推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[檔案] 柴灣成屋村

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 11:50 發表

My dear Big Brother Stary, as promised, I now give you some more beauties of the Tathong Channel, or Chai Wan, if you’d like to use this name as a memorial to your birthplace.   

Howe ...
筆兄

景觀真係無敵,
話時話, 冬天唔開暖爐睇怕都幾難頂

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 16:11 發表

康兄可謂明察秋毫,未被美景所蒙蔽,而忽略背後代價,後生可畏!

冬天唔開暖爐等於入雪房,唔止難頂,係冇得頂!

我俩老開行两部2000W充油式恆溫暖爐先至頂得順,電費最高記錄 ...
筆兄

Pan記 LX2 影出來, 真係唔錯, 好機一部
睇來筆兄都係影友, 指點下小弟

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 22:01 發表
西九咪有個乜鬼銅海嘅?我有上去瞄過,嗰度一團糟,睇見頭都暈埋!

真好笑!佢叫壹號,咁呢度算老幾?莫非佢哋未見過大蛇疴尿?  
論景觀, 當然無藍灣甘壯觀
壹號賣點係市區海景view,
一家大細, 始終都會揀市區, 方便返工返學
睇過壹號 or 住過壹號就知唔係甘過癮,
果d貨船係甘噴黑煙, 一大陣氣油味, 三十樓以下都幾惡頂

ps, 小弟乃窮鬼一名, 無資格住銀海, 只係上去睇過下

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-2 22:01 發表
西九咪有個乜鬼銅海嘅?我有上去瞄過,嗰度一團糟,睇見頭都暈埋!

真好笑!佢叫壹號,咁呢度算老幾?莫非佢哋未見過大蛇疴尿?  
講開又講, 廿年前讀緊中學既時候,
學校搞地理生態遊, 去左東龍島
廿年後, 仲記得水清沙幼, 印象難忘
唔知而家變成點 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-4 09:17 發表

等我講個案例俾老兄聽,我有個friend,年多前腸癌三期叫做醫番好,但只休息两個月,再搏過,卒之半年前復發拜拜,終年53歲!

以我武斷觀察,乃工作過勞所致!何以見得?  

睇 ...
筆兄

道理人人明白, 可惜唔係人人做得到.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-4 21:46 發表

再次一贊康兄睇嘢夠哂巨細無遺,你繼續以此精神處事,我有信心唔止壹號銀海有得你住,連壹號金海都在你脚下呀!

此Panasonic Lumix DMC-LX2以$4500購於2006九月,此乃我首部用錢 ...
筆兄

牛 sir 已答, 小弟藏拙.
牛 sir 提供是最正宗方法,
影靚相就要做多小小功夫.

不過話時話,
近兩年新出既dc傻瓜機已提供解決方法,
已大大改善此一問題.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-5 18:43 發表

其實傻瓜機不傻瓜!我認為DC係近代偉大發明之一,淨係唔使菲林又可大量儲相已經抵贊,加上同電腦一齊用,簡直如虎添翼!  

我之第一部DC係FujiFilm(見圖一),乃2003年於英時申請Credit Card送 ...
筆兄

大部份香港人有一通病, 就係拒絕孤獨, 害怕寂寞.
事關由細到大, 事無大小都係集體行動. 香港生活模式就係甘.
一個人獨處既時候唔知做乜好, 又唔識自主決定.

計我話, 應該反其道而行, 要擁抱孤獨, 與寂寞共舞.
事關小弟曾經離港數年, 獨自一人在外工作生活.
孤獨可以提供獨立思考空間
寂寞可以培養多方面興趣

相關搜索目錄: 電腦 Credit card

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-4 18:23 發表

我鍾意Stary兄用「足夠」呢個term!

我發覺「足夠」好容易達到!除却將欲望降低之外,唔浪費、唔亂花錢,你會好快「足夠」矣!

其實金錢以至一切事物,往往不患寡而患不均, ... 不過我跟小兄弟Scottiehong有着同一興趣,鍾意睇嘢後會思考其背後因果
筆兄

講開因果, 多口搭句咀.
大部份中國人(包括香港人)有鋪癮,
就係鍾意跳落惡性循環呢個陷阱,
好既唔學, 壞既就學到足.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-6 10:03 發表

康兄咁後生識諗嘢咁透澈,唔簡單,日後必有一番事業,唔係托大脚,carry on!  

既然話題到,也不妨分享心得以證老兄所言非虛!   

小弟當年剛落地Vienna,冇人冇物,曾 ...
筆兄
97年金融風暴, 二千年科網, 03年沙士
福無雙至, 禍不單行, 香港半死不活
前老板問康仔, 可有興趣回國內工作,
思前想後, 未嘗不是一個出路. 去也

香港人對白雪紛飛抱有浪漫情懷,
之不過, 為兩餐而去到無雷公甘遠, 唔係甘過癮
秋去冬來, 雨雪紛至, 話甘快就過左幾個月.

適應環境是人性
國內工作, 甚有規律
七時工作, 十一時午飯, 下午四時半晚飯.
早睡早起, 日日如是.
工廠位處山卡拉之地, 鬼影都唔多隻.
塞翁失馬焉知非福
失去昔日多姿多彩生活,
但也有其他得著.

陌生環境, 一齊從新開始
要多聽, 多看, 多做, 多思考, 少說話
久而久之, 發覺觀察能力, 分析能力大大提升
(如筆兄所說, 思想突然再度發育)

與世隔絕既工作環境, 當然令人寂寞,
但可減少不必要之應酬. 其實係好事
一個人係宿舍都無乜好做,
自然想起家人, 朋友...及想起自己以往做錯之事.
孤獨可以提供獨立思考空間, 真心反省自己
果時問左自己好多問題
將來既路, 應該點樣行 ?
我想要乜野, 我需要乜野 ?
唔怕失禮講句, 廿幾歲仔先明白想要, 需要既分別
我想要三妻四妾, 其實有無甘既需要 ?

一人獨處既時候, 雖然孤獨夾寂寞.
但係可以細心思考, 分析問題

當日初嘗孤獨與寂寞左右相伴, 實乃人生一大幸也.

小弟有一心得,
真理, 道理唔係靠人地講比自己知,
靠自身思考, 實踐,才可領會.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-6 20:56 發表

咁講法你真係要多得你老板唔少喇!

如是者上咗去幾年,理應習慣哂啦,因乜解究又返番落嚟呢?
筆兄

呢個問題乃人生一大抉擇,
只得兩條路可行,
1 繼續留係大陸, 找個樣靚身材正, 之後結婚生仔
2 回歸香港, 再作打算

事實上, 中港婚姻十之八九, 都係悲劇收場, 此法行不通.
兩地文化差距太大, 改變他人以迎合自己
或 勉強自己融合他人圈子都是吃力不討好
以上種種, 並不是我想要的

只可以揀方法 2

昨日因, 今日果
小弟擁有美滿家庭,
一為上天安排, 二為當日沒有揀錯

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-6 22:19 發表

Absolutely!  

我絕對相信康兄唔會係一個人云亦云之人,惟正如我之前有提到,小心人哋話你另類而背後攻擊你,所以不要鋒芒太露,招人妒忌!
多謝筆兄提點, 小弟銘記心中.
生存係中國人主導既社會,
首要明白中國人之劣性.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-9 16:12 發表

請恕阿筆我倚老賣老,多口勸句後生仔康兄你,試吓可否接受reasonable and/or acceptable之埋堆/同流合汚罷,否則唔襟撈謘I  

人在江湖、身不由己!無須太過執着嘛!傲骨?算了吧! ...
stary兄, 筆兄

小弟就講幾個親身經歷, 當故仔甘睇

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。