推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

《 集體回顧 》

78 年尖沙咀新世界酒店正在興建中

相關搜索目錄: 酒店
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

78 年尖沙咀碼頭
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

78 年尖沙咀碼頭星光行外路面

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-5 10:57 PM 發表
又繼續

1974 年荔枝角天橋,當時未填海,仲可以扒艇仔!
有無人o係度扒過艇仔? 我就有o勒
記得果時係瞞住阿媽去既,扒到橋底下面釣魚

相關搜索目錄: 釣魚

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-5 11:05 PM 發表
78 年蘇屋村
應該唔係蘇屋村....
第一︰有無留意有一幢樓寫住第8座?  蘇屋村唔係用座號架。
第二︰見到有架低飛既飛機嘛? 哩度可能係橫頭磡或者係石硤尾附近而o岩。

我o係蘇屋村長大架

引用:
原帖由 SilverJack 於 2006-9-6 12:08 PM 發表

有無人o係度扒過艇仔? 我就有o勒
記得果時係瞞住阿媽去既,扒到橋底下面釣魚
當年做電燈膽跟家姐去扒過..
未到橋前有一艘大艇可以買艇仔粥食架!!
唔知你有冇食過呢?

引用:
原帖由 SilverJack 於 2006-9-6 12:24 PM 發表

應該唔係蘇屋村....
第一︰有無留意有一幢樓寫住第8座?  蘇屋村唔係用座號架。
第二︰見到有架低飛既飛機嘛? 哩度可能係橫頭磡或者係石硤尾附近而o岩。
但照方向去睇似係蘇屋村那邊?

因遠處山邊好像是栽判司署

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-6 09:58 PM 發表

但照方向去睇似係蘇屋村那邊?

因遠處山邊好像是栽判司署
如果遠處山邊既係裁判署(我今日經過望下個外形似唔似先),咁照方向去睇近鏡既樓宇似長沙灣村多D,不過我都唔肯定。
只可肯定唔係蘇屋村

引用:
原帖由 mandy 於 2006-9-6 09:33 PM 發表

當年做電燈膽跟家姐去扒過..
未到橋前有一艘大艇可以買艇仔粥食架!!
唔知你有冇食過呢?
細個無乜零用錢,偷偷地釣魚仲邊有錢食粥喎

引用:
原帖由 SilverJack 於 2006-9-7 12:00 PM 發表

如果遠處山邊既係裁判署(我今日經過望下個外形似唔似先),咁照方向去睇近鏡既樓宇似長沙灣村多D,不過我都唔肯定。
只可肯定唔係蘇屋村
有版友告訴我是  深水涉元洲邨  不知對否!

1970年 - 黃大仙下村
從照片中可得知當年黃大仙的居住人口情況!
及此街道亦因重建而消失了!

1963年 - 上環

1966年 - 大埔富善街

1971年 - 山頂

1973年 - 尖沙咀天星碼頭街景
當年的的士車身更有全黃及間黃色彩!

1980年 - 屯門
興建中的友愛及安定村

1914年 - 興建中的尖沙咀火車站

1925年 - 尖沙咀九龍酒店

相關搜索目錄: 酒店

1960年 - 老虎岩(樂富)徙置區第七座

1961年 - 荃灣填海工程

相關搜索目錄: 工程

Here is my contribution, not as "old" comparing to Mandy's

Ocean Centre in mid 80's (picture taken by my old minolta)

Victoria Harbour - mid 80's (taken by myself)

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-7 05:54 PM 發表

有版友告訴我是  深水涉元洲h  不知對否!
尋晚經過望真下,你講既山邊建築物有99%係西九龍裁判署,所以係元洲h既可能性都好高。

相關搜索目錄: 建築

74 年上環大笪地平民夜總會

74 年啓德遊樂場 ( 呢個咖啡杯我玩過 )  

相關搜索目錄: 咖啡

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。