推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

76 1234
發新話題

ATI UVD HTPC

ATI UVD HTPC

係 virtual com 做 setting

播 H264 4 仔片段

KMPlyaer

2600XT/CAT 7.7

成功由 4x-5x% CPU Usage

跌到 4.x-10% CPU Usage

不過唔記得係 virtual environment, reboot 無晒 d setting

今晚夜 d 再攪過 - 試聲 (晨早流流, 無謂開聲嚇親人)  

any photo?

which display panel are you used?

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-8-13 10:43 發表
any photo?

which display panel are you used?
I don't watch TV much

So must be Dell 27" panel lah

But ATI 2600... if correct setting

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-13 14:01 發表

I don't watch TV much

So must be Dell 27" panel lah

But ATI 2600... if correct setting
我都諗住換2600
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-13 15:06 發表

我都諗住換2600
其實張卡唔係我, 幫人買順手試埋 setting.  

我用緊佢大佬 打機. 不過大佬係無 uvd

買 2600 要小心, 因為太多 ver.

個個牌子都出幾個版本,差少少野價錢唔同. 好似行 M&S 買 shirt 咁.

最緊要問清楚

1. 唔要 DDR2, 要 DDR3, speed 快 d. DDR4 ver. 太貴, 唔值.

2. 要有 CF 接口 (唔打機唔係咁重要, 但 CF 版係公版設計, 可能會好 d ).

3. Pro 應該係 dual DVI (上 2560 LCD dual link 用). 有 d cheap 卡係 1 x VGA + 1 x DVI.

4. 要有 DVI 2 HDMI adaptor 送 (平卡無, 個 adaptor 零售價成舊水)

張卡唔係咁熱, 所以 fan 唔一定要好勁.

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-13 20:18 發表

其實張卡唔係我, 幫人買順手試埋 setting.  

我用緊佢大佬 打機. 不過大佬係無 uvd

買 2600 要小心, 因為太多 ver.

個個牌子都出幾個版本,差少少野價錢唔同. 好似行 ...
我仲諗住買DDR4添
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-14 15:28 發表

我仲諗住買DDR4添
DDR4 一定係公版

送齊野 (adaptor, RGB, CF 橋, etc.)

有錢佬必買 :

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-14 20:02 發表

DDR4 一定係公版

送齊野 (adaptor, RGB, CF 橋, etc.)

有錢佬必買 :
其實同DDR3差幾多價錢呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-15 10:51 發表

其實同DDR3差幾多價錢呀
差三舊水左右

DDR4 11xx

DDR3 XT/Pro 8xx 到 9百頭

dtl 價問下淫貓...佢厘輪落 SSP 密 d

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-15 12:26 發表

差三舊水左右

DDR4 11xx

DDR3 XT/Pro 8xx 到 9百頭

dtl 價問下淫貓...佢厘輪落 SSP 密 d
咁如果差鶢熆
好似買DDR4好鱦{,話哂公板仲乜都包埋

又去鴨記公廁搵客
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-15 12:31 發表

咁如果差鶢熆
好似買DDR4好鱦{,話哂公板仲乜都包埋

又去鴨記公廁搵客
7 析新機 :

lee 個淨機箱刀過千, 不過個樣就一個個人受唔受得落啦

頂得順無

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-15 15:56 發表
頂得順無

22"mon都要4K

不如加多四舊買dell
五大有其二

二手買賣
CD推介

咁我同2600係米5使換U住(p4)

引用:
原帖由 1993 於 2007-8-31 10:41 發表
咁我同2600係米5使換U住(p4)
你行得 PCI-E
P4 都唔會太舊

ATI UVD 真係減好多 CPU usage
不過要配合 player program

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-31 12:21 發表

你行得 PCI-E
P4 都唔會太舊

ATI UVD 真係減好多 CPU usage
不過要配合 player program
用緊呢塊版

http://www.asus.com/products.asp ... 536&modelmenu=1

e+用k-lite codec + media player classic有d窒, 改kmplayer ok 毛

定話換粒E21xx,要重裝window好煩(我未裝過)

引用:
原帖由 1993 於 2007-8-31 18:05 發表

用緊呢塊版

http://www.asus.com/products.asp ... 536&modelmenu=1

e+用k-lite codec + media player classic有d窒, 改kmplayer ok 毛

定話換 ...
換 U 唔使重裝 WinXP  

不過你唔打機

上網文書 + 睇片

換張 2400/2600 夠用 (video 解碼差唔多交晒俾 display card, 減少 CPU loading)

先裝 Power DVD 7.3

再係 KMPlayer option 選 Power DVD 做 external decoder for MPEG2/H264 VC1.  

狗掂.

相關搜索目錄: Video

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-31 23:02 發表

不過你唔打機

上網文書 + 睇片

換張 2400/2600 夠用 (video 解碼差唔多交晒俾 display card, 減少 CPU loading)

再係 KMPlayer option 選 Po ...

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-31 23:02 發表

不過你唔打機

上網文書 + 睇片

再係 KMPlayer option 選 Po ...
我發覺唔係好多戲用到佢既硬解

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-9-3 10:49 發表

你連一套HD片刀無...side晒2600xt

pdvd開啟硬解同冇開係可以比較到架...
KMP用5用Cyber-link解碼又可以比較到架...

難為禾呢d窮鬼仲係用緊d VC-1窒畫,窒聲
舊機

引用:
原帖由 利記 於 2007-9-3 10:49 發表

你求其搵集 H264 720p Heros 播

接 CTRL + ALT + DEL 開 Performance 比較有 HW Accel 同無 HW Accel CPU Usage 就知分別幾大下.

上次玩套 "兒童不宜" H264 (應該是 540p) CPU Usage 由 2x - 4x % 跌到 10% 樓下

浮誇

普通 MPEG2 (DVD) 都有用, 不過 CPU usage 無咁大分別姐.

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-9-3 13:52 發表

你求其搵集 H264 720p Heros 播

接 CTRL + ALT + DEL 開 Performance 比較有 HW Accel 同無 HW Accel CPU Usage 就知分別幾大下.

上次玩套 "兒童不宜" H264 (應該是 540p) CPU Usage 由 ...
我試過一套片係用H264架

我都見到佢只用幾個%

但我意思係話唔係咁多時候可以用到佢既硬解

得H264,MPEG 2 同 VC-1先用到

阿浮貓燒比我鶖M交響情人夢都用唔到
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-9-3 15:33 發表

我試過一套片係用H264架

我都見到佢只用幾個%

但我意思係話唔係咁多時候可以用到佢既硬解

得H264,MPEG 2 同 VC-1先用到

阿浮貓燒比我鶖M交響情人夢都用唔到: ...
VCD

係時候買番部 MS HDDVD ROM.......

我幫你拆裝入部腦度 行 IDE

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-9-3 16:27 發表

VCD

係時候買番部 MS HDDVD ROM.......

我幫你拆裝入部腦度 行 IDE
無理由,佢燒落DVD到
一隻碟先得鶢漍

HD DVD 咦,諗得過喎

五大有其二

二手買賣
CD推介

76 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。