推介:| Pre Wedding Photography | Wedding day photography | Photography Forum | Studio Rental | Pet Photography | English course |

112 12345
發新話題

[灌水] 70-200mm F2.8 之比較

70-200mm F2.8 之比較

C記,,N記,,S記都有一支70 - 200mm F2.8
唔知大家覺得邊支型仔d呢?
唔該唔好有罵戰

ps:其他廠我冇打出來唔係話咩...只係唔多熟/唔多肯定其他廠有冇

support-愛死小白

隨左小白.....其它廠唔係幾夠班!
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-6 00:29 發表
隨左小白.....其它廠唔係幾夠班!
師兄講野有點主觀吧....
同埋你所講既唔係幾夠班係指咩先?
外型定係質素?

回復 #3 khadafy 的帖子

點為之唔夠班呢?唔夠貴?唔夠平?唔夠重?唔夠輕?外形唔夠靚?
還是影出來的畫質?
請師兄指點,一開矛塞,咁就功德無量了!

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 13:31 發表
點為之唔夠班呢?唔夠貴?唔夠平?唔夠重?唔夠輕?外形唔夠靚?
還是影出來的畫質?
請師兄指點,一開矛塞,咁就功德無量了!
師兄冷靜
如果呢個post令到大家有罵戰
咁真係好對唔住
希望各位影友冷靜

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-5 19:35 發表
唔該唔好有罵戰

ps:其他廠我冇打出來唔係話咩...只係唔多熟/唔多肯定其他廠有冇
請各位師兄留意:

小弟並不反對這些投票或者敏感討論,
大前提大家理性討論,
但是若果發覺到部分師兄言論激進或者有挑釁性行為,
我會不單只 lock thread,
而且會拆除這個 thread 。

更加會考慮通知大板主,
大板主會因應你們的出位行為作出應有的處分,
所以希望你們慎言。

回復 #7 Maverick 的帖子

版主請放心,大家理性討論,點會有罵戰呢?
對135機的zoom鏡唔係咁熟,見到呢個post,先至加入討論啫.

引用:
原帖由 Maverick 於 2008-3-6 15:36 發表

請各位師兄留意:

小弟並不反對這些投票或者敏感討論,
大前提大家理性討論,
但是若果發覺到部分師兄言論激進或者有挑釁性行為,
我會不單只 lock thread,
而且會拆除這個 thread 。

更加會考慮 ...
板主很抱歉
為你帶來煩麻
還是請del左呢個post吧
以免傷和氣

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 18:11 發表
版主請放心,大家理性討論,點會有罵戰呢?
對135機的zoom鏡唔係咁熟,見到呢個post,先至加入討論啫.
請師兄明白,
小弟要為免到時一發不可收拾,
唯有做黑臉出來制止免得事情繼續惡化。

大家可以繼續理性討論,
其實每個人觀點與角度對與以上的鏡頭有不同評價,
沒有絕對答案,
有些師兄難免對與某鏡頭情有獨鍾,
也許用另一種方法去問,
這樣可以進一步了解對方為何為什麼對這個鏡頭有這麼高的評價,
小弟很歡迎大家多作互動,
攝影愛好者可以互相探討或者分享自己的經驗,
希望藉這次事件大家多些了解。

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-6 18:12 發表

板主很抱歉
為你帶來煩麻
還是請del左呢個post吧
以免傷和氣
小弟暫時覺得沒有必要拆除,
之不過想話畀你們知道,
我會經常巡板但不一定回應所有 post,
為免事情小事化大事,
唯有「先小人、後君子」作出呼籲,
希望大家能夠盡可能控制自己情緒。

回復 #10 Maverick 的帖子

請讓我表明,我並無 nikon 或 canon 相機,只是想了解呢幾支 zoom 鏡的質素.
所以在我來說,一定冇品牌之爭,同其他爭拗.
只為求知而己.

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 23:33 發表
請讓我表明,我並無 nikon 或 canon 相機,只是想了解呢幾支 zoom 鏡的質素.
所以在我來說,一定冇品牌之爭,同其他爭拗.
只為求知而己.
師兄唔用N / C
難道用 O 記? / S記
可以分享下嗎?
另外我係C記人....小黑同小白質素都可以話得上zoom鏡中頂曬班
但小黑好明顯比小白sharp好多
但都比較太"硬"
有小黑既師兄唔該唔好插....

回復 #13 無心 的帖子

師兄你好,135機係用 leica m3 菲林機,有三支 summicron F2 的35mm 50mm 90mm.
120菲林機用 hasselblad 500cm .有50mm F4,80MM F2.8,150MM F4.
但現時菲林,相紙,藥料,經常冇貨,乜都要訂,有消息話,可能停產添.
在這數碼洪流下,想轉吓口味,從未玩過zoom鏡,見有師兄討論,好有興趣知多d啫.

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-7 23:04 發表
師兄你好,135機係用 leica m3 菲林機,有三支 summicron F2 的35mm 50mm 90mm.
120菲林機用 hasselblad 500cm .有50mm F4,80MM F2.8,150MM F4.
但現時菲林,相紙,藥料,經常冇貨,乜都要訂,有消息話,可能停產添.
在 ...
well
師兄原來玩呢樣
即係你玩緊果陣,我都應該未出世=.=....
師兄玩開135
咁入數碼機
都一定係 5D / 1DS(1-3代) / D3
是但一部ga la....
師兄有咩心水呢??

回復 #15 無心 的帖子

師兄太客氣了,呢d機在70年代買落,用到而家,都三十多年了.
數碼135機心目中有 leica m8, 120機有  leaf 數碼機背.
因已有鏡頭,唔使買.
如果轉玩日本機,我會揀 d3 ,因朋友中有人玩 1ds ,有人玩 d3, 都揸過上手,覺得 d3 好有手感.
操控比較就手.但就要重新買過哂d鏡頭.

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-8 09:29 發表
師兄太客氣了,呢d機在70年代買落,用到而家,都三十多年了.
數碼135機心目中有 leica m8, 120機有  leaf 數碼機背.
因已有鏡頭,唔使買.
如果轉玩日本機,我會揀 d3 ,因朋友中有人玩 1ds ,有人玩 d3, 都揸過 ...
70年代買落
咁我真係未出世la
小弟今年先17
師兄玩緊相機果陣.....小弟仲要父親大人既精子中呢

原來師兄想玩D3
leica <--雖然呢隻牌子我未曾高擧過
但如果師兄可以割愛放出去
D3就會變得好平了

回復 #17 無心 的帖子

呢兩日去咗朋友的workshop睇過,親身體驗了48mmx36mm數碼背的威力.
就算d3,1ds,135全片幅完全冇得揮.
叠埋心水買個數碼背好了.

If just for outlook, I prefer SW

引用:
原帖由 BillionBoy 於 2008-3-10 12:27 發表
If just for outlook, I prefer SW
咁如果計質素呢?
師兄你又有咩意見?

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-10 13:39 發表

咁如果計質素呢?
師兄你又有咩意見?
我只有支小小白, 所以俾唔到 comment

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-5 19:35 發表
唔該唔好有罵戰

我 自 己 用 緊 舊 80~200 2.8L 十 幾 年 前 買 既
近 年 用 過 朋 友 D 70~200 2.8L
Nikon 新 果 D 70~200 我 未 用 過
舊 果 D 我 就 覺 得 大 家 差 唔 多, Nikon 硬 D D 同 色 好 D
其 實 舊 80~200 2.8L 如 果 保 養 得 好 唔 計 auto focus 舊 鏡 係 sharp d
不 過 出 綠 色 我 覺 得 唔 夠 小 白 好, 如 果 影 草 地 背 景 既 相 小 白 會 好 好 多
SIGMA 問 題 係 鏡 片 唔 耐 用 唔 搽 得, 入 廠 搽 得 幾 次 就 淡 晒 色......

呢 D 係 我 個 人 感 覺 可 能 人 人 唔 同

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-7 23:23 發表

well
師兄原來玩呢樣
即係你玩緊果陣,我都應該未出世=.=....
師兄玩開135
咁入數碼機
都一定係 5D / 1DS(1-3代) / D3
是但一部ga la....
師兄有咩心水呢??
我 D Sinar, RB67, Hasselblad 家 下 都 做 晒 display item......
不 過 135 機 有 樣 好 佢 地 有 D wide angle 真 係 wide 好 多
120 最 wide 最 靚 都 係 得 架 Hasselblad SWC
你 一 用 24 TSE 同 14 2.8L 大 機 就 冇 晒 計
呢 樣 可 能 同 我 影 既 野 有 關 啦

回復 #23 Jeff9394 的帖子

想WIDE好易,搵架搖頭機就得,有120,135,影到140度,仲唔變形添.

我以前都用SINAR P 搵食,但近幾年好少用了.

睇過LEAF APTUS的數碼背,可以用ADAPTALL用落SINAR,HASSELBAL,RB67.但最平都要成拾萬元,頭痛中!

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-11 15:14 發表
想WIDE好易,搵架搖頭機就得,有120,135,影到140度,仲唔變形添.
係 影 到 多 左 左 右 咁 上 下 呢 都 唔 係 果 樣 野
點 都 好 好 老 實 真 係 好 睇 你 要 D 咩 同 你 影 D 咩 既

112 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。