推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

你較難忘的食物或食肆(請多多發言)

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-8-25 04:08 PM 發表
土瓜灣銀漢街與浙江街之間一條相通嚝豯韟酗@鋪仔,多年來賣攄雈J糕堪稱冠絕港九!絕的是:只供應黃色有紅豆,下午二時後通常賣晒,價錢最貴(好似成$3個)。
不過冇計,只要咬一啖就返唔到轉頭 ...
   呢樣會找機會去試!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-24 04:19 AM 發表

我估你係講緊「永樂園」! 他除了熱狗外,免治牛肉飯都係好正!

我都唔記得佢個名了, 假如你從電車路入去, 係右手邊, 是地庫的, 那一間是<永樂園>嗎?
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

波士頓實有啦,以前個扒度會加隻荷包蛋上面!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 03:03 PM 發表
波士頓實有啦,以前個扒度會戊J上面!
以前死鬼老豆帶我去boston食扒 (你係咪指灣仔修頓球場果間呀?), 最深印象係, 有一杯香檳送(果個餐幾貴的)

相關搜索目錄: 香檳
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

yes!
依家都仲係度,
但人面全非!
香檳?冇喎!細路仔飲咩酒呀!
咪咖啡或茶!
佢d面包都幾正!
以前冇用鍚紙包牛油,
佢就用把刀刮一個圈牛油俾你,
仲好feel!

相關搜索目錄: 咖啡 香檳

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 03:24 PM 發表
yes!
依家都仲係度,
但人面全非!
香檳?冇喎!細路仔飲咩酒呀!
咪咖啡或茶!
佢d面包都幾正!
以前冇用鍚紙包牛油,
佢就用把刀刮一個圈牛油俾你,
仲好feel!
肯定有, 果個餐好似係"龍蝦牛柳大餐", 好鬼貴, 仲有杯好細杯既"濕鳩"香檳隨餐附送的, 我果時都成十幾歲了, 但距今也十九幾年囉...

相關搜索目錄: 咖啡 香檳

你富貴就食龍蝦牛柳大餐,
我有個什扒食已經好開心!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-27 02:11 AM 發表
你富貴就食龍蝦牛柳大餐,
我有個什扒食已經好開心!
食過一次咁大把o者! 唔駛好富貴係嘛?!

講到食扒, 你有無食過深水埗果間"金鳳"(我呢個"大陸仔"有無記錯同字呢?!)

冇啦!
依家有心理恐懼,唔食扒啦!
但羊扒鍾意食,貪佢細細件,又香,
但好多人都怕佢有"SO"味!
自己會買黎煎!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-27 03:46 AM 發表
冇啦!
依家有心理恐懼,唔食扒啦!
但羊扒鍾意食,貪佢細細件,又香,
但好多人都怕佢有"SO"味!
自己會買黎煎!
新鮮的是不會騒的! "騒"可以加 mint sauce丫嘛

引用:
原帖由 求其 於 2006-8-27 01:14 PM 發表

新鮮的是不會騒的! "騒"可以加 mint sauce丫嘛
我都唔怕"騒",
"騒"梗加有女人味!

皇上皇           燒鷄

觀塘黃三記  粥、油器

引用:
原帖由 chanpowing 於 2006-8-28 04:35 PM 發表

皇上皇           燒

.

皇上皇燒﹛A  當年在旺角彌敦道舖前有部上下旋轉烤爐,成日係度不停咁轉,

傳出陣陣烤#豪,引死我地當時 D 豆釘細路,

其實唔止佢,近旺角道的愛皮西 ( ABC )飯店都一樣,在舖前機器烤﹛A香到死!

好似賣 $ 5~6 元一隻,我做細路仔買唔起,衹係經過時流口水,恨鵅I

若干年後,儲埋 D 利是錢,大手筆地豪買左一隻,帶入戲院內,

一邊看戲,一邊大口大口地又撕又咬地吃,同時滿足了兩個願望,

那一次,滿足極了!!!

皇上皇當時仲有飛機餐、火焰雪糕等,都恨到我口水流哂 !

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

二三十前灣仔舊鋪美利堅餐廳ga燒春雞好聞名,細細隻燒得好甘香,要訂檯輪候.

回復 #39 billchan1969 的帖子

以前中環德輔道中都有一間皇上皇,係舊中央街市對面,當時價錢算幾貴.

引用:
原帖由 redhorse 於 2006-8-28 07:40 PM 發表
二三十前灣仔舊鋪美利堅餐廳ga燒春雞好聞名,細細隻燒得好甘香,要訂檯輪候.
    我最早食果時好似唔洗十蚊一隻 ? 不肯定 !  剩係記得人人都叫雞,^^都叫雞 !

仲記得成日會有碟芹菜花生一齊食,唔知算係前菜或什 !

而家好似都仲有灣仔美利堅,不過食到口刁左,無去好多好多年了 !

引用:
原帖由 ycop 於 2006-8-29 11:00 AM 發表

皇上皇燒...有冇食佢門口賣既軟雪糕?

愛皮西 ( ABC )飯店... 我最喜歡佢三樣,

1. 港式正宗蘿宋湯;
2. 薯仔沙律;
3. 咸豬仔飽.

同一代既餐廳, 重有...

1. 老尖既 "紅雞"
2. ...
  果時有那個細佬不被皇上皇門口部軟雪糕機吸引丫!

太子道都有「雄雞」和「車厘歌夫」,我還記得當年有個有錢姨姨帶我去太子道「車厘歌夫」,問我食乜?

我當時衹是個細佬哥,點識有乜野食,衹記得餐廳有火腿通粉叫,便答要火腿通粉,嘩!結果........印象深刻,景像至今難忘!

一個穿白恤衫戴煲呔黑燕尾禮服白手套侍應慢慢推出餐車,車上銀盤上放置另一銀盆,盆上罩茧o荌{燦銀光明亮如鏡的圓形銀罩,

禮服人恭步上前,穿白手套的手輕持銀罩上端黃金把手,輕輕地把銀罩揭離,

小標看得眼睛發亮,伸頸欲看盆中何物?

說時遲那時快,白手套改持一中型銀夾,謹重地把盆中物夾到旁邊一亮白瓷碟上,端到小標面前.......

我的媽呀!小阿標面前碟內的,衹是茶餐廳大排檔賣一個幾毫的火腿通粉!

咁大陣仗,係咪好味過平時好多呀?

阿標而家已無記憶了,祇是那個排場陣象,那間「車厘哥夫」,以及太子道上天主教堂、明愛中心,

民房樓梯間的英文雜誌檔、街口的「山打皮鞋」、「西伯利亞皮草店」,以及跨過彌敦道的

「梅江飯店」及「源源牛奶公司」等,都令阿標終生難忘!

相關搜索目錄: 雜誌

新浦崗得龍
因有老鼠週圍走

引用:
原帖由 ycop 於 2006-8-29 04:35 PM 發表

阿標兄... 那麼你有冇去大子道 "紅雞" 旁邊間 "九龍牛奶(即係現在既"維記鮮奶"), 佢地既紅豆冰, 係非常出位, 味道同口感...仍然留在我腦海之中.

雖然, Ruby 都係在同一條街, 亦屬 ...
\\

嘻嘻.......睇黎我地既童年活動軌跡和回憶,都有相當重疊處.......

「 九龍牛奶 」的紅豆冰仍有印象,但飲鮮奶則到源源牛奶公司多,紅寶石當年對我沒吸引力,祇知之後變為老野跳老舞的地方!

此外,果區附近還有「紅棉餐廳」、「銀宮餐廳」 ( 是細路阿標吃第一個聖蚺j餐的地方,十元八塊左右,十幾個 courses,走時還送我一支塑膠太空火箭,前截透明,中間可旋開,堶惇O各種糖! )、「張深記茶樓」、「金門麵飽」、「黃碧山涼茶」、齋舖、、、等等。 .......
正是:往事衹能回味,舊愛常存心中!

Jimmy's Kitchen 我三兩年前也探過,真個是,老牌名店如美人,不許人間見白頭!探左一次也算了!

看另題知 ycop 兄也喜歡食日本揀手洁A小弟近日有去天后「順」,不吃地方,吃食物,任基哥俾,祇花費稍越你的最低消費,吃勻好野,樣樣都不俗 ,也是一個相當可以的選擇!

你去開萬麗,咁有無去 Scala 呀? Ricky 走後我還去了一次,之後也算了!

相關搜索目錄:

回復 #48 ycop 的帖子

唔知點解,當時我家大人無帶我去過「旋轉餐廳」,所以錯過了佢杯朱古力 同埋栗子蛋糕!

旺角「美而廉」我也是有幾年成日同埋同學去,中午吃佢地 D 午市套餐算係貴野!所以去得不密!
有時同而家40~45歲上下的香港中西或 fusion菜 師傾開,似乎人人都跟美而廉有一段關係!

天后「順」最好訂位,電話 22346691

九龍城海裕我無去過,而家知道了,若有機會去,找阿超!

ycop 兄咁多料,有機會我地又再交流鵅I

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。