推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 秋之樂老板娘

街市我見一个街市婆狂鬧一个男人,話佢问左唔買,开市流流第一个客問左又唔買,但站在客人立場,佢点知自己係第一个客呢,问價亦好平常。
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-9 15:39
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-9 15:39
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-9 15:39

想清楚了, 原來一年前也上過去見過秋老閭.  當時以為妳是女女呢! 有點不好意思!

那天是12點附近; 也沒有太多女女返工.  太早了也預在 (我相信一般樓上SPA 12:00有開工已很好了).  妳也很大方地告知; 我說看不岩後也就走了; 整個過程大家也很互諒; 沒有不快的事.

那位師兄無謂再動氣; 相見也是緣份, 講也講了; 主持人也回應了; 就作罷(對靚女而然!)
引用:
原帖由 Mia33 於 2015-6-9 10:57 發表
[quote]原帖由 sonicau 於 2015-6-9 09:39 發表
不評價正確與否; 但欣賞其誠實直認的態度; 不容易啊!

我之前也沒有上過秋之樂, 但看後我反而想上去.  單單看看主持人 ...

應多從老闆娘和她的朋友角度發言,其實都無所謂啦,唔發生都發生咗,講來有用嗎?影響別人生意和友誼又何必呢?

簡單一句:你信會有改善嗎?

其實秋之樂兩位老闆娘,我覺得都幾好人啊
我諗有咁既反應, 可能都係因為想保護返自己D女仔

大家求開心, 唔好搞到反而唔開心啦~HAHA

回復 12# 的帖子

說的好,事實如此。

互相尊重有時都有D灰色地帶,
因為彼此觀感不同,同情C兄
無得揀又被趕,也同情主持人
一開門就送桔,分享麰茪H經驗,希望有助C兄骨運

1. 早晚時段
不少場 早(1點前)上去選擇唔多,
太夜(11點後)上去,囡囡想走,
主持肯定會留住佢地,已經累得
唔想按亦會影響水準,所以早晚
時段先電話確認較好,無謂白行

2. 揀的技巧
唔揀無可能,主持人比你揀無底線
亦無可能,以我為例從來唔會入房
來揀,會令主持人產生合理期望,
情境如同入餐廳坐低驉A遞了杯水,
看完餐牌話唔畯僑N起身走人

要揀,任何場我都只會坐在大廳揀,
能坐一陣,甚至一 round, 見到
心水,叫主持人介紹就OK
早上去無乜囡囡返到,坐多陣睇
睇,等如看清餐牌賣乜,先入餐廳
唔痤L需勉強,同主持講下次再來

再者,絕對唔會要逐個囡囡入房比
我揀,因為骨場係按骨鵀a方,
絕不能搞錯定位係金魚缸,
囡囡 1000% 唔喜歡似金魚感覺

否則,好可能觸動主持人黚姜g,
因為此主持人對姊妹算係十分情深,
我未見過佢鬧同軍法統治D姊妹,
"彈" 等於話姊妹"唔掂",傷害尊嚴,
所以,佢寧可你“煩" 坐茞槉茩齯J
房都對你笑笑口,都唔想你入房後
“揀完彈",仲要計埋揀得奄尖串咀無

3. 揀不過3 的潛規則
如果無預約(新客都可),又唔想係出面揀,
入房揀亦是自由,不過火氣重的
主持人 比你揀不過2,nice 鴷D持人
都揀不過3,第一位唔琚A第二位
唔琚A第三位都唔痟N要作出取捨,
從三位中選一較好的,交次學費。
否則,揀3後起身走人=運桔,相信
無邊間會歡迎你。就算你放低1000
話想慢慢揀,大氣的主持人可能話比1000
叫你彈開!  不過 ×10倍 (10000) 可能得

希望解釋到 互相尊重 呢個抽象概念

4. 運用民間智慧
上論壇問韱 C兄有無你喜愛類型技師,
唔出報告的C兄 相信心目中都有答案,
如自己去發掘就預鬙I出多D時間同學費,
客人基本可以分為 challenger 同 follower
兩種特性,有機會先再分享……

本帖最近評分記錄
  • william01 體力 +30 我很認同 2015-6-10 14:50
  • william01 威望 +30 我很認同 2015-6-10 14:50
  • william01 金錢 +30 我很認同 2015-6-10 14:50
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-10 13:34
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-10 13:34
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-10 13:34
  • etpooh 金錢 +30 我很認同 2015-6-10 11:14
  • etpooh 威望 +30 我很認同 2015-6-10 11:14
  • etpooh 體力 +30 我很認同 2015-6-10 11:14

去樓上SPA要交些學費
亦要跟老闆娘多交流,好讓上去前多溝通
唔岩既,唔上,就係咁簡單

我去講係想佢改下d態度,希望我地可以玩得更開心,
如果d態度及服務太差,我地係會出声,等大家知道,
好野衰野都會寫,只要係事實,不要吹水,
如果個個都唔出声一定更衰,
我講完佢一定唔會再甘(起碼近排),
唔怕比人再寫咩!甘就已經改善左啦!!!!!!!!!!!!!
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 體力 +31 討論區正確態度! 2015-6-10 13:42
  • 水流柴 威望 +31 討論區正確態度! 2015-6-10 13:42
  • 水流柴 金錢 +31 討論區正確態度! 2015-6-10 13:42

作為老闆娘潑水及bang門真係唔係待客之道
本帖最近評分記錄
  • tungpo 體力 +30 這個是重點! 2015-6-11 11:33
  • tungpo 威望 +30 這個是重點! 2015-6-11 11:33
  • tungpo 金錢 +30 這個是重點! 2015-6-11 11:33
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-10 13:34
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-10 13:34
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-10 13:34

引用:
原帖由 Mia33 於 2015-6-9 10:55 發表
對於上來幫襯的客同上來支持的朋友,
我都會努力做到最好,盡量介紹琱葽N的女仔,
對於從來無幫襯過的c兄你,
我都介紹你去一個地方玩,2年前的東莞。
唔係你想將女仔比如成乜都得,
人唔係一樣野,人係有感覺 ...
Mia,我不太明白你為何介紹on1314去兩年前的東莞玩,
你可否解釋一下意思呢?
God's mill grinds slow but sure.

回復 35# 的帖子

貓兄我都唔明點解要佢解釋?
你去睇下(一路向西)至問啦

引用:
原帖由 ken19lam 於 2015-6-10 17:26 發表
貓兄我都唔明點解要佢解釋?
你去睇下(一路向西)至問啦
因為她說嘛,
想聽她解釋,是不是这介绍會和她接觸on1314後
與她理解他來玩的模式或心態有關係?

God's mill grinds slow but sure.

回復 37# 的帖子

你睇完都唔明,我解釋你知

引用:
原帖由 globalwarming 於 2015-6-9 23:53 發表
互相尊重有時都有D灰色地帶,
因為彼此觀感不同,同情C兄
無得揀又被趕,也同情主持人
一開門就送桔,分享麰茪H經驗,希望有助C兄骨運

1. 早晚時段
不少場 早(1點前)上去選擇唔多,
太夜(11點後)上去,囡囡 ...
哈哈,小弟以往都有與global兄分享過唔少骨場中揀人的見聞。
多年來在各場中所見,客人揀唔倒心水技師落樓的情況是周時有,
睇到第三、四個主持人出紅牌卒之揀中見過多次,
睇完五個技師話全部揀唔落手都有目睹過幾次。
揀五後起身走人會否觸動主持人和所涉技師神經,
以及她們有何感受,可想而知。場中若有幾位明星級的超索技師供選擇,
揀起來就一定會順暢好多,但容易做到嗎?
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 ken19lam 於 2015-6-10 17:31 發表
你睇完都唔明,我解釋你知
我不是問有關一路向西,片我有睇,我是想明白她的提議,N如何回应到她所理
解他來到的期望、心態,而此期望,心態是不能在她店滿足到。

回復 39# 的帖子

William兄,是否客人為免觸及場主/技師的神經,一定要執番件呀 ? 反之就 ……哈哈。
本帖最近評分記錄
  • tungpo 體力 +30 讚! 2015-6-11 10:25
  • tungpo 金錢 +30 讚! 2015-6-11 10:25
  • tungpo 威望 +30 讚! 2015-6-11 10:25

引用:
原帖由 水流柴 於 2015-6-10 18:04 發表
William兄,是否客人為免觸及場主/技師的神經,一定要執番件呀 ? 反之就 ……哈哈。
柴哥,小弟過去在各大細場中確有多次勉強執番件的經驗,
現在是不會了,因為已冇再周圍walk in,只去幾個熟悉的場和mark自己想見的人,
遇上合眼緣又口碑好的新技師才會一試。至於其他客人,對樣貌身型高矮肥瘦的要求各有不同,
有心水預約了才上去應不會有這個觸及神經問題,若是上去揀或可參考下global兄的意見喇!

覺得宜家做囡囡真係好過做老闆... 囡囡得罪個客,
個客會怪責老闆同個場, 老闆得罪個客, 要問責, 要解釋,
做老闆的同時要顧及客人感受, 囡囡感受, 自己感受,
批評壓力, 生意壓力, 競爭壓力, 囡囡突然no show的壓力,
就算你幾唔like個客, 都要笑面盈盈, 百般遷就, 迎合對方,
若在坐有Ching都是當老闆的, 可有身同感受 ?

其實我自己的玩法多年也是, 輕輕鬆鬆的兩個鐘,
琲探N繼續捧場, 唔痟N去第二個場, 就係咁簡單
都希望各位Ching玩得開心, take it easy
本帖最近評分記錄
  • william01 金錢 +30 我很認同 2015-6-11 19:42
  • william01 體力 +30 我很認同 2015-6-11 19:42
  • william01 威望 +30 我很認同 2015-6-11 19:42
  • globalwarming 金錢 +30 做技師確實好過做主持 2015-6-11 17:55
  • globalwarming 體力 +30 做技師確實好過做主持 2015-6-11 17:55
  • globalwarming 威望 +30 做技師確實好過做主持 2015-6-11 17:55
  • Ada2011 金錢 +55 我很認同 2015-6-11 08:38
  • Ada2011 威望 +55 我很認同 2015-6-11 08:38
  • Ada2011 體力 +55 我很認同 2015-6-11 08:38

引用:
原帖由 chiusyan 於 2015-6-10 22:01 發表
覺得宜家做囡囡真係好過做老闆... 囡囡得罪個客,
個客會怪責老闆同個場, 老闆得罪個客, 要問責, 要解釋,
做老闆的同時要顧及客人感受, 囡囡感受, 自己感受,
批評壓力, 生意壓力, 競爭壓力, 囡囡突然no show的壓力 ...
骨場老闆的確唔易做,既要應付客人揀技師,亦要處理技師揀客人。
遇上等人、等房或技師服務差、飛鐘、no show客人會怪責老闆,甚至嘈到拆天,
把場列入黑名單。但客人預約了遲大到,以至放飛機並關機唔回應,
打亂哂場中的人房安排,老闆卻只好容忍,投訴無門。這份工我就絕對冇本事做了。
本帖最近評分記錄
  • globalwarming 金錢 +30 同意,比間場你做都要唸清楚 2015-6-11 17:58
  • globalwarming 體力 +30 同意,比間場你做都要唸清楚 2015-6-11 17:58
  • globalwarming 威望 +30 同意,比間場你做都要唸清楚 2015-6-11 17:58
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-11 11:03
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-11 11:03
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-11 11:03

回復 43# 的帖子

同意chiusyan兄所言,開心就去多些,不開心就去少些甚至不再去,就是如此簡單,也會避免去完全不認識的場,所以多年來我好少有要逐個揀的情況,就算遇上不合心水的技師,只嘆自己當天骨運欠佳吧。出來玩的確也要明智,尤其是去不熟的場,更宜先做功課。在沒有心水下,太早去或太夜去還要揀擇,似乎是去賭骨運,也有點像要為難或挑戰老闆娘的耐性,假如態度囂張遇上性情率直,便等同火星撞地球,引發不愉快的衝突吧。

我同意我們是消費者應有合理的選擇權,但不大認同某師兄的比喻像去街市買生果一樣,因技師是人而不是生果,是有尊嚴,是有感覺的。

客人受到不滿對待時,可以上討論區開題責罵,老闆娘或技師受到客人過份對待時又可以如何申訴呢?

或許有人會話我又為老闆娘說話,但我確實只是一個客人,一個消費者,去每間場的目的只是為了尋開心,而不是自找或給予他人煩惱。不單止去spa場,去其他地方如餐廳髮型屋服裝店也是,相信我若善對服務員,所獲取的服務也會好。

相關搜索目錄: 功課
本帖最近評分記錄
  • globalwarming 體力 +30 十分同意,技師尊嚴要尊重 2015-6-11 18:01
  • globalwarming 金錢 +30 十分同意,技師尊嚴要尊重 2015-6-11 18:01
  • globalwarming 威望 +30 十分同意,技師尊嚴要尊重 2015-6-11 18:01
  • peterau200609 威望 +30 我很認同 2015-6-11 15:35
  • peterau200609 體力 +30 我很認同 2015-6-11 15:35
  • peterau200609 金錢 +30 我很認同 2015-6-11 15:35
  • william01 金錢 +30 我很認同 2015-6-11 11:31
  • william01 威望 +30 我很認同 2015-6-11 11:31
  • william01 體力 +30 我很認同 2015-6-11 11:31

此位仁兄以一樓一作比較,可想而知他的期望絕對超出了樓上骨的服務範圍啦,不言而喻,老闆娘有此大反應也不難理解吧!

引用:
原帖由 seacow 於 2015-6-11 15:58 發表
此位仁兄以一樓一作比較,可想而知他的期望絕對超出了樓上骨的服務範圍啦,不言而喻,老闆娘有此大反應也不難理解吧!
我又唔覺樓主以一楼一作比較。
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-11 22:21
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-11 22:21
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-11 22:21

老實說,要個個技師看過才決定是否幫襯任何一間場都不太可能。以前在內地娛樂場所試過可以,不過現在在內地你要得到同一樣的服務價錢比香港更貴(一線城市好像上海價錢是一倍以上),即使你愿意花錢,想找到年輕漂亮的師傅也不容易,因為真正漂亮的師傅基本上很短時間就會給人私有化。我反而喜歡現香港的場,你只要合理地控制你的要求,不少一線場的師傅都可以提供合理的服務。但如果你還是抱著以前那種出來消費就得什么都得你話事的心態,我相信大部分場都很難滿足到你。
老板娘都是人,好像其他師兄說她們覺得難做過師傅,體諒一下大家好過得多!出來玩但求開心,你不喜歡可以去其他地方,不過要揾間十全十美的我相信沒可能。

相關搜索目錄: 娛樂
本帖最近評分記錄
  • william01 體力 +30 非常同意。 2015-6-13 16:45
  • william01 威望 +30 非常同意。 2015-6-13 16:45
  • william01 金錢 +30 非常同意。 2015-6-13 16:45

引用:
原帖由 kitw 於 2015-6-13 14:09 發表
老實說,要個個技師看過才決定是否幫襯任何一間場都不太可能。以前在內地娛樂場所試過可以,不過現在在內地你要得到同一樣的服務價錢比香港更貴(一線城市好像上海價錢是一倍以上),即使你愿意花錢,想找到年輕漂亮 ...
其实当事人只是睇过一个,不是个个技師都看过,我明白做老板有難處,佢可以等客人入电梯再潑未遲。

相關搜索目錄: 娛樂
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-15 10:57
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-15 10:57
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-15 10:57

引用:
原帖由 ivan99 於 2015-6-13 22:33 發表
其实当事人只是睇过一个,不是个个技師都看过,我明白做老板有難處,佢可以等客人入电梯再潑未遲。
這個我也認同,兜口兜面,我也不高興啦……
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 威望 +31 我很認同 2015-6-15 10:58
  • 水流柴 體力 +31 我很認同 2015-6-15 10:58
  • 水流柴 金錢 +31 我很認同 2015-6-15 10:58

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。