推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

那裡有好日本菜食..........

係喎... 唔記得o左遊樂o既都 ok 頂到癮o既...

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-20 00:13 發表
係喎... 唔記得o左遊樂o既都 ok 頂到癮o既...
個人認為around CWB 都仲有幾間做得幾好的日本菜... 一番,味 + 味,白瀧,備長,和居和居,日本吉列專門店餐廳,花盃,天扶良,順壽司,壽司處今村,天勺,原澗,樂宴.....等等!!

引用:
原帖由 March 於 2007-12-20 11:06 發表

個人認為around CWB 都仲有幾間做得幾好的日本菜... 一番,味 + 味,白瀧,備長,和居和居,日本吉列專門店餐廳,花盃,天扶良,順壽司,壽司處今村,天勺,原澗,樂宴.....等等!!
多謝意見, 又多幾間可以去試下. sogo同銅鑼灣廣場中間2棟大廈有唔少日本店, 但未有機會去試...

引用:
原帖由 March 於 2007-12-20 11:06 發表

呀... 多謝提醒...居酒屋同吉列都係我未有 touch on o既範疇... 兄台講得o岩. 味十味同備長都係唔錯o既.  tonkichi 當然都係相當正啦.

花盃小弟之前都有提過, 係唔錯o既. 係貴o的囉.

天扶良亦係小弟有提及, 不過都係偏貴.

順... 唔... 自從基哥走後其實有少少下滑, 清哥做得 ok 不過仲可以再進步, 但係基哥走後曾經有一段時間唔見飄出o既特有飯香近兩個月再次在順壽司店外慢慢返來, 我諗係時候再返去會一會清哥了.

天勺其實多數時候都係得o既, 而且唔太貴. 不過質素有時唔得穩定, 三次食有兩次o既飯軟硬可以不同的.

原澗係 ok 正, 但係老實說連我有o的山頂富豪級o既 friend 都話佢o地實在斬得一頸血.

另外, 烤肉我個人會鍾意德家.  

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-20 18:19 發表

另外, 烤肉我個人會鍾意德家.
香港有日式烤肉?  有ホルモン嗎?  日烤內臟太好食...

我就鍾意去TST彩星鮨松戶同壽司廣...........CWB翔太都唔錯........

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-20 18:19 發表

呀... 多謝提醒...居酒屋同吉列都係我未有 touch on o既範疇... 兄台講得o岩. 味十味同備長都係唔錯o既.  tonkichi 當然都係相當正啦.

花盃小弟之前都有提過, 係唔錯o既. 係貴o的囉.

天扶良亦係小弟有 ...
烤肉有間幾好..叫伊呂波..依間野係渣甸中心無大大個招牌行過左都唔知!!價錢亦偏費唔計酒錢三舊水左右一個人!!

我跟你剛相反我接觸最多係居酒屋,只係銅鑼灣都有好多間...但我自己就比較喜歡去一d細細間唔好太多人的,依家去居酒屋亦偏向飲酒為主再睇下個燒爐靠唔靠得住!!

by the way,如果你有興趣想試下吉列可以去日本吉列專門店餐廳 lunch有個吉列豬排拉麵七十幾蚊 (當然豬排and拉麵分開上) 可以感受到佢地炸豬排的誠意...如你滿意下次可以試下佢地d炸蠔雖然幾貴但值得!! 仲有一間在棉登徑叫旬菜富,吉列豬排and烏冬..唔好錯過

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-20 10:19 發表

順... ...... 自從基哥走後其實有 ...
基哥  順... 走後..........................He goes to  悅 (天后)

引用:
原帖由 March 於 2007-12-21 09:43 發表

烤肉有間幾好..叫伊呂波..依間野係渣甸中心無大大個招牌行過左都唔知!!價錢亦偏費唔計酒錢三舊水左右一個人!!

我跟你剛相反我接觸最多係居酒屋,只係銅鑼灣都有好多間...但我自己就比較喜歡去一d細細間唔好 ...
哦... 小弟所言之 tonkichi 即係日本吉列專門店也... 豬扒正, 但係最愛反而係炸蠔.    伊呂波幾次都無機會去, 因為多人...

另覆 lafite2004 兄: 基哥上兩星期去了旅行, o岩o岩先返. 不過唔知佢而家中午有無親自上場?

另覆 moxfactor 兄: 基本上多數香港o既燒肉店都有 horumon (內臟類) 食...

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-21 10:12 發表

................: 基哥上兩星期去了旅行, o岩o岩先返. ......不過唔知佢而家中午有無親自上場?
.
基哥  attends  and 親自上場 on Saturday and Sunday ........ more

Week days ...very seldom.

Any one has tried   Japanese   六角    near Star Street                    .Any comment.     

引用:
原帖由 lafite2004 於 2008-1-1 14:02 發表
Any one has tried   Japanese   六角    near Star Street                    .Any comment.     
Average but a bit expensive.

「悅」 d sashimi 好好食,基哥作風係切大件,客人食得開心,但麵就無以前「順」0甘好。

for ramen, i'll suggest 'sapporo' in exchange square forum around $80 per bowl. (if u find the fountain with two cows, u'll find sapporo)

for unagi, i'll suggest 'agehan' which is also in exchange square opposite to 'sapporo' (both sapporo n agehan r owned by the same boss) unagi don costs around $150.

a special reminder, if you want to be served nicely, try to be nice to the staff there. if u r inch, they will b a lot incher.

y-mind at Causeway Bay

Very informative ...thanks everyone

引用:
原帖由 twlau 於 2008-1-5 23:11 發表
「悅」 d sashimi 好好食,基哥作風係切大件,客人食得開心,但麵就無以前「順」0甘好。

for ramen, i'll suggest 'sapporo' in exchange square forum around $80 per bowl. (if u find the fountain with two c ...
thx for your intro to sapporo, i will try agehan sometime soon.  it's a little harder to find, they are not only "across the fountain" from Sapporo, they are up the escalator and around the other side of the escalators, and their name is in very small letters...

有什么好吃的啊,没意思。
本帖最近評分記錄
  • moxfactor 體力 -16 惡意灌水 2008-1-28 02:40
  • moxfactor 威望 -16 惡意灌水 2008-1-28 02:40

引用:
原帖由 twlau 於 2008-1-5 23:11 發表

for ramen, i'll suggest 'sapporo' in exchange square forum around $80 per bowl. (if u find the fountain with two c ...
agehan 早幾日去過, 非常麻麻.  日式steak唔錯, 鰻魚烤得一般, 最大問題係呢d所謂高級(高價)店, 一味凈係做好幾味高價菜, 唔記得最重要都係d米飯, miso湯, 泡菜.  基本功夫唔到, 食龍肉都冇味.  白飯煮燶咗, miso湯同元氣/元祿同級....  suck

引用:
原帖由 moxfactor 於 2008-2-7 15:18 發表
agehan 早幾日去過, 非常麻麻.  日式steak唔錯, 鰻魚烤得一般, 最大問題係呢d所謂高級(高價)店, 一味凈係做好幾味高價菜, 唔記得最重要都係d米飯, miso湯, 泡菜.  基本功夫唔到, 食龍肉都冇味.  白飯煮୥ ...
And they charge the EARTH!

again, i suggest 一平安.  go try their $18 onigiri (they use Akita rice).  trust me, it's very addictive, maybe they put heroin inside...  ^_^"  so far, best rice in HK, other than the 5kg hitomebore i brought back from Japan May 2007.

引用:
原帖由 moxfactor 於 2008-2-11 15:14 發表
again, i suggest 一平安.  go try their $18 onigiri (they use Akita rice).  trust me, it's very addictive, maybe they put heroin inside...  ^_^"  so far, best rice in HK, other than the 5kg hit ...
Seems like "must try'!

烏冬嘅話,係TST嘅万豚屋都幾好吖

山林道 - 新大壽日本料理店
日籍師傅主理,價錢唔算太貴。

引用:
原帖由 bluedance 於 2008-3-2 19:15 發表
山林道 - 新大壽日本料理店
日籍師傅主理,價錢唔算太貴。
What's good?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。