推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

55 123
發新話題

童年的快樂

童年的快樂

童年的快樂是向媽媽拿五塊錢去東方戲院看查理士布朗臣(Charles Bronson (November 3, 1921 – August 30, 2003))、史提夫麥昆,正直,勇敢的男人.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

歡迎PLAYERalex 兄,
「七俠蕩寇誌」和「龍虎榜」都係我的兒時至愛,
一做公餘場就晨咁早去排隊買飛,
成五蚊一張飛就真係買唔起喇,
如此說來你媽媽真係好錫你啊。
不扮高深,只求認真......

哈哈,師兄真富有,五塊錢?我每星期六只欏兩毫子,時值廣智戲院未拆,那戲院專做二輪電影,每套電影都只做兩至三天就轉畫,而逄星期六,就同老媽子欏兩毫子去買票睇黃飛鴻,前座咋。說也奇怪,星期六日都是做關德興黃飛鴻電影的。
一套電影就花一個下午,跟住睇下有冇錢剩,如果有,走去廟街推車仔食下烚蜆,一毫子一碟,用鹽水烚熟的,沒有豉椒炒的鑊氣,一大鍋酸甜汁,有少少似而家D海南雞飯既醬咁,但冇咁杰,每個人拿起隻蜆就往鍋裡點,然後就欏上黎擺入口食。
食完走去潛下籌(抽獎),廣智戲院後面有個阿叔搞潛籌別開生面,一大袋波子,一毫子潛兩次,要潛中五粒唔同色既波子就有獎。如果有兩粒相同,就馬上被中止。
唔想咁玩既可以去彈波子,那時小販真係多花款,彈波子機要彈中五粒在不同位置先有獎,彈完輸左,就欏個牌仔,儲夠一定數量又可換野。冇錢就走去租公仔書,一毫子最少有四個牌仔,四個牌仔可以租四本公仔或食四粒陳皮梅。
其實那時什麼都係玩賭運氣,潛籌又好,抽獎又好,就算租公仔書、食糖蔥餅都有得玩轉盤,轉得一定位置就會多些獎賞,如糖蔥餅轉盤就有一件、兩件、四件等,但最少都有一件,唔會完全輸晒既。但那時又沒人說會助長賭風,仍是個個樸素平實。今日既小童,太受保護,望下都話會學壞,但學壞不在環境,而在自己而已。

小時根本沒有什麼小販認可區,鍾意擺邊就邊,最多走鬼。
那時,油麻地廣智戲院一帶是小販集中地,因近廟街之故,小販特多。
有賣面粉公仔的,手工唯肖唯妙,有賣大菜糕的,一個雞旦或一隻小水杯,暴露在空氣中,汔車行過,行人行過都係咁食,食時小販盛一小匙水往上面沖一沖沙塵就吃了,今日,又話不衛生。
平安大廈後有講古佬,不過,都唔知佢講乜,從來唔聽,只有D伯父及伯爺公踎響處或坐響度聽。
晚上有人唱戲,唱完賣陳皮梅之類,都係一毛子粒,俾一毛子買包陳皮梅已多謝連聲,今日聞說已冇野賣,只係打賞,聽講話俾五十蚊都唔係幾高興,算了,從來都唔行去聽。
小販賣西瓜係至愛,同老豆行過,一定食一件,每件一毛子,清甜過而家多多聲。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-2 11:07 發表
其實那時什麼都係玩賭運氣,潛籌又好,抽獎又好,就算租公仔書、食糖蔥餅都有得玩轉盤, ...
亞哥研究過, 發覺轉盤有"轎妙", 1 定中唔到大獎, 最多中 d 細獎, 而且多數唔中.

這裡我所知校長的童年最快樂

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-2 23:22 發表 亞哥研究過, 發覺轉盤有"轎妙", 1 定中唔到大獎, 最多中 d 細獎, 而且多數唔中.
就像賭神中田雞在台南賣燒腸那樣了,有磁石。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-2 01:17 發表 歡迎PLAYERalex 兄,「七俠蕩寇誌」和「龍虎榜」都係我的兒時至愛,一做公餘場就晨咁早去排隊買飛,成五蚊一張飛就真係買唔起喇,如此說來你媽媽真係好錫你啊。
5毫子囉!
誇張少許都唔得!

正場前座好像是$1.20

引用:
原帖由 PLAYERalex 於 2010-7-3 01:24 發表 5毫子囉!誇張少許都唔得!正場前座好像是$1.20
正確。
普慶戲院正場座係$1.2,中座$1.7。
光明、第一新正場$0.6, 中座$1.2
廣智(二輪)前座 $0.2,中座$0.4。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-2 11:07 發表 哈哈,師兄真富有,五塊錢?我每星期六只欏兩毫子, ...
誇張少許都唔得 ?
童年的快樂是乘媽媽心情好時要五仙銀, 二、三個月通常可以儲夠$1.5,
坐電車去東方戲院看戲,還有一毛子買雪條。

東方戲院,陳年往事,
以前成日,逃學同d學友一齊睇戲

睇完電影到雙喜樓地下凉茶鋪飲凉荼!

相關搜索目錄:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-2 23:59 發表

就像賭神中田雞在台南賣燒腸那樣了,有磁石。
亞哥話物理學原理 -- 傾斜.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-7-2 23:37 發表
這裡我所知校長的童年最快樂
我估是水哥. 水哥家境小康, 父母又錫.  

間唔中, 都聽到爸媽為家用 / 錢 煩.  

引用:
原帖由 PLAYERalex 於 2010-7-3 02:39 發表

誇張少許都唔得 ?
童年的快樂是乘媽媽心情好時要五仙銀, 二、三個月通常可以儲夠$1.5,
坐電車去東方戲院看戲,還有一毛子買雪條。
亞爸每天放工, 都比 1 毫子我, 70 年代, 應該幾好.

不過我懷疑入 side 家姐 / 亞哥袋.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-2 23:22 發表 亞哥研究過, 發覺轉盤有"轎妙", 1 定中唔到大獎, 最多中 d 細獎, 而且多數唔中.
照理應該唔會既,因為個轉盤係圓既,上下左右(12點、3點、6點及9點位置)都有三件或四件的區域,傾鈄同等稱的位置沒有任何利益,只不過係細到好神奇而已,要支針停正個咁細小區域已有一定難度了,如果話加埋田雞既磁石效應,可能性會高DD。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-3 18:31 發表 亞爸每天放工, 都比 1 毫子我, 70 年代, 應該幾好. 不過我懷疑入 side 家姐 / 亞哥袋.
一毫子可以食碗車仔面加豬紅豬皮Lu。
唔食都可以食街邊鹵味,生腸、雞腎一樣有兩味!再唔捨得咁快食完咪要兩隻橙色既雞腳,可以食成半個鐘。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-3 19:33 發表 照理應該唔會既,因為個轉盤係圓既,上下左右(12點、3點、6點及9點位置)都有三件或四件的區域,傾鈄同等稱的位置沒有任何利益,只不過係細到好神奇而已,要支針停正個咁細小區域已有一定難度了,如果話加埋田雞既磁 ...
亞哥話, 支箭頭 / 轉針, 1 邊重, 1  邊輕. 個轉盤又唔係水平擺. 所以唔會停係大獎區.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-3 21:06 發表
唔會停係大獎區.
另外有一種抽獎游戲,不知有誰玩過?
一大張紙牌,上面釘了很多的獎品,大概有20來個獎,各自寫上號碼,另外有幾個特別號碼的大獎。
下面則是用作抽獎的密封號碼("潛 Number"),抽中獎品的號碼就中獎。
一版大概有100~200個密封號碼。
你永遠不會中大獎,因為店主會自已先抽一、二張,用此號碼寫在特獎上!

[我想除非你也玩過,否則相信看不明白我寫什麽。原來要完整、準確描則一件東西很不容易]

回復 18# 的帖子

小時在大坑東平房舖仔玩過,紙板掛滿實物獎品,心好其中一款射吸盤咀的膠槍,每天課餘必往進貢,從紙板下部貼滿密封號碼的小紙塊中撕下其一,小紙塊兩層,上蓋统一的圖案,下層則是抽獎號碼.

進貢一輪,心心不忿,乃想出一法,逢抽必中,各位,請先估一下...

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-7-4 08:10 發表 小時在大坑東平房舖仔玩過,紙板掛滿實物獎品,心好其中一款射吸盤咀的膠槍,每天課餘必往進貢,從紙板下部貼滿密封號碼的小紙塊中撕下其一,小紙塊兩層,上蓋统一的圖案,下層則是抽獎號碼.進貢一輪,心心不忿,乃 ...
唔知Ching乜法子,有兩三個年代,早時年代或者可以,但後來小販都精左,但我就冇試過,諗過就有。

第一代,呢D潛籌紙仔,點呃得我地呢D成日響街做人既細路吖?其實有得賣,好平,如果件獎品值二元,有人可以去買番同一款既潛籌紙仔,所費只係一、二毫,買番來就自己開,跟住記住小販既獎品號碼,然後就欏中獎號碼去扮中獎...

第二代,小販可能發現有人咁做,就用箱頭筆在上面劃一條痕,小販對過其他筆痕是否吻合先俾獎。

第三代,潛籌印製者可能已發現這一問題,在所有潛籌面上都有特定編號,如:838、344等,這一些編號是沒有相同的,這等號碼外還有花紋,想用這方法,已沒有可能。

順帶一提,這三代應該在一年間左右全部發生,時間極短。

引用:
原帖由 PLAYERalex 於 2010-7-4 01:49 發表 另外有一種抽獎游戲,不知有誰玩過?一大張紙牌,上面釘了很多的獎品,大概有20來個獎,各自寫上號碼,另外有幾個特別號碼的大獎。下面則是用作抽獎的密封號碼("潛 Number"),抽中獎品的號碼就中獎。一版大概有10 ...
呢個問題我地好細個時已有諗過。但證實未必個個店主如此。
事關我地靚仔日日行過,佢有乜野獎品,知道晒,一般我地會睇住佢係新既潛籌板我地先會去抽,佢成排既,如果欏出黎冇左一兩個,一眼就睇得出,唔抽。同時,亦都會話俾同學仔知唔好抽。

同時見到個獎品唔見左,突然間又痴番響度,就係俾人做手腳。

但我地幫襯開既幾個店主都冇個情況。

童年時係快樂多一d ,因為無憂無慮,
窮也快樂,被人呃都快樂。

最近湊個孫放學,途經一間書局,
門口擺左兩部遊戲機,一部彈乒乓球,另一部是夾毛公仔,
他指住乒乓球機說:「呃人鵅v、
然後跳過另一部機再說:「呢架都係呃人鵅v,
我以為佢咁早就開竅,
點知佢跟住就同我講:「公公,有無兩蚊?」
不扮高深,只求認真......

補充一下:呢D潛籌板既獎品,如果唔係有序既唔好潛,多數呃人。

例如,獎品編號多係1字結尾,如1號,11號,21號,31號等,即係話逢抽到1字或1字尾都會有獎。呢D比較可靠,因為做手腳好難響紙板上抽晒1字出黎。

如果,獎品係亂數,就係有古怪,有可能店主自己抽左幾個出黎之後再寫上獎品編號。

引用:
原帖由 PLAYERalex 於 2010-7-4 01:49 發表

另外有一種抽獎游戲,不知有誰玩過?
一大張紙牌,上面釘了很多的獎品,大概有20來個獎,各自寫上號碼,另外有幾個特別號碼的大獎。
下面則是用作抽獎的密封號碼("潛 Number"),抽中獎品的號碼就中獎。
一版大概有10 ...
有印象。

細個好蠢,中獎都唔知。當同學提我時,老闆個樣,好唔 likely.

記得食雪條,中左大獎,老闆想用 1 枝雪條,換我支棍。但佢個女 (10 多歲),出聲話佢爸爸。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 08:32 發表
唔知Ching乜法子,有兩三個年代,早時年代或者可以,但後來小販都精左,但我就冇試過,諗過就有。

第一代,呢D潛籌紙仔,點呃得我地呢D成日響街做人既細路魽H其實有得賣,好平,如果件獎品值二元,有人可 ...
你地好醒目。

我仲諗住回 帖,話而家 d 細路,唔會好像我地當時咁蠢上當。

我估 Kintsun 用哩個方法,抽到心頭好。

55 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。