推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 kalok719 於 2008-11-17 01:32 發表
識呀,佢係我亞哥個朋友蟀[
其實也不大記得他的名字,又好像叫細德,至於座數,查看地圖才發覺,向龍翔道,就只有,7,17,18座,沒有16座.所以你亞哥個朋友未必是我識的,無論如何也很多謝你的回覆.

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-17 07:04 發表
其實也不大記得他的名字,又好像叫細德,至於座數,查看地圖才發覺,向龍翔道,就只有,7,17,18座,沒有16座.所以你亞哥個朋友未必是我識的,無論如何也很多謝你的回覆.
我也問咗我亞哥,他的朋友叫细華,是住在4樓中間樓梯第2間向宏暉樓,大家攪錯了

有無人記得第4座有隊單車隊叫做雷射車隊 “ ??

引用:
原帖由 CB2138 於 2008-11-23 14:26 發表
有無人記得第4座有隊單車隊叫做 “ 雷射車隊 “ ??
無甚印象, 可能在80年代卦, 我的年代較早, 無甚麼細路自己有單車, 要麼只有租車一途, 還記得有第七座近扶輪的財記, 簡直無人不知, 直頭係我們的單車駕駛學院.

相關搜索目錄: 駕駛學院

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-16 09:38 發表
看見你的逃學路線.也u起我當年的回憶,須然我唔係往橫頭磡,但也想在這聊聊.因我是返下午時間短,每次只可去一處地方,出佐敦搭船去北角,O人吊泥猛.又或者由東頭村行去朱古仔木屋找我亞公,之後亞公就會帶我去(飲 ...
其實逃學咁冒險嘅野一般來說只有男仔先享受, 女仔應算是極少, 起碼當時我d 女同學無人逃學, 話時話, 有一兩次我逃學到雷達山被幾個大個我的爛仔追逐, 可能想擋死牛吧, 想落真係有d 險.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-11-23 12:48 發表

其實逃學咁冒險嘅野一般來說只有男仔先享受, 女仔應算是極少, 起碼當時我d 女同學無人逃學, 話時話, 有一兩次我逃學到雷達山被幾個大個我的爛仔追逐, 可能想擋死牛吧, 想落真係有d 險.
我好些,未試過比人打劫,只是試過在25座青年會,被青年會內的黑社會打了2拳手臂.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-11-23 20:48 發表

其實逃學咁冒險鼣奶@般來說只有男仔先享受, 女仔應算是極少, 起碼當時我d 女同學無人逃學, 話時話, 有一兩次我逃學到雷達山被幾個大個我的爛仔追逐, 可能想擋死牛吧, 想落真係有d 險.
當年65-66年齯H比較純品,通常我會去比較旺的地方,如沙田、城寨、九龍城、油尖旺、深水涉、北角、新蒲崗,最僻只係沙田,最雜就係城寨而我當年只有9-10歲無殺傷力所以無事.

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-11-23 21:27 發表

我好些,未試過比人打劫,只是試過在25座青年會,被青年會內的黑社會打了2拳手臂.
講起爛仔令我想一次好搞笑的回憶. 記得69年在新蒲崗放工回家途中過了大坑渠不遠,忽然前面匆來峟茪j約16-17歲左右的男孩,搭著我的肩,當時我好不客氣地把他的手撥開問:[想點呀?]男孩甲說:[貴公司?]我見他咁有禮貌便說:[麗新製衣廠.]男孩乙很兇的說:[問你邊瓣呀?]我說:[講乜呀唔明?].男孩乙說:[唔好扮野呀!你大佬係邊個?]我說:[哦我大哥叫曾xx.]然後乙問甲:[老襯蟀[點呀?]甲便對我說:[我]囓S弟有難,要籌旗.]我說:[麉壯r唔明?]乙說:[即係問你有無錢呀?]當時以為他們是我大哥的朋友想借錢便說:[我只得八毫子,我亞哥在家,不如去我家問他借吧!]一邊說一邊淘出八毫,誰知他們一手搶了我八亳,就向新蒲崗方向跑去....我當時站著呆了一會才識回家.後來問亞哥才知發生何事. 之後每次想起都..

十卜帖主
支持發圖

引用:
原帖由 andydesignhk 於 2008-11-14 17:58 發表
好懷念....1.在樓梯口o既腸粉.(多豉油麻醬)
2.在樓梯口o既豆腐花.(豆蛙!靚豆蛙!.....)
3.落樓下打乒乓波.(搓台.留波.留板)
4.落樓下踏單車(川崎/雷射車隊)
5.大排擋(碗仔翅.雲吞麵.打冷)
6.摩士游水(游完門口好 ...
乜都做哂
仲有一樣,就係射波子

我住18座6樓

引用:
原帖由 陳劍文 於 2008-11-24 23:00 發表
我住18座6樓
我都係住 18 座 6 樓, 有個friend 同你個名一樣, 莫非就係你?? 我住向天并近余近卿那邊

回復 355# 的帖子

我鶾p達山真係有被人茼漱,當時未夠十歲,同一個同學鬗s腳近寮屋區被2個飛仔截住姪,無處可走只有向山上走,但終於都走唔甩,俾佢垂{蠵,仲打髐艉f幾拳

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-11-24 23:05 發表

我都係住 18 座 6 樓, 有個friend 同你個名一樣, 莫非就係你?? 我住向天并近余近卿那邊
根本就係我
都唔使講

引用:
原帖由 陳劍文 於 2008-11-24 23:19 發表

根本就係我
都唔使講
好耐無見, 最近去邊度 莆 多??

引用:
原帖由 dddchung 於 2008-11-24 23:12 發表
我鶾p達山真係有被人茼漱,當時未夠十歲,同一個同學鬗s腳近寮屋區被2個飛仔截住姪,無處可走只有向山上走,但終於都走唔甩,俾佢垂{蠵,仲打髐艉f幾拳
雷達山簡直令人又愛又恨, 愛者在多野玩, 很多可探險的地方, 恨者則治安蔴蔴, 直懷念近山頂的花園仔啜大紅花蜜及個條長長的落九龍仔的長樓梯

新人來的,多多指教

第四座,我最記得就是"包皮康".
2樓向五座近摩士公園,"亞細"日日係到炸機,

大家好...
我之前住第五座架...我係橫頭磡長大~~
唔知係呢度有無邊一位老街坊是都係住第五座既呢????

有呀,我咪住第五座囉,你住幾樓呀?

回復 370# 的帖子

我住2樓架.....你呢????

我都係 Wor !

回復 372# 的帖子

下......你講真架????
我認真架bor.....

講真架,咁你識唔識得光仔同啊輝呀?

回復 374# 的帖子
我同家人住過係202同244架......咁你呢????

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。