推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

171 1234567
發新話題

剛看完時事追擊--講八十後

剛看完時事追擊--講八十後

其中一位三十歲青年人--現在家中作翻譯freelancer.月入約兩.三萬元.
我最深刻佢在訪問中四次講到"唔想再進入"恐怖既世界".意即唔想再投身就業市場.
另一位女孩.大約二十多歲...好像是學生. 佢提及現在的超市中的收銀員好似機械人.
收錢後就講"多謝支持環保".
最後一位是本人朋友.三十多歲.昨天提及有一單小工程外快可賺萬多元.我問點解唔接?
佢話"怕辛苦" ..
究竟係現實環境迫得佢地太辛苦?
定係富不過三代已發生效用? p.s 香港七.八十後該是第三代.
我都唔係太清楚了...

相關搜索目錄: 工程

連阿水都

所以提議香港政府青年事務委員會摺(接)埋佢係arm ge!

回復 2# 的帖子

我只知我阿婆個一代.一個湊七個.冇綜援.冇醫療保障..

要同80後交流多D, 去FACEBOOK etc.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-23 21:38 發表
我只知我阿婆個一代.一個湊七個.冇綜援.冇醫療保障..
那些80 後都未捱過苦,
貢獻未有,
要求多多,
意見更多多多,
香港將來如果靠佢地都唔知點算。

不過,以下的青年們都幾有創意,
但係好似唔識去尊重人。

http://www.youtube.com/watch?v=vmhOYmRsqb0

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-23 20:40 發表
其中一位三十歲青年人--現在家中作翻譯freelancer.月入約兩.三萬元.
我最深刻佢在訪問中四次講到"唔想再進入"恐怖既世界".意即唔想再投身就業市場.
另一位女孩.大約二十多歲...好像是學生. 佢提及現在的超市中的收 ...
Ah Sue 既工作 / 生活環境, 1 向 覺得 80 後缺點 多多.

我 d 學生無心向學, 鐘意走精面, 嫌貧重富, 冇禮貌, 好逸惡勞, 貪威識食, 淫亂隨便 (1 頁寫唔 side)....

唔少小輩, 結左婚, 仲係食屋企 / 用屋企 / 住屋企/  買屋 d 錢 老 1 輩比, 覺得係理所當然. 仲對父母態度惡劣 / 呼呼喝喝. 父母有病, 照料 / e-藥費, 係親戚既責任...

今次反高鐵, 我開始有另一看法. 冇錯, 多數 80 後都係縱壞既 1 群; 但其中 1 小部份, 有獨立思考能力, 理性和平, 唔似 60 前 咁現實 / 犬儒.

當然, 唔排除反高鐵既 80 後 當中, 有貪玩 / 人云亦云. 哩 1 小部份, 可能真係好少 %, 但係星火燎原...

而且 80 後的父母 / 老師 / 傳媒 都是 80 前. 80 後如此這般, 我地有冇責任 ?

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-23 22:26 發表
要同80後交流多D, 去FACEBOOK etc.
其實水哥講得 arm, 80 後好多都...

但係 有 極少數 80 後, 會追求 金錢 / 物質 以外既 成就. 希望星火可以燎原...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-1-24 01:02 發表

不過,以下的青年們都幾有創意,
但係好似唔識去尊重人

http://www.youtube.com/watch?v=vmhOYmRsqb ...
有鬼創意 (copy cat), 選乜選物, 學生最 let. Ah Sue 都當選過 "最亞媽的講師" ...

尊重人 ? 我試過等 lift, 聽到 2 個 女生罵同我相熟既老師. 佢地仲大聲話, 係專登 既, 等我同事知....

從始而後, 我係大學, 唔搭 lift...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-1-24 01:02 發表

那些80 後都未捱過苦,
貢獻未有,
要求多多,
意見更多多多,
香港將來如果靠佢地都唔知點算。

...
100% 同意, 所以成日擔心老左唔知點算...

不過一 黎 論壇, Ah Sue 已經話, 70 後 / 80 後 攪到咁, 我地 做父母 / 老師, 好大責任..

c6 話, 老爺幾忙, 每晚都同佢 一齊, 聽 BBC 學英文;  先父要去不毛之地返工, 每日要 5:00 am 起身, 早出晚歸, 假期 一定有親子活動; 先母有乞兒上門, 一定斟茶遞飯. Ah Sue 細時, 試過對清潔工, 拿口拿鼻. 返屋企, 比 亞 媽痛打 一 餐.

每次學生實習, 負責既同事, 1 定收到家長投訴, 話做死佢 d 仔女; 頗多小輩, 30 多歲,大學畢業,  結埋婚, 都要屋企養;  唔少同事, 搏 teaching rating 高, 考卷 + 答案 比學生...

80 前 冇責任?

相關搜索目錄: 清潔

回復 9# 的帖子

haha ..感到sue姐姐真係一肚火.
不過都唔使嬲既..呢個係一個循環.

各家自掃門前雪, 是90%的人們之態度, 特別是中產。
從來只有5%具反醒能力的人推動各層面向前發展, 80後亦如是。
從來亦只有5%具反制能力的人阻壓各層面的兌變, 建制派便是。
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要求, 這是人類歷史上自我糾正而又合乎普世價值的發展。
而80後的高鐵抗爭, 只是起伏不斷的此一方向上的事例, 合乎時代的呼聲。
80後被人們討論的種種行為實與此無關。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-24 16:12 發表

有鬼創意 (copy cat), 選乜選物, 學生最 let. Ah Sue 都當選過 "最亞媽的講師" ...

尊重人 ? 我試過等 lift, 聽到 2 個 女生罵同我相熟既老師. 佢地仲大聲話, 係專登 既, 等我同事知....

從 ...
"搭Lift跿電,行路壯健."
搭Lift好多時會聽到d唔應該聽到嘅嘢,
80後係50,60後嘅錯誤制做出來的一群受保護動物,
不思進取香港咸蝦燦.

80後要自我增值努力!香港全靠你

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-25 21:11 發表

80後係50,60後嚙欞~制做出來的一群受保護動物,
不思進取香港咸蝦燦.

80後要自我增值努力!香港全靠你
係呀. 所以都對自己講, 對佢地多 d 耐性.

九十後啟事錄。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-1-25 23:24 發表
九十後啟事錄。

B 哥細女, 90 後 ? 我以為 6 / 7  歲 ka 渣...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-25 23:34 發表

B 哥細女, 90 後 ? 我以為 6 / 7  歲 ka 渣...
校長誤會了  這些應是竹升妹

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-25 02:50 發表
從來只有5%具反醒能力的人推動各層面向前發展, 80後亦如是。
從來亦只有5%具反制能力的人阻壓各層面的兌變, 建制派便是。
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要 ...

老何果然開明!

小弟當然吾係80後,
但可能心智差吾多,
都好明白佢哋嘅心態,
D人成日話後生一班點點點,
你話教佢吾練精學懶, 吾好走捷徑, 吾好怕蝕底, 要肯學肯做,
想當年D老細就係咁同我哋講,
一講就幾十年, 講到而家,
重要我哋咁同D新丁講,
新丁睇吓班吾走捷徑, 吾怕蝕底, 肯學肯做嘅老柴D「好」結果,
再睇吓嗰班識走捷徑識上位識揾世界嘅老師父D「壞」結果,
Come on man ! 高下立見啦老細,
現實根本就係咁!
呃到我哋呢班由儍仔變傻佬到就快變儍伯嘅,
呃吾到班後生!
再加上要同大陸滆合,
以前套八股只會害死人。

激咗D, 吾好意思!

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-25 23:52 發表

新丁睇黚Z吾走捷徑, 吾怕蝕底, 肯學肯做鵀悎稫「好」結果,
再睇鶦Z識走捷徑識上位識M世界鵀悎v父D「壞」結果,
Come on man ! 高下立見啦老細,
現實根本就係咁!...
同意你的分享 / 經驗.

不過, 老兄慣性吾練精學懶, 吾走捷徑, 吾怕蝕底,  而家要你咁做, 你都做唔出 ka.

我覺得做人 求心之所安. 人地殺人放火金腰帶, 人地既事. 我自行我道...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-25 16:13 發表

同意你的分享 / 經驗.

不過, 老兄慣性吾練精學懶, 吾走捷徑, 吾怕蝕底,  而家要你咁做, 你都做唔出 ka.

我覺得做人 求心之所安. 人地殺人放火金腰帶, 人地既事. 我自行我道. ...

啱! 畢竟性格決定命運,
吾係你條路就吾係你條路。

引用:
原帖由 rqrj 於 2010-1-26 00:17 發表

! 畢竟性格決定命運,
吾係你條路就吾係你條路。
唔記得講, 上次多謝你安慰我.

自己都知, 1 講到 80 後 / 我 d 學生, 我就好上心...

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-25 10:50 發表
追求一個公義的社會環境是人們的普遍要 ...
我起初以為, 得 0%. 而家好開心 ka 喇...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-26 17:34 發表

我起初以為, 得 0%. 而家好開心 ka 喇...
用把口.......................4.5 %
TAKE ACTION的...... 0.5 %

破土竹筍可成林.

"恨鐵不成鋼"
大家喺度講咁多80後嘅野,其實係代表對佢哋嘅期望.
佢哋最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我哋呢班比粵語長片滲大嘅老鬼.
起碼知得專師重道,倫理觀念.
試想我哋咪一樣比人閙過,頭髮長長死飛仔...

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-27 06:23 發表
"恨鐵不成鋼"
大家鰜袬親搹h80後鼣,其實係代表對佢]鼢螫.
佢]最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我]呢班比粵語長片滲大鵀扆.
起碼知得專師重道,倫理 ...
其實每樣事問番自己, 個世界就好happy架勒

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-1-27 06:23 發表
"恨鐵不成鋼"
大家鰜袬親搹h80後鼣,其實係代表對佢]鼢螫.
佢]最大缺點係做人太自我,唔識專重別人.
唔同我]呢班比粵語長片滲大鵀扆.
起碼知得專師重道,倫理 ...
其實真係好擔心香港年輕 1 代.

香港經濟, 唔再係高速增長. 但是佢地既 抗逆力 / 語文能力, 都唔好. 最慘食慣嘆慣 (80 前要負責任). 成日同 d 70 / 80 後既父母講, 你地養唔到仔女 / 孫 1 世 ka...

小數有上進心既, social mobility 低, 機會如鳳毛麟角...

171 1234567
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。