推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[檔案] 柴灣成屋村

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-6 21:58 發表

請問牛Sir個Film Scanner是否用來將Negative Films and/or Slides convert into Digital pictures嗰隻呢?  
正是.................

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-7 06:59 發表

正!咁請教牛Sir最新科技訊息,市面有邊隻Digital Scanner一般人都afford得起i.e. not those for commercial use

我後生時影落好多好多slides,想將之轉為digital,每次想拎出嚟睇,因念及又projectorscreen咁大陣仗而作罷,好多巳成廿幾卅年冇睇過,請老兄多多指教,又或有乜更皆方法!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-6 22:34 發表

昨日因, 今日果
小弟擁有美滿家庭,
一為上天安排, 二為當日沒有揀錯
...
Congratulations!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-6 10:48 發表
非常認同、小弟乃是享受狐獨的又,因shift 工作,在平日放假的時候,極少呼明換友,很大胆的經常獨自到處行山,很喜歡那寧静的感覺`,可思巧很多問題,山中只我一人! 獨個兒去看電影更是家常便飯!
咁睇嚟Stary兄跟Scottiehong兄、彩虹大姐,當然仲有小弟我,乃歸類於特立獨行、桀驁不馴之另類怪人!

呢類人特性係唔埋堆、唔賣賬、响常人眼中我哋可能有病,病在患有不同程度又或間歇性社交恐懼症,俗稱自閉。當然,為求遮羞,可起用康兄之乜鬼嘢「擁抱孤獨,與寂寞共舞」之類正面用語!  

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-6 22:43 發表

生存係中國人主導既社會,
首要明白中國人之劣性.
couldn't agree more...

especially 自私自利...

中國人自私自利,由今次花園街大火,攤販們的表現,可見一斑。

以前我都多次同這類人周旋,真係頂唔順。銀行正門有一個大報攤,
多多位都唔夠用,經常將大疊報紙阻塞走火通道,叫極都唔改,話
之你死人。

後門開頭有一走火通道,有一熟食檔,唔開檔時將所有物品堆放在
你後門,推都推唔開,向所有部門投訴過都無用。一開檔亦都係頂
住度門,如果火燭一定無路走,一定燒死。試過火警演習推唔開度
門,要佢移開檔口才出得來,佢仲聲大夾惡話阻住佢做生意,下次
出來要預早開聲。大佬,而家係講係火燭啊!

後來政府一定要我地整多一度走火通道,否則銀行都唔可以營業,原
來這工程拖左好多年,主要是另一個攤檔唔肯讓路。後來俾咗好多錢
先至肯制,但係開咗走火門後都係將貨物阻塞通道,有等於無。

過了半年,後門攤檔真係發生火警,好多檔口都燒咗,唯獨是讓路那一
安然無恙,原來是那次我們在走火門上安裝了消防花洒,幫他阻截了
大火,唔駛燒左個舖。

滿以為那攤檔會識得報恩,點知都係一樣,照樣擺貨阻塞走火路,我
真係無言以對,唯有祝福在裡面工作的同事好運。

相關搜索目錄: 銀行 工程 報紙
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-7 07:51 發表

正!咁請教牛Sir最新科技訊息,市面有邊隻Digital Scanner一般人都afford得起i.e. not those for commercial use?

我後生時影落好多好多slides,想將之轉為digital,每次想拎出嚟睇,因念及又 ...
冇玩太耐, 不敢推介.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-7 10:10 發表

咁睇嚟Stary兄跟Scottiehong兄、彩虹大姐,當然仲有小弟我,乃歸類於特立獨行、桀驁不馴之另類怪人!

呢類人特性係唔埋堆、唔賣賬、响常人眼中我哋可能有病,病在患有不同程度又或間歇性 ...
真是十分及非常認同,人是為自已而活、做自己喜歡的事,無須討好別人,

風花雪月是我的抱負,享受人生是我的志向。

我喜歡日出便欣賞日出
日落便欣賞日落。做人何必那麼沉重

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-7 11:57 PM 發表

真是十分及非常認同,人是為自已而活、做自己喜歡的事,無須討好別人

風花雪月是我的抱負,享受人生是我的志向。

我喜歡日出便欣賞日出
日落便欣賞日落。做人何必那麼沉重
不得不承認,我也是自私鬼一名,想起以前要和同學們合作做project,是何等痛苦的一件事情,我寧可自己一個人“mei"飛,成敗得失與人無尤!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-7 23:57 發表

真是十分及非常認同,人是為自已而活、做自己喜歡的事,無須討好別人,風花雪月是我的抱負,享受人生是我的志向。

好!Stary有志氣!I like it!

不過以我過來人第一身經歷告訴大家,這樣做是要付出代價的!

但既然早已豁出去,後果並在計算之內,就無須「忍辱偷生」為五斗米而折腰!

但記得條件係要輕身上路,勿孭太多債,例如物慾債、情慾債、兒女債…..等等!

一言以蔽之,欲想堅持此志向,作長期意志鬥爭的話,「孑然一身」is a must否則at the end of the day仍然要面對現實,墮回塵世!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-7 22:11 發表
中國人自私自利,由今次花園街大火,攤販們的表現,可見一斑。 ...
理兄言之有理!

嗱!今次凸府唔乘機將啲攤檔一次過通通拆清光就坐失良機,自認弱勢政府!

引用:
原帖由 choihung 於 2011-12-8 00:50 發表

不得不承認,我也是自私鬼一名,想起以前要和同學們合作做project,
並非自私,乃自我保護而已!

講返柴灣,大概40年前,我記得在此靚球場踢過波,對手係英軍個班鬼仔,當然是猛虎不及地頭了。

個陣時唔識路去,亦無得自己搭車去,記得那時在柴灣巴
士站集合,有一架豬籠車來車我地去比賽,又上山又落山,
路又窄。

想問一下柴灣街坊,那時候是否由連城道去小西灣呢?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-7 22:11 發表
中國人自私自利,由今次花園街大火,攤販們的表現,可見一斑。

以前我都多次同這類人周旋,真係頂唔順。銀行正門有一個大報攤,
多多位都唔夠用,經常將大疊報紙阻塞走火通道,叫極都唔改,話
之你死人。

後 ...
理兄見多識廣, 應該知道, 哩 d 攤販, 多數有顏色背景. h:" />h:" />

彩虹妹妹出沒既小西灣, 房署中人報料, 街市內的小販, 個個住藍灣 + 幾個單位收租.

所以當日我 ling 住個電子煲, 由銅鑼灣行到小西灣, 冇人蘇我...

做人自私自利, 當然過癮, 不要忘記: 隨心所欲, is followed by 踰矩

相關搜索目錄: 銀行 報紙

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-8 12:34 發表
想問一下柴灣街坊,那時候是否由連城道去小西灣呢?

...
唔係柴灣街坊,不過 8 掛 1 問, 點解 個山有 1 面冇植物, 好像現在的人造水泥斜坡 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-8 16:43 發表

唔係柴灣街坊,不過 8 掛 1 問, 點解 個山有 1 面冇植物, 好像現在的人造水泥斜坡 ?
剛剛查過地圖,人造水泥斜坡所在應為歌連臣角道,原來以前柴灣同小西灣不能直通,
要兜上山,此乃必經之路,當年我應該係由呢條路入去軍部踢波。

好彩有筆兄提供無敵鳥瞰圖,原來此人造水泥斜坡現已變為翠綠一片了。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
講返柴灣,大概40年前,我記得在此靚球場踢過波,對手係英軍個班鬼仔,當然是猛虎不及地頭了。

路 ...
絕對正確、講番啲歴史, 直至八二年中英聯合聲明之前、那時侯小西灣英軍情報中心,屬於軍事禁區,主要為美國及歐盟收集中國,蘇联、北韓等共產國家的情報收集,直到中國確定收回香港主權,英軍撤離、拆到一點不留渣都無!

那些年,柴灣道到十三座太平村已到盡頭,前無去路,那時有一德士古油庫在海邊,是柴灣小孩少年游泳之地,

故那時閣下到小西灣踢波,一定要經連城道哥連臣角山路前往,而因為屬禁區,要專車接送、貴賓式招待!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-8 04:36 PM 發表

理兄見多識廣, 應該知道, 哩 d 攤販, 多數有顏色背景. h:" />h:" />

彩虹妹妹出沒既小西灣, 房署中人報料, 街市內的小販, 個個住藍灣 + 幾個單位收租.

所以當日我 ling 住個電子煲, 由銅鑼灣行到 ...
小西灣我沒有常去,只是偶爾無聊,坐車坐到總站,順便逛逛。
在香港做小販好好搵,這是不容否認的事實。

我也加入說說柴灣,聽説,一直在柴灣開店鋪的老闆們,都認爲柴灣是一塊福地,生意興隆也不會把生意搬離柴灣。

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-8 11:57 PM 發表

絕對正確、講番啲歴史, 直至八二年中英聯合聲明之前、那時侯小西灣英軍情報中心,屬於軍事禁區,主要為美國及歐盟收集中國,蘇联、北韓等共產國家的情報收集,直到中國確定收回香港主權,英軍 ...
現在在歌連臣角拜山,能看到一些白色的電綫杆之類,聽説是以前是英軍收集情報用的。

引用:
原帖由 choihung 於 2011-12-9 00:13 發表

現在在歌連臣角拜山,能看到一些白色的電綫杆之類,聽説是以前是英軍收集情報用的。
正是,那幾枝在山坡的天線杆,留下來給人憑吊吧!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-9 00:48 發表

正是,那幾枝在山坡的天線杆,留下來給人憑吊吧!
對!我行上山都見到這些鐵杆,共有五至六支,間疏分散於行山小徑(即歌連臣角道支路)與對落與居屋富景花園間之山坡,每支有成四至五十呎高,直插雲宵。

好多謝彩虹大姐及Stary兄解我疑團,至今才知此乃港英特務剌探強國機密遺留下來之天線杆!

你就當我杞人憂天好了,惟小弟始終担心這些鐵通日久生蛂A再經強風而折斷,將會危及行山人士以至山坡下之富景花園居民,到時啲苦主唔知係咪要去白金漢宮揾哎吔契媽追討至啱!  

不過我亦不替契媽太過担心,因英軍啲好嘢,如無敵海景嘅添馬艦、昂船洲,以至全港各區之豪宅地段軍營,已由八路軍佔領,呢啲蘇州嘢當瀨貨咁,斷估都自動接收埋掛,係冇?  

引用:
講返柴灣,大概40年前,我記得在此靚球場踢過波,對手係英軍個班鬼仔,當然是猛虎不及地頭了。..
有疑難,要發問!

請問理兄文中所提及「猛虎不及地頭蟲」何所指?

「地頭蟲」是指駐守小西灣之紅毛鬼,抑或老兄之本地優秀華夏子孫?

引用:

路 ...
這是理兄所坐的猪籠車、而部份天線杆依然尚存!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-9 10:14 發表

有疑難,要發問!

請問理兄文中所提及「猛虎不及地頭蟲」何所指?

「地頭蟲」是指駐守小西灣之紅毛鬼,抑或老兄之本地優秀華夏子孫?

踢波來講就係邊個主場就係地頭蟲,
我地得到貴賓式招待,
欏幾隻蛋返屋企。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2011-12-6 22:43 發表

多謝筆兄提點, 小弟銘記心中.生存係中國人主導既社會, 首要明白中國人之劣性.

請恕阿筆我倚老賣老,多口勸句後生仔康兄你,試吓可否接受reasonable and/or acceptable之埋堆/同流合汚罷,否則唔襟撈謘I

人在江湖、身不由己!無須太過執着嘛!傲骨?算了吧!

我撈夠!又多得佛祖及耶穌倆神合力打救吓先至有今日唔使乞米咋,乃純屬幸運,你仲有小康康等住你養謘A你咪鬼學我呀!

By the way,老兄長居強國數載,想必大把有趣人和事可與大家分享,何不告之一二,讓我呢亭海角遺民增廣見識,雖然或會離題,相信Stary兄亦不介意,好過「柴灣屋村」呢個話題噏噏吓唔再夠料,無以為繼,以致被鎖帖告終吖,係冇?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。