推介:| Digital Cameras | Photo Frames | 婚禮攝影 | 婚紗攝影 | Photography Equipment | Photography Course |

發新話題

[灌水] 70-200mm F2.8 之比較

回復 #25 Jeff9394 的帖子

真係失禮,我影咗幾十年嘢,從來都冇諗過要d咩同影d咩.
正職就編導做主,秘撈都係,或由出錢的老細作主.
而家退休啦,應可以諗吓喇!

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-6 00:29 發表
隨左小白.....其它廠唔係幾夠班!
Really so superior?

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-11 18:45 發表
真係失禮,我影咗幾十年嘢,從來都冇諗過要d咩同影d咩.
正職就編導做主,秘撈都係,或由出錢的老細作主.
而家退休啦,應可以諗吓喇!
我影咗幾十年嘢 <---well..都話左我未出世師兄已經影緊相ga la....

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-3-11 21:39 發表

Really so superior?
小弟得閒無聊果陣就喜歡搵D鏡試下....
不過我以下講 gar言論 ,會另到有部份人唔高興,
所以咁多人回應我都唔覆..

小弟30年來曾經用過的相機鏡頭也不小...如,萊卡M3,哈蘇500CM,Rollei,Contax RTSII,Mamiya,Olympus,Canon ,Nikon,Tamron,Tokina,Sigma,Yashica ..等等...不能盡綠.
覺得Carl Zeiss鏡頭最正,由其是HFT,其次是T﹡,
而架仔遠攝鏡,首推Canon L,其次是Tokina AT-X Pro ,而最差是死馬.....
以上只是小弟個人意見,如閣下對以上意見有所不同,就請不要動怒,插插在下...thx!

若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-11 22:45 發表

我影咗幾十年嘢 <---well..都話左我未出世師兄已經影緊相ga la....
都係搵兩餐啫,1968年入咗某電視臺做硬照佬,三年後轉16mm菲林電影機攝影師.
80年代,全面改用betacam.直到高清,都成40年喇,要退休了.

相關搜索目錄: 硬照

回復 #17 無心 的帖子

題外話,請勿怪我老氣橫揪.
師兄咁年輕,17歲,應該還在求學階段,課餘影吓相不失為減壓方法.
請以學業為重,讀書排第一.

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-12 10:16 發表
題外話,請勿怪我老氣橫揪.
師兄咁年輕,17歲,應該還在求學階段,課餘影吓相不失為減壓方法.
請以學業為重,讀書排第一.
師兄言之有理.....
但遲d真係好希望有機會同師兄出去學下野
一定得益不少

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-12 00:55 發表
小弟30年來曾經用過的相機鏡頭也不小...如,萊卡M3,哈蘇500CM,Rollei,Contax RTSII,Mamiya ...
Thanks for expert opinion!

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-3-12 20:41 發表

Thanks for expert opinion!
呢度d師兄太勁la

回復 #32 無心 的帖子

其實我冇乜料架,得個影字,有好多嘢都條知其然而不知其所以然.
如想在攝影發展,可修讀有關課程,如中大,浸大的傳理系.演藝學院的影視制作.
畢業後可做藝員,記者,主播,攝影師,編導,最高境界係做導演,悲歡離合,千軍萬馬,一切都在自己操控之中.
你話幾有成功感呢!

隨左小白.....其它廠唔係幾夠班! !

引用:
原帖由 myd001 於 2008-3-14 16:05 發表
點解呢?
小白我自己都有
小鏡同小黑拍埋一齊
我真係唔覺小黑唔夠班lor.....
如果只係講sharp度
小黑 ko 小白tim la
師兄你點可以咁講野呢
每間廠都有其長短處

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-14 09:36 發表
其實我冇乜料架,得個影字,有好多嘢都條知其然而不知其所以然.
如想在攝影發展,可修讀有關課程,如中大,浸大的傳理系.演藝學院的影視制作.
畢業後可做藝員,記者,主播,攝影師,編導,最高境界係做導演,悲歡離合 ...
師兄真係勁.....

引用:
原帖由 myd001 於 2008-3-14 16:05 發表
Will you stop copy and paste brother khadafy reply ?
Use your own wording.
This is 1st warning !!!

引用:
原帖由 Maverick 於 2008-3-14 23:06 發表

Will you stop copy and paste brother khadafy reply ?
Use your own wording.
This is 1st warning !!!

版主大大發火了........

ha ha....forget it..........

N記既鏡必定比 C記既sharp D
因為C記既鏡DESIGN係專登加左D野令鏡頭既sharpness 減少...

引用:
原帖由 RX-93 於 2008-3-26 23:41 發表
N記既鏡必定比 C記既sharp D
因為C記既鏡DESIGN係專登加左D野令鏡頭既sharpness 減少...
點解要咁做?????

hello , i am from guangdong ... i  always use pentax 80--200/2.8

OF course 小白,
你看波的時候望咩鏡?
樣子最出眾的鏡頭系咩?
Of course 白鏡!!!
所以都系小白最好

我都係覺得小黑sharp~d .............要比都係n記同c記比~ 副廠真係冇得比

加番句我係由c記轉玩n記架!!!  n記我自己覺得真係sharp

回復 #47 死王子 的帖子

If you talk about PQ, I think the best one is Sony 70 200 2.8 G SSM, previously the minolta lens. A lot of reviews say this is better than C or N in terms of PQ.

No other choice...
Must be Nikon LB5

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。