推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

九龍灣、彩虹、鑽石山、新蒲崗、九龍城

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-1 16:25 發表

真幸運,原來只係遲一屆就可考少一科。以我科科喎嘅成績,好明顯係拉牛上樹。咁就唔好客氣嘞,拉少一次就少一次,拉個嗰又慳力,隻牛我又少一次辛苦。

係呢老搜兄,領岛小學是否 ...
領島小學當年是在黄大仙竹園半山徙置區, 是天主教教會津貼學校, 同香島中學是沒有喇能的. 當年的學費是港幣伍元正, 另加每月繳付1亳錢作聖堂捐款.
該校約于80年代因竹園區發展而拆卸, 聽講現搬遷至何文田. 小時候因受教會之薰陶很大, 約在小五時巳領了聖洗和堅振, 可是後期出來了社會拼博, 到教堂之時間少了, 現已成為冷淡之教徒.     

引用:
原帖由 老搜 於 2010-11-1 20:01 發表

可是後期出來了社會拼博, 到教堂之時間少了, 現已成為冷淡之教徒....
不單只老搜兄,小弟亦如前輩般成為冷淡教友多年。  

據心理學家分析,宗教乃精神以至心理病之靈藥,尤其是當你信心跌倒時。既然是藥,冇病就無須食矣。

自小家貧,得天主教會之救濟不少,實在感激。

惟當今之天主教,尤其是本港之主理人,縱容包庇會內不公義之事,亦未能放低私人仇恨,實在令人痛心。  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 477# 的帖子

阿水曾係天主教中學做過..
高層既管理真係 NO EYES SEE!
好小圈子. 校長唔係天主教徒而成日中箭.
攪到佢對教育雖有一翻熱誠.耐何不敵OFFICE WAR.
飲恨而去.
不落兩邊

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-2 14:47 發表

不單只老搜兄,小弟亦如前輩般成為冷淡教友多年。  

據心理學家分析,宗教乃精神以至心理病之靈藥,尤其是當你信心跌倒時。既然是藥,冇病就無須食矣。

自小家貧,得天主教會之救濟不少 ...
小弟廿多年前心情最低落時,晚上走上深水埗一教會,
道明來意後,牧師及一班從未相識的教徒,手拉手給我禱告,
感到頭頂有一道光環,自己是一個罪人,頭也無法抬起,
此後也有上教會做祟拜,一段時間後也漸小上教會.
呢d就係臨急抱佛腳啦.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-11-2 19:12 發表

阿水曾係天主教中學做過..攪到佢對教育雖有一翻熱誠.耐何不敵OFFICE WAR.恨而去.
如果我係水哥仔我都會劈砲遠離是非之地,估唔到教友都係咁。

我疏遠教會,曾作出掙扎,惟發生咗两件事後,我更少覺不安。

大約1976年有間銀禧天主教學校(有錯請指正)有人穿櫃通,但當時主教徐乜彬並無秉公辦理,更掩飾事件,搞出罷課示威風波。

另一乃上任主教陳乜棍,因曾俾亞爺收監,懷恨在心,更伙同民恥黨處處為難凸區政府,為反對而反對,公報私仇,反中亂港,可惡!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-2 21:12 發表

小弟廿多年前心情最低落時,晚上走上深水埗一教會,牧師及一班從未相識的教徒,手拉手給我禱告, ...
我並不否認大多數天主教徒是好人!

dynmv兄所遇便是。

引用:
原帖由 老搜 於 2010-10-29 02:35 PM 發表

聖若望書院位置先前似是西南木園嗎? 而斜對面太子酒店仳鄰之食為先舊址之前身是 St. Margret College.. mtpen兄講及小學会考, 真令人有覺時光倒流,老搜回憶起小學会考那年, 教育處試題外洩, 很多小學 ...
機場附近有「金夫人墓」,現在的「聖三一堂」,見過它的原貌嗎?

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-11-4 13:43 發表

機場附近有「金夫人墓」,現在的「聖三一堂」,見過它的原貌嗎?
未,可否一見?

謝謝版主沖開此題目,讓一眾老街坊聚聚舊!

沙中綫,郵輪碼頭、觀塘重建。。。。這一切將會令這一帶來個翻天覆地的轉變。

啓德河可以從臭河變爲清泉,我期待所有的改變都是朝著好的方向去走。

相關搜索目錄: 郵輪

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-10 23:44 發表
謝謝版主沖開此題目,讓一眾老街坊聚聚舊!
...
多謝彩虹大姐支持,其實這一帶地方令我留下
不小童年回憶,我係讀"彩蒲仙幼稚園"嘅.

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-11 00:20 發表

彩蒲仙幼稚園

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-10 23:44 發表

啓德河可以從臭河變爲清泉,我期待所有的改變都是朝著好的方向去走 ...
彩虹大姐冇講錯,我哋要好加珍惜啟德這幅相信係維港最後一幅咁大型可作全面性規劃發展之寶地

惟我們一眾刁民,思維上要小心被那些別有用心之所謂維護維港反中亂港起哄集團及偽環保塔利班原教主旨極端恐佈份子騎劫呀!

邊個香港人唔想將啟德整幅地起個好似 Central London 嗰個 Hyde Park咁,讓市民邊做晨運跑步,邊印欣賞維港美景,又或泛舟明渠呀?

都係現實啲,為全港市民利益着想吓好啲。記住,儲備有用完之一日,顧住收尾嗰幾年呀!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-11 14:53 發表

彩虹大姐冇講錯,我哋要好加珍惜啟德這幅相信係維港最後一幅咁大型可作全面性規劃發展之寶地。

惟我們一眾刁民,思維上要小心被那些別有用心之所謂維護維港反中亂港起哄集團及偽環保塔利 ...
Eva Cheng 講得好: 唔俾填海造地, 唔俾堆填, 唔俾郁郊野公園, 舊區又要保育. 市民又要係市區置業 / 起公屋. 地從何來 ?

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-11 00:20 發表

是否在新蒲崗 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-11 15:30 發表

是否在新蒲崗 ?
係呀,宜家已經變咗做教堂.
小學就讀篤信.我嘅初戀小情人就喺三年級認識,
當年每朝同佢行路番學,用1蚊送佢搭的士放學
(1日零用錢八毫),1支孖條2份咬.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-11 23:00 發表

係呀,宜家已經變咗做教堂.
嗰時重有小學部添.我嘅初戀小情人就喺三年級認識,
當年每朝同佢行路番學,用1蚊送佢搭的士放學
(1日零用錢八毫),1支孖條2份咬.
o下, 咁早熟...

1日零用錢八毫 - 當時應該好好用...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-11 23:18 發表

o下, 咁早熟...

1日零用錢八毫 - 當時應該好好用...
男人錢係花喺心愛人身上嘅.
自已平時搭巴士,咪同賣飛佬話係家屬,
唔使錢搭車嫁.

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-11 12:20 AM 發表

I see, 我在sanpokong的活動範圍是:

麗宮戲院
東方國貨
中元國貨
英華戲院
新蒲崗大廈(see doctor)
六合街(summer job)
公爵酒樓
百樂酒樓
向陽樓
康強商場

俱往矣,還看今朝。。。。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-11 03:29 PM 發表

Eva Cheng 講得好: 唔俾填海造地, 唔俾堆填, 唔俾郁郊野公園, 舊區又要保育. 市民又要係市區置業 / 起公屋. 地從何來 ?
good question

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-11 02:53 PM 發表

彩虹大姐冇講錯,我哋要好加珍惜啟德這幅相信係維港最後一幅咁大型可作全面性規劃發展之寶地。

惟我們一眾刁民,思維上要小心被那些別有用心之所謂維護維港反中亂港起哄集團及偽環保塔利 ...

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-12 00:18 發表

I see, 我在sanpokong的活動範圍是:

麗宮戲院
東方國貨
中元國貨
英華戲院
新蒲崗大廈(see doctor)
六合街(summer job)
公爵酒樓
百樂酒樓
向陽樓
康強商場

俱往矣,還看今朝。。。。
我常跟父母去'好旺景'

引用:
原帖由 choihung 於 2010-11-12 00:18 發表

I see, 我在sanpokong的活動範圍是:麗宮戲院,東方國貨,中元國貨,...
彩虹大姐妳漏咗講啟德遊樂埸

我見過妳响嗰度掟香口膠。

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-11-11 23:00 發表

我嘅初戀小情人就喺三年級認識,當年每朝同佢行路番學,用1蚊送佢搭的士放學.
dynmv兄落咗咁重本,結局係比翼雙飛吖,抑或亞聾燒炮咁呢?

Hi,
有冇人記得老人街的〝昇仙亭〞呢?
何苦來由

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。