推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

緬懷五十年代的香港

回復 49# 的帖子

sue姐,道理好簡單,根本勤力讀書,努力工作係呢個世代唔係度度通!

以我自九七後親身經歷,知識係重要,智慧更重要, 但家底運氣就最最重要!  
當年所謂亞洲金融風暴, 政府唔理三七二十一乜都cut,唔請公務員,只係請合約員工,再之後新舊制公務員福利唔同,做成分化,呢啲嘢既遺害唔係balance sheet 上面既幾多個零字,而係造成香港就業文化結構改變, 普通一個大學生,也要生活嘛,無錢既,要借grant &loan, 又要食,又要洗,又要著, 畢業唔欠十萬八萬邊出奇呀? 現在人工都唔過二萬既大有人在, 你諗吓點會本有去買樓呢? 生捱死捱做樓奴, 現在係行唔通架. 問政府拎著數就快多呀

好似近日有個响IB考試,考得成績好好嗰個女仔,當年都係讀津小,後來讀啲國際學校先係咁,佢老豆老母唔係有個錢點可以俾佢讀嗰啲學校呀!  窮家子弟响呢方面又係輸人九條街.

至於俾幾萬錢去緬甸遊學,我肯定反對, 遊學只係一個journey,唔係一個adventure, 對於一個人既反思自省其實都好有限, 效果同大陸黃埔軍校暑假營效果類同. 媽的, 黃埔軍校人才輩出,國共兩黨將帥大都出自黃埔,現在只係俾中學生兒兒戲戲既holiday camp,有無攪錯! 因為遊學團係唔會俾啲團友去take risk!

雖然美帝萬惡,但係佢既G.I. Bill 的確係好嘢, 美國大學學費唔平, 咁你哋窮家子弟咪參軍, 有食有住, 退伍可以有資助讀大學. 先苦後甜, 好過現在嗰啲遊學團或不勞而獲既grant & loan 多多聲!  唔好講,南韓, 新加坡,中華民國台灣省, 歐洲民主國家一樣有義務役, 只係年期長短, 點解人哋自由民主國家都一樣要人服兵役, 你估唔係訓練裝備食用唔使錢咩? 一定係人哋覺得對於國民係有好處,唔係既話,我做議員都話要癈除兵役制.

如果香港特衰政府出番三數億攪番個義務役, 我肯定好多嗰啲所謂港童既不成熟現象就唔會出現. 不,不過最好都係最少一兩年離開屋企, 咁先會有果效,哈哈

到hsbc呢啲大公司一樣未唔利老嫩,得閒過幾年咪炒一班人去做靚盤數!

相關搜索目錄: 遊學團

剛才聽到網台有大舊响度講話佢個人支持爭取賓妹有居港權,又話要捍衛法治, 問題係你睇吓歐洲好多國家俾嗰啲非洲,中東移民,引生好多社會問題, 我之前都講過點解當年無人响英治時代提出外勞居留權呢個問題, 呢個係咪又係港英政府既計時炸彈?   我覺得人民力量咁夠胆支持賓妹, 原因好簡單,佢哋知道阿爺一定會出手制止, 最後阿爺做咗醜人而大舊就得到政治名聲, 而不會有任何政治後果, 阿爺就要從大處著眼,無理由响南沙問題俾你死賓佬阿支阿左,又响香港特區俾你哋啲賓妹抽水.

其實賓妹問題係一個政治問題, 多於一個法理問題, 全世界都係WELCOME一啲良好既ALIEN, 君不見加拿大國已經要減少外來移民尤其是大陸嚟既, 質素低既留番家鄉食谷種. 我好肯定當年英國人一定有睇過基本法,知道漏洞處處, 就有一啲政策埋定地雷,對日後有人踩到時就爆, 佢哋心知香港華人公務員質素如何, 唔係李光耀級數,係唔會為呢啲嘢而出聲,最重要係用尾出糧找著數!   

佢哋又話基本法無講EXCEPTION, 咁就可以有權, 問題係基本法係一個漏洞處處粗疏政治文件, 所以先俾別有用心既師爺去鑽空子, 咁好多法律友會問究竟政大於法,還是法大於政, 我好肯定咁講, 法律係為政治服務, 好似三十年前,攪基係犯法, 咁當然係有人覺得人係有權攪基,所以先爭取癈止同性戀刑事化條文, 政治乃眾人之事,知民安民為治國安邦先決條件, 到有一日,有人覺得攪基係唔啱, 話唔定又再會刑事化架

現在特區政府施政毫無理念, 沒有任何長遠規劃, 外國既政府幾年就換一屆,咁唔通基建發展,國防軍事呢啲長遠既嘢就一啲都唔攪?   人民力量最缺既係沒有爭取執政之決心, 當年李光耀敢同共產黨硬拼先令到新馬沒有赤化!

政府要做好治政,首要查找不足,尤其係一啲政棍狀棍未發現到既問題,但影响深遠既問題, 如空手道有一說"先之先", 如國軍當年的特種部隊"政戰特遣隊"  除咗對大陸進行滲透之外,仲會對國內軍事單位進行壓力測試, 查找不足, 全部都係低調,秘密進行, 呢一樣嘢反而係特衰政府最缺.

相關搜索目錄: 空手道

借頭借路,又貼啲舊嘢先

見到有人唔覺意貼咗啲80年代既嘢, 以下圖片疑似五十年代物品,請各諸公明察
今日係小弟一星期大假開始,都係要執執屋企, 睇吓有咩嘢可以掉, 發現以下物件

以前的人很喜好集郵吧

筲其灣郵局的ARRIVAL CHOP, 以前的派遞局會將外地郵件打番個局CHOP 先再派

會集郵的都知道這個信封有咩特別吧

俾錢換返嚟既

家中最古老的銀仔, 唔知經幾多人手先嚟到我屋企呢? 1883 維多利亞女皇

先父五十年代做童子軍時必備用書, 嗰個年代唔識英文連童子軍都做唔成

人人姰杶不勬而獲

約九二九三年大嶼山巴 士公司的車飛,應該係由大澳搭出梅窩,中途站是沒有呢啲飛的

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +21 多謝分享 2011-8-7 13:59
  • dw194711 威望 +21 多謝分享 2011-8-7 13:59
  • dw194711 體力 +21 多謝分享 2011-8-7 13:59

後記: UPLOAD咗上FLICKR先知係改唔到相, 不喜勿插,歡迎下載
九七前咩都可以炒,郵票都可以炒一餐, 九七後郵政署見集郵都係一門有利可圖既生意,結果郵票花款越多,但可觀性越少,以前家兄在郵局辦事,每一次出首日封,一定人人一封,永不落空. 九七後我一張首日封都無買過! 以所有郵品嚟計, 我覺得郵簡(AEROGRAMME) 是有最價值的,我都係得四五個,除咗一兩個外,其他全部都係聖誕郵簡, 當年專登買一個FOLDER裝住, 仲要用膠紙封住袋口. 到我有命七八十歲時,呢張郵簡分分鐘過百年吧, 到時就同嗰啲港產航海燈一拼捐俾博物館吧

說實話,我唔知呢張郵簡係邊一年出既,到底拎住呢張嘢去問郵政署,會唔會答到我呢?

各諸公,當年有沒有收到呢

以前灣仔太源街有一間樓梯鋪叫威林,好多首日封同古銀都係响嗰度買, 但係1883五仙就係家傳的. 老何兄當年負笈花旗係咪响海運碼頭落船,還記得係咩公司的船?

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +21 多謝分享 2011-8-7 14:01
  • dw194711 威望 +21 多謝分享 2011-8-7 14:01
  • dw194711 體力 +21 多謝分享 2011-8-7 14:01

已SEND了呢兩張相去郵政署集郵組睇吓會唔會答得到

係呀,是英軍的錯不了, 九七前參加民安隊少年團,支隊OFFICE都有唔少英軍二手MESS TIN

網上舊香港

其實除咗香港公共圖書館網頁,其實都有其他網站都有關於舊香港的資料

美帝海軍嚟香港攪攪震,自古有之,此為一九二零美帝國海軍派給官兵的香港指南

其中一頁,文中形容香港是一個"CITY OF STAIRS"

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +21 多謝分享 2011-8-7 14:05
  • dw194711 威望 +21 多謝分享 2011-8-7 14:05
  • dw194711 體力 +21 多謝分享 2011-8-7 14:05

古書"THE TREATY PORTS OF CHINA AND JAPAN"

有很多英文古藉都有講及遠東的風土人情, 以下取自"TREATY PORTS OF CHINA AND JAPAN"  一書

書中載有當年在港的重要政工商機構中英文譯名, 如當年的領事館叫"江臣", 鐵行輪船就是二十世紀初最大郵船公司 (P&O, 即 PENINSULA & ORIETNAL),

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +21 讚! 2011-8-7 14:08
  • dw194711 威望 +21 讚! 2011-8-7 14:08
  • dw194711 體力 +21 讚! 2011-8-7 14:08

1862年上海英華書館刊行之中英字典

廣東話當年真係好有地位  

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +21 讚! 2011-8-7 14:09
  • dw194711 威望 +21 讚! 2011-8-7 14:09
  • dw194711 體力 +21 讚! 2011-8-7 14:09

五十年代無咁多制服團體,得童軍,唔似而家咁多,連少年警訊都話有制服,我中學都唔玩咩童軍,要錢嘛,結果玩了民安隊少年團幾年,制服,上訓練班,車錢有全數津貼,算唔錯架 。講緊都13年前既事。

佢都參加某年响童軍山既童軍大露營,仲有相留低架,現在既玩法唔同,難同以前compare. 嗰本童軍書應該係二戰出版,

就算係四十後,嗰時大啲都有st john玩,咩ams, cas 玩,都唔差呀,現在反而真金白銀俾錢玩遊學團仲正, 所以窮家子弟都要資助,哈哈。

相關搜索目錄: 遊學團

AMS?  我零四都玩過兩個月RECRUIT, 我其實都唔知AMS點解要開少年團,其實十幾廿年前CAS少年團既編制係一區一支隊, 有時因地區人口多少而加或減支隊,好彈性架 而我嗰兩個月既AMS經驗,其實急救服務無ST JOHN咁多, 做既嘢又無CAS咁雜,同埋CAS响西貢,青龍頭,銅鑼灣,黃石碼頭都有訓練設施,九七年前政府都好洗錢响CAS, 好似少年團一個支隊都响政府合署有自己既支隊OFFICE, 返集會係去官立小學校舍. 後來二千年話要CUT錢,所有支隊都無晒自己OFFICE. 其實如果想有套制服著,去玩少年警訊仲好,以前得便裝,現有老軍, 又有冷氣會所, 假假哋都叫有FORCE後台嘛, 至於其他嗰啲乜CADET乜CADET, 因為未玩過,未能評價,  不過以消費嚟計CAS係最平架啦
如果你姨甥入到啲如CAS或AMS或JPC 呢啲政府後台既機構, 有理無理唔識游水學游水,識游水學拯溺,响嗰度學獨木舟都係發獨木舟總會証書, 尤其暑假檔期去康文署學好難有位嘛

SUE姐,啱啱睇過少年警訊既活動, 都係要錢喎, NO GOOD NO GOOD   不過有玩開外展,錢銀既嘢都係其次! 點解唔參加CAS少年團, 當年你填得表,佢就會收你,哈哈

邪惡美帝國會圖書館收蔵香港的民生照片
Queen's Rd, 1895

Queen's Rd 1903

Central Market

Peak Tram

Unloading a junk, 1900

香港故影,逝影留踪

星期五晚無事幹,返去母校借咗幾本有關航海電達既書, 順手借多幾本香港近代攝影集  

從左上角依次為 Hong Kong (Francisco Hidalgo, 1980), Hedda Morrison's Hong Kong Photographs & Impressions 1946-47, 2005), Hong Kong Feelings in Perspecitves (香港-感覺感角) (水禾田, 1977), Hong Kong Through The Looking Glass (Ted Smart & Pat Fok, 1977)

Hong Kong by Francisco Hidalgo

是夜坐午星(MERIDIAN STAR) 渡海, 想從舦房內看維港景色別有一番風味, 在船上影夜景的多, 影優美的船少. 眾天星船的名字改得很有意思,如午星,意為掛在航海者正正頭頂上的星, 航海者每在暮光之時利靠六分儀量度午星的角度來計算船所處的緯度. 另一例子為北星(NORTHEN STAR) 意為小熊座的北極星(POLARIS)

舦房裝置佈局和鐵達尼時代的船差不多, 舦是液壓轉動船舵,現代船是電動舦. 舦上的銅箭咀就是舵角指示器(RUDDER ANGLE INDICATOR) 顯示船舵現處角度,有個紅色鐵波就是羅更櫃(BINNACLE) ,內有磁羅更, 右手邊黃色有柄的就是俥鐘(TELEGRAPH) 要前行就推前(AHEAD), 機房人員知道後就會調較, 現在已被旁邊黑色的取代,舦房可自行控制速度,不經機房人手.

晚輩1984年前住豋WH, 當年愛秩序村到拆時我都無上過去, 山腰有間小童群揪會. 掌年村口有檔賣粥(近基灣小學), 最好食就係艇仔粥. 現在都食唔番齛堥. 當年家住太富樓(註:本人非太古子弟) 到今時今日都仲未拆. 不過高級華人職員係住Quarry BAY 劗銢J太明,太就樓. 太富樓劗銧N係俾孎C級住既. 現在都有時落番去食阿婆糖水同黑夜串燒. SWH 最正既樓唔係嘉亨灣,而係近警署既公務員樓

回復 702# 的帖子

不過蓮香既伙記服務真係唔掂,連我老母係戰時人都接受唔到.
現在連OLD TAI O POLICE STATION 都改做精品酒店. 點解又唔將瓥穨囍辰s店去GOOD鴾.
如果昴船洲同赤柱炮台改做RESORT及遊艇會就正幾多. 九六年曾去昴船洲, 夜景一流
要尋回舊香港, 不如去大馬霹靂州既太平,怡保, 西南風兄當年有無去過南洋埠?

相關搜索目錄: 酒店 遊艇 精品

講起LOG CARRIER, 就諗起神山一,二號 .
現在石叻,大馬都仲好過香港,香港是是非非,吾不欲觀矣. 未知阿公岩村幾時會變為地產項目?   阿公岩村英佔前已有土佬聚居.

講起SWH, SKW, 有兩間老爺電器舖仲未執, 一間叫帝國, 另一間叫英昌, 仲打開門做生意. 英昌有平通全港九既KDK鐵扇賣,灣仔個老巢都係用KDK出品. 對面既工聯會賣同一型號都要貴舊幾水. 查實KDK係PANASONIC既子公司.

如果論住,SWH環境較優. 無SKW咁密, 仲有太安樓係港島小食重鎮, 有巴士720直飛灣仔中環. 同西環尾俱為港島宜居區域.

現在成安街舊樓拆得就拆, 過多十零廿年, 我都唔認得SWH, 好事, 配合錢錢錢的主旋律.

裝貨呢個問題涉及SHIP STABILITY, 一科重要但唔係個個伙長都熟既項目. 現在航海連SEXTANT都唔使, 我鉦豏oCADET同二伙會做. 我都玩過STAR SIGHT架, 同GPS POSN差1'
鄐j洋有時見囍|船, 我覺得呢齯H真係勁,夠e垮攭R較飛.

我屋企都有SEXTANT同港產船燈, 未知西南兄有咩行船古董

回復 727# 的帖子

應該八月中再番去.

其實晚輩六月二號先谼oTTERDAM放船返港, 因要在港上GMDSS故八月中才落船. 我囍P學一般想快的話個半月就可以去船.

回何老大:  http://forum.ourradio.hk/viewthread.php?tid=44989&page=5

此LINK, 有關太安樓的戲院"金明戲院", 專放咸片. 現在已茯衽記及其他食肆

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。