推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

112 12345
發新話題

[疑難] 請問哩鋪牌幾多番??

請問哩鋪牌幾多番??

小弟曾經食過, 但就唔識計番...

中中中 發發發 口口 東東東 南南南 [花][花]

自摸, 東風南位一對正花.  請指教.

唔好話離開髐G十年, 即使到死o個日我都會係香港人!!!

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 05:38 發表
小弟曾經食過, 但就唔識計番...

中中中 發發發 口口 東東東 南南南

自摸, 東風南位一對正花.  請指教.

咁 大  

要睇你地點計下列番數:
1. 小三元 - 通常計 3-5 番
2. 對對糊 - 通常計 3-4 番
3. 清一色 - 通常計 7-8 番

有大計大,你鋪牌應該有:
1. 小三元 - 5 番
2. 對對糊 - 4 番
3. 清一色 - 8 番
4. 東風南位 - 2 番
5. 正花 - 2 番
6. 自摸 - 1 番

共 22 番

已經唔當你『簡簡』糊  

請指正

引用:
原帖由 Sax. 於 3/7/2007 02:25 PM 發表
要睇你地點計下列番數:

4. 東風南位 ...
我D Friend 話唔計清一色...

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 06:30 發表

咁你d friend打麻將又唔係好叻.
這局是清一色番子加小三元

相關搜索目錄: 麻將

引用:
原帖由 kenny1234 於 3/7/2007 03:44 PM 發表

咁你d friend打麻將又唔係好叻.
這局是清一色番子加小三元
雖然我地最大都係十番, 但我條氣唔順係因為我一萬同白版揀單吊, 我諗住吊白版都計清一色於是咪吊白版囉! 點知佢地話唔計...!!!

我諗佢地唔係唔叻, 而係佢地"坤"我...

相關搜索目錄: 麻將

引用:
原帖由 Sax. 於 3/7/2007 02:14 PM 發表

咁 大  
係呀, 果年搞離婚所以好旺, 要唔要試...

回復 #6 usnameless 的帖子

雖然我都唔係好識計番。 

就算揀一萬,都叫花腰九對對糊啦,又可以加番卦?

有冇高人解答下? 

回復 #3 Sax. 的帖子

引用:
要睇你地點計下列番數:

5. 正花 - 2 番
6. 自摸 - 1 番

共 22 番

已經唔當你『簡簡』糊  
咁早起身解答問題,我又學到野啦。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 3/7/2007 05:03 PM 發表
雖然我都唔係好識計番。 

有冇高人解答下? 
花腰九混對 vs 清一色小三元啵????  

花腰九幾多番????

請指教...

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 07:57 發表

雖然我地最大都係十番, 但我條氣唔順係因為我一萬同白版揀單吊, 我諗住吊白版都計清一色於是咪吊白版囉! 點知佢地話唔計...!!!

我諗佢地唔係唔叻, 而係佢地"坤"我... :rose ...
咁你比人呃左啦........

回復 #10 usnameless 的帖子

我都等緊高人解答! 

八卦一問,上次你既朋友計左你鋪牌幾多番?

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 3/7/2007 05:12 PM 發表
我都等緊高人解答! 

八卦一問,上次你既朋友計左你鋪牌幾多番?
無計清一色囉!!!

2. 對對糊 - 3 番

5. 正花 - 2 番
6. 自摸 - 1 番

都過十番...

引用:
原帖由 Sax. 於 2007-3-8 06:25 發表
要睇你地點計下列番數:

4. 東風南位 ...
Agree!
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

回復 #13 usnameless 的帖子

咁都係一樣,冇收少到。 

引用:
原帖由 kenny1234 於 3/7/2007 05:09 PM 發表

咁你比人呃左啦........
我幾年黎都有呢個疑問.... Friend wor....

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 3/7/2007 05:19 PM 發表
咁都係一樣,冇收少到。 
都係嘛, 條氣唔順!!!!  同埋呢鋪可能係我食過最大齔P嘛...  

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2007-3-8 09:18 發表

Agree!
毛 哥 咁 早 ?!?

幾 時 打 番  12  圈 ???  

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 06:30 發表

無可能唔計清一色!

試想 筒索萬 每樣有 9 瓣 36 隻,都有得計

何況係得 7 瓣 28 隻 o既番子???

引用:
原帖由 Sax. 於 3/7/2007 05:30 PM 發表

毛 哥 咁 早 ?!?

幾 時 打 番  12  圈 ???  
我又打!!  有冇D網上雀局架??  

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 07:57 發表

我諗佢地唔係唔叻, 而係佢地"坤"我... :rose ...
你終於諗通左  

引用:
原帖由 usnameless 於 2007-3-8 08:10 發表

係呀, 果年搞離婚所以好旺, 要唔要試...
啋 過 你   

引用:
原帖由 Sax. 於 3/7/2007 05:33 PM 發表

無可能唔計清一色!

試想 筒索萬 每樣有 9 瓣 36 隻,都有得計

何況係得 7 瓣 28 隻 o既番子???
係喎, 28 隻 我 14 隻..

引用:
原帖由 Sax. 於 2007-3-8 09:37 發表

啋 過 你   
仲係正月

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-3-8 09:03 發表
雖然我都唔係好識計番。 

有冇高人解答下? 
你 唔 識 計 番 ???

咁 你 次 次 贏 咁 多???

112 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。