推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

42 12
發新話題

[檔案] 你明博博一博

你明博博一博

高麗CEO今天專訪獨島
當倭寇冇到
死架仔自然就瓜瓜嘈激到弹起
呢铺李明博揸住九點
死架仔你吹佢唔脹咬佢食呀
選票攞硬

睇番自身我國領導人應嚴肅地參考一下
不要令我等民族主義維園阿怕之流永遠失望

回復 1# 的帖子

獨島根本係韓國事實佔領
韓日都有老味駐軍﹐唔通韓日會打起虧均H
李命薄只係做巀怴M唔知為佢個政黨爭鴾H氣有利大選定係乜
但佢老哥自己下台後就唔係好樂觀
佢個政黨執唔到政的話﹐對手上台就會對佢大清算
呢條友係以出賣國家利益為榮﹐相信惹下好多仇口

釣魚台島就係另一個 story

吃飯去﹐遲 d 再講....  

相關搜索目錄: 釣魚

北方四島﹐日本二戰戰敗時﹐北極熊作為戰勝國多謝都冇聲就劃入自己領土當戰利品
然後晌島上建設、住人﹐駐軍...呢 D 就係事實佔領
而釣魚台島就因為 1971年老味將個島 ( 連附屬小島 ) 撈埋沖繩島一齊 "歸還" 日本
無論當時國民黨鴾今堨蟆磡峇j陸鴾今堣H民共和國都聲言唔承認
日本佬心虛﹐所謂 "事實佔領"  同北方四島唔同
冇人居住﹐最多係側側膊上去建個燈塔
呢個係大家默認鴭魚u

70~80年代之前﹐大陸的確冇本事去挑起呢條筋﹐當時連似樣 D 麰x艦都冇
就算俾你搵解放軍搏老命衝上去死守唔走﹐你點守得住一個孤島?解放軍食西北風飲海水?
搵飛機空投物資? 搵班人昂九九住晌個島﹐四面俾日本軍艦圍住﹐為乜?
最好就係以時間換空間﹐自己臥薪嘗膽
二千幾年前越王勾踐仲要為吳王夫差鴾j便   

於是拋出所謂 " 擱置爭議﹐共同開發 "  
架佬雞肚小腸﹐蝕底 D 都唔肯制﹐點會啋你
唔啋唔緊要﹐釣魚台島就晌果度﹐你又搬唔到返自己屋企﹐大家慢慢磨....
總之默契就係你唔好踩底線 - 上島搞搞震

其實上次閩漁號詹其雄船長事件已經顯示大陸態度起變化
近年更加聽都未聽過再提 " 擱置爭議﹐共同開發 "  - 就正如都唔知幾耐未聽過對台灣講咩一國兩制
( 係班含蝦燦仲發白日夢以為咩香港係示範單位 )
架佬應該聞到 D 味 ﹐其實晌東海果邊檯底下互相格劍明爭暗鬥時有發生
大陸近年軍備武器一日千里﹐架佬點會唔聞到味?
所以架佬近排有少少竭斯底里咁發哂羊吊
睇佢個目的就係要扯契爺落水﹐最好係自己出錢﹐契爺出命﹐咁就最正
但呢個契爺奸過鬼﹐又吃過大陸佬兩次啞巴虧
於是模稜兩可﹐一是又話照住你一時又話諗下先

經過舊年 311地震海嘯後
架佬麰P命弱點就曝露出
全日本有 54個核電站
唔駛用核彈﹐就每個核電站射十個八個導彈落去
你諗下福島核電站咁俾海浪衝成點?十足核爆炸咁
成個日本有五十幾個福島核電廠咁核洩漏
你叫架佬走去邊?

要同架佬反檯﹐一係就清舊帳一鋪算清楚 ﹐小打小鬧有條毛用
戰略層面就係呢鋪連老味麊F亞踏腳石剷除
咁就要計算老味鴾狨
老味會唔會為咁就冒住核大戰危機一齊反檯?
對老味謠縑M打仗其實一筆買賣﹐付出幾多﹐收益有幾大﹐呢單買賣做唔做得過?
伊拉克呢鑊買賣到目前為止就蝕到嘔泡   
越戰就蝕到喊   

晌老味角度﹐要計算唔淨係計老共果筆
仲要考慮埋北極熊會唔會混水摸魚
講到尾﹐白鬼都係同一類人﹐靠燒搶殺起家﹐有著數點會唔乘機趁火打劫

其實架佬係悲劇角色
四面都係仇家 - 中美俄南北韓都係近代史上仇家
中俄韓就有領土糾紛
我就唔知架佬自己點諗﹐但歷史證明架佬真係唔可以用正常人心態去測度

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-8-10 16:17 發表
睇番自身我國領導人應嚴肅地參考一下
不要令我等民族主義維園阿怕之流永遠失望
阿伯你平時多做運動食得健康 D
好有機會見到架佬俾中國人大清算
80後 90後就有更大機會見到中國人將 D 舊債算清楚

除非.....
一夜之間突然吻豬豉油
全國出現幾千個政黨﹐搞乜七全民普選﹐日日政黨互咬﹐議會癱瘓 - 政治台灣化
果時莫講一個釣魚台島﹐地球上再有冇一個國家叫中國都成問題
所以點解咁多假鬼含洋奴日吠夜吠要結束一黨專政
你睇麊韖N史你就明白

相關搜索目錄: 釣魚 運動

嘩記性一流
望係甘望啦飛哥仔
王師北定中原日
陳祥泉下有知也可微笑了

北極熊搵個總理去登島
家下李命薄又史無前例去登下獨島
野田佳彥真係頭痕
唔硬又交待唔到選民﹐選票就冇乜著落
但硬又硬唔到咩出樣﹐兩個島都係俾人地實質佔領兼有駐軍
唔知野田佳彥會唔會乜筋搭腦筋 - 不如佢又去登上釣魚台島做騷轉移選民視線...

本來正常思維既國家領導層唔會咁黐孖筋
但架佬從來都唔似有正常思維
架佬十足一個賭徒﹐入睹場贏過錢﹐就以為可以贏到睹場拉閘﹐最少自己可以盤滿砵滿
甲午戰爭就係以弱勝強﹐贏到家肥屋潤
跟住偷襲俄國北極熊﹐又贏一舖
連贏兩鑊金既﹐真係以為自己係賭神
於是再黎一舖曬冷﹐同老味豪賭一舖......

以架佬一向細膩既頭腦﹐小處精密細緻﹐唔知佢地有冇考慮去釣魚台島賭一賭有咩可能後果?
如果釣魚台挑起糾紛係佢地設想咁 - 只限於局部衝突...
如果架佬失利﹐老共就坐實釣魚台主權﹐實質佔領 - 架佬就偷雞唔到蝕把米
如果老共局部失利的話﹐老共冇辦法向國人交待﹐必定作出激烈反應﹐戰事必然升級
最終結果必然係架佬完敗收場 - 冇可能有第二種結果
咁架佬一廂情願指望老味出場撐腰﹐老味會晌咩時候出場?
老味冇架佬咁癲﹐佢知道一旦開波﹐老共就只有背水一戰﹐許勝不許敗
連保衛國土咁基本任務都做唔到﹐老共可以執包袱喇
問題係老味為乜要跟老共搏命?為一個釣魚台島?為架佬去赴湯蹈火不惜動用核武器?
而老味參戰唔係話打就打﹐要上國會解畫﹐去說服班議員派兵去捱可能出現既核彈
( 老共話同老味打就要打老味航空母艦﹐老味話你打我隻航空母艦就等同核戰﹐我就用核武﹐
老共冷笑 ﹐呢味野我四十幾年前已經造出黎)

諗來諗去﹐如果架佬真係去賭呢舖
佢唯一籌碼就係以為老味最後會出手
老共既預案一定包括埋呢個因素

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2012-8-10 23:08 發表

阿伯你平時多做運動食得健康 D
好有機會見到架佬俾中國人大清算
80後 90後就有更大機會見到中國人將 D 舊債算清楚

除非.....
一夜之間突然吻豬豉油
全國出現幾千個政黨﹐搞乜七全民普選﹐日日政黨互咬﹐ ...
國民教育何止想洗小學生腦,也許連長者都唔放過

中國就團結、無私、進步既執政黨?
識字既望下薄夫人和數位團結既公安既下場都明白
呢D唔係黨爭?
而薄夫人被抖出貪腐幾十億美金,是無私?

香港租借割讓為殖民地是因當時統治者獨裁,喪權辱國

共產黨執政黨爭又何時有停過?

政黨惡鬥,人民當災 ? 真係笑話

那大部分民主政黨國家是好或是壞?

如中國繼續一黨專政,阿伯繼續見到既係貪腐,打壓、不公義、當權者謀私利
薄夫人既例子將繼續上演,而不會是收復釣魚臺

阿伯要食得健康,那就要小心選擇食物,咪食大陸既地溝油、三聚青氨奶粉等等 ...

小心飲食,是看清楚是那里既出品才吃。

愛國不是愛黨,我不認為在呢個執政黨執政下會達到阿伯的期望。

相關搜索目錄: 釣魚 飲食 運動 笑話
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 KMY89 於 2012-8-13 01:08 發表
阿伯要食得健康,那就要小心選擇食物,咪食大陸既地溝油、三聚青氨奶粉等等 ...

小心飲食,是看清楚是那里既出品才吃。  
還有含碘量不足會食懵人的日本奶粉,不含輻射(唔保證)的神戶牛牛呀!

相關搜索目錄: 飲食

以前都講過﹐舊年香港書展時商台有個狗U節目
有個所謂嘉賓上去吹水﹐條含洋 X 狗奴話大陸洗腦......
歷史書上成日話洋主子賣鴉片毒害中國人﹐但當時社會上係以吸鴉片為時尚
富家子、財主佬仲收藏名貴精美煙槍.... blablabla
即係話洋主子賣鴉片係順應市場需求﹐係商業行為﹐唔應該責怪洋主子
同樣邏輯﹐今日 d 潮男潮妹喜歡拍丸索 K﹐賣丸仔俾佢]都係順應市場需求
唔應該將毒販妖魔化 ﹐更加唔應該叫毒犯咁難聽

家下又有黃皮黃面鬼佬歷史創作家話喎
清政府簽定南京條約就因為滿清政府獨裁
大概係洋主子替天行道﹐全心全意為中國人謀求吻豬豉油幸福﹐所以出手教訓滿清政府
等班紮辮嚙W裁滿州佬嚐鴽k豬國家強大鴾O量
見識鴽k豬力量可以令一個國家變成世界霸主

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 ali 於 2012-8-13 02:26 發表
還有含碘量不足會食懵人的日本奶粉,不含輻射(唔保證)的神戶牛牛呀!
吻豬的奶粉﹐吻豬的神牛....  

睇螺孕虼峆菪禰撥虼檟u孖筋而喪失理性
( 或者係幕後大財團知到後果嚴重而向野田施壓都未定 )
總之前日野田否決鷛孕k議員向政府申請登上釣魚台島玩乜叉 “慰靈祭”

67年前今日﹐就係呢個時間- 中午﹐東京廣播電台放出一段聖旨
天皇鬼食泥咁聲音低沉用日本皇室特有腔調鴾暺y讀出︰
朕已令帝國通告美、英、中、蘇四國﹐願接受其波茲坦公告…..

就晌一個禮拜前﹐剛剛食鬫悃兩隻原子彈
而又係一個禮拜前 ( 8月9日) ﹐北極熊向日本宣戰
百五萬蘇軍越過邊境﹐向日本關東軍發起進攻
北極熊打低德國後無後顧之憂﹐抽調所有遠東軍去生茯[佬
26000 碌大砲﹐5500 輛坦克﹐5200 架飛機…
而南邊老味太平洋艦隊已經兵臨城下向東京灣進發
家下輪到皇軍要大喊 “保衛國土” ﹐咬牙切齒嚎叫寧願一億玉碎都唔會投降
架佬唔係得把口吠﹐有 d 軍佬真係以為仲有得打
由 8月9日開始﹐日本內閣同軍頭不停去皇宮同天皇開會
日本陸軍總長同海軍總長極力反對無條件接受波茲坦公告
但最後決定係由天皇聖斷

8月14日晚﹐陸軍省幕僚同皇宮近衛師團參謀發動軍事政變
做瓜近衛師團團長﹐偽造師團軍令調動部隊佔領皇宮
佢]目的想切斷皇城跟外界聯絡﹐阻止主和派內閣成員跟天皇接觸
然後或者迫天皇放棄投降﹐或者號召全軍繼續作戰
但幾粒鐘後近衛師團各部隊發覺師團軍令係流料﹐即刻停止調動軍隊入皇城
8月15日凌晨﹐呢個政變就正式流產
中午﹐東京廣播電台放出天皇宣佈無條件投降錄音帶

所以我話架佬好多黐孖筋鴾H
唔一定會作出理性判斷
問題只係呢 d 人坐上乜浀
冇權冇勢就最多去玩鴾f爆顏射飲尿滴蠟
有大權在手咁就含得卵

相關搜索目錄: 釣魚 日語

其實釣魚台島晌中華民國行政編制裡面﹐係歸宜蘭縣管轄
郵政編號跟宜蘭縣一樣
所以當年老味將釣魚台列島行政權移交俾日本時
反應最激烈就係台灣學生同民間人士
馬英九果時正在美國讀書﹐佢就係第一代保釣人士

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

但近年一堆不學無術少讀書鼢銌ㄝㄕ@植物人
無厘頭吠釣魚台島搞唔掂就因為老共光說不練....乜乜七七
咁吠都不無道理﹐前提就係要吠埋老共點解唔連台灣一齊收番
不過﹐老共見勢色唔對 - 台灣不單對釣魚台島好似事不關己咁﹐岩里正男仲話釣魚台島係日本嚜滮g
指望台灣保住釣魚台島就有如緣木求魚
所以有 d 異種鬼佬話獨裁政權係冇本事收番釣魚台島
但亞洲民主燈塔卻連自己領土都關人隱事   

真係甘啱得甘橋
日本仔戰敗日
高佬英放水俾爛鬼魚船出海
又居然可突圍架頭海空武装重兵
鏟上钓魚臺
神奇神奇
最神奇是上便轉性 CCTV 新聞聯播 大播特播
莫非策略有所突破
好吖

相關搜索目錄: CCTV

有兩個人大家睇下似唔似樣 ︰

用紅框框住果件~~

呢個係近日煩到頭都大鼣孕虼峆 ~~

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-8-15 21:27 發表
真係甘啱得甘橋
日本仔戰敗日
高佬英放水俾爛鬼魚船出海
又居然可突圍架頭海空武装重兵
鏟上钓魚臺
神奇神奇
最神奇是上便轉性 CCTV 新聞聯播 大播特播
莫非策略有所突破
好&# ...
呢個古思,次次抬棺材撞中聯辦

如果佢俾架仔錯手打瓜左

咁 ... 共產黨點定性呢個人呢?

李明博都夠膽責成日皇;共產黨重龜縮 ... 呢個係乜野國家?乜野執政黨?

在中國領土有中國人被日本人拉,定為非法入境

解放軍用黎震壓? or 用來捉賊?

中國窮的時候仍有勇氣去打越南,而家就龜縮,事實左眼前.

相關搜索目錄: CCTV

真龜縮 上到岸都唔露股宣示主權.......

強烈譴責兩岸龜縮政府,中華龜縮人民共和國,中華龜縮國 唔派兵保衞釣魚台

愛國不等於愛黨  愛民主不等於愛民主黨
支持北愛爾蘭獨立
支持蘇格蘭獨立
支持威爾斯獨立

呢個係乜炾禤a呀...... 中華民國
呢個係乜炾鶿F黨呀..... 國民黨

執政執到丟失幾百萬平方公里
唯有︰

一直以來釣魚台島係中華民國領土
歸屬宜蘭縣管轄﹐郵政編號係宜蘭縣名下︰

點解搞到家下好似唔關佢事咁?
你話山長水遠﹐鞭長莫及...又講唔通
釣魚台島距離台灣港口只有170公里
仲近過香港去廣州

在中華民國領土有反共人士俾日本佬拉
假假地人地都為反共出過力
為保護中華民國領土又義不容辭
馬總統點都要表示翵騿H

• 總統接見「第三屆釣魚臺列嶼問題國際學術研討會」與會貴賓
  • 公布日期
中華民國100年09月02日

馬英九總統晚間在總統府接見「第三屆釣魚臺列嶼問題國際學術研討會」與會貴賓時重申,中華民國堅持擁有釣魚臺列嶼的主權,主權問題無法妥協,但爭議各方可以針對資源的分享與共同開發加以討論,相信這將是尋求和平解決爭端的重要方案。

總統向訪賓說明,最早涉及釣魚臺列嶼的中國文獻是1403年的《順風相送》,明、清兩朝並曾多次派遣特使赴琉球冊封新王,冊封使的出使紀錄中均載明釣魚臺列嶼的地理位置;明朝抗倭名將兵部尚書胡宗憲將釣魚臺列入我國海防體系;清朝御史黃叔璥所著《臺海使槎錄》並稱「山后大洋,北有山名釣魚臺,可泊大船十餘」,其後噶瑪蘭廳(今宜蘭縣)志亦有引用,顯示明、清兩朝已將該列嶼納入海防;此外,我國漁民為避風等因素,亦曾長期使用該列嶼。因此,自歷史、地理、地質及對外關係等觀點,釣魚臺列嶼自始即為我國固有領土。

馬總統不愧為第一代保釣人士
終於都出聲苤J

外交部:日方不能無視台灣主張

新聞速報
    【中央社】

外交部今天表示,日本應認知釣魚台主權爭議確實存在,並認知中華民國的主張,不能昧於事實,無視中華民國主張。

香港保釣船「啟豐二號」搭載的港澳、中國大陸保釣人士昨天攜帶中華民國國旗及中國大陸五星旗登上釣魚台,遭日方逮捕,釣魚台爭議持續升溫。

外交部傍晚發布聲明表示,釣魚台列嶼是中華民國固有領土、台灣的附屬島嶼,行政管轄屬宜蘭縣頭城鎮大溪里,無論從歷史、地理、地質、使用及國際法等觀點,中華民國擁有釣魚台列嶼主權的事實不容置疑,任何其他各方採取的片面作為都無法改變這項事實。

港澳、中國大陸保釣人士昨天攜帶中華民國國旗及中國大陸五星旗.....

睇清楚 d 哦﹐登島人士只有港佬同大陸佬冇台灣佬
冇理由大陸佬帶青天白日旗去登島下話?
唔知台灣政府點定性呢班帶青天白日旗 "愛國" 人士呢鵅H

所以話呢
恐共植物人乜卵都唔識﹐淨係睇巀磢G報就以為能知天下事﹐又懶得去查資料
無厘頭就將釣魚台島劃歸大陸管轄 - 當然只用把口
擘大口就亂噴口水 ﹐效果就有如榕樹頭做棟篤笑咁   
好彩馬英九多多少少有 d 保釣情意結
唔係就俾恐共植物人唱到釣魚台島唔關台灣事咁

42 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。