推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

蕴莎水療水療美容體驗

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-24 23:13 發表

師兄, 我追問係想肯定我冇誤解你意思, 我就不妨講講我遭遇

長話短說, 埋單時張手寫單及機印單已經自動加o左兩舊水貼士, 我就做o左兩項水療
若美容師無先問你或給你紙寫下tips, 鐘房是聽其「報告」而加落出單.
你作為消費者你絕對可以當場質詢, 無論你是a)無意tip或b)非不想tip而是不滿程序,
只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間或覺不好意思,
你除了在此分享外, 你絕對可以事後盡早致電管理提出. 甚至現在.
若你當時在付錢後想提出取回這個不明白, 未經你同意的charge, 我相信在某可行時限內,是絕對可能的.
別忘記, 你入房前, 房, 到埋單, 無人同你講過有自動tip. menu 也沒註明.

你認為還可俾機會他們一次, 你可試下,
你也可試下去多次, 看有甚麼禮貌或實質補償.
當然無人「侷」得你.

相關搜索目錄: 美容 水療

引用:
原帖由 boot_boot 於 2010-1-24 11:42 發表

去水療場係講求較高級的享受,
所以定的價錢, 比較起來, 一定唔會低.  

E+買一粒, 送一粒, 算叫做幾抵.   
鉦鴷u是中上高級,  (如中環若干spas)

FOUR SEASONS HOTEL,  CHUAN SPA (Langham Place Hotel), I-SPA AT THE INTERCONTINENTAL, LANDMARK MANDARIN ORIENTAL,  PLATEAU SPA AT THE GRAND HYATT AND THE PENINSULA 等就真係頂級,
個別項目起碼已千幾二千.

相關搜索目錄: SPA 水療

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-25 13:42 發表

若美容師無先問你或給你紙寫下tips, 鐘房是聽其「報告」而加落出單.
你作為消費者你絕對可以當場質詢, 無論你是a)無意tip或b)非不想tip而是不滿程序,
只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間 ...
希望管理明白, 客人對水療項目及收費是一張白紙,
不能take for granted 第一次的客人一定已了解清楚,
若認為可像對技師一樣代收代支, 或可在客入房前提一提做得好不妨打賞,
若無收到客人親口通知, 或紙上註明, 水療部不應只聽美容師所報
而轉而通知櫃面把任何小費加入單.

另外, 看看我post # 2, 3 兩張相, 現時水療房雖環境整齊,
但好像欠了些裝飾來加L氛圍. 希望遲些有加善.

相關搜索目錄: 水療

引用:

只要你提出, 鐘房應會請示管理聆聽你質詢. 如你當時趕時間 ...
正如你所講, MENU 以外收費, 冇得侷客俾, 自動波二百貼士, 當係頭彩又好, 當係服務質素都好, 今次我覺得抵俾

係唔係不滿程序? 又未算, 只係水療師臨完場少少著意又少少輕輕帶過咁講話冇包薪靠貼士而 "公司規矩" (引號原字照錄) 每項服務貼士一百, 又冇問我 "照俾啦可?"

其實如果管理層講明 "預期貼士幾多幾多", 我反而覺得係好事喎, 因為咁樣做就真係明碼實價丫嘛

至於你發俾我個 pm, 暫時未收到, 有空請再傳丫, 有勞!

引用:

半題外話一則, 到訪當日下午, 地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈, 偶然有一個抬頭望一望我又冇反應, 我惟有面懵懵自己入更衣室, 一踏入去, 個髮型師係第一個俾反應我, 但係就好似好愕然咁問我點, 即場我真係唔知點俾反應佢, 好在只係 dead air 幾秒, 就拿拿淋call 人招呼我更衣

相關搜索目錄: 美容

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:38 發表

"公司規矩" (引號原字照錄) 每項服務貼士一百
這所謂規矩有待澄清是否真有其事!
如真有此規, 按常情入房前主任或總監應會講.
我最後都寫在版上, 所以沒PM你了.
鐘房、知客問題? 我一早已反映過. 亦有其他客投訴過.

嘻, 個髮型師Marco都幾型仔的.

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:44 發表

冇包薪靠貼士
但也有拆賬, 和按摩技師一樣.

回復 58# 的帖子

Whitekitty Ching,

Do you know if they can provide couple spa or massage so that I can go with my wife for once.

相關搜索目錄: SPA

引用:
原帖由 Lsquare 於 2010-1-25 17:18 發表
Whitekitty Ching,

Do you know if they can provide couple spa or massage so that I can go with my wife for once.
couple spa impossible, at least under current conditions and regulations,
couple massage in the same room usually not arranged,
usually. but not totally impossible.

相關搜索目錄: SPA

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:38 發表

正如你所講, MENU 以外收費, 冇得侷客俾, 自動波二百貼士, 當係頭彩又好, 當係服務質素都好, 今次我覺得抵俾

係唔係不滿程序? 又未算, 只係水療師臨完場少少著意又少少輕輕帶過咁講話冇包薪靠貼士而 "公司規矩 ...
年近歲晚, 求財心態常情何G暫時生意未算十分好,
但應注意手法問題.
新場初開有問題難免, 重要的是在兼 顧 各方利益既同時防微杜漸.
我素來都是這句:
有則改之, 無則嘉勉.

我試做過男士美容M03項的磁穴經絡美容.
是用邵美琪代理代言的日本ReJeune品牌磁穴經絡按摩棒(簡稱磁)刺激穴位「疏通經絡.行氣活血」(這是一般網上及美容院對磁穴經絡美療的詮釋.)
甚至說:「磁穴按摩棒運用強力磁場的磁化作用所產生频譜(近遠紅外線),並具有放射、吸收、共振作用。已通過美國賓夕凡尼亞州州立大學Engineering Science & Mechanics系教授證明可能產生人工磁場及串聯產生磁力頻譜,能深入人體皮層深處,有效使體內正、負極離子重新排列,並產生氧化分解酸痛離子及細化分解水分子,達致消腫止痛及改善組織的作用.......」

我無意盡buy 這些claims, 但只要不會有副作用, 沒不良刺激皮膚, 便試試.
Jennifer 替我在额面頸塗上乳液(我不知是否用ReJeune乳液,沒看到,但不是下圖的按摩油), 用磁憳鶻祐畯推V额.過程整體舒服, 只簡中某部位如下巴以下少少痛,維時差不多四十五分鐘.其間做完一邊面,就起身在水療房的梳妝^照鏡,一邊面比另一邊有稍緊緻了的感覺. 男女士要達顯著改善輪廓之效, 相信要多做幾次. 打Botox幾千元也差不多.      謝謝Jennifer.

現在一些美容院都有磁穴經絡美療按摩.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-26 10:16 發表
替我在额面頸塗上乳液(我不知是否用ReJeune乳液)
原來真的用了Rejeune cream,  成分是天然草本植物精華,有野荻葦草萃取精華, 月見草油, 橄欖油精華, 蘆薈精華素,白葡萄子萃取精華,微脂化維生素,植物胚芽組織萃取精華及芳香精油等.

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-25 16:44 發表

地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈,
原來之前知客的對講channel (frequency) 是校了和大堂的流動知客的一樣, 但鐘房的channel卻和所有其他職員一樣, 可能當時大堂知客行開左, 據說現在全體channel 已調至統一.

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 10:00 發表

原來之前知客的對講channel (frequency) 是校了和大堂的流動知客的一樣, 但鐘房的channel卻和所有其他職員一樣, 可能當時大堂知客行開左, 據說現在全體channel 已調至統一.
其實除了地面一個, 樓上有冇所謂知客呢? 廳面睇制服得兩類咋喎, 一係 VICKY 級, 一係就侍應級, 唔見第三類

第二次去, 結果一樣, 今次我就等都唔等, 直入更衣室

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 10:04 發表

其實除了地面一個, 樓上有冇所謂知客呢? 廳面睇制服得兩類咋喎, 一係 VICKY 級, 一係就侍應級, 唔見第三類

Vicky 是主任, 大堂接待公關是Jojo (一般站著).

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 10:04 發表

第二次去, 做了按摩還是水療呢?

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 10:49 發表

Vicky 是主任, 大堂接待公關是Jojo (一般站著).
公關著乜制服呢? 真係唔覺有 "公關" 呢一個角色存在

第二次去是做一般按摩

可能人客漸多及食物制作講究, 即食麵等了十五分鐘都未見影, 結果等唔切就走人

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 14:13 發表

公關著乜制服呢? 真係唔覺有 "公關" 呢一個角色存在
除老總外, 經理, 主任, 公關(公關是知客和在大堂的),
其實女的,除了Suki外,全部都主要穿灰黑色, 似乎沒特別顏色分,
不過這不重要, 重要的是招呼.
鑑黻ㄓF對我和其他較熟的客外, 對其他客也應要殷勤招呼.

引用:
原帖由 vibabe 於 2010-1-28 14:13 發表

即食麵等了十五分鐘都未見影
所以客多時我甚至會入房前叫定出來吃的東西.
不過尋晚跑馬, 佢地比較得閒.

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-28 16:20 發表

除老總外, 經理, 主任, 公關(公關是知客和在大堂的),
其實女的,除了Suki外,全部都主要穿灰黑色, 似乎沒特別顏色分,
不過這不重要, 重要的是招呼.
媑莎除了對我和其他較熟的客外, 對其他客也要殷勤招呼.
我同意招呼殷勤, 不過就未習慣電梯門打開之後冇人理

仲有一樣, 就係佢o地太過倚賴對講機, 同d 客 (唔係我) 溝通緊時, 成日都俾個對講機打斷, 好在我唔習慣長時間同職員吹水, 唔係就會冇乜癮

美容師Sandy (不是總監Sandy)已離職.
Yoyo 返埋今天就回鄉省親度歲.
Jenny 可會辛苦點了.

相關搜索目錄: 美容

總結vibabe兄連日的質疑:
「地面知客已報機我正上去, 電梯門打開, 企o左十幾秒都冇人理, 兩個收銀姐姐低頭傾偈, 偶然有一個抬頭望一望我又冇反應, 我惟有面懵懵自己入更衣室, 一踏入去, 個髮型師係第一個俾反應我, 但係就好似好愕然咁問我點, 即場我真係唔知點俾反應佢, 好在只係 dead air 幾秒, 就拿拿淋call 人招呼我更衣.」

「其實除了地面一個,樓上有冇所謂知客呢?「第二次去, 結果一樣, 今次我就等都唔等, 直入更衣室」

「未習慣電梯門打開之後冇人理」

vibabe兄, 我昨晚上去時终於體驗到一點接近你的情G, 即使我由Day 1幫襯至今 . 情G不詳述了.總之迎賓部當中, 包括知客加鐘房,
有人說話輕佻, 殊不知自己先前已禮貌不足, 不知改正,
有人冷淡如你所言, 先前電話上亦試過語氣硬跡近惡, 已被我及其他客投訴過,管理提醒過.
所謂鐘房'supervisor'辦事不力.
我入去}, 見到lockers说「你們得她們(除Suki外 )唔得」,在水池見到寶文總, 我第一時間反映,寶文總說會去訓示, 換好袍入休息室, 見到經理Maggie及Eva主任,我又提, Maggie也说會去訓示,
dup完出房走廊見到老闆娘A, 我又提, 她說會處理,
在休息室見到輝哥, 阿水, Vicky, Shirley, 我又提.

我看不過眼, 有人人工和水吧侍應相若,
工作較輕鬆, 但態度如此 (其實還有些事我聽翻尼不是我親眼見),
我質疑有人是否穿了鰤酉o, 有免死金牌?
我提議不如將她們和水吧侍應崗位對調,
直接在休息室在管理的注目下以作「培訓」.

倾談中, 其中一主任向我說.
迎賓部剛已被「整顿」
當然立時全體整顿無可能, 會影響運作.

我不是老闆, 只能表達意見, 實際人事我不能太過問,
不過希望整顿後餘下的受各級管理輪流訓示後,
會真正改善.
難道要寶文總或Maggie經理在接待大堂天天督師?

日更知客Jojo 已離職.  

引用:
原帖由 白貓兒 於 2010-1-29 10:38 發表
總結vibabe兄連日的質疑:
只要習慣識自動波, 我又唔覺得好差, 點到即止服務就得, 唔一定要好熱情

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。