推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

咖喱牛肉館

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-24 06:36 PM 發表

....差唔多三日去一次!!....
..日去定夜去呀? 依 ~ 我一個月去一次度,有無同場出現,撞見過你呢?

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

咖喱牛肉館

....卒之某日午餐時份去了!

XX湯、XX粉皮等的份量比老店的多,油豆腐粉絲湯味道比老店的好,這是讚的!

咖喱牛肉跟老店的不分伯仲,OK!但兩者的,我都有同樣意見,就是選用的牛肉太差啦,好心落本選坑腩肥腩等好少少鼣‘鱁捸I而家又硬又木,差不多塊塊都是一舊齊紋硬物,無肉味夾有渣,我寧願畀貴十元八塊,甚至再貴齱A都好過剩番哂齯肉係度無人吼!咖喱汁靚都補唔番啦!...再係咁我下次唔叫架!

最重要的是:主角牛肉餅唔得!底部餅皮我食果個很厚,但最大不及老店處是湯味及肉餡明顯唔夠老店好味!

阿標有話直說,可能講得太老實,唔夠鼓勵性,但,無論如何,都係希望佢有進步,我地為食鬼才可以多蠵嚝隉I

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-22 13:23 發表
煎煎話1202, 就埋軍軍!!.....

九龍城革新食潮

【東方日報專訊】十年前到九龍城只有一個目的,就是吃泰菜。自從啟德機場離去後,很多人說九龍城的飲食熱潮冷卻了,吃泰菜的熱鬧景況已不復再。近期多了不同類型的食肆進駐,有區內少見的韓國菜、有經典食店的翻版,連區內唯一的大型商場也要翻新。九龍城新舊店並存,各自各進步,沒有壟斷,卻多了競爭,誰說九龍城沒落?

撰文:陳惠賢 攝影:胡淑儀、陳惠賢(部分)

老翻清真牛肉餅

廣 告
去九龍城除了食泰菜,最經典還有清真牛肉館的勁標汁牛肉餅及招牌咖喱,每逢假日必現人龍。紅足幾十年,近日同一條街約十個舖位之隔,出現一間咖喱牛肉館,賣的食物跟清真牛肉館是100%相似。原來是清真牛肉館的退休經理譚先生,和一位舊顧客合作開設,「隔籬舖的人排隊排得咁辛苦,而家多間舖,等食客可以多個選擇。」班底大部分是在清真牛肉館打過工的舊伙記,如煮咖喱煮了十多年的英姐,做牛肉館的包點師傅等都過來幫手,所以牛肉餅依舊多汁,咖喱也是食開的巴基斯坦風味,食客感覺特別親切。而全部肉食都合乎回Halah規條,不少舊客仔也來幫襯,新店還新增了小籠包及紅油炒手,每日賣過百籠,包點師傅做到無停手。

G

牛肉餅 $18/2個
每個牛肉餅用了近兩@牛肉做餡,譚經理說用牛肉的前髀位置,這部位的肉較瘦,做出來自然會有肉汁。

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-24 07:48 PM 發表

日!!....因為樂園收4,5點!!........

....見過都唔出奇呢!!........
...剛剛從樂園午膳回來,吃了炒米粉少油加煎蛋另炸豬排一件,人擁得很!

brasco 兄今天有到嗎?

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-16 02:07 發表
九龍城龍崗道23號地下.....

唔好誤會, 我唔係講緊清真牛肉館....
我已經討厭呢間舖頭鮢ervice....:bird::bird::bird:
我亦唔止一次見過個事頭婆同d客嘈!!....

皇天有 ...
剛剛先睇到尼條thread.....我都不嬲叫開外賣既.......如果唔食得牛肉就真係無口福啦.........開左間新野就真係要試下先......人會進步既......我都試下個牛肉餅呀.......

新唔新鮮先

牛肉餅, 咖哩羊腩好好味。

引用:
原帖由 brasco 於 2006-11-16 02:07 AM 發表
九龍城龍崗道23號地下.....

唔好誤會, 我唔係講緊清真牛肉館....
我已經討厭呢間舖頭鮢ervice....:bird::bird::bird:
我亦唔止一次見過個事頭婆同d客嘈!!....

皇天有 ...
而家仲有呢D服務態度...
叫佢拉閘唔好做啦....
死頂...
人善人欺天不欺、善惡到頭終有報

引用:
原帖由 brasco 於 2006-12-14 13:39 發表

.....其實個牛肉餅真係冇清真咁正, 問題出於個皮搓我唔均衡, 會有d部份出現一舊粉黿〞p....

不過我會等佢慢慢改善............

引用:
原帖由 brasco 於 2006-12-14 01:39 PM 發表

.....其實個牛肉餅真係冇清真咁正, 問題出於個皮搓得唔均衡, 會有d部份出現一舊粉黿〞p....

不過我會等佢慢慢改善............
我上於食又無厘個情況出現喎
可能水準唔穩定啦
五大有其二

二手買賣
CD推介

又有新野試~~~~~可以去食過...

Thats why their another shop closed   few years ago

Thank you brasco Hing for your info

I'm glad to hear that a competior exists

so I can go and try the lovely curry  laaaaaaaaaaaaaaaa

終於食到牛肉餅啦..
仲一星期兩次添..
第一次食..可能我肚餓啦..
真係美味無窮..
第二次失去左新鮮感..
又麻麻..拔..總括都係抵食既

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。