推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

九龍灣、彩虹、鑽石山、新蒲崗、九龍城

回復 #74 6883 的帖子

何壽南分身又去番慈雲山

錦泰也
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 chanpowing 於 2008-2-3 16:01 發表

何壽南分身又去番慈雲山

錦泰也
對對對, 四小下午校變何壽南, 四小上午校變錦泰.

好多回憶, 我住彩虹三十幾年...

引用:
原帖由 chanpowing 於 2008-1-29 15:51 發表

公爵搭枱加圓櫈 ge 風味無左 lu , 而家好似做左明星呀
明星唔係呢個位喎..?

引用:
原帖由 Captainman 於 2008-1-4 17:52 發表
彩虹小食店, 大家仲記得嗎? 好似【IQ成熟時】都喺嗰度拍, 唔知喺幾時執呢?
彩虹小食店係邊架?

引用:
原帖由 algg 於 2008-2-27 11:00 AM 發表
好多回憶, 我住彩虹三十幾年...
good to know you as an old "Kai Fong".  I lived in Choi Hung throughout the 70s till early 80s.  Did you go to Kei Wa Primary School?

引用:
原帖由 algg 於 2008-2-27 11:02 發表

明星唔係呢個位喎..?
唔係咩  
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 choihung 於 2008-2-27 14:08 發表

good to know you as an old "Kai Fong".  I lived in Choi Hung throughout the 70s till early 80s.  Did you go to Kei Wa Primary School?
no, i was studying in Ngai Tau Kok.
I visit choihung estate from time to time, coz my mun lives there still.

引用:
原帖由 choihung 於 2008-2-27 14:08 發表

and u probably won't believe: i step into Kei Wa for the 1st time of my live just last month

引用:
原帖由 chanpowing 於 2008-2-27 14:40 發表

唔係咩  
公爵 sits in the corner, but 明星 is along the road, right?

引用:
原帖由 algg 於 2008-2-27 14:55 發表

公爵 sits in the corner, but 明星 is along the road, right?
公爵 sits in the corner of Hong King Shopping Mall

引用:
原帖由 algg 於 2008-2-27 02:52 PM 發表

and u probably won't believe: i step into Kei Wa for the 1st time of my live just last month
Oh I see.  Anyway Kei Wa was very popular in the past among the district.  Not sure if today it remains as the most popular school in the district among the parents.

引用:
原帖由 algg 於 2008-2-27 11:05 發表

彩虹小食店係邊架?
大約喺爵祿居斜對面, 近燈位嗰邊

新蒲崗公爵酒樓現址,現為明星酒家。

回復 #89 hk3dman 的帖子

原來康强街同爵祿街既行車線 , 以前同而家係相反走 !

引用:
原帖由 chanpowing 於 2008-2-29 08:47 發表
原來康强街同爵祿街既行車線 , 以前同而家係相反走 !
係喎!!!!!!!!

我記得有間酒樓係彩虹道叫向陽樓,年三十晚行完花市去飲早茶,
唔知而家係乜呢?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 k100 於 2008-3-1 01:34 AM 發表
唔知而家係乜呢?
向陽樓你也記得,好洁I!我也不知道現在變了什活A因爲好久沒有去Sanpokong了。
以前我爸爸有朋友在向陽樓工作過,這位朋友也去世了好多年了,印象中我也去過一次,我覺得那堣j陸味挺重的。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 k100 於 2008-3-1 01:34 發表
唔知而家係乜呢?
個年宵都今非昔比,近兩年仲搬左去摩士公園舉辦 lu   

相關搜索目錄:

Super,,You are the best...Thank you!!

引用:
原帖由 choihung 於 2008-3-1 02:54 發表

向陽樓你也記得,好洁I!我也不知道現在變了什活A因爲好久沒有去Sanpokong了。
以前我爸爸有朋友在向陽樓工作過,這位朋友也去世了好多年了,印象中我也去過一次,我覺得那堣j陸味挺重的。
向陽樓現時為老人院了

引用:
原帖由 mandy 於 2008-3-3 08:12 PM 發表

向陽樓現時為老人院了
謝謝update.  果真人口老化,我以前在彩虹村上的幼稚園也早已變了老人院了,可能20,30 年后我也給送進去!

相關搜索目錄: 幼稚園

好多時去啟德遊樂場入面個歌舞廳聽歌,
當時最旺場既歌星有"電眼美人" 之稱的陳和美
小鳳姐都好多時係度唱,前座票價,無記錯的話係$6,包入場費
下星期去聽演唱會,仟幾蚊都係坐半山咋,

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。