推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

昨日call左幾個職專業的小輩, 問有否睇wikileaks, 答案 :一個都冇!

真係心實。視界如斯, 吾欲無言!

看來並非自掃門前雪, 可能的心態是怕面對現實, 不知對否?

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-8 11:09 發表
昨日call左幾個職專業的小輩, 問有否睇wikileaks, 答案 :一個都冇!

真係心實。視界如斯, 吾欲無言!

看來並非自掃門前雪, 可能的心態是怕面對現實, 不知對否?
why ? how old are they ?

純粹個人取向, 上次肉緊 / 上心 d, 今次係 班 8 掛 公 (外交官), 背後講人是非...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-8 18:08 發表

why ? how old are they ?

純粹個人取向, 上次肉緊 / 上心 d, 今次係 班 8 掛 公 (外交官), 背後講人是非...
why ?..............現實令人沮喪, 亦無面對的勇氣, 自然而然便採駝鳥一途;自願引頸受戮亦甘之如飴。

35-42.

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-9 09:12 發表

why ?..............現實令人沮喪, 亦無面對的勇氣, 自然而然便採駝鳥一途;自願引頸受戮亦甘之如飴。

35-42.
to be fair, 35-42 的專業人士, 如果冇好像我咁身痕, 走去讀書, 入錯行. 應該 仕途不錯. 雖未至前程錦繡, 都比下有餘. 佢地都認為 現實令人沮喪,咁 80 後...

如果憂國憂民, 所以覺得現實令人沮喪, 就唔會唔理世事..

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-9 21:23 發表

to be fair, 35-42 的專業人士, 如果冇好像我咁身痕, 走去讀書, 入錯行. 應該 仕途不錯. 雖未至前程錦繡, 都比下有餘. 佢地都認為 現實令人沮喪,咁 80 後...

如果憂國憂民, 所以覺得現實令人沮喪,  ...
昨夜再call小輩中其二, a會計, b金融。
a......為內地的ipo業務, 做到天昏地暗, 久不聞世事。
b......因金融業內不景, 內鬥激盪不已, 身心只為飯碗。(太座妹妹, 已離獅城大摩, 同一景況)
老何欲作深入了解a,b對wikileaks觀點, 反成訴心聲對象, 悽涼!!

相關搜索目錄: 會計

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-9 21:23 發表

如果憂國憂民, 所以覺得現實令人沮喪,  ...

a......為內地的ipo業務, 做到天昏地暗, 久不聞世事。
b......因金融業內不景, 內鬥激盪不已, 身心只為飯碗。(太座妹妹, 已離獅城大摩, 同一景況)
老何欲作深入了解a,b對wikileaks觀點, 反成訴心聲對象, 悽涼!!

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-10 11:38 發表

老何欲作深入了解a,b ...
咁何老大係 1 個好既 listener 嘛...

另 1 個估唔到既 好 listener 是 D 哥...

又關我事?hehehe。

引用:
原帖由 36D 於 2010-12-12 09:46 發表
又關我事?hehehe。
我實話實說o者...

D 哥 comment on 我舊舊東家, 解開左我 1 d 多年心結. 因為 D 哥 現身說法? hehe..

唔講唔知, Uncle Ray 已經86歲, 祝佢生晨快樂.

聽到佢把聲, 以為自己仲後生, 無它, ne d 都係當年舊事.
以前有隊band, 叫 Fabulous Echoes , 係老何入腦的第一隊band o既名, 都係Uncle Ray介紹,
從而開始聽英文歌, 學識好多英文, 要多謝Uncle Ray!

說來可惜, e+後生仔女都唔聽英文歌, 係好大損失, 我估係d大唔透父母之過, 唔知arm 唔arm?

Uncle Ray, I love you.................

...............A little bit of soap..........

http://www.youtube.com/watch?v=nfaAsJj5SAI

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-13 11:32 發表
說來可惜, e+後生仔女都唔聽英文歌, 係好大損失, 我估係d大唔透父母之過, 唔知arm 唔arm?

...
80 前, 60 後, 成長時主流普及文化是廣東話, 因香港當時經濟起飛, 相比鄰近地方富裕 / 先進.

e+ D 後生仔女, 英文唔好, 點聽英文歌 ?

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-13 11:32 發表

說來可惜, e+後生仔女都唔聽英文歌, 係好大損失, 我估係d大唔透父母之過, 唔知arm 唔arm?...
以我觀察所得,皆由於大家以為回歸祖國,中文大晒,安樂晒,唔使再學雞腸,又唔鼓勵仔女講,以免考起出醜。

其實中國人好緊張自己中國人講錯英文。錯咪錯囉,幾唔閒啫。母語係中文,講得叻至奇呀!

比起我响英國,自問乃三脚貓英文,但個個鬼都thumbs up話我good!有幾好,自己最清楚,其實我講嘅只係Queen’s English或稱School English。人哋鬼佬見你係alien唔窒你之嘛。但workok喇!

等於你曾幾何時會聽到香港中國人响街咁講: 「美麗的小姐,今天天氣很好啊,是嗎?」

講嗰個一啲都冇錯,不過一定係新嚟嘅咁啫!  

我哋只會咁: 「靚女,今日天氣幾正啊呵!」  

又例如我上面講,英國鬼叫外國人做叫alien,而唔係讀書教foreigner,唔識仲以為俾佢侮辱為外星人添!

鬼佬自己都講錯文法,例如歌曲成日唱: It don’t matter 又有sun don’t shine等等。

我哋自己叫「水盡鹅飛」為「水靜河飛」又如何呀?  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-13 21:45 發表

其實中國人好緊張自己中國人講錯英文。錯咪錯囉,幾唔閒啫。母語係中文,講得叻至奇 ...
我同飯票反而好緊張自己中國人講錯普通話, 覺得好瘀, 所以講得戰戰兢兢, 結果英文流利過普通話...

相關搜索目錄: 普通話

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-13 21:45 發表

以我觀察所得,皆由於大家以為回歸祖國,中文大晒,安樂晒,唔使再學雞腸,又唔鼓勵仔女講,以免考起出醜。

...
飯票個輩, 英文唔好, 搏命改善. 細細個, 老爺就捉住飯票聽英文台.

我 d 80 / 90 後學生, 聽唔明, 就叫講師母語授課, 唔屈服既, 學期終寫衰 / 投訴 佢.

so far 我 d 舊同事, 只有 1 個企硬... 個個學期都要寫悔過書 - 我怎樣改善教學技巧...

從港人學習非母語態度, 為何怕瘀? 確是常見現象。
而怕瘀, 乃一般人習性, 非為什麼, 深層次原因, 是民族文化問題。
簡而言之, 我族80%以上人口缺冒險, 開拓, 主動......等等精神。

講錯, 發音不正, 便怕瘀, 是此一方面的表現。
為世事不公而挺身, 更如鳳毛麟角。

老何話d大唔透父母之原因, 是彼輩長居香港, 是中外文化交流的受體,
雖則流行文化當道, 然亦有遊歷四海的機會, 視界為何寸視如斯, 是為可嘆之處!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-12-13 22:43 發表

我 d 80 / 90 後學生, 聽唔明, 就叫講師母語授課, 唔屈服既, 我 d 舊同事, 只有 1 個企硬... 個 ...
我話妳呢個舊同事正一唔化嘅。等於妳去咗非洲深山旅行,狭路相逢,遇着一班冇着衫衭嘅生番,棟晒矛,揼晒脚,拍晒咀,哇哇叫,咁嘅情况,兩條道路、兩種選擇:

一係雞咁脚即刻掉頭掹。

一係即刻除晒衫衭,跟佢哋體齊。

咪鬼冇有識死,仲走去同佢哋講要着番條衭,如果唔係會俾嘢咬pat pat㗎!

妳都嘥氣兼廢廢哋嘅,佢哋唔札起妳煲湯食就奇!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-14 09:47 發表
從港人學習非母語態度, 為何怕瘀? 確是常見現象。
而怕瘀, 乃一般人習性, 非為什麼, 深層次原因, 是民族文化問題。
簡而言之, 我族80%以上人口缺冒險, 開拓, 主動......等等精神。

講錯, 發音不正, 便怕瘀, 是 ...
第一手經驗, 現在的年輕人不只是怕瘀, 亦是不肯努力. 學習語文, 基本功需要背誦 / 操練.

他們的心態, 亦與父執輩不同, 父執輩是提升自己, 去適應環境, 現在是要求環境去遷就他們 (飲鴆止渴), 但沒有遠見, 會面對全球兢爭.

引用:
老何話d大唔透父母之原因, 是彼輩長居香港, 是中外文化交流的受體,
雖則流行文化當道, 然亦有遊歷四海的機會, 視界為何寸視如斯, 是為可嘆之處! ...
this is also my doubt...

其實佢地有冇諗過點先係對仔女好 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-14 11:13 發表

我話妳呢個舊同事正一唔化嘅。等於妳去咗非洲深山旅行,狭路相逢,遇着一班冇着衫衭嘅生番,棟晒矛,揼晒脚,拍晒咀,哇哇叫,咁嘅情况,兩條道路 ...

一係雞咁脚即刻掉頭掹。
一係即刻除晒衫衭,跟佢哋體齊
Pen 兄, 我好佩服呢個舊同事o家.特立獨行,  知其不可以為而為, 雖千萬人吾往已 (同理兄相似)...

舊同事: 我都快退休, 天下烏鴉...

多數同事都咁做, 有 d 仲衰到教埋學生考試作弊...

引用:

從港人學習非母語態度, 為何怕瘀? 確是常見現象。講錯, 發音不正, 便怕瘀, 是 ...
其實鄉音、發音不正,係人都有,也不是甚麼瘀事。

我無意鼓吹以此為不需認真學習外語之藉口,但就無須介懷。

例如美國人之口音,其R音捲脷音甚重,並非正宗英格蘭口音,乃Irish accent而矣。因當年發現新大陸,適逢愛爾蘭薯仔失收引致大饑荒,大量愛爾蘭人移民美國,令其成為正統美國口音。但此American accent响英國人來說,感覺極之剌耳兼討厭。

所以我哋華人有Chinese accent乃理所當然,連美國佬都有,那又何須自卑。

我有個鬼佬同事同我講,話情願聽我講啲唔醎唔淡帶有濃厚Chinese accent嘅英文,感覺理所當然,又趣怪得意,令佢產生好感咁話。佢話識得另外有個中國人,相信係BBC,口音跟正種英國人無異,佢話佢接受唔到,感到好awkwarddisgusting,剌耳咁滯。我有理由相信此乃英國人潛意識曲線種族歧視所致,可幸此乃良性歧視而矣,無傷大雅。

當然我信有此事,若然有個亞差,响巴士同人傾偈,講廣東話唔擰轉頭都唔知係亞差,你都會覺得怪怪哋。反之,我會喜歡見到亞差講番醎水廣東話咁講:「朋友,冇有做得講粗話鬧人吖!」

相關搜索目錄: 外語

回復 345# 的帖子

Pen Hing: British themselves also have various accents, sometimes they can not distinguish where they are from. Isn't it?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-14 22:01 發表

當然我信有此事,若然有個亞差,响巴士同人傾偈,講廣東話唔擰轉頭都唔知係亞差,你都會覺得怪怪哋。反之,我會喜歡見到亞差講番醎水廣東話咁講:「朋友,冇有做得講粗話鬧人吖!」 ...
懲教好多印度散仔, d 廣東話字正腔圓. 有 uncle comment, 印度人是一個非常聰明的民族, 入鄉隨俗...

回復 347# 的帖子

Kiu Po Po?

引用:
原帖由 av8s 於 2010-12-14 22:39 發表

British themselves also have various accents, they can not distinguish where they are from. Isn't it?
Yes, you’re quite right, Brother av8s, just like what we’re doing here in Hong Kong.

To be honest, among those accents come from dialects that people used to speak in Hong Kong, I’d only be able to recognise those from潮卅、台山only, whereas those from客家、閩南、福建、廣西, etc., I’d hardly recognise them at all.

回復 349# 的帖子

Yes!......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。