推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[原創] 下星期三去中銀interview teller

回復 #25 屈臣氏 的帖子

呢辨都係你屬d,未做過高層,唔識點走線。

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-2 15:38 發表
但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
其實好多銀行都會要求員工有多國語言能力
真係視乎客路而取捨
即使入職時沒有通過考驗
日後都會提升前線同事既語言能力架....

相關搜索目錄: 銀行 語言 普通話

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:14 發表
呢辨都係你屬d,未做過高層,唔識點走線。
我都係扮勁 (無錢淨) 個種架.....

回復 #28 屈臣氏 的帖子

我同你一樣,做九巴司機係度扮代表。

你在屈臣氏賣咩野多?

會唔會係專修理電腦零件。

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-2 15:38 發表
但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
其實我冇做過分行, 只係試過貪玩係果度坐幾日學習下個流程, 加埋之後做fx成日有teller打黎問rate, 先叫做熟多d teller, 不過都係女來的

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少少口材, 大把公司會請

相關搜索目錄: 銀行 普通話
yeah........

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:37 發表
我同你一樣,做九巴司機係度扮代表。

你在屈臣氏賣咩野多?

會唔會係專修理電腦零件。
專賣 0.03 RF........

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-2-2 17:45 發表

其實我冇做過分行, 只係試過貪玩係果度坐幾日學習下個流程, 加埋之後做fx成日有teller打黎問rate, 先叫做熟多d teller, 不過都係女來的

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少 ...
啊!原來你係坐起 xxx......失敬失敬 ...

引用:
原帖由 dizzc 於 2-2-2007 17:45 發表

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少 ...
我以前都試過問 dealer 拎 rate 做野,我唔係做 teller,d 人好鬼惡,希望唔係你啦。

都唔知以前有冇同你地 (dizzc, 屈臣氏) 交過手 。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:52 發表

我以前都試過問 dealer 拎 rate 做野,我唔係做 teller,d 人好鬼惡,希望唔係你啦。
無辦法啦!係咪 HIBOR 同 LIBOR 成日變呀?....

回復 #35 屈臣氏 的帖子

唔係呢d,係我總覺得 d dealer 好鬼惡。

其實大秘書仲惡,最好都係d秘書仔。 

回復 #35 屈臣氏 的帖子

我總以為你係 MIS/IT 部門出身。

除左花旗,有冇去過荷蘭玩過下。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 07:57 發表

會唔會你 IN 果間要求要識普通話,人工都會高d啦。
講真做小型銀行,咪仲學到好多野,同埋你想走去邊,後生做一兩年轉玩下環境都好既,睇自己情況啦,大左就唔好啦,穩定d好,千其唔好做幾個月就唔做。

...
如果開頭係做創興供d細銀行,之後大行係咪唔會
請你架?
好似話怕會做壞手勢。

相關搜索目錄: 銀行 普通話

回復 #38 科拿仔 的帖子

引用:
如果開頭係做創興供d細銀行,之後大行係咪唔會
請你架?
好似話怕會做壞手勢。
我唔認同你講法,唔知你係邊度聽番黎,反而細銀行仲多野學,當然我指細銀行唔係創興。 

創興比較做d本地人提存服務多,來來去去都係做下d提存,最多做下定期。

我指細銀行係在香港冇分行(只得一間總行,冇地鋪)又或者分行網絡少既國際大銀行。

你知唔知香港有幾多間持牌銀行? 

而且銀行係分三級制,好似戲院。 

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 08:32 發表

突然變左考 HKSI 呀 ....

回復 #40 屈臣氏 的帖子

冇呀,係我多口,都係做番九巴司機好d,渣車自由自在。 

我都好贊成一切由細行做起

雖然人手未必係好充裕,但總算會接觸層面會廣泛 D

以前某某銀行一個 Teller 要分擔十幾種 Transaction

而大行就會分工得好 details

要學齊所有 knowledge....睇怕都要三五七年了

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:40 發表
冇呀,係我多口,都係做番九巴司機好d,渣車自由自在。 
所以我咪去左攪機 (電腦) 囉.........

回復 #43 屈臣氏 的帖子

老屈,下面有條問題,你識唔識答? 

關於零售同非零售銀行業,呢個客仔我幫你找番黎。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:59 發表
老屈,下面有條問題,你識唔識答? 

關於零售同非零售銀行業,呢個客仔我幫你找番黎。
Core-Business 同 Non-core 嗎?

Core 咪係 traditional banking transaction ...而 Non-core 咪係 wealth management...

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 00:32 發表

我唔認同你講法,唔知你係邊度聽番黎,反而細銀行仲多野學,當然我指細銀行唔係創興。 

創興比較做d本地人提存服務多,來來去去都係做下d提存,最多做下定期。

我指細銀行係在香港冇分行( ...
真係唔知,請賜教。

回復 #46 科拿仔 的帖子

咁我就扮下代表先,老屈可以補充下。
引用:
大約有百幾間到啦,因為成日都有不同世界銀行申請來港開分行,但又有銀行唔玩,呢幾年比較多台灣同中國的銀行來開分行。
引用:

(I) 持牌銀行
(II) 有限制持牌銀行
(III) 只接受存款銀行

另有一種更低級 (戲院叫做四仔
(IV) 銀行代表辨事處

咁其實創興依家想發大黎做,咁好唔好做呢?(前境)

回復 #48 科拿仔 的帖子

一來我都唔知創興會發大黎做。 

我只係覺得創興唔想再比人感覺到係d老牌銀行,同係姓廖班底。

創興在全世界係冇咩人識架,只係香港人先會知。

總知預祝你入到銀行界,入邊間都冇所為,你後生,慢慢學,唔怕蝕底唔會錯。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-4 10:42 發表
一來我都唔知創興會發大黎做。 

我只係覺得創興唔想再比人感覺到係d老牌銀行,同係姓廖班底。

創興在全世界係冇咩人識架,只係香港人先會知。

總知預祝你入到銀行界,入邊間都冇所為,你後生,慢慢 ...
唉,我都不知不覺間成22歲了,無咩時間。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。