推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

童年的快樂

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 11:17 發表

呢個問題我地好細個時已有諗過。但證實未必個個店主如此。
事關我地靚仔日日行過,佢有乜野獎品,知道晒,一般我地會睇住佢係新既潛籌板我地先會去抽,佢成排既,如果欏出黎冇左一兩個,一眼就睇得出,唔抽。同 ...
mygo 心水好清。

相對你,我真是成舊飯。

有無發覺,當時佢地做小生意,都搵到食,相對其他人,已經好好。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-4 12:36 發表
童年時係快樂多一d ,因為無憂無慮,
窮也快樂,被人呃都快樂。

最近湊個孫放學,途經一間書局,
門口擺左兩部遊戲機,一部彈乒乓球,另一部是夾毛公仔,
他指住乒乓球機說:「呃人鵅v
然後跳過另一部機再 ...
我估你最後有俾錢佢抽獎。

你個孫好像 5 歲了。對不對 ?

我的侄孫 2  歲,都唔知這是抽獎。只是覺得過程好得意,想玩。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:09 發表 你地好醒目。 我仲諗住回 帖,話而家 d 細路,唔會好像我地當時咁蠢上當。我估 Kintsun 用哩個方法,抽到心頭好。  
其實,我地好當個成日響街做人,古惑野唔多唔少識D。不過,就冇群埋D牛王仔,加上錢財有限,所以對呢D野特別緊張。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:20 發表 mygo 心水好清。 相對你,我真是成舊飯。 有無發覺,當時佢地做小生意,都搵到食,相對其他人,已經好好。
其實,大部分都唔呃人架,因為來來去去都係個班細路仔,你一揚開一左,佢地做生意就有問題。

當年,大家講信用,小販(一個小販推既車仔)都有信用,可以發行D牌仔,牌仔可以換野食,換玩具,十年如一日,邊有而家咁,收完你錢,聽日都唔知去左邊LU。

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:26 發表 我估你最後有俾錢佢抽獎。 你個孫好像 5 歲了。對不對 ?我的侄孫 2  歲,都唔知這是抽獎。只是覺得過程好得意,想玩。
哇,你地真利害,我個侄女才不夠十歲,我姪仔都係讀中三咋。

回復 13# 的帖子

sue姐忘記了.
上次茶聚都提起過.
我讀小學時情況.
我是草根頂的那一批.
到高中時.家境突變.要四出問親友借錢及賣樓.
差d預科都冇得讀. 所以依家我做人一定會 do the best, prepare for the worst

相關搜索目錄:
不落兩邊

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 17:33 發表

哇,你地真利害,我個侄女才不夠十歲,我姪仔都係讀中三咋。
因為我亞哥大我 10 多年。

我地估過,第 3 代 得佢 1 個,因為其他小輩 唔生 / 無老人家幫手睇住賓賓。

血濃於水, 雖然佢好醜樣,又惡死。但見到佢,我就好開心。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-7-4 17:34 發表
sue姐忘記了.
上次茶聚都提起過.
我讀小學時情況.
我是草根頂的那一批.
到高中時.家境突變.要四出問親友借錢及賣樓.
差d預科都冇得讀. 所以依家我做人一定會 do the best, prepare for the worst
記得。

不過記唔記得,我提過 60 / 70 後的分別 (雖然我是 60 後後)。

當時我多數同學都是衣衫檻褸,皮黃骨瘦。70 後既草根,在 60 後已是小康。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:45 發表 因為我亞哥大我 10 多年。我地估過,第 3 代 得佢 1 個,因為其他小輩 唔生 / 無老人家幫手睇住賓賓。 血濃於水, 雖然佢好醜樣,又惡死。但見到佢,我就好開心。
哦,原來相差咁遠哦?不過,我最大的大哥跟我最細的細佬一樣相差十五年。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:49 發表 記得。不過記唔記得,我提過 60 / 70 後的分別 (雖然我是 60 後後)。 當時我多數同學都是衣衫檻褸,皮黃骨瘦。70 後既草根,在 60 後已是小康。
其實,60年代至70年代初改變好大。
70年代開始經慢慢好轉。比60年代相差好遠了。
在60年代中期,好多徒置區開始興建,舊樓拆卸,如牛頭角新村、慈雲山新村等都是60年代落成入伙的,代之而起的,就是舊的樓宇一間一間的拆,在短短十幾年間,令香港變化很大。
那時小學同學,因搬遷而停學轉學的大有人在,至今全無聯絡。

衣服,去邊都係白恤衫、藍斜褲。番學都係佢。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-4 17:26 發表

我估你最後有俾錢佢抽獎。

你個孫好像 5 歲了。對不對 ?

我的侄孫 2  歲,都唔知這是抽獎。只是覺得過程好得意,想玩。
他現在是四歲半,
他說那兩部機是呃人其實是引我注意,
跟住乘機叫我俾錢佢玩,

我故意給他一個二蚊銀,
叫他入店內同店員換一蚊銀,
訓練他多和人溝通。
不扮高深,只求認真......

回復 20# 的帖子

「第一代,呢D潛籌紙仔,點呃得我地呢D成日響街做人既細路吖?其實有得賣,好平,如果件獎品值二元,有人可以去買番同一款既潛籌紙仔,所費只係一、二毫,買番來就自己開,跟住記住小販既獎品號碼,然後就欏中獎號碼去扮中獎...」

當天的逢抽必中的秘技,估不到mygo兄這樣詳盡的描述,相信那時兄台必是醒目仔一名. 上引的第一代方法與我所謂的逢抽必中法同一原理,祇不過所用出千的潛籌紙仔是自己搜集回來.

用這方法抽了四五次後便上得山多終遇虎,老板沒有拉我,只是識穿便算數.mygo兄第二及第三代的防冒方法真的很快出場.

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-7-5 16:02 發表 「第一代,呢D潛籌紙仔,點呃得我地呢D成日響街做人既細路吖?其實有得賣,好平,如果件獎品值二元,有人可以去買番同一款既潛籌紙仔,所費只係一、二毫,買番來就自己開,跟住記住小販既獎品號碼,然後就欏中 ...
呵呵,我最記得那些潛籌紙仔,好似係毫半子兩張。個陣時真係諗過咁樣做,但係又細心諗一下,日日響度蒲,會俾人發現,最後都係唔好搞啦。
可能都唔褃我地諗到,亦可能有人咁做過,如果唔係,D小販邊有咁快用箱頭筆劃記號呢?

最後,都唔使劃了,生產商都知道問題所在,全部印左號碼。

至今仲認為好野,呢D潛籌紙仔,點可以做到每張既號碼在不同位置呢?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 18:08 發表

哦,原來相差咁遠哦?不過,我最大的大哥跟我最細的細佬一樣相差十五年。
相差咁遠, 我覺得幾好. 亞哥 / 家姐細個成日打交, 但多數都好錫我.

其實亞哥係典型既 40 / 50 後, 大男人, 但家庭觀念重. 佢覺得長兄當父, 照顧 / 關心 d 妹, 理所當然.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 18:14 發表

其實,60年代至70年代初改變好大。
70年代開始經慢慢好轉。比60年代相差好遠了。
在60年代中期,好多徒置區開始興建,舊樓拆卸,如牛頭角新村、慈雲山新村等都是60年代落成入伙的,代之而起的,就是 ...
我覺得自己好彩, 成長時經濟起飛, 但眼見父母辛勞, 知道幸福 / 溫飽不是必然. 又受傳統既道德教化.

見到家中小輩 / 學生, 70 / 80 後, 會好 "lau", 但又覺得大氣候 / 社會風氣 係咁, 好難要求佢地和 70 前 同 模樣

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-7-4 21:33 發表

他現在是四歲半,
他說那兩部機是呃人其實是引我注意,
跟住乘機叫我俾錢佢玩,

我故意給他一個二蚊銀,
叫他入店內同店員換一蚊銀,
訓練他多和人溝通。
咁古惑, 唔似理兄. 係產房, 掉換左??

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-4 18:14 發表

那時小學同學,因搬遷而停學轉學的大有人在,至今全無聯絡。 ...
me too...

有時睇財經消息, 都會希望看到 有小學同學,  白手起家. 不過 so far 都冇....

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-7-5 16:02 發表
當天的逢抽必中的秘技,估不到mygo兄這樣詳盡的描述,相信那時兄台必是醒目仔一名. 上引的第一代方法與我所謂的逢抽必中法同一原理,祇不過所用出千的潛籌紙仔是自己搜集回來.
...
好有毅力...

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-5 16:09 發表

呵呵,我最記得那些潛籌紙仔,好似係毫半子兩張。個陣時真係諗過咁樣做,但係又細心諗一下,日日響度蒲,會俾人發現,最後都係唔好搞啦。
可能都唔褃我地諗到,亦可能有人咁做過,如果唔係,D小販邊有咁快 ...
你細細個, 就識得 3 思而行.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-5 16:49 發表 相差咁遠, 我覺得幾好. 亞哥 / 家姐細個成日打交, 但多數都好錫我. 其實亞哥係典型既 40 / 50 後, 大男人, 但家庭觀念重. 佢覺得長兄當父, 照顧 / 關心 d 妹, 理所當然.
你就好啦,細,我地響中間就冇咁幸福了,兄弟姐妹多,打交時時有。不過打完一陣又冇野。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-5 17:15 發表 你細細個, 就識得 3 思而行.
其實,好驚架,個時細個雖然話響街度成日玩,但始終都係唔啱既野,唔係好敢做。

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-7-5 16:02 發表 「第一代,呢D潛籌紙仔,點呃得我地呢D成日響街做人既細路吖?其實有得賣,好平,如果件獎品值二元,有人可以去買番同一款既潛籌紙仔,所費只係一、二毫,買番來就自己開,跟住記住小販既獎品號碼,然後就欏中 ...
kintsun兄,可以收集到咁多咩?因為都有好多種唔同既花紋圖案,唔同好易穿既喎。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-5 17:07 發表

me too...

有時睇財經消息, 都會希望看到 有小學同學,  白手起家. 不過 so far 都冇....
Ah Sue 姐,你的小學同學和你一樣都尚算年輕,遲些一定有。

我的中、小學同學好多都好叻,都係白手興家,
今次特區授勳(銅獎),都唔野少,
其中有兩位係我的中、小學同學。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-5 19:41 發表

你就好啦,細,我地響中間就冇咁幸福了,兄弟姐妹多,打交時時有。不過打完一陣又冇野。
兄弟姐妹多,響中間, 根據研究, 幾好o家, 會識得同人相處, give and take。

而家通常得 1 個, 容易孤癖 / 縱壞.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-5 19:43 發表

其實,好驚架,個時細個雖然話響街度成日玩,但始終都係唔甯J野,唔係好敢做。
點解而家 d 年輕人, 唔識好像你咁諗 ?

舊同事話我知, 有學生索 k....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。