推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
我住 187,三樓有家姓石嘅,你唔識唔呀?

引用:
原帖由 edison^_^ 於 2008-11-27 20:16 發表
回復 374# 的帖子
我同家人住過係202同244架......咁你呢????
恭喜你們老街坊相認, 有排傾咯

這幅相希望能抅起你們一些回憶
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 377# 的帖子

Yes, 真係抅起很多童年回憶!

回復 376# 的帖子

我識呀....是不是有一個婆婆同一家人住架嘛??,係咪有個叫媚媚的小女孩架....rite????
你識佢地嘛????

引用:
原帖由 edison^_^ 於 2008-11-27 20:46 發表
我識呀....是不是有一個婆婆同一家人住架嘛??,係咪有個叫媚媚的小女孩架....rite????
你識佢地嘛????
佢地好像叫大B同細B,咁你仲記唔記得第五同第六座間有檔咖啡檔,個檔主係姓徐架?

相關搜索目錄: 咖啡

回復 380# 的帖子

係呀...我記得呀...因為我識佢地架.....大B同細B
你都識佢地架??我與他們失去聯絡很久喇
佢地搬離左呢區好耐LU.......

仲有冇人記得橫頭磡巴士總站嘅位址呢
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

有無人住 17 座 ??

以前的徒置區街市

有冇住19座朋友?

引用:
原帖由 後生仔 於 2008-12-2 19:49 發表
有冇住19座朋友?
我住18座, 算係隔離座, 我有d firend 讀循道小學!!

冬天到,上了年紀的舊街坊們,記着記着不要冲太熱的水,冲凉後記得用潤膚品,否則會出濕診,到時全身痕,真是求生不得,來死不能.

回復 386# 的帖子

有, 19座 8樓向20座

引用:
原帖由 truecolor93 於 2008-12-6 02:46 發表
有, 19座 8樓向20座
我住7樓向18座對正獅子山頭,小學讀循道上午校

回復 109# 的帖子

好似叫做 黃光遠健身學院,
我就住第一座,對住聖博德,
行出騎樓就見到黃光遠健身學院
隔離仲有單車舖、唱片舖、書舖、花生糖‥‥

相關搜索目錄: 健身

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-7-25 20:16 發表
各位街坊, 你嗰時住那裡?
我住第 1 座,讀過13座天台既慈孝學校同第 4 座既華惠小學

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-24 00:46 發表
我也是逃學大王, 係 22 座美基逃到出晒名, 要見校長, 校監, 真是慚愧 , 幸好無學大壞. , 小小壞免不了
講起 22 座美基同第 4 座華惠都有 d 淵源,都是基督教神召會
同一個校長同校監,校長是歐陽惠琼,校監是關寶群
通常校監會駐美基,校長就駐華惠
我感覺上校監惡 d ,校長就和善 d

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-24 01:56 發表
gunner 兄有所不知, 當年父母皆出外工作, 需要一所全日的幼稚園及小學, 似乎當年樂善堂及循道無呢類學位, 而且美基中午有得搭食, 咁就讀到畢業了.
我讀 4座天台華惠時是完全不用交學費的,
每年的校服,書簿都免費供應,
聽講是因為在美國有 d 教會會為我們支付教育費用,
久不久仲有十元八塊美金寄來給我們零用
美基是否都一樣,而且仲供應埋午餐?

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 林八八 於 2008-12-12 10:10 PM 發表

我讀 4座天台華惠時是完全不用交學費的,
每年的校服,書簿都免費供應,
聽講是因為在美國有 d 教會會為我們支付教育費用,
久不久仲有十元八塊美金寄來給我們零用
美基是否都一樣,而且仲供應埋午餐?
橫頭磡17座地下有一間教會學校
長期供應居民免費麵團(足夠四人食)
一星期好似供應一次,取麵時人龍打哂蛇餅

拎麵要在教會提供既硬咭蓋一個印
果d麵真係正斗到不得了
諗返起都流口水
事隔多年,真係要感謝教會慷慨施贈

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 02:22 發表

橫頭磡17座地下有一間教會學校
長期供應居民免費麵團(足夠四人食)
一星期好似供應一次,取麵時人龍打哂蛇餅

拎麵要在教會提供既硬咭蓋一個印
果d麵真係正斗到不得了
諗返起都流口水
事隔多年,真係要感謝教會 ...
仲有麫粉及菜油每星期我都有份排隊

引用:
原帖由 後生仔 於 2008-12-17 12:35 PM 發表
仲有麫粉及菜油每星期我都有份排隊
仲有麫粉及菜油
乜我唔知既
真係走寶

D麫我地叫佢做上海麫每次排隊要看神父心情,可以蓋一個印或四至五涸印,每一印代表一個麫。回家後即用熱水滾熟再加上豬油、豉油即食真難忘兒時集體回憶!

引用:
原帖由 後生仔 於 2008-12-17 05:47 PM 發表
D麫我地叫佢做上海麫每次排隊要看神父心情,可以蓋一個印或四至五涸印,每一印代表一個麫。回家後即用熱水滾熟再加上豬油、豉油即食真難忘兒時集體回憶!
我都記得係上海麵,麵係白色,面頭審左好多白粉

華德校友

昔日情
歷歷湧上心頭
街坊們
可曾記得晚上吃炒蜆及田螺的滋味
今非昔比
我是華德75年畢業的校友
校長的花名是
魚蛋頭
據說已前是一名軍人

引用:
原帖由 孤風客 於 2008-12-18 12:57 發表
昔日情
歷歷湧上心頭
街坊們
可曾記得晚上吃炒蜆及田螺的滋味
今非昔比
我是華德75年畢業的校友
校長的花名是
魚蛋頭
據說已前是一名軍人
學弟您好
我是華德68年畢業
吃炒蜆及田螺記得在第一座
校長是一位頭髮白白且身形高大
我住十四座
每天返學經球場沿老虎岩去
你又住那一座呢

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。