推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[原創] 太古漢文學校

有三個蚊基地,陣容,兵馬肯定一流,系嗰度d蚊將你成個抬起有餘,唔信試ha ,該處位於
1845年哥連臣ne位仁兄制作的地圖內。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

差D漏左B哥的SKW + CW
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 老何 於 2009-4-23 11:45 發表
差D漏左B哥的SKW + CW
!!根本我覺得以前成柴灣都係蚊  幾個人走落水坑沖完涼上來  全部針到豬腫!老何兄冇帶電話出街  大家睇下呢堆野有冇感覺  係未人都顛!

引用:
原帖由 老何 於 2009-4-23 11:38 發表
有三個蚊基地,陣容,兵馬肯定一流,系嗰度d蚊將你成個抬起有餘,唔信試ha ,該處位於
1845年哥連臣ne位仁兄制作的地圖內。
三個太古水塘原址地图出齊、至於當時的蚊指數、現代看來一定爆燈、但冇人需要負責、你說該不該?

NE 個E+變左乜?

[quote]原帖由 老何 於 2009-4-26 12:40 發表
NE 個E+變左乜? [/quote這個就是康景花園的地盤,時間約87年左右,留意那大 水壩已被拆了一半、水被抽乾、變成一泥塘、這是它最後殘存的歲月、向世人說再見。

在高空睇, 賽西湖咁X大個。

引用:
原帖由 老何 於 2009-4-27 12:49 發表
在高空睇, 賽西湖咁X大個。
係咁高影都咁大,不過這水塘唔係好深水,唔知係幾時影呢?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-4-27 23:09 發表
係咁高影都咁大,不過這水塘唔係好深水,唔知係幾時影呢?
日軍犯港前,泒機轟炸黃埔船塢。

引用:
原帖由 老何 於 2009-4-27 23:47 發表

日軍犯港前,泒機轟炸黃埔船塢。
係wo,睇漏了眼、以為開山爆石、原來炸完TKD,再炸HHD,和平前的黑暗、即1945 的相片。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-4-28 00:13 發表
係wo,睇漏了眼、以為開山爆石、原來炸完TKD,再炸HHD,和平前的黑暗、即1945 的相片。
你睇唔到中間果度開緊波!

我兒時住太成樓某層一號室,記得七十年代,
有一年打十號風球,咁耐以來第一次見太古水塘滿溢,
本來上塘到下塘,只有中間部份有水流,
但當日就成個塘都佈滿水,氣勢都幾有睇頭,
所以到家陣都仲印像深刻。

引用:
原帖由 manxcat 於 2009-5-6 07:48 發表
我兒時住太成樓某層一號室,記得七十年代,
有一年打十號風球,咁耐以來第一次見太古水塘滿溢,
本來上塘到下塘,只有中間部份有水流,
但當日就成個塘都佈滿水,氣勢都幾有睇頭,
所以到家陣都仲印像深刻。
xcat兄,個次我記得,的水都上左路面,好得人驚,我住太就樓六樓三号,你呢?

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-5-6 13:22 發表
xcat兄,個次我記得,的水都上左路面,好得人驚,我住太就樓六樓三号,你呢?
我住你對面,六樓一號。

引用:
原帖由 manxcat 於 2009-5-6 23:00 發表

我住你對面,六樓一號。
嘩,舊街坊,對面六樓,仍有印象,你太古邊年畢業?你鄰居三号的孖女,我還印象深刻。

manxcat 兄、ne 度係太成六樓三号,即是你鄰居孖女個度、認唔認得呀?

哈哈哈,孖女我都識,佢地搬左了,我比佢地細d,
我外公仲住緊六樓一號,間中我會去探下佢,
呢張相....當年 d 天井仲未封,我住果陣家家戶戶已封天井做廚房了,
太古小學我只讀過兩年,因為細個成日同阿哥打交,
所以被送去跟外公外婆住左兩年,
呢兩年...令我童年過得好精彩,因為個個都係大人,
得我一個細路。

多謝你張相,我會 print 去比我外公睇。

引用:
原帖由 manxcat 於 2009-5-7 01:39 發表
哈哈哈,孖女我都識,佢地搬左了,我比佢地細d,
我外公仲住緊六樓一號,間中我會去探下佢,
呢張相....當年 d 天井仲未封,我住果陣家家戶戶已封天井做廚房了,
太古小學我只讀過兩年,因為細個成日同阿哥打交, ...
原來你是曾家的外孫,你外公仲建在,都八十多歲啦,記憶中,你外公廋廋地,外婆則比他大隻很多,其實,我七二年已搬離上址,可能未見過你,

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-5-7 13:25 發表
原來你是曾家的外孫,你外公仲建在,都八十多歲啦,記憶中,你外公廋廋地,外婆則比他大隻很多,其實,我七二年已搬離上址,可能未見過你,
Lawrence 兄好利害,仲記得我外公一家姓曾,
外公今年八十三歲了,身體尚算健康,外婆於兩年前走左了,
如果你七二年已搬離,最多可能只見過我 BB 時期,
我有 forward 呢個 forum 比家母睇,不過佢家陣大部份時間居於國內,
佢由紅屋仔時已住則魚涌街,相信如果睇返舊相,
應該會回味無窮。

虾佬   TTFONG, E加好有人氣WOO, 你去左BIN?

引用:
原帖由 manxcat 於 2009-5-7 16:55 發表

Lawrence 兄好利害,仲記得我外公一家姓曾,
外公今年八十三歲了,身體尚算健康,外婆於兩年前走左了,
如果你七二年已搬離,最多可能只見過我 BB 時期,
我有 forward 呢個 forum 比家母睇,不佢家陣大部份 ...
原來我大你十多年,你應有兩位舅父,家母長住大陸,享受退休生活??同佢講對面六樓三号杜家個頑皮仔問侯佢,叫佢上網8下,唔知佢記唔記得番呢?重有好多趣事可分享呀!

哇,恭賀lawrence兄跟老街坊重逢!

這個網址,可能lawrence大哥有興趣:
http://www.y o u w a n t s.com/viewthread.php?tid=7900566&extra=page%3D1&page=29

引用:
原帖由 choihung 於 2009-5-9 00:33 發表
這個網址,可能lawrence大哥有興趣:
http://www.y o u w a n t s.com/viewthread.php?tid=7900566&extra=page%3D1&page=29
多謝大姐好介紹:woo

QB友們, 過去帖上的建築物皆己認証, 帷下圖並無任何資料可追尋,
建築物相信已灰飛煙滅, 但那ZIG ZAG路應尚存, 請幫眼.

相關搜索目錄: 建築

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。