸烟人仕”祈望海外網友就現居地印証一下上述的數據。
西南風兄要收集數據,小弟豈敢唔報!

我外父患有栢金遜症,乃老槍一名!巧合啫!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-25 18:33 發表

如果真是咁多害處, 點解唔禁煙 ? 點解又唔提紅酒的壞處 ?...
就當我put words into your mouth好了,黃小妹其實是明白吸煙有害,並贊成凸府之勸人戒煙行動,只不過佢大細超唔勸人戒埋酒而已!

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-6-26 14:38 發表

....咁樣即係好多時候未到有柏金遜就唔見左,咁咪無囉。
Absolutely!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-25 18:33 發表

如果真是咁多害處, 點解唔禁煙 ? 點解又唔提紅酒的壞處 ? 計對基層, 吸煙是他們唯一負擔到的嗜好
妳就當我係凸府走狗好了,我並非歧視基層,妳都知我之出身乃地底泥,比基層仲低一層!

就係凸府見盡好多基層,連養妻活兒之糧都唔夠,佢哋仲自私到攞既有限,又寶貴嘅資源去花响吸煙呢亭傷身傷財,只適合有餘錢嘅人才去做之死亡嗜好嗰度,唯有希望加稅後賣貴啲,令佢哋有所猷疑又食少支,呢個良好願望,我睇唔到會被人無限上綱上線地被曲解引伸為針對基層,並視為剝奪他們唯一負擔到的嗜好!

我仲要問,凸府加咗稅,是否各高官自己袋咗落袋度?妳又信唔信凸府要加咗煙稅才夠開支運營呢?

至於話有錢佬飲酒又唔見凸府加酒稅,好使佢哋飲少啲?都話明有錢佬咯,don’t you worry 啦!

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-6-26 17:15 發表

小弟完全不反對人吸煙,只不過是反對人隨處噴煙,如果 d 煙民能妥善處理好 d 廢氣問題,...
理兄講起廢氣問題,唔怕得罪講句,食煙嘅人若果講要環保,似乎funny咗啲

除咗噴廢氣,各位有吸煙嘅兄弟,若果冇試過隨地丟煙頭同dun煙灰,請舉手,我欠你一個崇高嘅敬禮!

呢個缺得行為,非華人專享,响英國揸車,往往見到啲鬼佬,口就仁義道德,又環保又剩,咪又係一手將煙頭拋出車外!

唔信?你得閒check吓啲煙剷朋友架車上個煙灰盅,打開睇吓,新嘅一樣,幾咁乾淨!你咪同我講冇响車上食過煙呀!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 02:01 發表

汝非魚不知魚之樂, 汝不吸烟甚至反吸烟, 自然不知其樂趣. 天下超過十億人吸烟, 自有其樂趣,...
你就當我係夏蟲,不知冰為何物好了!

不過拍風塵女子戲,唔使一定要下海體驗一吓做雞生涯,才拍得好個角色,除非嗰個係姣婆,自己根本係雞或恨做雞又另議!

食煙是否欲仙欲死我就冇咁體驗。不過我親眼見到我老豆晚年患上肺氣腫嗰種唔生唔死嘅苦况,對我嚟講真係一個絕好嘅反面教材!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 22:21 發表

...但對己上癮幾十年的老槍, 不要窮追猛打, 不要太過苛克. ...
我哋何必要用患有被加害妄想症病人嘅心態去睇凸府(以致各國政府)勸/禁人食煙,話佢哋迫害/侮辱一貫正確嘅煙民呢?

點解唔用正常人之自然反應想法,一如乍見儒子將入於井,引手扶他一把,免其墮於深淵呢?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-28 16:49 發表

正常人之自然反應想法 - 針對 !!!
教授即是教授,我隱藏於文中之曲線潤人字句,都逃唔過黃小妹妳法眼,俾妳spot到,服!   

恕我一時手痕之過,切勿扣我分喔!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-28 16:49 發表

why just apply to smoking ?
此乃愛之愈深、責之愈切也!

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-6-29 22:35 發表

b哥..冇法啦...呢個世界一定係追d小數弱勢又係道德高地上輸既人打.睇開d.
水哥言重了,响禁煙呢個大是大非問題上,對與錯早有定案,而將來歷史亦有公論,希望老兄不要先將煙民自貶為弱勢社羣,跟着無限上綱上線,作出嚴重控,訴說被理直一方進佔德高地,肆意將煙民打壓、欺凌,使之被歧視及淪為二等公民!  

呢個世界講民主,你哋啲煙民都一貫嚮往,係冇?   

家陣主流共識話吸煙不受歡迎,而講民主就要少數服從多數,不可咁賴猫輸打羸要瞴I

希特拉千錯萬錯,有句嘢就冇講錯,佢話呢個世界只有集體自由,冇個人自由!

舉例响非洲啲食人族,鄉下興唔着褲打出個pat pat四圍行係共識兼合法,但响香港就唔興,若佢哋嚟香港旅遊,就要揾嘢冚住嗰度,唔可以引用個人自由或者人權,就打大赤肋去彌敦道shopping謘A係冇?

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-6 19:02 發表
啱啱睇完新聞,
冰島禁煙措施重勁,
現在正審議一法案,
將來可能要醫生處方才可以買煙,
問你服未?
咁睇嚟,共和祖家同凸府都唔及冰島呢亭民主自由國家咁霸道採用家長政制呀!

聽講唔知花旗邊個州仲勁,立例嚴禁公民一路行一路聽 i i 物添呀!

請問Sir是否確有其事?

冰島同花旗人民咁沌唔識上街示威除惡法嘅?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-7 03:34 發表

既是人民作主, 那來家長專制. 中國有胡xx及八人幫做家長, 美國沒有, obama只是公僕.
哦!咁牛Sir只不過唔順超阿爺/凸府唔係經西方式民主產生咁啫!

若果共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過禁煙,咁老兄就同意吸煙有害並贊成禁煙,係冇?  

換句話說,禁煙有理,所argue只不過係政制問題啫,多謝老兄卒之都明白事理,歸隊企番我哋反吸煙嗰邊!呵呵呵!

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-7 01:34 發表

夠膽就索性禁煙,冇稅收,煙精冇得莊香就隨街放火,大家一鑊熟
咁講法,即係只准花旗放火,不許阿爺點燈,似乎惡咗啲噃,老兄!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-7 18:09 發表

... 我和牛Sir  都同意吸煙有害, 只是不滿把吸煙者當成過街老鼠
喂大嫂,依家將吸煙者打成過街老鼠唔係阿爺/凸府首創,都俾妳哋啲聲稱民主人士剷到飛起,若果今次唔係花旗而阿爺/凸府首先立例嚴禁人民一路行一路聽 i i ,我諗又要公民抗命又要人頭落地都似!  

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-7 21:11 發表

100% right. Smoking ban has nothing to do democracy or not. It's absurd to put them together. period.
Yes, it does involve the issue of democracy in this instance, unless you don’t make any queries as to whether the government of China/SAR has got the mandate from the people, like what the American and/or Western countries do!

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-9 01:20 發表

一哥可嘗試Cocaine,這玩意比較高向,很多名人用作 身份 像徵
B哥真係好介紹!

呢亭第一代仙丹,仲有隻嘢叫白粉,我細細個住九龍仔大坑東就知係好嘢,聽講食咗會升仙,可惜家貧,冇資格做神仙!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 12:09 發表
講返入正題

最有印象一隻叫良友(Good Companion),一味夠平,只買六毫,好多人叫佢做道友煙 ...
我老母食良友,為咗慳皮兼開吓,久唔久跟阿婆食紙捲煙,煙絲牌子唔記得咗,只記得有條龍,有紅色及綠色包裝!

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-10 22:26 發表

我謝果隻貨係直接索人鼻,即刻上腦
嘩!B哥講到現場一樣咁神韻,莫非你曾係一手用家?

想請教一吓老兄你,我細個响九龍仔見啲道友追龍,好興用煙仔包裝嗰張錫紙摺長嚟啤,因乜解究呢?好味啲?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。