推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

澳門蘇建宇醫生

師兄我麜\度醫左差唔多七個月,而家已經醫緊最後一隻菌。希望可以快D搞掂。講真真係好辛苦,中間都有D唔係好順利,不過好彩蘇醫生都幫我想辦法攪掂。

我之前都搵過好多個醫生,都係驗唔到洁I但係佢就幫我驗到有四隻菌!我都覺得奇怪。佢都應該有同你解釋點解佢搵到第讕憟俍祗屭....雖然我都唔係好明,不過冇計都要一試。好彩真係好鬫n多。希望你都一樣!

我係今年一月頭開始睇鵅A過多個禮拜就七個月啦!

不過冇計我已經有鱈e炎差唔多七年幾,以前斷斷續續睇過幾個醫生。近兩年真係好辛苦...冇得揀先過去澳門搵蘇醫生。

佢幫我M到有4隻菌,PK 六合彩又唔見我中

佢話我要逐隻逐隻箘醫,如果唔係我頂唔順

而家已經最後一隻........希望快禶d掂 ....再耐孎痧u係頂唔順

引用:
原帖由 ongalgal 於 2015-7-13 02:21 AM 發表

師兄我始終都係最唔明一樣野:點解淨係佢驗到而我之前睇過翵銗L醫生全部都話我係無菌性前炎?! 驗唔到任何野

我之前睇囓部都好勁架喎
我開始黈伬啈酗@模一樣嚘簸搳A我係睇網上有人話澳門蘇建宇醫生真係掂,而鶖玊痧u係好辛苦,一個鐘去四五次廁所,根本乜Q都做唔到!! 夜晚又訓唔到!!

橫又死,掂又死,搏一搏,所以先會搵到佢,見佢黈伬唭瓻Y打足十二分精神睇懮\點講,點做,又係點樣 檢驗。

首先我留意到佢叫我咩臻G樣本黈伬唌A同以往讕憟穻n唔一樣,佢黧儠汙磭袢e左條線,叫我孎艘N係到條線,唔可以多亦都唔可以太小。等我咩麂熅磣縑A蘇醫生親自睇過,先交髐餼茤h娘,我離開黈伬啎K卦睇懮\鴭h娘鰜蚾腆A,見到佢]準備左好多好似管狀物體,有唔同顏色嚗陓牷C又見佢將d管放入囍乎係儀器嚚c。

醫到第二個星期,我的確感覺到有好轉,醫髐誘C個禮拜左右,成日尿急儱P覺真係少鬫n多,同蘇醫生熟驉A我就膽粗粗問佢點解你可以搵到菌而之前我睇過讕憟俍祐^到?

佢同我解釋話:如果尿液樣本太多,就算媕Y有細菌,但係俾溝稀驉A瓛茧葧N有可能種唔生。結果咪話你乜炵蒆冇囉。驗唔到菌又點可以幫你醫呀

聽完之後我真係覺得今次有救!我睇開以前讕憟穸部都忽略驉IThe Devil is in the detail!所以呢矕N叫專業囉!

引用:
原帖由 魚魚 於 2015-7-11 11:22 PM 發表
師兄你中左邊幾隻菌呀?
滴蟲,微球菌,淋菌同衣原體

引用:
原帖由 Whyman1972 於 2015-7-22 12:03 AM 發表

聽落好似幾好,不過我上次睇個過醫生。

浄係食魖潃荋X月抗生素都食到我虧哂,病就冇醫好.....聽到你話食成七個月,我到時都唔知仲有冇命
依樣我可以答到你,如果唔係我都唔會係度醫咁耐。佢比x我食之前,好詳細咁問過我肝有冇問題,同之前黚f歷。

五月中佢驗到我個肝功能比較高,佢即刻打電話叫我停藥。叫我返去搵佢同換另一隻藥比我。好彩隻新藥我頂得住

最近我每次我去複診,佢都好會同我驗血,冇問題先繼續食藥!我覺得佢仲緊張過我!

不過每次過去最少冇左半日,真係好難頂!去到好多時仲要等成個鐘

師兄我勸你養返好個身子先去醫

引用:
原帖由 sadlife 於 2015-11-23 12:14 AM 發表
我前日都睇過佢,佢對個療程都解釋得ok.  佢都叫我最少準備醫兩三個月,ok la 如果真係可以醫好

但係我而家都有仲係有擔心,聽人講食藥食耐鷛|有抗藥性,.....食咁耐會唔會有抗藥性謘H
我之前睇過幾個醫生,亦都食鬫n多唔同鴽雈肵嚏A但係都冇斷尾!所以我有好多抗生素對我都冇用,即係抗藥性

我曾經問鷵玲憟穻n幾次先明白。我食鴽雈肵屨Y殺死前列腺堶鼤茧腄A如果冇完成整個療程,食髐@排見好d就冇堅持醫落去,...又或者無依e生鴽h咐,d藥記得就食,唔記得就唔食,亦即係話所食屪譯q係唔足夠,咁樣d細菌就會變種,變惡驉Ad藥對躠傽c左鼤茧葧N再冇殺傷力,呢個就係所謂鴽傶藺夆捸A所以要堅持完成個療程先有真正斷尾嚝鷛|!

可以參考依個網站:
http://www.nps.org.au/medicines/infections-and-infestations/antibiotics/for-individuals/what-is-antibiotic-resistance
What causes antibiotic resistance?
The more antibiotics are used, the more chances bacteria have to become resistant to them. Major causes of antibiotic resistance include:
•    using antibiotics when they are not needed
•    not taking antibiotics at the doses and times that a doctor prescribes — this allows time for the bacteria in your system to become resistant.

所以蘇醫生叫我一定要完成所有療程,同埋最終一定檢驗清楚睇下隻菌係唔係完全無鬙停藥!

依家野真係好煩架,good luck la!

仲有琴晚唔記得講,記住食藥唔好飲酒!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。