推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

60 123
發新話題

《龍虎門---舊著回憶區》

《龍虎門---舊著回憶區》

其實係龍記討論區都做過咁上下回憶,都有兄弟支持,舊龍其實都有唔少討論空間,希望大家係呢度可以回憶一下啦

首先比大家睇既呢....不如就武功先啦,今次就講少林4大神功之一
--《金鐘罩》

《金鐘罩》係龍記入便係防禦之王,至於佢既內功性質同能力大家都好清楚啦,小弟就講下舊龍到底有幾多人練《金鐘罩》呢門功夫呢,原來真係唔少,好可能係龍記入便最多人用都唔奇
以下都係小弟既記憶,有錯就麻煩各位兄弟執正啦

排列次序係由關數高低決定

金鐘鱷--柴灣四鱷之一,自稱係練金鐘罩,不過比仲係小流氓時候既小虎踢幾腳就收皮,叻極有限,不過佢係最早用金鐘罩個個,而且個時未有關數設定,估計只得一關

神彈金剛(第2關)--金羅漢7大金剛排第2,亦即當年既神彈太郎,學自金羅漢,敗係小龍既大手印之下

四眼明(第5關)--四小將智囊,學自黑龍寫番香港既秘笈,係泰國編再出場,可惜係當時5關功力根本唔入流,比偽君子龍貫天所殺

霹靂金剛(第6關)--金羅漢個仔,同老豆一樣咁衰,有6關功力加蔡李佛拳,係金剛山腳苦戰之下不敵老妖敗陣

琴佬(第7關)--日本東照宮4老之一,狂憎徒弟(其實係比錢學功夫),為人正直,因為不值狂憎所為而決裂,最後比假扮狂憎既邪神所殺

阿柴(第8關)--金羅漢師弟,一心為師父報仇而要殺金羅漢,羅漢神指威力得至苦和尚真傳更勝金羅漢,可惜人蠢及實戰經驗不足,被金羅漢破罩門而死

金羅漢(第9關)--奸險陰毒,殺死師父至苦之後創立金剛教,敗係邪神手上,被封為羅剎教4大護法之首,被小虎用辟邪寶劍破係肛門既罩門..戰死

至苦(第10關)--金剛山創立人,大戰時期由少林寺走到日本,被金羅漢所害,將武功教比阿柴後死去

狂憎(第10關)--原為僧人,偶然之下得到秘笈,練到十關,因少時常被欺負而變得心術不正,視武功為生財工具,為小虎服功而出山,不過太貪心同龍虎群英反目,更強姦靈芝,後被邪神收服,羅剎教之戰死在小虎腳下

慈雲聖僧(第11關)--被囚係月堡而預上黑龍,將全身功力傳比黑龍後死去

金燊(第12關)--同黑龍一樣敗係天帝手上而被天帝逼出十二關功力,同黑龍打成平手,後慘死係天帝手上

石黑龍(第14關)--相信都唔使多介紹,14關除左可以飛之外仲可以細胞重組同運氣成棍,功能多多,不過實在太誇張

其實應該唔止咁少,不過小弟係記得咁多,大家唔好介意呀

LOL - thanks brother!!

support you
please keep it on~~

舊著獨眼龍都練過,應該2關左右啦!!!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2007-3-8 16:24 發表
舊著獨眼龍都練過,應該2關左右啦!!!
除左金鐘罩,獨練過九陽神功同易筋經,但全部都只練到二三級,所以最後才玩神打.
本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-3-14 15:47
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-3-14 15:47

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-8 16:59 發表

除左金鐘罩,獨練過九陽神功同易筋經,但全部都只練到二三級,所以最後才玩神打.
話時話, 神打可唔可以請D武功好勁的人上身? 如達摩、王重陽、張三豐....

講開金鐘罩,舊著龍虎門練到第十關已經好鬼勁;但是在舊著醉拳中,金鐘罩第十關卻好鬼屎、好易破!

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-8 08:59 發表

本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-3-14 15:42
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-3-14 15:42

話時話,後期的千歲鬼龍好似都係學神打,但就好似勁好多........
其實我覺得舊龍時期都唔知點解要出四小將,但又唔寫佢地勁D
攪到唔夠一百期就死咗三個.   
真係唔出好過出.

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-8 14:30 發表
話時話,後期的千歲鬼龍好似都係學神打,但就好似勁好多........
其實我覺得舊龍時期都唔知點解要出四小將,但又唔寫佢地勁D
攪到唔夠一百期就死咗三個.   
真係唔出好過出.
千歲鬼龍應係練  鬼打邪功 .....同神打應唔一樣.......

我都知應該係唔同, 但記憶中好似都係類似請神上身般的.
好似翻江蛟咁,都有請好似關義哥上身的.

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-8 15:45 發表
我都知應該係唔同, 但記憶中好似都係類似請神上身般的.
好似翻江蛟咁,都有請好似關義哥上身的.
首先多謝冰河兄加呢個topic入精華
小弟都唔記得左獨眼龍係學左金鐘罩

其實後期千歲鬼龍用既鬼打邪功開頭係由五味法師所創,後尾唔知點解卓不凡個大師兄阿大休又識....
不過同千歲鬼龍用既鬼打邪功就差好多班啦,至於佢點解會咁多人識,就冇人知啦
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-3-14 15:45
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-3-14 15:45

引用:
原帖由 gregoryliu 於 2007-3-8 18:29 發表

話時話, 神打可唔可以請D武功好勁的人上身? 如達摩、王重陽、張三豐....
神唔係應該勁過人咩?? 所以有請都請神喇!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 ruger 於 2007-3-8 06:08 發表
四眼明(第5關)--四小將智囊,學自黑龍寫番香港既秘笈,係泰國編再出場,可惜係當時5關功力根本唔入流,比偽君子龍貫天所殺  
四眼明係咁死架咩?? 冇乜印象喎!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-9 09:23 發表

神唔係應該勁過人咩?? 所以有請都請神喇!!
請人上來咪邊左問米?

引用:
原帖由 yuyu6 於 2007-3-8 23:33 發表

千歲鬼龍應係練  鬼打邪功 .....同神打應唔一樣.......
佢同五昧法師有冇關係呀?

引用:
原帖由 小小力 於 2007-3-9 01:25 發表

四眼明係咁死架咩?? 冇乜印象喎!!
四眼明八卦,知道龍咩天係偽君子,之後比人係咁一拳一拳打個頭!

我記得四眼明比人打時仲係度講,我練金鐘罩既,頂得順....(咁上下意思)
本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-3-14 15:48
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-3-14 15:48

既然出左通天兩個角色,今次就講下活閻王先啦~
活閻王當年係通天3王之一,武功有離火玄冰訣
,招式就係閻王十令同佢把大弓
佢應2朗神分附狙擊坐輕氣球脫出調堡監獄既小虎佢地,佢亦係地獄三凶既師父同埋教二朗神輕功
活閻王本來係教中身處高位,但因為同易一飛既爸爸交手,被打傷頭部,攪到傻下傻下咁
成日亂殺人,比老天尊放埋一邊唔用
活閻王出場之後戰績驚人,一箭就射穿2個輕氣球更係犀利非常,圍攻廣法堂又打死佢地唔少高手,後尾被派去
看守白俊,比前往營救白俊既小虎打死
講番佢既閻王十令,每一招都非常特別,各有特式,同小虎單打獨鬥個場更係非常精彩,另外閻王既輕功亦係一絕
小虎最後只係以霹靂狂龍慘勝
王小虎vs活閻王收錄係舊著613-616期
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2007-3-14 15:45
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2007-3-14 15:45

活閰王勁呀! 細過睇佢的時候,真係睇到有D驚驚O地的.

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-14 10:17 發表
活閰王勁呀! 細過睇佢的時候,真係睇到有D驚驚O地的.
佢仲係藝術家,鍾意畫畫,但係用活人皮做材料。

最搞洢Y佢初遇黑龍俾黑龍老點佢話自己鈰痦M朝皇宮度做太監翵爺收埋鰲T人皮畫仲話問佢有無興趣交流鵅A活閰王話好但係滿臉疑惑,黑龍就問佢係咪覺得有 D 問題,佢話係,就在此時黑龍就話"梗有問題啦,太監又點會生仔,仲要有孫添",跟手就擸碌雙節棍兜頭摳佢(大概係咁),家檭黹_都覺得幾好笑!
本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +8 精品文章 2007-3-14 21:52
  • 冰河 體力 +8 精品文章 2007-3-14 21:52

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-3-14 16:18 發表
最搞洢Y佢初遇黑龍俾黑龍老點佢話自己鈰痦M朝皇宮度做太監翵爺收埋鰲T人皮畫仲話問佢有無興趣交流鵅A活閰王話好但係滿臉疑惑,黑龍就問佢係咪覺得有 D 問題,佢話係,就在此時黑龍就話"梗有問題啦,太 ...
有D印象,諗起O個時真係幾搞笑.
之後黑龍用鬼哭神號打到爆棍都打唔死佢.
O個段真係好好睇!!

引用:
原帖由 KING546 於 2007-3-14 16:42 發表

有D印象,諗起O個時真係幾搞笑.
之後黑龍用鬼哭神號打到爆棍都打唔死佢.
O個段真係好好睇!!
全中!

記憶中舊著活閰王由出場到俾小虎打死都只係三十幾期倒,但卻令人印象深刻.
其實以前舊著中無論忠角奸角多數都三幾十期就收皮,我覺得做得唔錯.每個角色都有適當的發揮.到差不多要死時就死,以令劇情緊湊,又不會拖住,以致有太多人响度唔知做乜. 好似而家新著咁, 不停咁出人,初初就覺得幾過癮,起碼以前唔會睇到蚩尤同邪神隻揪. 但現在郤出得太過份, 每幾期就出個新(舊)人. 但出幾期又無左影, 儲儲埋埋一大堆人都唔知做乜.
以前D人就三十零期就死, 現在D人就出完之後就失踪起碼三十幾期以上........

60 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。