推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

緬懷五十年代的香港

引用:
原帖由 西南風 於 2013-6-25 11:30 發表
哦,你所講的可能是些己廢置了的石礦場吧。如果是的話、將會是今日的東擘s場對出的公園仔,不過離電車路都幾遠下同都幾高下wor。

有D 頭緒苤A多謝先 ................
冇錯, 確係離電車路都幾遠下同都幾高下wor, 多謝解我?

仲有兩單想問. 都是50s中時空.
1.知否東大街舊差館附近有塊空地, 好多靚仔踢波, 塊空地即係e+ bin度呢?
2. 船廠名稱, 好似有個昌字.
話說有4個靚仔, 為賺5毛, 從這船廠合抬左條近80斤車 '濕' 去亞公岩, 抬到e牙.
記得 ne 間船廠有3個船排., 後來長輩話, 船廠M你地笨, 叫隻艇搖條車 '濕' 去亞公岩收1蚊.

帖子#721又唔知出了什麼問题.........ng 只你一個, 好多人用Chrome都有咁問題,

回復 725# 的帖子

行鰿B多手船,什洛j董、紀念品等等就冇(本紅簿都唔知擺鬙h邊 lol),維修用的小工具就"撻"了一大堆番屋企

係尼,幾時又碌番螳呀?
何苦來由

引用:
原帖由 理魯竇 於 2013-5-16 01:02 發表
照片是1963 年,我正正就是在這個位置讀緊小學五年班,在學校窗外就是這個全海景,那時整個上環只看都這兩間高樓,右邊是新光大酒店,左邊那間是電話大廈,樓下是機房和辦事處,樓上是員工宿舍,那時候屋企有沖水馬桶 ...
大家好! 從澳洲向您們問安!

一看這張相就感覺異常熟悉, 應該是從文武廟後面的聖馬太小學拍的, 可清晰見到樓梯街, 文武廟的屋頂, 上環海皮等!

相關搜索目錄: 酒店

回復 726# 的帖子

1.)你所指的筲箕灣舊差館應該在今日的阿公岩村里的'玉皇寶殿'左近,至於踢得波的空地則又係D石礦場遺址吧。

2.)那個則冇乜頭緒,事實上西海傍道的船廠都相當多鵅Csorry
以當時的細路而言,"斗零"大過個面盆,五毫子唔錯架

何苦來由

嘩! dorothytiffany 真係好久不見,彼邦生活如何呀?
何苦來由

引用:
原帖由 dorothytiffany 於 2013-6-27 20:18 發表

大家好! 從澳洲向您們問安!

一看這張相就感覺異常熟悉, 應該是從文武廟後面的聖馬太小學拍的, 可清晰見到樓梯街, 文武廟的屋頂, 上環海皮等!
dorothytiffany 兄,話時話真係幾年無見,整多張照片等你懷舊一翻。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 西南風 於 2013-6-25 11:30 發表
不過離電車路都幾遠下同都幾高下wor。..............
都幾遠下同都幾高下wor...........ne 句話, 又記起一景, 抬轎(山兜)。

成安街尾有條山路上山, 成幾百級, 上有一雅致石屋, 大樹高牆, 都幾遠下同都幾高下
上下左右, 亦有平凡石屋;街口有兩個客家人以抬轎為生, 做代步生意.

抬轎一景, 你記得嗎?

雅致石屋主人是誰, 知道嗎?

p.s. 老何靚仔時, 現憶及以抬轎為生的地點除成安街外, 另一處是山市街。

這是大概二年前的山市街石級的谷歌照片,個條石級都幾吃力,旁邊正在興建升降機。

現時升降機已落成啟用,居民們可以慳返大部份腳骨力,唔駛坐轎都可以舒舒服服返屋企矣。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 727# 的帖子

應該八月中再番去.

回復 732# 的帖子

成安街"抬轎(山兜)"我就冇印象喇。我D舅父就有講過下。

"成安街坐轎"就帶出另一個地點.......長樂戲院,你有冇印象呀?

長樂戲院以播日本仔D什麼 '哥斯拉'、'恐龍襲東京'....等片種為主,我外公的至愛。週不時都有抱埋我去睇。

回復 734# 的帖子
鵅I要休成半年,係你的意思還是公司(代理)的安排?
睇黎...今日香港的航運業都唔係几好景喎。
何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2013-7-2 11:32 發表
成安街"抬轎(山兜)"我就冇印象喇。我D舅父就有講過下。
"成安街坐轎"就帶出另一個地點.......長樂戲院,你有冇印象呀?
長樂戲院以播日本仔D什麼 '哥斯拉'、'恐龍襲東京'....等片種為主,我外公的至愛。週不時 ...
長樂戲院...... 消失的老古董. 睇乜戲就 ng 記得, 記得 ge 係屋頂四圍漏水.
'恐龍襲東京' 上影時, 比我在SKW,SWH wet 遲好多了, ne 套戲我同黃大夫都係在
九龍城 龍城睇.

Q.....SKW, SWH , 50s時有幾多間戲院呢 ?

其實晚輩六月二號先谼oTTERDAM放船返港, 因要在港上GMDSS故八月中才落船. 我囍P學一般想快的話個半月就可以去船.

回何老大:  http://forum.ourradio.hk/viewthread.php?tid=44989&page=5

此LINK, 有關太安樓的戲院"金明戲院", 專放咸片. 現在已茯衽記及其他食肆

Really nice old-day photos.  Thanks for sharing.
過去既事就係過咗去既事;現在既事就係去做愛做既事。

有無人知道鋼線錄音機係乜東東﹖

引用:
原帖由 理魯竇 於 2013-7-31 14:26 發表
係乜東東 google 'wire recorder' 便知,

'豐富牌' made in ???, 外文係乜東東呢???

引用:
磁帶尚未流行仍用鋼線來錄音囉
話時話講都冇人信

此上古時代技術

源用

'

盒'

只能嘆一句時代進步舊事 只能被遺棄

引用:
原帖由 kyokuen 於 2013-8-11 00:37 發表
只能嘆一句時代進步舊事 只能被遺棄
有時候被遺棄的也可以廢物利用,60年代我在摩囉街和鴨寮街搜購
一餅餅的鋼線,用油漆和玻璃粉臘線,用來放紙鷂去鍇人,一時間
橫掃西營盤的天空,所向無敵。

引用:
所謂鋼線錄音機:1896年時丹麥的年輕電機工程師波爾森Valdemar Poulsen)將音波轉為電流,再轉換為磁力,並把磁力保存在鋼琴線上,實現了磁氣錄音,並於1898年獲得專利。但是錄音機的真正流行還是在發明磁帶以後。
轉載資枓: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A3%81%E5%B8%B6%E9%8C%84%E9%9F%B3%E6%A9%9F

最近看粵語長片發現香港于50s年代拍戲都用這款錄音機竊聽,搜集情報,捉姦等,可以聽佢錄出來的声音非常清晰
比D野你聽吓!  http://youtu.be/hmb5OQ4tjIk

呢只來路貨牌子叫Webster Chicago Electronic Memory生產于40s年代

相關搜索目錄: 工程
小兒科!

1955 年仲用鋼線錄音真係好 out, 下面呢部係 1939 年嚘炱a錄音機:

1957 年葛蘭用嘅家庭式 Open Reel 磁帶機已經用到分體電源線, 現代 HiFi 始祖:

http://www.youtube.com/watch?v=oJcrga1wCX0&hd=1

[quote]原帖由 LouisLee 於 2013-8-29 08:26 發表
1955 年仲用鋼線錄音真係好 out, 下面呢部係 1939 年嚘炱a錄音機:

人地講緊未見過既冷知識,唔係講最先進科技,李生你成日揾D係人都知歌和音樂,你唔悶我都悶啦,人地想知是聲音點樣錄到在鋼線上,九唔搭八關磁帶咩事,講OUT你部開卷式錄音機都OUT,講磁帶錄音你用過DAT磁帶未呀!
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 2013-8-29 11:12 發表
[quote]原帖由 LouisLee 於 2013-8-29 08:26 發表
1955 年仲用鋼線錄音真係好 out, 下面呢部係 1939 年嚙線錄音機:

人地講緊未見過既冷知識,唔係講最先進科技 ...
鋼線錄音同磁帶錄音原理基本相同, 只係物料唔同。

在下慶幸未用過 DAT, 唔係天價買返, 冇幾年就變爛銅爛鐵, 喊得一句句!!!

好珍貴.. 好珍貴.. 好珍貴..

thanks

現今的小孩多幸福...............

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。