推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

山 草 藥........之2

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2012-9-19 21:56 發表

過獎過獎…
雖則我支持人力,但我只會支持它所堅持的主張和路線,而不是為支持某某而支持。
但很多「拳民」則不然,的確,有點像「紅衛兵」。

非我即敵,杯弓蛇影,
自以為立場絕對鮮明,
以為這樣就是緊跟 ...
多年前,我的信箱開始收到一些短消息,起因相信是我曾批評他們的教主黃教授,當時有沒有人民力量我也不清楚,內容如下,奇怪的是,they speak the same language..........

Deadregina發給我的短消息

2009-3-1 fuck your mother吊你老母

2009-3-2你班廢能, fuck u all

Laughing發給我的短消息

2009-8-4 u eat shit la, Chinese pig

2009-8-6你條能樣all family dead la, fuck 9u.

2009-8-6see dr la, crazy animal

2009-8-6死左去is u ah. fucking asshole., fuck your mother.

P.S. 雖然不雅,但不失為忠實報導..............

不扮高深,只求認真......

曾幾何時,我也喜歡黃先生論政,龍門陣開檔初期,我次次都有睇,其中一個原因是當中一個講者是我的同學,但他後來都無再講了。

有一次,我見到舊同學,開玩笑地跟他說他好像在節目中唔夠黃先生講噃,他苦笑地唔係唔夠講,係費事.........

我後來發現黃先生越來越唔對路,老早捨棄佢,Sue 姐咁遲先至醒覺,肯定會更痛心。

香港人唔係唔鐘意民主,而係唔鐘意那些有破壞無建設的所謂民主。

大家可回顧一下,多年來泛民為香港做了些什麼。

我在家素來不談政治,但我家的年青一輩,今次投票全投建制派,理由是他們不喜歡民主派,更不喜歡激進民主派。

今次選舉,雖然有多宗看來似是負面事件影響,建制派得票總數仍然比上屆多很多,相信不會是三幾單個別例子而影響吧。

唔通全部都是蛇齋餅粽? 不要再質疑人家的智慧了。

引用:
原帖由 suewong 於 2012-9-28 20:11 發表

當然唔止, 仲有種票, 老人院, 精神病人. 一屋7姓 13 票, 點會係三幾單個別例子 ?

保皇票倉 精神病宿友也被利用 - 20120910 - 蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120910/18012484
數以十萬計的票,俾夠你幾十單例子點可能影響結果,何妨尚有選管會作主。

其實話人靠蛇齋餅粽已經係out,只不過是失敗的借口。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

我個人對一人一票有所保留,因為有相當多人不適合投票,但既然口口聲聲話要民主,要一人一票,這些現像就在所難免,正所謂各有各目標觀眾,最緊要就係數人頭。

平時不燒香,急時就抱佛腳,唔勤力讀書,又要考第一,選舉工程一向都係講俾著數,選民係最現實,邊個張支票最實惠就跟邊個,只不個大家的要求各有不同。

相關搜索目錄: 工程

我揀左王國興,因為覺得佢咁投入,日以繼夜,夜以繼日,再日以繼夜,如果無得做都幾慘。

老婆原本話唔投,話無個揀得落手,覺得議會成日吵吵鬧鬧好討厭,我叫她盡選民責任,最後佢自己揀左曾主席。

亞仔話唔要基層及建制派,又唔要民主派,揀左葉劉。

亞女兩公婆選完後話我知,都係揀民建聯,除了他們地區工作做得好外,主要是極憎社民連/人民力量。

從來沒有什麼所謂聽話/配票的蹤影噃。

人家既然是齊心合力,達致成功,應該要以他山之石,可以攻玉的心情,虛心學習才是,為何好像要把他妖魔化呢 ?

民建聯又沒有註冊專利,彩池是公開的,有天時地利(李旺陽+國教)都唔夠人鬥唔好賴三賴四。

引用:
原帖由 suewong 於 2012-9-28 23:23 發表

btw, 非常佩服理兄事無不可對人言, 把投票取向, 一一告知...

在香港, 一個如此都市化的地方, 我們都慣性隱藏, 以保護自己...
我只是想表明我成家人都無蛇齋餅粽,
以正視聽。

有時候真係安全措施要做足,唔怕一萬,只怕萬一。年前往三峽神女溪一遊,水平浪靜,當局仍規定全部旅客要先穿上救生衣,上岸都要穿住,好多人覺得法國早餐,但如果今次沉船事件有做這措施,會唔會死少好多人呢。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 suewong 於 2012-10-2 15:14 發表

圖片見到, 在船艙都穿救生衣?!
Why not。

今次海難死者多是溺斃,主因是來不及穿救生衣,明未?

引用:
原帖由 suewong 於 2012-10-4 19:05 發表

may not 100% true / applicable, especially for large vessel --

救生衣只在甲板離開船前才穿,因為在船艙入水時,穿救生衣有機會被卡在船艙.
咁我又好有興趣想知道如果有一隻澳門噴射船出事,船上都無甲板,全部在內艙,幾百人何時何地穿救生衣先至對呢?

這些安全措施指引經此一役之後肯定不合時宜,一定要向強國學習,你話無人權都咁話,任何時候全人類都要穿上救生衣,因為好似今次事件,邊度來得及穿救生衣,大海茫茫,識游水都無用,遑論仲要照顧老弱幼。

還是我們前輩的傳統智慧最管用。

剛剛去美領使攪完個簽證,盛惠1280,得就無所謂,唔得就真係有點入了謀人寺的感覺。

相關搜索目錄: 簽證

回復 303# 的帖子

個人推測,以前你應該會認為法冷功是邪教,但因為牠是你敵人的敵人,這種感覺越來越強烈,所以縱使它是正是邪也無所謂了,最緊要幫到手。

回復 357# 的帖子

Where?.........................

而家講遊行人數真係無乜意思,橫掂大家都係鬥吹。

但民陣個遊行開宗明義係插人地僭建同無誠信,咁就大有問題。

警方話開步時有萬七,港大民研話有三萬,佢就吹多十萬,仲狼過cy, ying nin 同埋鄉紳們,咁算唔算僭建。

幾百萬隻眼睇住都掰大眼講大話,咁算唔算無誠信,厚顏無恥。

揮舞港英旗個班黑衣大漢仲頂癮,佢地的口號係: XX英,大話精,扑街陷家伶。

我就唔信佢地無講過大話。

我一早講咗大家鬥吹,民陣吹足咁多年,人家咪有樣學樣,但民陣就霸佔道德高地,學人講誠信,實在笑話。

點算人數其實好簡單,在大佛口安裝多部出閘機,逐個數,唔準回頭,一定準。

但就算有能力辦,主辦單位一定唔制,因為咁咪被人揭穿多年謊話。

相關搜索目錄: 笑話

天子犯法,與蔗民同罪,僭建在香港甚普遍,如妥善還原,根本上就乜事都無。cy 之僭建,情況普通,放眼香港,比比皆是,只不過是有些人無限放大,咬住唔放,況且佢已即時處理,如所有蔗民都學佢咁做,則天下太平矣。

當然係不公啦,社福界張議員被揭發僭建,賴死唔拆,點解無人跟進?

引用:
原帖由 suewong 於 2013-1-3 20:57 發表

理兄咁有要求, 民陣統計人數 (統計一定有誤差) 唔收貨, 鬧到咁行, 又如何看待收錢遊行 ?

梁振英霸佔道德高地, 騙取特首之位, 理兄會點鬧呢 ?
點解鬧都咁行? 因為明眼一看便知做假,但個個詐唔知,照單全收。

收錢遊行當然唔適當,但你情我願,又無犯法,可以點?

點都好過那些騎劫遊行,四處借故堵塞道路,天怒人怨,個D 就真係犯法。

CY 其實係衰戇居,自視過高,以為自己滴水不漏,不懂得自我消毒,以致一子錯.........

其實咁都好,反對派個個牛咁眼吼實,你避得一時都唔避得一世,可及早防備。

引用:
原帖由 suewong 於 2013-1-3 21:23 發表

無人跟進? 大公/文匯 成日跟進.

理兄, 有空請答 我之前的問題...
最主要的是泛民有無人跟進..................

講到尾都係個句,擺明係對人不對事,別有用心,不過政治就係咁污穢,幾時都係互插,好平常,不過講得太耐,有點悶,留多點時間做點正經野好過。

無須跟進,根據法例,還原僭建部份,屋宇署多不追究。但如果屢勸不改則屬例外,大人大姐,要人提就無癮啦,要做一早做咗。

陳太促泛民提出普選方案 (17:01)

前政務司長陳方安生認為,泛民應該盡早商議出一個可行的普選建議,她又認為要求特首下台不切實際。

陳方安生與傳媒茶敘時表示,在爭取雙普選的問題上,泛民政黨應該盡早提出一個可行的建議。中央並非無誠意讓香港在2017年和2020年雙普選,但中央亦有關注的地方。

陳方安生表示,相信目前中央沒有替代特首梁振英的方案,現時要求梁下台是不切實際,認為應該要給他時間施政。

(明報即時新聞)

其實以上的理念/想法是比較正常和成熟,但出自陳太之口就較出奇。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2013-1-4 00:01 發表

話明統計有誤差, 理兄都鬧爆. 示威遊行本來是反映民情的溫度計,但出錢請人遊行,即是民情造假,仲唔係明眼一看便知。理兄咁講「均真」,反應咁 平淡既, 考起 ?!

張生洩露小業主既身份/私隱, 違反市建局既保密 ...
不如你去警署/廉署去舉報亞張生。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。