推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

127 123456
發新話題

玩囡心理學

玩囡心理學

成日覺得你只要係開頭用少少時間同條囡溝通下, tum 下佢, 讚下佢.  跟住換到既service真係好好多.

同埋反應都大好多.

可能我去玩都係求開心, 足唔足服務反而其次.  囡囡同你玩得頭入, 就最正的.

當然, 你不能乜都是但.  你是但, 佢就即時是但番你.  你要有要求, 佢先至會出真武功比你.

我個 friend, 次次去都係即訓係張床度, 到咁上下就轉身.  當然28式就有晒. 但有d就似比部機器係度serve lor.

不過, 果果去玩求既都唔同既 : )

師兄們分享下點先至可以令條囡盡情投入呢.

1.有d囡囡俾人讚得多,已無哂感覺
2.有d囡囡反而會覺得你有所圖,即刻起介心
點樣讚,讚d乜都好重要.

這真是一個很大的學問,因每一個囡囡的性格都不同。有些貪錢,有些貪靚仔。不過我想最緊要是啱傾,盡量摸索囡囡想說的話題。

我都會好尊重佢地,就算去/ ,都係到part2 我先會手多多,仲會事前問一問。

引用:
原帖由 12au7 於 2009-6-6 02:05 發表
成日覺得你只要係開頭用少少時間同條囡溝通下, tum 下佢, 讚下佢.  跟住換到既service真係好好多.

同埋反應都大好多.

可能我去玩都係求開心, 足唔足服務反而其次.  囡囡同你玩得頭入, 就最正的.

當然, 你不 ...
宜家出泥玩真係要......又要出錢,又要出力,又要口才叻
我是一團火,玩得吾開心就會扯火

出泥想玩得开心.......除咗錢....要當个囡囡糸自己条女、、、咁先至可以有互动!當然加多D唔会同自己条女玩的花式啦

我想你們有點 亞Q 精神 哈哈~
"蔡瀾話: 愛是甚麼?愛是無條件的奉獻,如果是真的感情的話,即使他花心就讓他花心好了。"

回復 1# 的帖子

心理學 ... ?!! 玩完就休褲走 !!!

回復 2# 的帖子

真系學到野...多謝師兄。我都成日讚d女女...有好似冇咩用tin

引用:
原帖由 rayso333 於 2009-6-6 15:24 發表

宜家出泥玩真係要......又要出錢,又要出力,又要口才叻
沒有所謂喇。囡囡開心,自己亦都開心。

引用:
原帖由 法眼 於 2009-6-6 12:53 發表
我比較簡單D, 我通常只會讚佢靚女.

愛美係女人o既天性, 聽到你咁講, 真好假好都一定
受落. 點會麻木先得架.

何況讚下條女靚o者, 又唔會有損失, 隨時比
番多D服務你. 何樂而不為.
對囡囡說一些美麗的慌言,往往會得到出乎意料的收獲。

小弟就經常做呢樣野,講佢地鐘意講既話題,佢地會開心到大派 bonus。
[img=247,181][/img]

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-7 16:48 發表

對囡囡說一些美麗的慌言,往往會得到出乎意料的收獲。

小弟就經常做呢樣野,講佢地鐘意講既話題,佢地會開心到大派 bonus。  
Robert ching,以你的經驗,囡囡鐘意講乜嘢話題?

引用:
原帖由 retire07 於 2009-6-7 17:03 發表

Robert ching,以你的經驗,囡囡鐘意講乜嘢話題?
要睇下咩場、咩年齡、你做咩餐、你自已既出發點。
箇中精髓,就係要說迎合囡囡之心意之話題。凡說之難,在於所說之心,可以吾說當之。

這樣做並非要討好囡囡,而是要拉近大家之距離,顯出你對她的關心,氣氛就會變得輕鬆和諧。

同囡囡傾計,好睇囡囡係邊類,一些性格爽直之囡囡,你同佢吹到離天八丈遠,雖然動聽,但佢會覺得你虛偽,會收聲唔同你傾。一些蠱惑妹見你讚佢,佢亦會覺得你有動機。

一般而言,囡囡離鄉別井,日日做到冇停手,最鐘意係聽到一些有關佢家鄉的,與及與工作冇關而又近似佢興趣的新奇事。你可能會問我....車,第一次見,鬼知佢邊度鄉下咩,就算知,又點知佢鄉下有 d 乜呢....又唔知佢喜好係點,點講佢喜歡既「新奇事」呀?呢層就好易,唔係叫你去主動去發揮,而係你引導對方去講。

最難唔係點樣去找共通話題,而是如何踏出第一步,打開話題。

為表誠意,顯示你對她的關心,打破客人與技師的範疇,我會說第一句話:「你吃飯沒有?」(如果係半天吊時間,你可以問:甚麼時候吃飯啊?).....唔好睇小呢句老土說話,它除了代表關懷之外,從囡囡的回應就可以帶出話題:

「還沒,你呢?」            
問她甚麼時候吃,喜歡吃甚麼,......

「還沒,你請我吃嗎?」
我也沒吃,你喜歡吃甚麼?能吃辣嗎?

「那有時間吃飯,趕著回來上班....」
她的心情應該不好,小說為妙

「吃過了,很想睡..」
她應是一個要求低,較懶散的技師.....

「吃過了,你呢?」
我還沒吃,你有甚麼好吃的東西介紹?

至於佢點回應,都冇所謂,那只是一句開場白,跟住第二句我會對她說:「你的老家在那裡?」

這條作文題,足夠你發揮,你可以說...沒到過那裡,問她多一點她老家的天氣、生活習慣,交通,有咩特色特產.....讓她自由發揮,間唔中回應 一兩句:「哦,我們香港也沒那麼好!」...她會有「他鄉遇故知」之感覺。

第三、四句,我會說:「你有沒有到別的地方玩?」「你喜歡玩甚麼?」....如果她說甚麼地方也沒到過,甚麼興趣也沒有 (通常囡囡會話自已好忙),那就是你自由發揮的時候,你所說的一切都是新奇的。如果她說出了一些到過的地方與喜好,你就朝那個方向和她吹水。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-7 18:08 發表

箇中精髓,就係要說迎合囡囡之心意之話題。凡說之難,在於所說之心,可以吾說當之。

這樣做並非要討好囡囡,而是要拉近大家之距離,顯出你對她的關心,氣氛就 ...
師兄對囡囡心理都咁有研究,難怪有咁多「蘿蔔嫂」了!

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-6-7 18:47 發表

師兄對囡囡心理都咁有研究,難怪有咁多「蘿蔔嫂」了!
妖~~~

有「籮蔔嫂」之出現,全因鹹籮蔔講錯說話,賴哂野,果班囡囡痴身痴到撇唔甩!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-7 18:08 發表

這樣做並非要討好囡囡,而是要拉近大家之距離,顯出你對她的關心,氣氛就 ...
多謝Robert ching這麼詳細的回覆,得益良多。

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-7 18:56 發表

妖~~~1036678

有「籮蔔嫂」之出現,全因鹹籮蔔講錯說話,賴哂野,果班囡囡痴身痴到撇唔甩!   
Robert ching,這是否‘晒嘢’呢?我都想有囡囡黐身啊。

引用:
原帖由 retire07 於 2009-6-7 19:34 發表

Robert ching,這是否‘晒嘢’呢?我都想有囡囡黐身啊。
你一入場,用¥100 摺隻飛機,送比囡囡,話叫佢同你升起隻機,佢一定痴住你唔放!

引用:

你d對話同我d咁似?!?!?!

一來自己喜歡食, 二來都去過唔去少地方(一定唔係d大城市)

所以圍繞住呢2个topics再自由發揮, 好快就d 技師熟絡

引用:
原帖由 lomondsam 於 2009-6-8 00:06 發表

你d對話同我d咁似?!?!?!

一來自己喜歡食, 二來都去過唔去少地方(一定唔係d大城市)

所以圍繞住呢2个topics再自由發揮, 好快就d 技師熟絡
呵呵....這些都是大路問題嘛!

問題雖是大路,要睇下問問題既人功力有幾深,如何應變。這幾條問題之後,就比唔到意見了。

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-8 00:10 發表

問題雖是大路,要睇下問問題既人功力有幾深,如何應變。這幾條問題之後,就比唔到意見了。
吹水呢家野真係講天份, 有d兄弟可能經常foc就係講呢d

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-6-8 00:10 發表

簡單D來講,即係要自己「執生」!

引用:
原帖由 bambooman 於 2009-6-8 00:46 發表

簡單D來講,即係要自己「執生」!
都有小小 guideline 既...........

在 seminar 裡有講的。

回復 14# 的帖子

...真系要好有心先得...都同意女女都系人..系有感情的動物

引用:
原帖由 privatetime 於 2009-6-8 00:59 發表
...真系要好有心先得...都同意女女都系人..系有感情的動物
其實,和囡囡溝通,在言談間,加入「關懷」、「體量」、「專重」這些元素,無需過份做作,囡囡一定會受。

127 123456
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。