推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

兒時陪伴成長的卡通片

引用:
原帖由 choihung 於 2008-4-14 00:38 發表

yeah, that was my favorite too.

run8rLXSBHg
仲有70年代 "小白獅"

引用:
原帖由 朱飛 於 2008-4-14 08:15 AM 發表

仲有70年代 "小白獅"
這個我看過,不過看得不夠藍寶石王子多,所以印象沒有那炬`。

引用:
原帖由 choihung 於 2008-4-14 18:23 發表

這個我看過,不過看得不夠藍寶石王子多,所以印象沒有那炬`。
藍寶石王子是不是女兒身呢

引用:
原帖由 朱飛 於 2008-4-14 09:59 PM 發表

藍寶石王子是不是女兒身呢
yes.

記不記得以前有位香港小姐叫吳婉芳?我覺得她很像藍寶石王子!

引用:
原帖由 choihung 於 2008-4-14 23:42 發表

yes.

記不記得以前有位香港小姐叫吳婉芳?我覺得她很像藍寶石王子!
大眼金魚

日本卡通片:小飛俠,小露寶。
外國卡通片:聰明笨伯,傻豹,大力水手,同埋不知名蠢貓捉老鼠!

我記得小一時,有睇過1套卡通,係講一個外星bb在地球的事!
話說1個小學四年生,放學時拾到一個好kawaii的盒,
帶返屋企,之後變了一個bb出來,個女生的媽媽又好like個BB,
就是這樣,展開了他們的新生活!
珍惜現在所擁有的

有無人記得N年前,有一套叫做 "食錢鬼",好"正"嫁!

好想睇番飄零燕!!

我想睇蠟筆小新,咕嚕咕嚕魔法陣,仲有美少女戰士

相關搜索目錄: 美少女
珍惜現在所擁有的

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2008-4-21 16:56 發表
日本卡通片:小飛俠,小露寶。
外國卡通片:聰明笨伯,傻豹,大力水手,同埋不知名巀蠵蒏誚揤!
蠢貓捉老鼠? 是否Tom and Jerry?

相信絕大多數人都有睇過叮噹 - 香港卡通片的無敵至尊
仲有都是藤子不二雄的大作, 忍者小靈精.
小時候天性愚魯, 讀書要讀多人地兩三次, 所以很少睇卡通. 偶爾睇一集半集, 大個之後哩D童年回憶先至番黎.
香港 --> 雪梨

全部都好好睇...另外有套叫我為貓狂, 又係好好睇!!
談愛唔代表我寂寞
論性唔代表我開放喎!

睇上邊嘅卡通片都唔係老餅,冇四五+年化嘅。

唔.....瓢零燕啦, 義犬報恩, 最中意係 Roadrunner 小鳥必必......
We changed the world we made it ours to hold,
but dreams are made for those who really try,
this losing you is real,but I still feel you here inside.....

引用:
原帖由 夕陽戰士 於 2008-5-21 09:07 發表
有無人記得N年前,有一套叫做 "食錢鬼",好"正"嫁!
你個頭像我鍾意 - 百勝龍!!

引用:
原帖由 asia.miles 於 2007-12-28 21:25 發表

係spinage(波菜),但譯作大力菜, 在網上找到其中一個video, 給懷念及沒有接觸過的朋友欣賞。女主角叫愛麗斯, 奸人叫布魯圖。

sslk0wHZ68A
thank you~
感覺多親切

相關搜索目錄: Video

大力水手,細個都有睇過,幾好,有親切感
珍惜現在所擁有的

足球小將同叮噹,由細睇到大。
返而宜家叫多啦A夢唔系好慣

我都覺得...叫多啦A夢唔係好慣!
由細到大都係叫叮噹的!
珍惜現在所擁有的

引用:
原帖由 KidHung 於 2008-6-15 00:07 發表
由細到大都係叫叮噹的!
同意
叮噹好聽好多

記唔記得有套叫尼斯奇遇記, 講個靚仔成日欺負D動物結果俾神仙變細左,後來重同大白鵝同一群雁去左長期旅行...................
keve

引用:
原帖由 KidHung 於 2008-6-15 00:07 發表
由細到大都係叫叮噹的!
最近從日本人老師處得知「多啦A夢」的含意:

多啦A夢(ドラえもん)

ドラ = どら焼き(銅鑼焼き),即叮噹喜歡食的紅豆燒餅

えもん = 衛門,我不太清楚是什麼,可能是以前日本的官職

因此多啦A夢 = 紅豆燒餅衛門

其他: BB與我,一套充滿溫情,好感人o既卡通片...

我都有睇過BB與我!
係講1個5年級生,佢媽媽死左,佢要負責照顧個2-3歲的弟弟!

我都有睇過佢既漫畫,實仔差D死左!好在最後冇事!
珍惜現在所擁有的

仲有一套手塚治虫既卡通, 講女孩既媽媽死左留低一瓶藥丸, 食一粒會變大人, 兩粒會變動物唔記得叫咩? 仲有仙女下凡, 小魔鏡同小蜜蜂.....
keve

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。