推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[灌水] 惜物

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表

美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手,..所以五金鋪愈開愈大間, .
香港人假假哋都叫做哎吔強國子民,富甲一方,個個公子哥兒,使乜咁cheap自己郁手郁脚修理嘢呀!正一鬥撚手(注: 唔係粗口嚟謘I我阿婆「番藕」鄉下話話整汚糟隻手咁解!)

你估英國呢亭窮國呀!十個麻甩佬十個識揸鎚,乜都DIY

每個鎮都有DIY shop, e.g. B&Q之類,有啲大到成條街咁。

講起B&Q真搞笑,早幾年响九龍灣開咗一間,唔夠两三年就摺埋,英國個老細根本冇做過market research就開鋪,問過我先吖!

相關搜索目錄: 五金
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

[quote]原帖由 fighterplane 於 2011-9-20 22:39 發表

曾近榮叔叔,跟佢學左左好多DIY.所以自細乜都自己維修。有時唔係想慳個一百幾十,而係,自己做好 .../quote]

對呀!唔係全因錢銀問題,DIY嘅過程,以致完成件嘢嗰種滿足感,未玩過不能領略!  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

以前請師愽上門修理, 一百幾十可以理單, 現在非耍五六百不可,  ...
十多年前internet未普及,我就係靠呢類响DIY shop攞嘅free leaflets學識自己整水、電及一般裝修,慳唔少!

若然揾handyman整,話就話no job too small,但大雞唔食細米,而call out charge £50 (=HK$650),唔計料,淨人工£50hour,都係DIY化算!

相關搜索目錄: 裝修
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表

不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
當真?唔係話!咁就大鑊喇!

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表
裝插蘇個本我有,以前屋企都係自己裝。不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
再講DIY嘅樂趣,有時真係非港人所注重之錢銀可比。  

我居英時住嗰條Close11伙,其中一伙户主乃在職Clinic GP(診所醫生),一到evening & weekends皆自己郁手郁脚整fence、油潻、剷草、種花、抹車…

以佢做醫生嘅賺錢生產能力,將呢啲粗重嘢交俾人做,既合乎經濟原則,又專業過佢,香港人一定笑佢攞苦嚟辛!惟子非魚,焉知魚之樂!

其實成條Close户户都係舉家自己動手做呢啲嘢,所以大家襯住响前後花園玩嘢時打吓招呼傾吓計,見到路邊阿公啲樹要修葺而Council又未做得切,大家夾手trim樹,睦隣又開心,呢啲經歷港人難有!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-26 03:43 發表

我都算是惜物之人, 每次我個女, 我個仔棄物, 我都搬回家, 現有被棄 ipod 三部, laptop 两部...
啱吖!追求最infashion已非我哋呢亭老鬼應有之心態,否則就失去
我哋活咗一把年紀最寶貴嘅得着 -- 乃「境化」或「無慾無求」矣!

居英時因要揸車出入,有個mobile好重要,萬一架車响motorway死火,可call AA or RACroad rescue救命,否則分分鐘凍瓜路邊!

回港七載,至今只擁有過两部mobile,皆申請Credit Card時送嘅,並非智能機,不能上網,平時冇學人出街乜都傾餐懵,只須每六個月top up $50(最低消費),每次都唔用得哂,依家儲埋成幾佰蚊响account,夠慳喇掛?

相關搜索目錄: Credit card

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。